jestem pewna, że nie uda nam się to w jeden wieczór. Ani dwa. Cierpliwości więc życzę - przede wszystkim sobie. Tymczasem mam dla Was absolutnie obłędny dżem. Kupiłam sobie fig w promocji, i pierwszy raz postanowiłam przeznaczyć je na dżem właśnie. Do tej pory bowiem nijak mi się to nie opłacało. Porcja nie jest duża - ot, żeby posmakować(...)już spróbujecie, gwarantuję - będziecie chcieli więcej. Dżem ten bowiem ma nie tylko przepiękny kolor, ale smakuje wprost wyśmienicie. Figami, winogronami; wakacjami. Coś wspaniałego! Przepis znazałam w magazynie Bage og sylte , nr 2/2016, z którego, jestem pewna, skorzystam jeszcze nie raz, bo przepisy kuszą niesamowicie. Dżem figowo-winogronowy Składniki: (na 3 słoiczki) 400 g fig 400 g ciemnych winogron
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią uwagę. 120 g chorizo, 3 figi, Chorizo pokroić w plasterki. Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki. Na patelnię (która można wstawić do piekarnika) wrzucić kiełbasę. Smażyć aż się zrumieni z obu stron. Na wierzchu ułożyć figi. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówkońcu w tym roku udało mi się zrobić coś ze świeżą figą :-). Jakoś zawsze za późno się kapnęłam, a teraz postanowiłam sobie, że muszę i kilka propozycji kulinarnych wykonam, tym bardziej, że figa bardzo smaczna jest, pasuje do dań na słodko i wytrawnie, więc na pierwszy strzał poszła do tarty. Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego(...)lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny 1 opakowanie boczku w plastrach 4 świeże figi Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam
kruche babeczkiFigi zapiekane są bardzo popularną i lubianą przystawką na ciepło. Proponuję figi zapiekane z czekoladą i szynką dojrzewającą. Podaję proporcje na 1 figę. 1 figa, 1 kostka czekolady, 2 plasterki szynki dojrzewającej. Figę naciąć z boku w głąb do środka. W nacięcie wcisnąć 2/3 kostki czekolady. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówPyszna przystawka. I bardzo efektowna. A ponieważ można teraz kupić i świeże figi i jeżyny więc koniecznie sprawdźcie jak smakuje. Bardzo, bardzo polecam! Przepis na podstawie książki "River Cottage light & easy" H.Fearnley - Whittingstall składniki - 4 porcje 3-4 dojrzałe, świeże figi 50 g orzechów włoskich ok 75 g jeżyn 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy(...)oliwek + dodatkowa do polania 2 łyżeczki płynnego miodu ( dałam tylko 1 łyżeczkę) sól, pieprz przygotowanie Pokroić figi w plasterki ok 4 mm grubości, rozłożyć na 4 małych talerzach lub jednym dużym. Posypać pokruszonymi orzechami Opłukane i osączone jeżyny włożyć do miseczki, dodać ocet, oliwę, miód. Wymieszać widelcem, rozgniatając równocześnie owoce, tak aby puściły sok, ale nie były całkiem zgniecione
Stare GaryWegańskie SMOOTHIE Z FIG I NERKOWCÓW to idealny pomysł na... Artykuł Smoothie z fig i nerkowców pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEUwielbiam słodkie omlety. Są idealną propozycją na śniadanie lub kolacje. Dziś zapraszam Was na kokosowy omlet z figą. Połączenie smaku figi i kokosa jest naprawdę wspaniałe. A poza tym powiedzcie sami – czy tak podany omlet nie wygląda wspaniale? Jak dla mnie, to radość dla oczu i oczywiście podniebienia. Zachęcam do spróbowania takiego kokosowego omletu z figą. Mój kokosowy(...)omlet z figą podałam w towarzystwie herbaty o smaku owocu granatu „Love” od Teekanne. Polecam! Herbata „Love” uwodzi nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Gdy tylko ją zaparzę od razu poprawia mi się nastrój . Kokosowy omlet z figą 2016-04-23 21:59:06 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkizielone jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C (wiele innych dobroci, więcej przeczytasz tutaj ), a drobne pesteczki(...)chrupiącą teksturę koktajlu. Skladniki na 2 porcje: 2 dojrzałe kiwi 2 jabłka 4-5 liści buraka liściowego 2 suszone figi 1 banan plasterek imiru - opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: bardzo suche figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącej obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego banana. Figi pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niedawno byłam na proszonym obiedzie u koleżanki. Obiad był bardzo dobry i oryginalny ale najbardziej zaskoczył mnie deser. Były to figi zapiekane w piekarniku, polane sokiem z cytryny i miodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny(...)się całkiem rozpieścić to polecam do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych :) Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Składniki: (dla dwóch osób) 2 jabłka 2 gruszki 2 figi świeże garść rodzynek sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Wykonanie: Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w kosteczkę. Figi
Pyza i SurówkaDziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych(...)łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce 4-6 łyżek miodu sól i pieprz do smaku 2 kacze piersi oliwa z oliwek do posmarowania 2 figi, pokrojone w ćwiartki Przygotowanie: Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj
karmelowyPołączenie fig i koziego sera w słodkiej odsłonie Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 10 Wartość kaloryczna: 110 kcal Składniki: 5-6 płatów ciasta filo (3/4 z 300g opakowania) 150g chudego serka białego o jednolitej konsystencji np. tego 150g(...)kremowego serka koziego np. tego 100 gęstego jogurtu naturalnego listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku* 1 łyżka miodu 8 sporych fig 2 łyżki mleka Przygotuj: blaszkę do pieczenia papier do pieczenia pędzelek Podaj: polane odrobiną miodu Nastaw piekarnik na 200 °C. Wymieszaj w misce oba serki z jogurtem, tak by nie było grudek. W tym celu
Bazując na smakudodałam coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki 150 g kremowego serka koziego 8 plastrów szynki parmeńskie lub zamiennika 4 dojrzałe figi 3-4 łyżki oliwy ząbek(...)serka. Każda połówkę zawijamy w plaster szynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. W międzyczasie kroimy figi w plasterki. Na upieczonych gruszkach układamy plasterki figi, obok podajemy sos balsamiczny. Serwujemy póki ciepłe
Zawsze głodna!kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać(...)gościom do popołudniowej kawy, nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasem warto pokazać figę z makiem. Szczególnie problemom, które nas gonią, żeby wiedziały, że nie tak łatwo nas dogonić. Czasem ludziom, którzy z różnych powodów podkładają nam nogę. Figa z makiem! My się nie damy, ale damy radę ;) Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy . Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem(...)makiem. 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maku 10 dużych i miękkich fig – lub więcej, jeśli lubicie 400 g jogurtu 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1/4-1/3 szklanki erytrolu lub innego słodziwa 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy
Kucharzycabardzo - świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same w sobie smakują bajecznie, a ułożone na gofrach z bitą śmietaną ( prawdziwą! ) smakują wyśmienicie. Nie można się im oprzeć(...)wiem, to już dawno nie sezon na świeże figi, ale po prostu nie mogłam się oprzeć... Na samo wspomnienie ślinianki zaczynają pracować intensywniej, mmm ... Niemniej, gofry z tego przepisu polecam, bo z każdym innym dodatkiem też są pyszne. Skusicie się? Gofry z bitą śmietaną i figami Składniki: (na 8-10 gofrów) 200 g mąki pszennej 65 g cukru 3/4 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrze