acai, którego miałam okazję próbować już kilkukrotnie; * przecier z mango * sok z żurawiny * orzechy arachidowe prażone * płatki kokosowe * orzechy piniowe * migdały blanszowane * migdały * pestki dyni * daktyle * śliwki * morele * figi * camu camu * soczewica czarna beluga * ketchup * makaron pszenno-żytnio-orkiszowy * suszona marchew * suszony por * suszona cebula * suszony burak * suszona papryka Soki są w 100% wyciskane z owoców, dlatego też możemy(...)trafiałam na tłuste z wierzchu (dodatkowo natłuszczane tanim olejem), a w środku suche i gąbczaste egzemplarze, z którymi ciężko było cokolwiek zrobić, bo były po prostu niezjadliwe. Morele i figi - jak wiadomo - nie są tak soczyste jak śliwki, ale z takimi jeszcze się nie spotkałam. Te pierwsze mają ciemną barwę, co jest dowodem na wspomniany wyżej brak konserwantów
Poranek na słodkoNiejednokrotnie wspominaliśmy, że kozi ser jest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę. Składniki 4 bułki ciabatty (do pieczenia) 4 figi 300 g koziego sera (roladka) ogórek zielony sałata lodowa Sos: 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka(...)octu winnego (białego) 1 łyżka musztardy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki kroimy na pół. Figi, ogórki i ser kroimy na plasterki. Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na górnej części bułki kładziemy plastry figi, sera i zapiekamy ( razem z dolną częścią bułki
R'n'G KitchenFigi przywieźliśmy z wakacji, zebraliśmy wprost z drzewa, pyszne! Na szczęście i u nas można je dostać. Nasze ulubione dodatki: ser pleśniowy i szynka dojrzewająca i powstała z nich prosta ale pyszna, ciepła przekąska. składniki: 10 fig 100 g sera z niebieską pleśnią 20 plasterków szynki dojrzewającej ponadto: 20 pomidorków koktailowych 20 listków bazylii Ser pokroić na plasterki(...)Figi przekroić na połówki. Na każdą połówkę figi nałożyć kawałek sera, zawinąć w plasterek szynki, spiąć wykałaczką. Figi poukładać w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na każdą wystającą wykałaczkę nabić listek bazylii i pomidorka
6niebonogi kaczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1,5 – 2 łyżki miodu(u mnie faceliowy), 300 g malin, 4 - 5 gałązek tymianku, 3 figi, sól, pieprz świeżo mielony, 5 goździków, 2 łyżki cukru, masło, Uda kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi(...)przykryciem do miękkości. Gotowe mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito i gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Dodać 2 łyżki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Figi pokroić na ćwiartki. Na patelni lekko skarmelizować cukier, włożyć 2 łyżki masła a następnie położyć ćwiartki fig, przecięciem do dołu. Gdy się lekko skarmelizują, przewrócić na drugą stroną
królestwo garówdrobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła ● 1 laska wanilii Smażone owoce : ● 150 g śliwek (np. renklod, mirabelek) ● 150 g czereśni ● 3 świeżych fig (opcjonalnie)** ● 120 g brązowego cukru*** ● 1/2 cytryny Czereśnie i śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Figi delikatnie wytrzyj i przekrój na ćwiartki. Wyciśnij sok z cytryny(...)minuty z każdej strony). Podawaj ze smażonymi owocami. *Najlepiej użyj niezbyt świeży chleb, ponieważ lepiej nasiąknie mlekiem. **Owoce i ich proporcje możesz dobierać dowolnie, możesz użyć tylko śliwek i fig (wtedy dodaj więcej fig). *** Zamiast cukru możesz użyć miodu, z miodem smakuje nawet lepiej. A jeśli dysponujesz miodem lawendowym, owoce typu figi i śliwki z jego dodatkiem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaswojej piwniczce nalewki wytrawne, słodkie, bardzo mocne, łagodne. Tym razem mam dla Was propozycję nalewki wytrawnej. Dostałam figi od znajomej w Anglii, zrobiłam powidła i nalewkę z fig. Figi są same w sobie bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki
Kuchnia Pokoleńroszponki 1 granat 2 czerwone grapefruity 5 świeżych fig 3 twarde gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 kostka bryndzy owczej kilka listków mięty Figi i obrane gruszki pokroić na cząstki. Z jednego grapefruita wycisnąć sok, drugiego odfiletować, z resztek również wycisnąć sok. Na średnio rozgrzaną patelnię położyć gruszki i figi. Podgrzać je chwilę, jak zaczną puszczać(...)posypać je cukrem. Pilnować aby się nie przypaliły, jak cukier zacznie się rozpuszczać wlać wcześniej wyciśnięty sok. Gotować kilka minut uważając aby figi się nie rozpadły, pod koniec dodać porwane listki mięty. Delikatnie wyciągnąć figi, gruszki jeszcze chwilę gotować. Po wyciągnięciu gruszek sos jeszcze chwilę gotować by się jeszcze zredukował. Odstawić do ostygnięcia. Opłukaną
Lubię to gotujęJeżeli nie mamy za dużo czasu, więc możemy na szybko przygotować proste ciasto z figami :) Ciasto z figami SKŁADNIKI: figi suszone - 250 g mąka -2,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka soda -1 łyżeczka cukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania
Kuchnia Danusimimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości. Jak zrobić te pyszności ? Główne składniki: daktyle albo figi orzechy (mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub(...)makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy do blendera i miksuj chwilę, następnie dodaj daktyli (fig) i miksuj dalej, aż utworzy się dość gęsta masa. Uformuj kulki , obtocz w wiórkach kokosowych
PaleoSMAKporcja na 3 osoby 6 naleśników 4 figi 5 łyżek cukru 1 łyżka wody 2 łyżki nalewki wiśniowej Figi pokroić na plastry niezbyt cienkie, jedna figa na ok 4 szt. Na patelnię wsypać cukier, podlać odrobiną wody by cukier miał w czym się rozpuścić, kiedy zacznie bulgotać, ułożyć figi, po ok 1 min odwrócić na drugą stronę(...)dodać nalewkę i chwilę jeszcze pogotować . Ciepłe naleśniki ułożyć na talerzu składając na pół i chwytając na środku by naleśnik leżał w nieładzie. Na naleśnikach ułożyć plasterki fig i polać resztą wytworzonego sosu
Gotowanie jest łatwekolejny jesienny element w mojej kuchni i w moim menu, czyli ciasto ze śliwkami i figami. Upiekłam je na bazie prostego przepisu na ciasto ucierane. Pamiętajmy zawsze, że przy przygotowaniu ucieranego ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby nam się nie zważyło. Ważne też jest aby dobrze utrzeć masło z cukrem, ja wykorzystuję do tego mikser(...)piękne gadżety kuchenne. Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z gruszkami i masłem orzechowym, łatwe ciasto agrestowe, puchate ciasto z owocami. Jesienne ciasto ze śliwkami i figami Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm Czas przygotowania : 90 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 230 g masła
Kulinarne przygody Gatitykupować specjalnie takich oliw smakowych, już niedługo pojawią się kolejne przepisy na wzbogacenie smaku oliwy z oliwek. Z pewnością znacie to połączenie, a jeśli nie to koniecznie wypróbujcie. Świeże figi kupiłam dzisiaj w dobrej cenie i okazały się bardzo smaczne. Przy wyborze gruszek ważne, aby było nie tylko twarde, ale i słodkie. Rukola, która najbardziej mi smakuje to właśnie(...)taka jaką widzicie na zdjęciu, drobnolistna. Zrobiłam listę przepisów, które chcę wkrótce przygotować, ta sałatka jest poza nią, ale tak tęskniłam za smakiem świeżych fig! W tym tygodniu odbieram zamówione zakupy w sklepie ekologicznym, pojawią się więc nowe inspiracje i nowe, również dla mnie, produkty. Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem Składniki: 3 garście świeżej
Moja smaczna kuchniaZapraszam na przepyszne dyniowe drożdżowki z figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ(...)jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej) 1 jajko 40 g masła 40 g cukru 150 g mleka 200 g puree z dynii 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 3 figi 4 śliwki olbrzymie 1 żółtko+ 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: przygotuj puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku, wkroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Figa to jeden z owoców, który świetnie rośnie w klimacie kalifornijskim . Oficjalnie hodowanych jest w Kalifornii 6 różnych gatunków fig . Właśnie jesteśmy w trakcie sezonu na czarne figi kalifornijskie (Fresh Black Mission Figs), które są dostępne od połowy maja do listopada . Wbrew nazwie, f igi te nie są kompletnie czarne. Ich skórka ma fioletowo brunatny połysk a miąższ ma różowawy(...)odcień. Czarne figi mają intensywny, ziemisty smak . Są pyszne i dlatego dziś pozwalam sobie zaprezentować prosty przepis na sałatkę w duchu kalifornijskim. Oczywiście z figami. Ale bez maku… Sałatka z fig, rukoli i cytrusowego orkiszu Składniki (na 2 osoby) : 1/2 szklanki ziaren farro (orkiszu) 1 szklanka młodych listków rukoli 4-6 dojrzałych fig pokruszony parmezan (ilość wedle uznania) skórka
Jem więc JestemSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co, jeśli przyjdę kolejnym razem, a ich już nie będzie...? Tym razem stanowiły one temat wspólnego gotowania, razem z miodem i orzechami. Klasyczne trio, wyśmienite zresztą. Czy mogłam się oprzeć...? To pytanie, oczywiście, czysto(...)jest coś piękniejszego...? Idealnie biała, krucha na zewnątrz i delikatna, mięciutka w środku; nieco nawet ciągnąca. Do tego chrupiące orzechy, chmura lekkiej, bitej śmietany i zniewalająca słodycz fig w miodzie. Mówię Wam, poezja! Deser jest słodki, ale jednocześnie tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Sezon na figi jest tak krótki, można więc troszkę zaszaleć... Figi, miód
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich nie jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie, że wapń występuje tylko w mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga, uwaga(...)wcale tak wiele go w nas nie zostaje z powodu właśnie kwasu szczawiowego. Podobno dużo kwasu szczawiowego ma też żurawina, dlatego łączenie jej np. w jaglance z morelami i figami nie jest takie dobre, jak kiedyś myślałam. Albo morele i żurawina albo figi. Ja też cały czas się uczę :) O samej jaglance - innym razem. A z czym łączyć wapń
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEteż powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się(...)wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu. Wykonanie Umyj i osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym z miodem i ewentualnie z dodatkami. Potrzebujesz jednej łyżki miodu
Eat me! Fit me!Dzisiejsza moja propozycja to propozycja idealna na przystawkę jak i na przekąskę. Często gdy organizujemy przyjęcia czy małe spotkania z przyjaciółmi, zastanawiamy się nad menu. Kanapeczki z figami i serem camembert Jeżeli nie chce nam się gotować i chcemy zrobić coś szybkiego, to wszelkiego rodzaju grzanki z nadzieniem, takie jak bruschetta będą idealne. Sama takie szybkie kanapeczki robię bardzo(...)często. Tym razem z racji na fakt, iż zostało mi kilka fig postanowiłam połączyć je z serem camembert i tak wyszła mi smaczna przystawka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 3 figi 1 bagietka 3 łyżki marmolady z czerwonej cebuli rukola do serwowania
mecooksBardzo lubię te charakterystyczne w smaku i strukturze owoce, coraz bardziej - na szczęście! - popularne. Gdy więc przyszedł czas na urodzinowe przyjęcie, nie mogłam się powstrzymać, i coś z figami na stole po prostu musiało się znaleźć. Szczególnie, że początek września (mam małe opóźnienie z dodawaniem przepisów, wybaczcie; na osłodę powiem, że przed Wami ciągle jeszcze mój urodzinowy tort(...)jestem niezwykle wręcz dumna) to szczyt figowego sezonu. Przed Wami więc ostatni figowy przepis w tym roku - no chyba, że jednak się skuszę i kupię na weekend te ostatnie figi, które wiercą mi dziurę w brzuchu za każdym razem, gdy w sklepie spoglądam w ich stronę. Jak już wspomniałam wyżej - był plan na tort. I to całkiem okazały
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna go porównać z niczym innym; no może z ciepłem piekarnika, gdy w środku piecze się cynamonowe ciasto ze śliwkami... Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ten na figi powoli się kończy. W międzyczasie zobaczyłam u Komarki przepis na bajecznie proste i niesamowicie kuszące ciasto z letnimi owocami. Przerobiłam go więc po swojemu, dodałam nieco cynamonu, żeby nabrało bardziej(...)uzupełniają się w nieopisywalny sposób. Do tego soczyste owoce, i uwierzcie - nie można się od tego ciasta oderwać. Po prostu musicie tego spróbować! Cytrynowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 150 g cukru skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na figi już się kończy, a idealnym jego zakończeniem... Artykuł Pieczony camembert z figami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpodstawie przepisu z książki "Eat - The little book of fast food" Nigel Slater składniki - 2 porcje 100 g kaszy bulgur 200 ml wrzącej wody 2 dojrzałe, świeże figi 100 g jeżyn 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy) 2 łyżki czerwonego octu winnego przygotowanie Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut(...)czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli nie wchłonęła całej wody, nadmiar odlać. Jeżyny opłukać, 1/4 rozgnieść w misce widelcem, dodać olej i ocet wymieszać. Figom obciąć końcówki od strony ogonka, przekroić od góry do spodu na 6 lub 8 części, nie przecinając ich do końca, tak, aby można było figi rozłożyć jak kwiatki. Kaszę odsączyć
Stare Garyjestem pewna, że nie uda nam się to w jeden wieczór. Ani dwa. Cierpliwości więc życzę - przede wszystkim sobie. Tymczasem mam dla Was absolutnie obłędny dżem. Kupiłam sobie fig w promocji, i pierwszy raz postanowiłam przeznaczyć je na dżem właśnie. Do tej pory bowiem nijak mi się to nie opłacało. Porcja nie jest duża - ot, żeby posmakować(...)już spróbujecie, gwarantuję - będziecie chcieli więcej. Dżem ten bowiem ma nie tylko przepiękny kolor, ale smakuje wprost wyśmienicie. Figami, winogronami; wakacjami. Coś wspaniałego! Przepis znazałam w magazynie Bage og sylte , nr 2/2016, z którego, jestem pewna, skorzystam jeszcze nie raz, bo przepisy kuszą niesamowicie. Dżem figowo-winogronowy Składniki: (na 3 słoiczki) 400 g fig 400 g ciemnych winogron
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią uwagę. 120 g chorizo, 3 figi, Chorizo pokroić w plasterki. Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki. Na patelnię (która można wstawić do piekarnika) wrzucić kiełbasę. Smażyć aż się zrumieni z obu stron. Na wierzchu ułożyć figi. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówkońcu w tym roku udało mi się zrobić coś ze świeżą figą :-). Jakoś zawsze za późno się kapnęłam, a teraz postanowiłam sobie, że muszę i kilka propozycji kulinarnych wykonam, tym bardziej, że figa bardzo smaczna jest, pasuje do dań na słodko i wytrawnie, więc na pierwszy strzał poszła do tarty. Tarta na szybko, pomysł też spontaniczny był, z tego(...)lodówce, a że zawsze kupię sobie kilka rzeczy, które czekają na swoją kolej, to można było pokombinować ;-). Cukinia, boczek, ser camembert i figi :-)). Mniam tak mi smakowało :-))). Udanego dzionka :-)) Składniki forma 26 cm: 1 płat ciasta francuskiego 1 mała cukinia 1 ser camembert naturalny 1 opakowanie boczku w plastrach 4 świeże figi Na spód, oraz boki naczynia wyłożyłam
kruche babeczkiFigi zapiekane są bardzo popularną i lubianą przystawką na ciepło. Proponuję figi zapiekane z czekoladą i szynką dojrzewającą. Podaję proporcje na 1 figę. 1 figa, 1 kostka czekolady, 2 plasterki szynki dojrzewającej. Figę naciąć z boku w głąb do środka. W nacięcie wcisnąć 2/3 kostki czekolady. Figę obwinąć szynką, spiąć wykałaczką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówPyszna przystawka. I bardzo efektowna. A ponieważ można teraz kupić i świeże figi i jeżyny więc koniecznie sprawdźcie jak smakuje. Bardzo, bardzo polecam! Przepis na podstawie książki "River Cottage light & easy" H.Fearnley - Whittingstall składniki - 4 porcje 3-4 dojrzałe, świeże figi 50 g orzechów włoskich ok 75 g jeżyn 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy(...)oliwek + dodatkowa do polania 2 łyżeczki płynnego miodu ( dałam tylko 1 łyżeczkę) sól, pieprz przygotowanie Pokroić figi w plasterki ok 4 mm grubości, rozłożyć na 4 małych talerzach lub jednym dużym. Posypać pokruszonymi orzechami Opłukane i osączone jeżyny włożyć do miseczki, dodać ocet, oliwę, miód. Wymieszać widelcem, rozgniatając równocześnie owoce, tak aby puściły sok, ale nie były całkiem zgniecione
Stare GaryWegańskie SMOOTHIE Z FIG I NERKOWCÓW to idealny pomysł na... Artykuł Smoothie z fig i nerkowców pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEUwielbiam słodkie omlety. Są idealną propozycją na śniadanie lub kolacje. Dziś zapraszam Was na kokosowy omlet z figą. Połączenie smaku figi i kokosa jest naprawdę wspaniałe. A poza tym powiedzcie sami – czy tak podany omlet nie wygląda wspaniale? Jak dla mnie, to radość dla oczu i oczywiście podniebienia. Zachęcam do spróbowania takiego kokosowego omletu z figą. Mój kokosowy(...)omlet z figą podałam w towarzystwie herbaty o smaku owocu granatu „Love” od Teekanne. Polecam! Herbata „Love” uwodzi nie tylko smakiem, ale też i aromatem. Gdy tylko ją zaparzę od razu poprawia mi się nastrój . Kokosowy omlet z figą 2016-04-23 21:59:06 Write a review Save Recipe Print 0 calories
Słodkie okruszkizielone jest pełen chlorofilu i działa alkalizująco. Mangold jest bardzo smacznym dodatkiem do zimowego koktajlu. Sam dość neutralny w smaku, ale w połączeniu z owocem kiwi i dodatkiem fig jest po prostu pyszny. Bardzo ciekawy i delikatny w smaku, posmakuje również dzieciom. Niepozorne kiwi zapewni dzienną dawkę witaminy C (wiele innych dobroci, więcej przeczytasz tutaj ), a drobne pesteczki(...)chrupiącą teksturę koktajlu. Skladniki na 2 porcje: 2 dojrzałe kiwi 2 jabłka 4-5 liści buraka liściowego 2 suszone figi 1 banan plasterek imiru - opcjonalnie 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: bardzo suche figi namoczyć wieczorem w zimnej wodzie lub na 10 minut w gorącej obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki obranego banana. Figi pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niedawno byłam na proszonym obiedzie u koleżanki. Obiad był bardzo dobry i oryginalny ale najbardziej zaskoczył mnie deser. Były to figi zapiekane w piekarniku, polane sokiem z cytryny i miodem. Serwowane były z lodami. Pychotka! Zainspirowana tym deserem postanowiłam stworzyć własną wersję. Zapiekłam nie tylko figi ale także jabłka i gruszki oraz rodzynki. Deser okazał się pyszny(...)się całkiem rozpieścić to polecam do niego gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych :) Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Składniki: (dla dwóch osób) 2 jabłka 2 gruszki 2 figi świeże garść rodzynek sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Owoce zapiekane w piekarniku z miodem i cytryną Wykonanie: Owoce myjemy. Jabłka i gruszki kroimy w kosteczkę. Figi
Pyza i SurówkaDziś proponuję zaskakująco łatwe, a zarazem wyrafinowane danie, które każdy bez trudu przygotuje w domu. Przepyszne, soczyste kacze piersi z sosem śliwkowym z wyczuwalną pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych(...)łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce 4-6 łyżek miodu sól i pieprz do smaku 2 kacze piersi oliwa z oliwek do posmarowania 2 figi, pokrojone w ćwiartki Przygotowanie: Umieść śliwki, wodę, sok pomarańczowy, przyprawę pięć smaków i imbir w małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj
karmelowyPołączenie fig i koziego sera w słodkiej odsłonie Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 10 Wartość kaloryczna: 110 kcal Składniki: 5-6 płatów ciasta filo (3/4 z 300g opakowania) 150g chudego serka białego o jednolitej konsystencji np. tego 150g(...)kremowego serka koziego np. tego 100 gęstego jogurtu naturalnego listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku* 1 łyżka miodu 8 sporych fig 2 łyżki mleka Przygotuj: blaszkę do pieczenia papier do pieczenia pędzelek Podaj: polane odrobiną miodu Nastaw piekarnik na 200 °C. Wymieszaj w misce oba serki z jogurtem, tak by nie było grudek. W tym celu
Bazując na smakudodałam coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi. Porcja dla 4 osób: 4 słodkie i miękkie gruszki 150 g kremowego serka koziego 8 plastrów szynki parmeńskie lub zamiennika 4 dojrzałe figi 3-4 łyżki oliwy ząbek(...)serka. Każda połówkę zawijamy w plaster szynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. W międzyczasie kroimy figi w plasterki. Na upieczonych gruszkach układamy plasterki figi, obok podajemy sos balsamiczny. Serwujemy póki ciepłe
Zawsze głodna!kukurydzianej, ciasto ma piękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać(...)gościom do popołudniowej kawy, nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrze