Grillowanie na drewnianych deskach nadaje wspaniały smak dowolnej potrawie. Tą metodą przygotujemy nie tylko wspaniałe ryby, mięsa a nawet pyszne sery. Grillowany ser Brie z figami Składniki: 1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki(...)orzechów laskowych świeża szałwia, posiekana cienkie plastry bagietki Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć na pół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę
naRuszcieSernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę(...)gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone
Mango PapajaKolorowa pełna smaków sałatka, zrobiłam ją sobie na lunch. Bardzo szybko można ją przygotować. Figi naciąć na kształt X , ale nie przeciąć do końca. Lekko rozszerzyć i włożyć do środka kostkę sera 2×2 cm, skropić oliwą z oliwek dobrego gatunku. Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać figi około 15 minut, ser powinien się roztopić. Wyjąć
Kuchnia Pokoleńżółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć(...)miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min. Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem
Gotowanie jest łatweKupiłam figi. Nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić. Ich smak nie zachwyca mnie, jedzone solo są takie bez wyrazu. Są śliczne, ale, jak dla mnie, potrzebują "dopełniacza" smaku. I tu rewelacyjnym połączeniem smaków okazał się przepyszny sernik w parze z figą. Figi charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym, przeciwwrzodowym, wspomagają trawienie. Wykazują również działanie łagodzące oraz lekko przeczyszczające(...)Figi zawierają aldehyd benzoesowy, czyli substancję o działaniu przeciwnowotworowym. Stanowią bogate źródło potasu, wapnia i magnezu oraz witamin z grupy B. I chyba najzdrowiej jeść figi w stanie nieprzetworzonym. Więc wzbogaćmy swoją dietę w zdrowe, świeże figi. Kilka składników i mamy fantastyczny deser. W sam raz na weekend. Tak więc już dzisiaj należy zaopatrzyć się w potrzebne składniki
Naturalna Kuchniapopularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na działach owocowych króluje świeża figa oraz marakuja dlatego pomyślałem o świetnej przekąsce na słodko. Figi to dobre źródło błonnika i potasu, natomiast marakuja prócz uwodzicielskiego smaku zawiera: karoten, witaminę C, żelazo czy też działa antystresowo(...)preferujących zdrowy styl życia możecie zrobić tą przekąskę na skromną imprezę ;] Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 4 łyżki amarantusa 1 łyżka cukru brzozowego 2 świeże figi 1 świeża marakuja 1-2 banany Przygotowanie: 1/ Amarantus gotujemy na małym ogniu zgodnie z zaleceniem z opakowania (pamiętajmy by wciągnął wodę). Po ugotowaniu słodzimy cukrem i mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnaZiemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór(...)SKŁADNIKI na 4-6 porcji 200 g chorizo 500 g ziemniaków 500 g dyni 100 g jarmużu 6 fig 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka oleju kokosowego cząber płatki chili (lub ostra papryka w proszku) wędzona papryka w proszku sól * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się
Food SquareCiasta są lekkie i delikatne w smaku, zupełnie inne niż te na mąkach glutenowych. Tym razem szukałam przepisu na ciasto z owocami, a że obecnie wszędzie widuję świeże figi, to postanowiłam spróbować upiec z nimi ciasto ;) Fit ciasto kokosowe ze świeżymi figami foremka 21 x 27 cm 6 jajek rozm. M ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki oleju kokosowego(...)roztopionego lub oliwy z oliwek 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże figi Piekarnik nastawić na temperaturę 160 ºC, funkcja grzania termoobieg. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijać wraz z miodem około 10 minut za pomocą miksera. Cały czas ubijając dodać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem i dodać do masy jajecznej – dokładnie
FitKotFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, nadzienie: 8 - 10 fig, 3 białka, 1 szczypta soli, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem(...)zrumieni. Odstawić do ostygnięcia. Białka z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny. Figi pokroić w szóstki lub ćwiartki. Ułożyć na cieście i zalać polewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Wyjąć, odstawić na 4-5 godzin
królestwo garówKlasyczna Pavlova w królewskim stylu: chrupiąca z zewnątrz beza, mięciutka w środku, połączona ze śmietankowym kremem z mascarpone i kremówki, a całość zwieńczona koroną z ćwiartek świeżych, soczystych fig i polana pysznym sosem karmelowym... Beza nie jest trudna do wykonania, jeśli będziecie się trzymać dokładnie przepisu - najważniejsze jest tu długie ubijanie białek po każdej dodanej porcji cukru. Całość(...)octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM: 150 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (dobrze schłodzonej) 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 1 łyżka cukru pudru DODATKOWO: 4 - 5 świeżych fig SKŁADNIKI NA SOS KARMELOWY: 4 łyżki brązowego cukru 1 pełna łyżka masła 3 łyżki śmietany kremówki (plus 1 -2 łyżki w zależności
Słodko-Słony Świat Ilonyspodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-20 cm SPÓD 190 g ciastek maślanych lub deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone(...)BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej) 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) OWOCE I POLEWA 3-4 figi pokrojone na ćwiartki 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii DODATKOWO: starta czekolada WYKONANIE Dno tortownicy o średnicy
cool and mintyTuż przed snem, gdy małe oczka już zaczynają się kleić wprowadzam moje maleństwa w świąt bajek. Dziś chciałabym Wam polecić kolejną książeczkę Wyd. Skrzat "Figa na wakacjach" . Ta urocza opowieść autorstwa Barbary Wicher jest idealna dla dzieci, które zaczynają swoją przygodę z czytaniem. Duża czcionka, przejrzysty układ i ciekawa historia opatrzona kolorowymi i zabawnymi obrazkami. Moje skarby jeszcze same(...)mamy i podziwiają kolorowe ilustracje. Ileż zawsze jest komentarzy - mniejsze mówi tylko "miauu miaaauu", a większa córeczka już opowiada o kotce wymyślając dodatkowo swoje historie w jakich tytułowa Figa się znajduje. O czym opowiada ta książeczka? Główną bohaterką jest oczywiście kotka Figa, która bardzo nie lubi zostawać sama. Gdy domownicy muszą wyjechać zostawiają ją pod opieką Pani Olgi. Niestety kotka
Słodkie okruszkiZdecydowanie to mój najlepszy sernik :) Wyszedł dokładnie tak, jak go sobie wyobraziłam. Trochę kawy, trochę dyni, świeże figi i gęsta polewa czekoladowa, która zastyga "w ruchu". Obłędne połączenie. Składniki: Tortownica 22cm i 18cm Spód ciemnego sernika: 100g herbatników 2 łyżki kakao 3 łyżki masła Pół łyżeczki chilli Serniki: 1kg serka homogenizowanego 2 opakowania budyniu 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)jajka 4 łyżki cukru 500g musu z dyni hokkaido 2 łyżki cukru waniliowego 10 łyżek kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa) 2 łyżki kawy mielonej 2 dojrzałe figi Polewa czekoladowo-kawowa: 150g śmietanki kremówki 36% 80g czekolady mlecznej 80g czekolady gorzkiej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy
Gotowanie i blogowanieDziś ostatni post o smakach Rawnello - łatwy orzech do zgryzienia oraz figa z makiem. Jednym z tych smaków jestem totalnie zauroczona - którym :) ? "Odkryj naturalny wymiar słodyczy! Zrobiliśmy dla Was te słodycze, bo... :) ...sami lubimy jeść słodycze. Szukaliśmy sposobu, aby nasza dieta była smaczna, przyjemna i równocześnie zdrowa. Wiadomo, że orzechy, owoce i nasiona są skarbnicą cennych minerałów, enzymów i witamin(...)orzechowe kuleczki, w których połączyliśmy słodycz daktyli z delikatnie orzechowym aromatem nerkowców. Przegryź to sam :) Skład: daktyle, migdały, wiórki kokosowe, skórka pomarańczy, wanilia bourbon, i nic więcej. Figa z makiem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Gotowanie i blogowaniekombinacjom. Na początku skrupulatnie stosowałam się do przepisów; teraz po prostu mieszam to, na co aktualnie mam ochotę. I tak właśnie powstała ta dyniowo-pomarańczowa granola. Zamiast cukru - suszone figi i syrop klonowy. Do tego porcja płatków, ziarenek i orzechów w połączeniu z lekką nutą cynamonu i wyraźniejszą pomarańczy. Niebo w buzi! Spróbujecie...? Granola dyniowo-pomarańczowa Składniki(...)musu z dyni 65 ml syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g suszonych fig Płatki, dynię, słonecznik, len i grubo posiekane orzechy wymieszać w dużej misce. Dynię, syrop klonowy, cynamon, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników
Pożeraczka, czyli raz adobrze