wiedziałam, że go sobie nie odpuszczę. Lekko migdałowy, cudownie kruchy spód, czekoladowy ganache, który wręcz zniewala intensywnością, a do tego pieczone w cukrze muscovado, lekko karmelowe śliwki i figi. Określenie niebo na talerzu to zdecydowanie za mało, żeby oddać ten cudowny smak. Mimo, że nie da się jej zjeść zbyt dużo na raz, gdyż czekoladowe wypełnienie jest konkretne(...)syte, nie mogłam oprzeć się dokładce. Idealne dla czekoholików, szczególnie na początku listopada, gdy za oknami tylko szaruga i deszcz. Tarta czekoladowa z pieczonymi śliwkami i figami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 100 g zimnego masła 60 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 25 g mielonych migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis na fajną sałatkę, która bardzo apetycznie wygląda na talerzu i idealnie pasuje do jesiennych klimatów, ponieważ wykorzystałam w niej sezonowe składniki. Oto sałatka z dynią i figami, przyprawiona sosem z delikatną nutką czosnku i kremem balsamicznych. Mówię Wam pycha ! Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo(...)Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 - 4 plastry pieczonej dyni 2 dojrzałe figi 50 g mozzarelli kilka
Kulinarne przygody Gatityrazem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii. Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych fig i pestek dodatkowo(...)dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesień to przede wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w przygotowaniu sałatkę z orzechami laskowymi, grana padano, bukietem sałat w miodowym i lekkim dressingu. Orzechy laskowe przed podaniem najlepiej uprażyć na suchej patelni, dla wydobycia smaku. Zamiast laskowych można użyć orzechów włoskich(...)migdałów, które doskonale komponują się z serami i figami. Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano / 1 porcja Składniki: 1 świeża figa 4 garście mieszanki sałat, u mnie rukola, radicchio i sałata lodowa 1 garść orzechów włoskich 2 łyżki płatków grana padano 2 łyzki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Moja smaczna kuchniaskruszona wracam jesienią. Podobnie było i tym razem, z pierwszymi chłodnymi porankami zawitała u mnie ponownie. Cudownie rozgrzewa, daje mi sytość na 3-4 godziny, a z karmelizowanymi, aromatycznymi figami smakuje po prostu obłędnie. Składniki (1-2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2-3 figi 3 łyżki miodu 1 łyżka masła(...)płatki zmiękną. 2) Na patelni rozgrzać masło, dodać 2 łyżki miodu, poczekać chwilę, aż się rozpuści, dodać imbir oraz cynamon i wymieszać. 3) Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzucić figi pokrojone w ćwiartki oraz obrane, posiekane orzechy i smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. 4) Owsiankę podawać na ciepło z przygotowanymi figami. Artykuł
Fitsweet.meWitajcie :-) W końcu piękne słoneczko świeci :-) U Was też ? Oby tak zostało jak najdłużej :-) Ja mam dla Was dziś przepis na pyszną sałatkę, była naprawdę super. Mix sałat, rukola, figi, winogron i ser halloumi grillowany na patelni, wszystko skropione oliwą z oliwek. Mniam :-) Miłego i słonecznego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie sera Halloumi mix sałat garść rukoli kilkanaście(...)winogron 3 figi oliwa z oliwek extra virgin 1. Sałaty i rukolę myjemy, układamy na talerzu. Rozgrzewamy patelnię grillową, ser halloumi kroimy w grube plastry i układamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy z obu stron (ser powinien się nam ładnie zarumienić). 2. Figi i winogrona myjemy. Figi kroimy na ćwiartki, ja te ćwiartki jeszcze pokroiłam. 3. Na sałaty
kruche babeczkiCudowna, jesienna tarta z ciasteczkowym spodem, pachnącym, cynamonowym kremem, dopieszczona uroczymi, słodkimi figami. Błyskawiczna, prosta i nie wymagająca pieczenia, a przy tym bardzo efektowna, bez wątpienia uraduje oko niejednego estety i zadowoli podniebienia wielbicieli fig i nie tylko. Składniki (forma o średnicy 26 cm najlepiej z wyjmowanym dnem): Spód: 400 g herbatników 120 g masła + 1 łyżka(...)kubek (250 g) serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki goracej wody Dodatkowo: 5-6 świeżych fig miód (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować spód: herbatniki zmiksować za pomocą blendera na mąkę, dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać i ugnieść na dnie
Fitsweet.meproblemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając przy wyjmowaniu. Tym razem upiekłam w niej rustykalną kruchą tartę z jabłkami i figami z dodatkiem korzennych przypraw.. Mówię Wam, cudowne smaki i aromaty jesieni. Rustykalna szarlotka z figami Czas przygotowania: 6 0 minut + czas chłodzenia Proporcje(...)Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 90 g cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 3 antonówki 2 figi 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka brązowego cukru gruby cukier kryształ Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody GatityFigi to wspaniałe owoce. Nie dość, że są przesmaczne, do tego jeszcze niezwykle fotogeniczne! Gdy zobaczyłam je dzisiaj w sklepie, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Wszystkie razem i każda osobno wdzięczyły się przede mną i wołały weź mnie, weź ... Kto by się nie skusił? Pomysł na ich wykorzystanie powstał po drodze ... Połączyłam w nim kilka smaków(...)które mam ostatnio ogromną ochotę ... Umieściłam w jednym miejscu cudowne aromaty kardamonu i cynamonu oraz wanilii, słodycz miodu i słoność pistacji ... W połączeniu z pięknymi figami wyszło pięknie i pysznie! Spróbujesz? Składniki na ciasto (mała blaszka): 210 gramów mąki pszennej 110 gramów masła 82% 3/4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu
Garniec Magalieprzepis ) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej, a figi....no cóż kto ich nie lubi, są po prostu genialne, a upieczone z lekko wyczuwalnym akcentem pomarańczy cudownie orzeźwiają całe danie. Składniki: 2 porcje Czas przygotowania(...)mleka (do wyboru roślinne lub krowie) 1 kapsułka kardamonu szczypta gałki muszkatołowej laska cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego szczypta soli 2-3 łyżek miodu 1 szklanka kaszy jaglanej 4 figi ok 2 łyżek wody pomarańczowej (opcjonalnie)* *można zastąpić startą skórką z 1/2 pomarańczy Przygotowanie : 1. Dynię kroimy w równą kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaido nie obieramy jej 2. Dynię
Słodki Kompromiskolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek(...)pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się długo. Dżem wyszedł boski! Cudownie aromatyczny, delikatny i słodki. Do naleśników nadaje się idealnie, do nadziewania słodkich, drożdżowych bułeczek chyba jeszcze bardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na figi w pełni. Chociaż pomysłów mam mnóstwo, czasu niestety mniej, dlatego stawiam na prostotę. Na chłodne jesienne wieczory polecam pieczone figi z kozim serem i lampkę wina. Lub od razu całą butelkę. Nie dajcie się jesiennej depresji! Składniki: 4 figi 20 g koziego sera płatki migdałów ocet balsamiczny, winegret lub sok z cytryny(...)rukola Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Figi umyć, obciąć czubki i Czytaj dalej... Artykuł Pieczone figi z kozim serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujestem fanką mega słodkich deserów – ten jest bardzo przyjemny, lekko słodki, półwytrawny i bardzo satysfakcjonujący. Połączenie koziego twarożku z figami, jogurtem i twarogiem z mleka krowiego było bardzo trafionym kulinarnym eksperymentem. Dwa opakowania świeżych fig, z czym by je zjeść… Ser kozi to pierwsze skojarzenie, trafione bez pudła, bo z dodatkiem płynnego lawendowego miodu to dla mnie duet(...)żelatyny czy agar-agar , więc nie stężeje na kamień – sernik będzie miękki i delikatny, nie zesztywnieje, ale lekko powinien osiąść. Deser chłodzimy minimum 4-5 godzin. Ozdabiamy wierzch świeżymi figami lub gruszkami – jeśli nie ma fig, idealnie komponują się z kozim serem. Posypujemy odrobiną podprażonych na suchej patelni płatków owsianych, ozdabiamy listkami świeżego tymianku, polewamy odrobiną karmelu
Karo in the KitchenTarta z figami i kozim serem. Czyli jesienne wydanie tarty z wyrazistym kozim serem. Jeżeli go nie lubimy to możemy go zamienić na inny pleśniowy ser np. Brie. Figi idealnie pasują do tego rodzaju serów. Składniki: Ciasto: * 150 dl mąki pszennej * 100 g masła * ½ łyżeczki soli * 3 łyżki wody Nadzienie: * 4 figi pokrojone w plasterki(...)wykładamy nasze obciążenie w postaci np. fasoli jaś. Spód tarty pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min. Składniki na masę (bez figi) łączymy przy pomocy trzepaczki a następnie wylewamy na podpieczony spód do tarty. Na masie układamy plasterki figi a następnie smarujemy je miodem połączonym z olejem. Całość pieczemy
MohiellaFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 6 fig 150 g mozzarelli, 6 łyżek syropu malinowego, 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), 3 łyżki oliwy, sól, 2 łyżki prażonych pestek dyni, 2 gałązki tymianku, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć(...)figi, przecięciem do dołu. Lekko zrumienić i przełożyć na drugą stronę. Chwilę smażyć i przełożyć na półmisek. Na patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować. Sos przelać do miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Sosem polać mozzarellę pokrojoną lub małe kulki. Odstawić na 30 minut, co jakiś czas mieszając. Połączyć figi z mozzarellą. Posypać listkami tymianku, oprószyć solą
królestwo garów