temperaturze pokojowej nadzienie: 350 g białego suchego maku 100 g cukru pudru 150 g łuskanych orzechów włoskich 100 g migdałów 100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 białka(...)minut przed planowanym przygotowywaniem rogali. Mak zalać gorącą wodą i prażyć bez przykrycia kilkanaście minut często mieszając. Woda musi odparować. Sparzyć też orzechy, migdały i figi,muszą pomoczyć się ok. pół godziny a potem dobrze odsączyć. Migdały obrać ze skórek. Mak, migdały, orzechy, figi i daktyle zmielić w maszynce co mięsa. Przemielić też marcepan
Kolorowa kuchnia Elkiżółtka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 szczypta cynamonu (solidna) kilka kropel aromatu waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Nadzienie: 200g suszonych fig (u mnie ze Zdrowy Market 24 ) 25g miodu 1 szczypta cynamonu (solidna) Opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek Przygotować ciasto. Masło, cukier, miód, sól, aromaty i cynamon zmiksować(...)prostokąty o szerokości około 8 cm. (1 część = 1 prostokąt. Ciasto może troszkę się lepić do wałka, więc polecam jego wałkowanie między dwoma kawałkami papieru do pieczenia.) Przygotować nadzienie. Figi, miód i cynamon należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Moje figi były mięciutkie, ale jeśli posiadacie twardsze - zalejcie je wrzątkiem i odstawcie na 10 minut.) Masę figową podzielić
Di gotujemnie świeże figi są dużo smaczniejsze od suszonych, a sałatka z figami i serem kozim to klasyka. Ponieważ u mnie klasyka... The post Sałatka z figami i serem mozzarella appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comjest on niecodzienny, trzeba przyznać. Przez noc polędwiczki moczyły się w mocnym koniaku, przyprawach i rozmarynie. Drugiego dnia piekłam je razem z wieloma przepysznymi owocami – jabłkami, brzoskwiniami, figami, żurawiną. Głównym ziołem dodającym mocniejszego akcentu był świeży rozmaryn. Danie wyszło doskonałe, a jeśli ja sama tak uważam, to znaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się(...)wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie! Składniki 3 – 4 polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem oraz czerwoną sypką papryką. Obkładamy gałązkami rozmarynu. Całość podlewamy koniakiem, przykrywamy folią spożywczą
Raj dla Podniebieniamnie świeże figi są dużo smaczniejsze od suszonych, a sałatka z figami i serem kozim to klasyka. Ponieważ u mnie klasyka... The post Sałatka z figami i serem mozzarella appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comzobaczyłam w sklepie piękne figi, wiedziałam już co z nich zrobię. Akurat wybieraliśmy się do przyjaciół na grilla. Do tego piękne granaty i aromatyczna gorgonzola - sałatka marzenie. Nie jest skomplikowana a kolorem i smakiem Was zaskoczy. Nas zaskoczyła i skończyła się szybciej niż tego chcieliśmy. Spróbujcie koniecznie Będziecie potrzebowali około 100 gram sałaty- ja użyłam sałaty w paczce(...)był to mix sałat. 1/2 niedużego dojrzałego granatu 3 dojrzałe figi 60 gram gorgonzoli Ponad to 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli 3 łyżki orzechów pekan, lub włoskich 1/2 łyżki miodu Orzechy pokruszcie z grubsza i podprażcie na suchej patelni. Następnie polejcie miodem i posypcie chili . Mieszając intensywnie- potrząsając patelnią, aby orzechy równomiernie pokryły się miodem i chilli. Zdejmijcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjuż obowiązkowo robię z nich kanapeczki lub grzanki, takie malutkie, na dwa - trzy kęsy 😋 Dzisiejsza propozycja to chrupiące grzanki posmarowane grubą warstwą aksamitnego koziego serka, z plasterkami soczystych fig, siekanymi orzechami włoskimi, odrobiną ziół i płynnym, złocistym miodem... Foodgazm gwarantowany 😉 SKŁADNIKI (na 4 grzanki): 4 kromki ulubionego pieczywa odrobina masła ok. 50 g serka koziego do smarowania(...)dojrzałe figi 2 łyżeczki siekanych orzechów (użyłam włoskich) miód do polania tymianek lub inne świeże zioło do podania WYKONANIE : Kromki chleba umieść w opiekaczu. Kiedy chleb się odpowiednio zrumieni wyjmij go i każdą kromkę posmaruj masłem i grubą warstwą serka. Na wierzch poukładaj pokrojone w plasterki figi, całość posyp posiekanymi orzechami i listkami ziół, a następnie
Słodko-Słony Świat Ilonyobiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo(...)patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka i zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę. Figi umyć i pokroić w ósemki. Upieczone mięso nakładać wraz z dodatkami (ziemniaki, sałatka) na talerze, polać z jednej strony podgrzanym musem śliwkowym i udekorować całość figami. #lowicz #łowicz
Passions hobbies lifeSAŁATKA Z FIGAMI Pyszna sałatka na jesień z figami i francuskim serem. SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z FIGAMI: - 2 garście szpinaku - 1 figa - plaster sera brie - około 10 malin - podprażone migdały na suchej patelni - liście bazyli - oliwa z oliwek i sok z cytryny, odrobina soli himalajskiej W/w wymieszaj i gotowe! 5 minut roboty i pyszna kolacja lub obiad
SMYKWKUCHNIprośbę innych, musiałam powielić chociaż miałam szczerą ochotę wymyślić nowe danie lub nie gotować wcale. Uparli się! Składniki (na 3 porcje): 500 gram piersi kurczaka 10 fioletowych fig 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli i pieprzu sok z cytryny rozmaryn łyżka oliwy z oliwek Karmelizowane buraki: 2 upieczone w folii buraki 2 łyżki posiekanej(...)Miętowo - cytrynowy ryż 1 szklanka ryżu 1 i 1/2 szklanki wody skórka otarta z jednej cytryny sól garść posiekanej mięty Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawiam solą. Ściągam z ognia
Mango PapajaPyszny przepis na mazurek makowy z suszonymi daktylami, figami, żurawiną i orzechami pekan, polany gorzką i białą czekoladą. Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki(...)żółtka 3 pełne łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 10 suszonych daktyli 6 suszonych fig Dodatkowo: 1/2 gorzkiej czekolady 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Masa makowa: Mielony mak zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu
Oryginalny smakłyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 200g gorzkiej czekolady 70% 2 garści orzechów (u mnie nerkowce i laskowe) + kilka na wierzch 1 łyżka rodzynek 1 suszona figa (opcjonalnie) 1 łyżka płatków migdałów Sposób przyrządzenia: 1. Przyprawy wrzuć na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) i praż przez 20-30 sekund. 2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ustawiając miskę na garnku(...)gotującą się wodą. 3. Orzechy i figę posiekaj. 4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj prażone przyprawy, rodzynki, figę, migdałowe płatki i większość orzechów. 5. Masę wylej na papier do pieczenia i równomiernie rozsmaruj, posyp pozostałymi orzechami i płatkami chili - odstaw do stężenia na ok. 45 min. 6. Pokrój lub połam na kawałki i zajadaj! Smacznego! Chocolate bark Ingredients: 1/2 teaspoon chili
Kuchnia w Słońcu Skąpanabędzie o żadnym rozczarowaniu hihihihi wręcz przeciwnie – o samych dobrych rzeczach, a mianowicie o kozim serze i figach, czyli mojej ulubionej sałatce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście słodko-wytrawnego zestawienia to gorąco zachęcam. Ja uwielbiam. Składniki: mieszanka sałat (u mnie gotowa paczka) 200 g koziego sera typu camembert 150 g sera pleśniowego (gorgonzolla) 6 fig 6 orzechów włoskich(...)oliwy z oliwek sok z połowy cytryny Wykonanie: Sałatę przesypujemy do miski lub na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Ser kozi i pleśniowy kroimy w małe kawałeczki. Figi kroimy w ćwiartki, orzechy rozdrabniamy. Wszystko układamy na sałacie. Z miodu, musztardy, oliwy i sosu balsamicznego robimy sos, wszystko dokładnie mieszając. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy. szybko łatwo
Mama z miastaZiemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór(...)SKŁADNIKI na 4-6 porcji 200 g chorizo 500 g ziemniaków 500 g dyni 100 g jarmużu 6 fig 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka oleju kokosowego cząber płatki chili (lub ostra papryka w proszku) wędzona papryka w proszku sól * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się
Food Square