figa - 1305 przepisów (strona:32/87)

BRUSCHETTA Z ORZECHOWYM CAMEMBERTEM, PROSCIUTTO, RUKOLĄ I FIGAMI 112

jako przystawkę na "proszony obiad".  Myślę, że zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości ;) SKŁADNIKI: 1 bagietka czosnkowa 1 ser camembert z orzechami 4-5 plasterków szynki Prosciutto rukola świeża figa oliwa A jak to zrobić: Bagietkę pokroić na kromki i podsmażyć na patelni delikatnie wysmarowanej oliwą. Kromki przewrócić na drugą stronę, na każdą położyć plaster sera, przykryć pokrywką(...)zrobi się w środku lekko płynny, ściągnąć kromki z patelni. Ułożyć na wierzchu szynkę, po kilka listków rukoli i plastry figi. Bruschettę podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Kuchnia w opałach
Tarta z figami, serem pleśniowym i boczkiem 203

opakowanie ciasta francuskiego 3 dojrzałe figi 90 g sera pleśniowego ( najlepiej gorgonzola ) 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz listki bazylii Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Figi pokroić(...)plastry. Boczek pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na chrupiąco. Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry fig, dodać pokrojony w kostkę ser i boczek. Posypać listkami bazylii. Jajka i śmietanę mieszamy razem. Doprawiamy solą i porządnie pieprzymy. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Podajemy na ciepło lub zimno

Atlas Smaków
"Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- zdrowy lunch do pracy 183

nasz organizm - orzechy laskowe- usprawniają pracę mózgu, jesteśmy bardziej wydajni; - seler naciowy- bardzo nisko kaloryczne warzywo, ma dwa razy więcej witaminy C  niż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy w pracy używają aparatu mowy przez 8 godzin ;-)) - olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa(...)pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka

SMYKWKUCHNI
sałatka z fig 105

łyżki miodu, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki octu jałowcowego, 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz świeżo mielony, 4 figi Wspaniały dodatek do mięs, drobiu, do sałatek... Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Figi umyć, osuszyć, odciąć ogonki. Każdą przekroić na ćwiartki. Włożyć do marynaty, wymieszać, odstawić na 2-3 godziny, co jakiś(...)czas mieszając. Podałam z przepiórkami pieczonymi z figami. zastawa

królestwo garów
Tajine de canard aux figues 129

Kaczka w tym wydaniu charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, jest bardzo delikatna. Smak uwypukla cynamon, figi dodają świeżości. Składniki 1 łyżka masła ghee 1 kg piersi z kaczki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wody 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 4 świeże figi Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)imbir, kurkumę i lekko oprószamy solą. Wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu 45 min ( do miękkości mięsa). Po tym czasie wlewamy miód, wsypujemy cynamon i gotujemy kolejne 10 min. Figi kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondla, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min. Możemy podać z kaszą lub ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Nalewka śliwkowo-figowa 115

Nalewek  (i nieco zmodyfikowałem).     1 litr czystej wódki 40% 200 ml spirytusu 95% 250 ml wody 360 g miodu 300 g suszonych śliwek 150 g suszonych fig 1/3 laski wanilii Śliwki i figi kroimy na kawałki (może być na pół), wanilię również. Wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, wódką, wodą i miodem. Zakręcamy i chowamy w ciepłe(...)procentowość ma np. wino. Ale ta nalewka, mimo swojej mocy, zrobiła na mnie wrażenie. Najpierw, w pierwszym odczuciu, czuć moc alkoholu. Ale już chwilę później zostaje ona przytłoczona mieszaniną fig i śliwek i po mocy pozostaje tylko jakby mgliste wspomnienie. Które na samym końcu zupełnie zostaje zatarte posmakiem miodu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
pieczony owocowy deser 178

takiej liście. Sama natura sprawiła że nasze zadanie ogranicza się jedynie do poukładania składników i ich zapieczenia. składniki dla czterech osób 1 melon 4 niewielkie banany 2 świeże figi 2 łyżki płynnego miodu kilka wykałaczek sposób wykonania Melona dzielimy na ćwiartki i wybieramy ze środka, gniazda nasienne. Banany obieramy i kroimy wzdłuż, figi kroimy na pół. Przekrojonego banana, układamy(...)bokach ćwiartek melona (mocując go za pomocą wykałaczek).  Na górze powstałej "konstrukcji", układamy połówki fig i całość smarujemy  miodem ( możemy też dodatkowo, posmarować stopionym masłem, smak wtedy będzie "głębszy"). Tak powstałe " łódeczki", wstawiamy na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Następnie owoce wyjmujemy, a przed podaniem możemy, na owocach rozłożyć, kilka kostek czekolady, lub polać ulubionym

Miód i pieprz
Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami i cynamonem 147

obiecałam, wszystkie trzy zwycięskie przepisy w konkursie "DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ" wypróbuję i opublikuję na blogu ;) Dziś zapraszam Was na pierwszy z nich- niezwykły chlebek z suszonymi figami, orzechami laskowymi i cynamonem, który wygrał ten konkurs :D Jestem bardzo mile zaskoczona jego smakiem! Zdrowy, raczej ciężki i zbity, lekko słodkawy z chrupiącymi pod zębami orzechami...POEZJA <3 Teraz(...)navy kitchen . Dziękuję :D Składniki: Ciasto: 450 ml wody 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 800 g mąki razowej 80 ml miodu 5-6 suszonych fig  150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza na słodko z sosem z gorzkich pomarańczy 133

Wyszła puszysta, słodka i zaskakująca.  Rosnące ciasto otuliło sobą słodkie figi. Myślę że odrobina sera koziego dla zwolenników jego smaku dopełniła resztę. Mnie zaspokoił smak sosu z gorzkich pomarańczy. Latem zrobię taką z figami prosto z drzewa.  Ciasto: 2 szklanki mąki 20 dkg drożdży piekarskich opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru trzcinowego(...)łyżki oliwy 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli mąka do posypywania Zagnieć cisto w misie, przykryj folią, niech urośnie.  Wyłóż ciasto na stolnicę, uformuj koło. Otwórz: puszka fig mała puszka ananasa i układaj na spodzie. Piecz 220 stopni przez 20 minut Przygotuj os: 2 łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy  łyżka miodu z mniszka Podgrzewaj na średnim ogniu

AZgotuj!
Bezglutenowe biszkoptowe gryczane babeczki z figą bez tłuszczu 146

babeczka ma same zalety. Bezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami.  Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis(...)Ciasto: na 3 sztuki W razie większych potrzeb podwajajcie składniki: 2 jaja 2,5 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. figi masło do wysmarowania foremek  ja piekłam w aluminiowych brytyjskich foremkach ale spokojnie na muffiny też będą odpowiednie  Oddzieliłam żółtka od białek. Ubiłam pianę z białek na sztywno

AZgotuj!
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 159

opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder(...)ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki. Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno

Lili w kuchni
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 168

opcjonalnie do posmarowania gwiazdy Składniki na masę: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze Po za tym: cukier puder(...)stopni. Upieczoną struclę posypujemy cukrem pudrem, lub sporządzamy lukier i lukrujemy ją możemy posypać ją skórką pomarańczową. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki. Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno

Lili w kuchni
Deser brzoskwiniowo-Sheridanowy 120

Deser powstał na bazie produktów ,które pozostały podczas przygotowywania innych potraw. Do dyspozycji miałem syrop z brzoskwiń w puszce ,dwie połówki brzoskwini ,śmietankę i figi z syropu (większość zjadłem ot tak ,więc dałem jako dekoracja :D ) Składniki brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop) 4 łyżki sera z wiaderka 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 30 ml likieru Sheridan(...)kawowy) figi w syropie Przygotowanie   Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy i rozlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Do śmietany dodajemy likier ,ubijamy i porcjujemy do pucharków (druga warstwa). Na wierzch układamy ćwiartki

R'n'G Kitchen
Figlowanie z figą - czyli testowanie żołądkowej gorzkiej 157

ramach kampanii Streetcom przypadło mi w udziale testowanie "żołądkowej gorzkiej z figą ". Paczka ambasadora jak zwykle pięknie zapakowana, a jej zawartość imponująca 0,5 l żołądkowej dla mnie i 16 buteleczek po 100 ml dla znajomych. Radość wszystkich, którzy otrzymali ode mnie buteleczkę "do testowania" była ogromna, a wrażenia wszystkich zdecydowanie pozytywne. Żołądkowa zaskakuje smakiem i to zaskakuje w sposób(...)bardzo pozytywny. Osobiście spodziewałam się kolejnej wódki smakowej z chemicznym aromatem owocu, a tu miła niespodzianka wódka przypomina bardziej słodką nalewkę niż wódkę z wyraźnie wyczuwalnym aromatem figi. Można ją serwować w formie shotów, drinków, a nawet wykorzystać do nasączenia ciasta, czy deseru. W chłodniejsze dni kieliszeczek będzie idealny na rozgrzanie, w cieplejsze można przyrządzić orzeźwiającego drinka. Mi osobiście najbardziej

Cynamonowe szczęście