jeszcze kupić więc dajemy Wam kolejną inspirację na potrawę. Tym razem jest to danie na słodko Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 szklanki wody - 2 pomarańcze - 150 g dyni - 2 figi - 30 g cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Porcja na 2 osoby Najpierw z jednej pomarańczy ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok z pomarańczy i dodajemy skórkę(...)się zagotuje dodajemy ryż i gotujemy. Jak ryż będziemy mieć na wpół miękki dodajemy dynię i dalej gotujemy. Potem dodajemy drugą pomarańczę pokrojoną w kostkę. Na sam koniec dodajemy figi pokrojoną na kawałki. Smacznego
Kuchenne WariacjeIdealnie nadają się na prezent, np. walentynkowy. Składniki (na ok. 20 szt.): 50 g mielonych orzechów (u mnie włoskie) 50 g mielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania(...)trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do formowania trufli można użyć silikonowych form do czekoladek, np. w kształcie serduszek. Trufle chowamy na ok. 15-20 min. do lodówki. Jeśli dodajemy likier trzeba pamiętać, że mimo schłodzenia w lodówce trufle będą miękkie
Domowa Cookierenka Agispróbowałam Wigilijnego kompotu z suszu , robionego od lat w rodzinie mojego Męża. Kompot ten jest bardzo bogaty, gdyż w jego skład wchodzą suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, daktyle, figi, rodzynki i żurawina :) Chyba wszystkie najpopularniejsze i łatwo dostępne suszone owoce. U mnie co roku na wigilijnym stole. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek 2 suszone, wędzone gruszki(...)figi 3 daktyle 60 g suszonych moreli (najlepiej niesiarkowanych) 80 g rodzynek (najlepiej niesiarkowanych) 80 g żurawiny (najlepiej niesiarkowanych) sok z połowy cytryny 2,5 l wody Przygotowanie: Do garnka włożyć wszystkie opłukane wcześniej suszone owoce. Zalać wodą. Zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na całą noc. Na drugi dzień zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Dodać
Moja Delicjasoku z cytryny jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska na wszystkie okazje , wyd. Zielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam jeszcze dodatkiem suszonych fig, których nie było w przepisie. Zobacz również inne przepisy na -----> PĘCZAK Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami , Pęczotto z warzywami Pęczak z suszonymi owocami - przepis: Składniki(...)szklanki pęczaku 1/2 szklanki suszonych moreli 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonych śliwek 4-5 suszonych fig (opcjonalnie) sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Pęczak z suszonymi owocami - jak zrobić? Pęczak opłukać, zalać wodą i odstawić na minimum 3 h. Odcedzić. W garnku
Moje Qulinariadrugie to oczywiście ja, bo mąż owsianki nie tknie, ani nawet nie powącha. I niech żałuje, bo ta była wyjątkowo aromatyczna, pachniała jeszcze świętami. Były w niej figi, daktyle, morele, skórka pomarańczowa i pekany. Odkryłam też syrop daktylowy, którym czasami dodaję do owsianki, a Hania mówi o nim "czarny miodzik". Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej nocnej owsianki ze słoika(...)zrobić!. Poranki będą piękniejsze :) składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (mogą być również orkiszowe lub pół na pół) 2/3 szklanki mleka dodatki: orzechy pekan skórka pomarańczowa pokrojone figi pokrojone morele pokrojone daktyle Płatki wsypujemy do słoika, zalewamy mlekiem i dodajemy pozostałe ulubione dodatki. Słoik zakręcamy, wstrząsamy, aby składniki się wymieszały i wkładamy do lodówki na noc. Rano
bistro mamaszklanki miodu ok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii u mnie: 80 g suszonych moreli 80 g suszonych śliwek 80 g rodzynek 40 g fig 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów 80 g orzechów włoskich Kutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki). W osobnym naczyniu umieszczamy suszone(...)morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi. Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy. Kaszę przepłukujemy, a następnie zalewamy
Słodka Stronarozmaryn ) * miód lipowy – 1 łyżka * cebula – 1 szt SMAŻONE ZIEMNIAKI: * ziemniaki – 2 szt * tłuszcz gęsi – ok. 50 g * sól – do smaku CHUTNEY FIGOWY: * świeże figi – 200 g * mała marchewka – 1 szt * cebula czerwona – 1 szt * olej – 1 łyżka * przyprawy: czosnek, cynamon, zmielone goździki , gałka muszkatołowa , sól, pieprz ) * brązowy cukier(...)czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu. CHUTNEY FIGOWY: Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu. Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu. Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając
Ostra na Słodkoklasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe Przygotowanie: W dużym garnku(...)mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy, żeby nie wystygło. W tym czasie na tłuszczu z kaczki podsmażamy cebulę, mieszamy, aż będzie szklista. Dodajemy figi, porto, bulion i gotujemy. Zmniejszamy płomień i mieszając, podgrzewamy około 5 minut, aż sos się zwiąże. Dodajemy dodatkową porcję masła, ucieramy, aż sos będzie gładki. Kluseczki podajemy z sosem figowym
Smakowity Blog Kulinarnykasza manna z ricotta, figami i miodem W końcu udało mi się wczoraj dopaść figi ^.^ Połączenie w którym zakochałam się prawie rok temu, nadal tak samo dobre jak pamiętam
More food, love and dreamsSmażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna
Gotuj z Misiemowoce, bakalie wszelakie, płatki migdałowe, polewę lub lukier. Z dekoracji możesz stworzyć owocowe kwiaty, bazie, kształty jajeczek, wszystko to co nawiązuje do wiosennych wypieków wielkanocnych. Mazurek bakaliowy udekorowany posiekanymi figami i daktylami pięknie zdobi nieduży wypiek, idealnie smakuje. Mazurek kajmakowy ze słodką masą kajmakową z puszki to także propozycja na szybki i łatwy w przygotowaniu wypiek na wielkanocny stół
Zasmakuj KuchniPieczona owsianka z bananami Pieczona owsianka z bananami i marakują Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka z masłem orzechowym, bananami i cynamonem Pieczona owsianka z masłem orzechowym, figami i bananem Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem
Moja smaczna kuchniasporo win, które mogą stać się bazą tego napoju. To może być włoskie Primitivo np. z winnicy Varvaglione 192, które wniesie do grzańca słodko konfiturowy aromat czereśni, borówek i fig, ale też Syrah z Winnicy Abbotts & Delaunay, w którym aromat leśnych jagód miesza się z miętą i czarnym pieprzem. Grzane wino przygotujemy właściwie z każdego rodzaju wina — słodkiego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ponad 8 000 lat temu, w procesie fermentacji wytwarzano prymitywne piwo. Badania archeologiczne potwierdzają, że około 10 000 lat temu otrzymywano napoje alkoholowe w wyniku naturalnej fermentacji ryżu, winogron, fig i daktyli. Wytwarzano je w starożytnych Chinach, Persji w Egipcie. Kefir to mleczny, kwaśny napój fermentowany. Jego nazwa keyif w języku tureckim oznacza „czuję się dobrze”. Znany był już
ProstePesto.plprzesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstały pyszne trufle z soczystymi i miękkimi owocami. Składniki: 200 g masy marcepanowej 40 g owoców suszonych Helio So Soft! pokrojonych drobno ( morele, figi, żurawina, daktyle, śliwka) Dodatkowo: około 150 g czekolady mlecznej do obtoczenia Masę marcepanową miksujemy następnie zagniatamy z owocami. Formujemy nieduże trufelki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zanurzamy
Podróż w kulinaria