figa - 1305 przepisów (strona:28/87)

Tosty z figami i serem ricotta 165

SKŁADNIKI: pełnoziarnisty chleb tostowy figi ser ricotta ocet balsamiczny  rukola czosnek granulowany oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Tosty ochlapać oliwą i przyprawić czosnkiem. Zapiekać w piekarniku lub na patelni grillowej. Wysmarować serkiem ricotta. Położyć plasterki z fig i doprawić octem balsamicznym. Szybko, smacznie i aromatycznie

ClauditteMissCooking
.1100. nie tak miało być 120

dyniowe "gofry" z figami~ Taki dzisiaj dzień...Blogowy jubileusz - 1100 post, a tu gofry nie wychodzą... :( I to drugi raz z kolei! :( Jakoś je poskładałam do kupy i przykryłam figami (:D) żeby wyglądały znośnie, ale tracę wiarę że uda mi się zrobić wegańskie i bezglutenowe gofry które wyjdą cało z gofrownicy...Może ktos poratuje przepisem

breakfast of dreams
Kalarepy z figą, awokado i miodem 121

który napadł mnie w czasie zakupów, dobierając kolejne składniki łączyłem je na podniebieniu krok po kroku przemierzając ulice miasta i sklepowe alejki. Kalarepa -ma fajny zbliżony do kapusty smak, figa -to nuta egzotycznej słodyczy, do tego awokado -uważam, że zawsze pasuje do figi a poza tym dojrzałe ma świetną konsystencję, do tego sos z miodu z odrobiną soku z limonki(...)podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, tak przygotowana kalarepa ląduje

Kuba Gotuje
Drożdżowe ciasto z figami 136

Samo ciasto drożdżowe jest delikatne i mało słodkie, bo to figi jakie zostały dodane i miodem polane, mają dodawać całości fajnej słodkości.   Składniki: na tortownicę o średnicy 30 cm: 200 ml mleka, 100 g masła, 20 g świeżych drożdży,   2 jajka, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 300 g mąki pszennej, szczypta soli(...)świeżych fig, 4 łyżki płynnego miodu, ponadto: masło do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Formę na tortownicę wysmarowujemy masłem i posypujemy mąką, można też wyłożyć dno papierem do pieczenia. Mleko podgrzewamy z dodatkiem masła, tylko tyle żeby się roztopiło. Odstawiamy do przestygnięcia, ma być letnie. Dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy. W dużej misce miksujemy całe jajka z dodatkiem cukru

Moniki Smakołyki
Śniadaniowa kasza jaglana 141

idealna na śniadanie. Do tego jakże zdrowa, zawiera mnóstwo potrzebnych nam do funkcjonowania substancji odżywczych. Możemy przyrządzać ją z rozmaitymi dodatkami, dziś u mnie z mleczkiem kokosowym, bananem i figą. Smacznego! Składniki: 100 ml mleczka kokosowego 180 ml mleka ¼ szkl. kaszy jaglanej (ok. 4 łyżek) 1 mały banan 1 świeża figa Wykonanie: Zagotowujemy mleko z mleczkiem kokosowym. Do gotującego się(...)mleka dodajemy przepłukaną wcześniej wrzątkiem kaszę jaglaną i gotujemy ok. 15 min do momentu aż kasza wchłonie prawie całe mleko. W trakcie gotowania   mieszamy od czasu do czasu. Figę parzymy i kroimy na kawałki. Do ugotowanej kaszy dodajemy kawałki figi i pokrojonego banana

psgotujemy
Pieczone figi z octem balsamicznym 105

Żałuję, że figi nie rosną w naszym kraju. Kupowałabym je najchętniej. Są tak delikatne, że kiedy biorę je w dłoń uważam, żeby się im nic nie stało.  Pieczone smakują na słodko i słono. Doskonałe z serem kozim i twarogiem. Wczoraj zachwyciłam się polskim twarogiem z ekologicznego mleka.  Rwałam go palcami. Kremowy. Pyszny. Już myślę(...)fig ocet kremowy balsamiczny cukier trzcinowy kromki wiejskiego chleba ser kozi lub twarogowy  miód akacjowy orzechy włoskie posiekane uprażone na suchej patelni kilka listków mięty Umyj figi, przetnij na ćwiartki. Włóż do naczynia do zapiekania. Polej kremowym octem balsamicznym i posyp cukrem trzcinowym. Zapiekaj pod przykryciem z folii aluminiowej ok 20 minut w 200 stopniach. Potem zdejmij folię

AZgotuj!
Recenzja #.19 - zmianyzmiany, GLUTEN FREE, RAW & VEGAN batony 169

ukryte pod świetnymi, chwytliwymi nazwami: 1)Kosmos - Kosmiczny smak; Co mówi producent : Ten naturalnie czekoladowy baton skutecznie udowadnia, że bogactwo smaków natury jest nie do przebicia. Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 39,3g BIAŁKO - 5,9g TŁUSZCZE - 11,4g KALORIE - 263 kcal Moja opinia : Moja miłość do kakao kazała(...)bilet na Hawaje;  Co mówi producent :  Opracowaliśmy ten wyjątkowy smak z myślą o wszystkich, którzy (tak jak my!) mają świra na punkcie kokosów.  Skład : daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, płatki kokosowe, nierafinowany olej kokosowy. Wartości odżywcze (w batonie 69g): WĘGLOWODANY - 36g BIAŁKO - 6g TŁUSZCZE - 16g KALORIE - 286kcal Moja opinia : Nie będzie to dziwne, gdy powiem

breakfast of dreams
Kruchy placek z serem, figami i bezową pianką 140

Placek oczywiście należy upiec wtedy kiedy figi są dojrzałe, pachnące i aromatyczne. Przepis podaję teraz bo zawsze można sobie zapisać a upiec wtedy kiedy figi pojawią się na drzewach. Figi to jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z arbuza w granatowym winegrecie z fetą,figami i pokusą dragona 193

Najpierw stworzyłam sałatkę z arbuza,fety i fig.Nie chciałam dodawać nazbyt dużo fety aby nie podnosić nie potrzebnie kaloryczności i jej biel wydawała mi się na czerwieni arbuza i fig taka nieśmiała.Obok leżał przyczajony owoc dragona czy też smoczy owoc i kusił i kusił i kusił....więc uległam pokusie dragona i dodania jego pięknego białego centkowanego na czarno miąższu(...)dragon fruit) jest dietetyczny i bogaty w składniki mineralne.W smaku jest dość neutralny więc nadawał się idealnie do wzbogacenia mojej sałatki.Z tego samego powodu dodane są zdrowe świeże figi wspomagające min. funkcje wątroby i zawierające dużo potasu.Świerze nie są tak słodkie jak suszone i tak samo delikatne w smaku jak owoc smoczy. Nie mniej sera feta jest istotnym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 239

otwór wsadowy jest duży i nie trzeba każdego owocu czy warzywa kroić na drobne kawałki! Po pastach, sokach, musie zrobiłam sobie również świetne "masło" orzechowe z kakaowcem i figami, po prostu poezja :) Masło orzechowe z figami i kakaowcem Składniki: - ok 3/4 szklanki orzechów arachidowych solonych, - ok 3/4 szklanki nerkowców, - 4 ziarna kakaowca, - 2 figi, - ew. kilka łyżek oleju. Wykonanie(...)pełnej do mielenia zmieliłam same orzechy 3 razy na początku wylatuje orzechowy proszek, który z czasem robi się coraz bardziej kleisty i tłusty. Do czwartego mielenia dodałam kakaowiec i figi. Tą masę jeszcze zmieliłam kilka razy (ogólnie ok 10 razy, masa robiła się coraz bardziej zwarta i fajnie plastyczna - świetna zabawa dla dzieci :) można z niej ulepić kulki

Co na wege obiad?
Awokadowe łódeczki z pokładem malinowo-figowego twarożku tofu 155

nigdy nie jadłam, no i wyszło, nawet bardzo smakowicie :) Jedwabny i jak dla mnie mało wyrazisty smak awokado idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi pestkami z malin oraz słodką figą. Danie zrobione w mig - zdrowe, pyszne, kolorowe! Składniki: (dla 4 porcji) - 125g czyli pół kostki naturalnego tofu (używam z firmy Polsoja) - łyżeczka brązowego cukru trzcinowego - 1/4 szklanki śmietanki 30volt - duża(...)garść świeżych malin - 2 świeże dojrzałe (lekko miękkie) awokado - 3 suszone figi, mogą być oprószone w mące ryżowej Tofu, maliny, figi, smietankę oraz cukier blendujemy. Awokado rozkrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy pestki. Nakładamy twarożek z tofu, dekorujemy malinami i przekrojoną figą. Ważne by owoc awokado był dojrzały i miękki, abyśmy mogli wraz z twarożkiem zjadać go łyżeczką

upichcona
Figi zapiekane z serami, otulone szynką Serrano. 131

sił w tym temacie zachęcił konkurs  „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria ” organizowany przez sklep Złoto Hiszpanii , który kusi swoim asortymentem. Zajrzyj, zobacz pewnie i ty się zakochasz! Składniki: świeże figi szynka Serrano rozmaryn kozi ser ulubiony ser Hiszpański skórka otarta z pomarańczy pieprz kolorowy sól morska miód (opcjonalnie) oliwa pomarańczowa Sposób przygotowania: Figi umyj, osusz i natnij na krzyż. Następnie(...)pokrój kozi ser i umieść w nacięciu. Szynką Serrano otul każdy owoc. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również posmarować całość miodem (jeśli lubisz wersję słodkawą).  Każdą figę posyp tartym serem- dobierz taki, który najbardziej odpowiada twoim preferencjom. Hiszpania ma ich tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na koniec posyp całość skórką pomarańczową. Figi zapiekaj wraz

Wielki apetyt
dorsz faszerowany, na słodko 90

dorsza, 2 jajka, 80 g suchego placka drożdżowego, 300 ml mleka, 40 g kaszy manny, skórka otarta z 1 cytryny, sól, 1 łyżeczka do kawy suszonego imbiru, 200 g fig z syropu,   2 łyżki masła, gaza,   2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 5 - 6  cebul, 10 listków limonki, 2 - 3 plasterki imbiru, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól(...)cytryny, cukier, żelatyna na 1,5 l płynu - 30 g Z włoszczyzny, cebuli, imbiru z przyprawami ugotować wywar. Suchy placek drożdżowy zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Dwie figi odłożyć, resztę pokroić w paski. Rybę i odciśnięty placek zemleć, dodać jajka, sól, skórkę cytrynową, imbir, figi i dokładnie wymieszać. Gazę rozłożyć, posmarować masłem, wyłożyć na nią rybę, uformować w wałek. Następnie

królestwo garów
Tarta z figami i serem 136

serii nieudanych eksperymentów kulinarnych, w końcu udało mi się przygotować coś, co nadaje się do publikacji na blogu;) Dziś wytrawna tarta z figami i dwoma rodzajami sera – specyficzna, nie każdemu przypadnie do gustu, ze względu na połączenie smaku słonego ze słodkim. Nadzienie wg mnie wymaga odrobiny doprawienia, dlatego jeśli zdecydujecie się upiec tę tarte, postarajcie się trochę pokombinować ze składnikami(...)jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soli  Nadzienie: 3 jajka 80 ml jogurtu naturalnego 40 g sera camembert 200 g fety kilka świeżych fig łyżka miodu/syropu z agawy + 1 łyżka oleju – do posmarowania fig W misce łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy aż będzie odchodziło od naczynia. Następnie wałkujemy na kształt koła niewiele większego

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania