figa - 1305 przepisów (strona:17/87)

Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 168

Instagram u Pauli z Just My Delicious . Normalnie nie mogłam oderwać wzroku od jej tarty. Potem jak możecie się domyśleć poszło szybko. Wizyta w Biedronce, zapakowanie ko koszyka kilku fig, mascarpone i do domu. Niedziela? No to co! Upiekłam. Wyszło fajnie, bo spód jest niesłodki i taki żytni, a serek wzbogaciłam sobie kremówką, oczywiście słodki i figi, a cały smak(...)coś innego i dla mnie rewelacja, bo nie jest mega słodkie. Po pierwszym kęsie pomyślałam, hmm dziwne takie. Mocno czuć żytni smak, totalnie niesłodki spód, krem słodki i figi.... Po drugim, dobre....... Nawet nie wiedziałam kiedy a siedziałam i odłamywałam kawałki ciasta, nabierając nim krem i kawałek figi lub jeżynę, potem to już całkiem odleciałam, bo i palce oblizywałam

Blondynka Gotuje
Pieczona figa z ricottą. 229

Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na lunch lub kolację. Pieczona figa nadziana ricottą, otoczona wianuszkiem z szynki dojrzewającej wygląda i smakuje genialnie. Mięciutki owoc, kremowy serek - całość po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 świeże figi 4 platerki prosciutto 4 łyżki ricotty 4 gałązki tymianku 4 łyżeczki miodu świeżozmielony pieprz krem/ ocet balsamiczny SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA 1. Figi umyć i naciąć delikatnie od góry na krzyż. 2. Do środka figi włożyć łyżkę ricotty, gałązkę tymianku i opleść plasterkiem prosciutto. Na konic polać łyżeczką miodu i posypać świeżozmielonym pieprzem. 3. Figi ułożyc na blaszcze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. 4. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać z ulubioną sałątą

DefinicjaSmaku
Sałatka i trio idealne 197

takie produkty, które zestawione razem tworzą smaki idealne. Jednym z takich połączeń jest dla mnie trio figi (owoc :), serek kozi i miód. A jak jeszcze lekko zaostrzyć smak rukolą i octem balsamicznym - to już jest w pełni harmonijna sałatka. Taką sałatkę można podawać jako samodzielny posiłek, dodatek do dania lub przystawkę zmieniając jedynie ilość w zależności od potrzeb(...)jeszcze króciutko o figach. Figi są podobno pierwszymi owocami, które ludzie nauczyli się przechowywać - suszyć. Występują w dwóch odmianach - zielonej (do suszenia) i ciemnofioletowej (nazywanej też czasami czarną; do jedzenia na surowo). Oprócz walorów smakowych figi mają także właściwości: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoujstrojowe oraz przeciwutleniające, zapobiegaja też zaparciom. Nie są jednak tylko na nie i silnie wspomagają trawienie i obniżanie cholesterolu

Pełny talerz
WIELKANOCNA BABKA MAJONEZOWA Z BIAŁYM MAKIEM I FIGAMI. Mąka owsiana, bezglutenowa. 163

humoru ma dość specyficzne. Karol z Familiady jest przy nim naprawdę zabawny). Na hasło "Co jemy na Wielkanoc" ruch Jego wąsów udzielił nam jakże błyskotliwej, śmiesznej i inteligentnej odpowiedzi: "Figę z Makiem", której oczywiście towarzyszył śmiech tych, co z Marsa do nas przybyli. A my, jako, że przyzwyczajone już jesteśmy spojrzałyśmy na siebie porozumiewawczo z grymasem i politowaniem czując(...)ręce opadają jeszcze niżej niż damskie atrybuty przyciągane siłą grawitacji po 60 roku życia. Chcieli? Mają! Figa z Makiem czyli... owsiana aczkolwiek w 100% bezglutenowa babka majonezowa z białym makiem i figami. Jedna pozycja z listy świątecznej odhaczona. Będzie babka.  SKŁADNIKI:  - 4 jajka kurze lub 8 przepiórczych, - 4-5 łyżek majonezu, - szklanka mąki owsianej bezglutenowej (użyłyśmy Fioletowej Proveny

Wypisz Wymaluj
Mini keksy kokosowe z figami 159

Keksiki kokosowe z suszonymi figami  polane figowym syropem ....pycha! Uwielbiam piec  małe prostokątne ciasteczka  w różnych wariantach smakowych ,  odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików. Moje keksikit o takie  prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu...... Zobacz również  tutaj Składniki / 6 małych keksików/ 1 szklanka wiórek kokosowych 5 fig suszonych 2 jaja(...)wielokwiatowego 2 łyżki  oleju kokosowego ½ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki otrębów owsianych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5  suszonych   fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny  Wykonanie -Figi umyć,  namoczyć / kilkanaście  minut/  w wodzie ,  osuszyć i  pokroić. -Foremkę

Zakamarki mojej kuchni
Tartaletki z owocami figi 165

który każdy może dostosować do swojego smaku. Można sobie dobrać takie składniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść(...)owocami wcześniej a przed przybyciem gości przykryć je folią aluminiową i na niskiej temperaturze odgrzać w piekarniku ok 30-40 min. Zachęcam to stworzenia własnych tart. Tartaletki z owocami figi – składniki: Ciasto : 150 g mąki 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka lub więcej zimnej wody szczypta soli Farsz : 3-4 figi kawałek sera pleśniowego ok. 100 g szynki

UgotujmyTo.pl
Jesienne lody - dlaczego by nie...? 132

cudownie pyszne, i wiem, że na Święta zrobię piernikowe... Pewnego dnia zajrzałam do  Kamili . I kiedy zobaczyłam to semifreddo, nie potrafiłam się oprzeć. Cudowne, delikatne i leciutkie, pełne fig, z alkoholową nutą... Pycha!  Nazajutrz dostałam sorbetierę. Tamten deser nie dawał mi jednak spokoju - więc postanowiłam połączyć dwa w jednym. Mam więc figi, mocno rumowe rodzynki(...)było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast , więc... Są bez śmietany. I tak wyszły genialne. Jeśli nie macie lub nie lubicie fig, po prostu je pomińcie. Lody i tak wyjdą wspaniałe ( ach, te rumowe rodzynki... ). Lody waniliowo-rumowe ze świeżymi figami Składniki: (na około 1 l lodów) 500 ml mleka 6 żółtek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
   Figówka - nalewka na suszonych figach. 141

Składniki : 25 - 30 dkg suszonych fig 3 - 4 goździki kilka plasterków świeżego korzenia imbiru 1 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania :   S uszone figi pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Imbir umyj, obierz cieniutko ze skórki, odkrój kilka plasterków. Goździki utłuc trochę w moździerzu. Plasterki imbiru oraz goździki wrzuć do słoja. Całość zalej alkoholem, słój(...)figówka ma piękny złoty kolor, w smaku jest lekko ostra ( dzięki imbirowi ), jej zapach też jest bardzo przyjemny. Trunek jest wystarczająco słodki, nie musimy go dosładzać.  S uszone figi zawierają wiele cennych właściwości odżywczych. Znajdują się w nich cukry proste, witamina B6, potas, wapń,żelazo, fosfor, magnez, odznaczają się także wysoką zawartością miedzi, która pomaga np. w prawidłowym

Przepisy i porady kulinarne
Kutia 214

wigilię. Składniki: 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 100 g cukru pudru 100 g miodu 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów kilka łyżek rodzynek kilka suszonych fig i daktyli 250 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Dzień wcześniej namoczyć pszenicę a następnie ugotować ją do miękkości kilka razy zmieniając wodę podczas gotowania. Po ugotowaniu pszenicę odcedzić na sicie(...)mlekiem i gotować na małym ogniu. Ja gotuję mak przez ok. 1 godzinę lub do momentu aż mleko odparuje. Mak odcedzić i zmielić go 3 - 4 razy. Orzechy, migdały, figi i daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą pszenicę, mak cukier puder, miód, orzechy, migdały, rodzynki figi i daktyle, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Kutię przechowywać

Mama Gotuje
Kompot wigilijny (śliwkowo-figowy) 123

suszu? Same śliwki? A może suszone gruszki, jabłka? Podzielcie się swoimi ulubionymi mieszakami w komentarzu! Dla kogo: dla szukających alternatywy dla kompotu z suszonych śliwek dla kochających suszone figi dla tych, da których Wigilia bez kompotu z suszu nie może się odbyć Składniki: 250g suszonych śliwek 250g suszonych fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka(...)cytryny Wykonanie kompotu figowego: Figi gotować przez 5 minut od zagotowania wraz z łyżką cukru oraz sokiem i skórką z 1 cytryny (przed dodaniem skórki porządnie ją wyparz).  Wykonanie kompotu śliwkowego: Śliwki włożyć do garnka i zalać wodą (tak by przykryła owoce). Moczyć przez całą noc. Następnie dodać łyżkę cukru i laskę cynamonu. Zagotować. Gdy obydwa kompoty

Mania Wypiekania
Pełnoziarnista tarta z figami i borówkami 188

Obłędna TARTA Z FIGAMI z dodatkiem delikatnego kremu z ricotty... Artykuł Pełnoziarnista tarta z figami i borówkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Jaglanka z pomarańczą, figą i orzechami 140

Zdrowe, pyszne bezglutenowe śniadanie :) Idealny sposób na wykorzystanie pozostałości ugotowanej kaszy jaglanej. Z dodatkiem słodkiej pomarańczy, bogatej w wapń figi i orzechów. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pomarańcza 2 suszone figi 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mieszanych orzechów Pomarańczę obierz, podziel na cząstki i pokrój w małe kawałki. Figi pokrój w paseczki. Kaszę

Kuchnia bezglutenowa
Figi z Gorgonzolą na boczku 213

FIGI Z GORGONZOLĄ NA BOCZKU posmakują każdemu miłośnikowi wykwintnych połączeń... Artykuł Figi z Gorgonzolą na boczku pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Rogale marcińskie 169

Nadzienie: 200 g białego maku 100 g masy marcepanowej [40 g masła] 3/4 szkl. cukru pudru 50 g orzechów włoskich 50 g blanszowanych migdałów - bez skórki 70 g suszonych fig [nie dałam] 70 g daktyli bez pestek  3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej [ nie dałam] 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo(...)ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą (każde w osobnym naczyniu). Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć (na drobnym sicie). Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez

Moje domowe kucharzenie
Tosty z serem pleśniowym, szynką szwarcwaldzką i figami 217

Chrupiące kromki ulubionego chleba z ciepłym i rozpływającym się w ustach serem pleśniowym, słoną szynką szwarcwaldzką, przełamane słodyczą soczystej i świeżej figi oraz skropione równie słodkim sosem balsamicznym + kilka gałązek roszponki dla nadania lekkości i kontrastu... Ach, jak ja uwielbiam to połączenie struktur, kolorów, a przede wszystkim smaków! Pycha, mówię Wam, niebo w gębie! :) Proporcji nie podaję, tu matematyka(...)jest prosta- na 1 kromkę chleba (w zależności od wielkości) po 1-2 plastry sera i szynki, a co do figi to polecam podwoić ilość plasterków :) chleb -> ser pleśniowy -> szynka szwarcwladzka -> figi -> piec 10 minut- 12 minut w 180 stopniach -> roszponka -> słodki sos balsamiczny. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania