Mimozami jesień się zaczyna. Złotawa, krucha i miła....śpiewał Czesław Niemen. U mnie polska złota jesień w pełnej krasie, pachnąca dynią i figami, a to za sprawą październikowej Piekarni Amber . Tym razem Ania zaprosiła nas do upieczenia pysznego chleba od Zorry. To jesienny chleb z dodatkiem puree i pestek z dyni oraz suszonymi figami. U mnie(...)mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj
Przepisy na domowy ser i chlebJesienny chleb z dynią i figami był wypiekany pod szyldem październikowej Piekarni Amber . Tym razem to cykliczne, wspólne pieczenie chleba miało podwójne znaczenie. Przepis na ten chleb pochodzi od Zorry , która corocznie organizuje 16 października World Bread Day. Więc nasz Jesienny chleb, pięknie wpisuje się w ideę propagowania pieczenia zdrowego, wartościowego pieczywa. Jesienny charakter chleba podkreśla(...)dodatek dyni i dzięki temu ma również uroczy kolor. Miękisz chleba jest dosyć wilgotny i słodkawy za sprawą suszonych fig. Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi. Składniki: 100 g utartej dyni lub puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej
Codziennik KuchennyPIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami(...)everything on pizza – meat, fish, vegetables, fruit, the sauce doesn’t always have to be made of tomatoes. Today we’ll be having fig pizza cause I found very nice figs being in the market lately. Of these amount of ingredients for pastry I’m making two pizzas, but I like really thin crust, super
Martyna CooksElegancja przekąska lub nawet kolacja na ciepło - figi, kozi ser i orzeszki pinii zapieczone w piekarniku, a póżniej podawane z genialnym kremem balsamicznym. Obłędne połączenie! Składniki: figi kozi ser pleśniowy lub kremowy orzeszki pinii lub włoskie tymianek suszony lub świeży krem balsamiczny Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Figi umyć, naciąć je na krzyż i ułożyć(...)naczyniu żaroodpornym. Ser kozi pokroić w kostkę i powkładać w środki fig. Całość posypać tymiankiem i orzeszkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 12-15 min, aż figi zmiękną a ser się rozpuści. Upieczone figi polać kremem balsamicznym i podawać
wyzwania kuchenneCIASTO Z FIGAMI W dzisiejszym poście chciałam się z Wami podzielić pysznym i prostym przepisem na bardzo łatwe ciasto z użyciem fig. Przygotowałam lekki biszkopt z dojrzałymi figami. Chciałam aby ciasto było lekkie w swojej formie, bardzo puszyste i proste zarazem, bo właśnie takich ciast szukacie najczęściej. Postanowiłam też przygotować ciasto w małej, wysokiej tortownicy(...)kilka dni moc zrobić, coś nowego ;-). Jeśli chcecie ciasto przygotować w dużej tortownicy to podwójcie składniki. Polecam ciacho! PRZEPIS NA LEKKI BISZKOPT Z FIGAMI! mała wysoka tortownica (lub niska średnia) na dużą tortownicę należy użyć 2 razy tyle poniżej podanych składników - 3 duże jajka - 4,5 łyżki cukru - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku
SMYKWKUCHNIJako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami , a tym razem wykorzystałam je do jako dodatek do pizzy. Podane składniki pozwolą Wam przygotować dwie pizze na cienkim cieście lub jedną na grubym(...)zazwyczaj przygotowuję dwie Pizza z figami, rukolą i szynką dojrzewającą 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO PRZEPISU 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 200 g mozzarelli 6 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie serrano) 6 świeżych fig dwie garści rukoli oliwa
PatiGotujeMiejsce w którym nocowaliśmy w Chorwacji miało trzy podstawowe plusy: figi zielone, figi odmiany żółtej i figi fioletowe. Trzy duże drzewa figowe pełne owoców, które każdego dnia karmiły mnie i rodziły na mojej twarzy uśmiech. Radość, zwyczajna radość dostępu do tego co w Polsce takie sezonowe i niczym nie przypominające tego prawdziwego smaku, jaki poznałam w Chorwacji(...)Polski, nie byłabym sobą. Poniżej przepis na jedno z moich Chorwackich dań. Tam smakowało mi bajecznie! Składniki na dwie porcje: 1 duży burak 8-10 fioletowych fig 50 gram sera feta garść szpinaku sok z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka syropu klonowego Buraka owijam folią i piekę 2 godziny
Mango Papajaktóre moim znajomym smakowało bardzo pomimo tego, że połączenie niecodzienne. Śniło mi się i postanowiłam je przygotować. Wyszło cudownie smaczne, delikatne i lekkie. Jeżeli macie dostęp do dużej ilości fig to serdecznie polecam. Składniki na 3-4 porcje: 8 jaj 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli 8-10 śliwek 1 kg fig + kilka(...)sztuk do dekoracji 2 łyżki masła 1 lampka czerwonego wina rozmaryn jogurt naturalny do podania Połowę kilograma fig kroję w plastry. Śliwki kroję w kostkę. Połowę smażę na łyżce masła z rozmarynem a następnie duszę w winie, które redukuję do minimum. Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem. Na patelni rozpuszczam masło i wlewam
Mango PapajaFigi są przepysznymi owocami, które nadają się do wielu dań. Figi można dodawać do śniadania, czy to na kanapkę, czy do owsianek, jaglanek, do gofrów czy naleśników. Można z nich wyczarować najlepsze na świecie konfitury, lubią połączenie z mięsem bądź rybą. Smakują dobrze świeże, jak i pieczone. Możecie być pewni, że pokażę Wam kilka fajnych i pysznych pomysłów(...)wykorzystanie fig. Dzisiaj natomiast chciałam Wam pokazać jeden z najprostszych, a jakże pysznych pomysłów na figi. Szybkie kanapeczki z figami. Możecie je wykonać na ciepło- rumieniąc kromki chleba w tosterze, bądź standardowo. Wybierzcie dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo, mocno skropcie je oliwą z oliwek. Łososia wędzonego porwijcie na mniejsze kawałeczki i przełóżcie do miseczki. Skropcie go oliwą, sokiem
SMYKWKUCHNIFIGI - ich dobroczynne właściwości były znane już setki lat temu. "Koreańska Księga Medyczna" (The Dongui Bogam) z XVII wieku, która jest jedną z ważniejszych pozycji z zakresu medycyny orientalnej, szczegółowo opisuje działanie fig, które dzieli na dwie kategorie: owoce mają trzy właściwości "anty": przeciwutleniającą, przeciwdrobnoustrojową, przeciwzapalną oraz trzy właściwości wspomagające: trawienie, zaparcia, problemy sercowo-naczyniowe. Figi to owoce nie tylko zdrowe ale i smaczne! Można jeść zarówno świeże jak i suszone - same lub jako dodatek do wielu dań. Poniżej moja propozycja - suszona figa jako dodatek do koktajlu z pomarańczy, banana i awokado! SKŁADNIKI: 2 pomarańcze 1 banan 1/2 awokado suszone figi jako dodatek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nic prostszego! Świeże owoce (pomarańcze, banan, awokado) obieramy
wege i kropkaSerek camembert i figi doskonale czują się w swoim towarzystwie. Posypane orzechami i polane miodem a do tego zapieczone na cieście francuskim tworzą pyszną przekąskę. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 4 duże figi 1 serek camembert 1 duża garść orzechów włoskich płynny miód 1 małe jajko do posmarowania ciasta Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić(...)prostokątów, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić w plasterki. Serek camembert pokroić w trójkąty. Orzechy włoskie posiekać na drobniejsze kawałki. Na środku każdego prostokąta ułożyć pokrojone figi i serek camembert, u mnie wyszło po 2 plasterki figi i po 2 trójkąciki serka. Ułożone na cieście figi i serek posypać posiekanymi orzechami i polać
Monia miesza i gotujeLekka sałatka z figami, prosciutto i chevre…Uwielbiam sałatki, a lekka sałatka z figami to moja ulubiona. Bardzo lubię figi, w ogóle mieszać owoce z wędliną. Wtedy stawiam na pyszne wyroby jak szynka prosciutto. Sałatka jest delikatna w smaku. Zamiast intensywnej fety wybrałam tym razem delikatniejsze chevre. Całość polałam najprostszym na świecie dressingiem na bazie balsamicznego(...)kaszy i buraczków sałatkę z kaszy gryczanej . To najczęściej przeze mnie przyrządzane lekkie sałatki. Lekka sałatka Składniki: 1 porcja 50 g prosciutto 25 g chevre garść rukoli 2 świeże figi Dressing 1 łyżka balsamicznego octu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Ułóż sałatę na talerzu, następnie szynkę. Pokrusz chevre i pokrój figi
codojedzeniaPIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami(...)everything on pizza – meat, fish, vegetables, fruit, the sauce doesn’t always have to be made of tomatoes. Today we’ll be having fig pizza cause I found very nice figs being in the market lately. Of these amount of ingredients for pastry I’m making two pizzas, but I like really thin crust, super
Martyna CooksPIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS Ciąg dalszy przygody z kuchnią włoską – pizza! Jest to danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami(...)everything on pizza – meat, fish, vegetables, fruit, the sauce doesn’t always have to be made of tomatoes. Today we’ll be having fig pizza cause I found very nice figs being in the market lately. Of these amount of ingredients for pastry I’m making two pizzas, but I like really thin crust, super
Martyna Cooksowoców w połączeniu z wyrazistym wędzonym kremem czekoladowym i serkiem mascarpone stanowi idealne połączenie rewelacyjnego deseru na każdą okazję. Czas przygotowania: 10 minut, czas grillowania: 2 minuty Składniki: 12 fig przekrojonych na połowę (przekrojonych wzdłuż) 3-4 patyczki do szaszłyków 1/3 szklanki mascarpone czekoladowe Ganache (patrz tutaj ) Przygotowanie: Grill należy rozgrzać do średniej temperatury. Figi umyć i pokroić wzdłużnie(...)połowy. Bardzo ostrożnie umieścić 3-4 połówki fig na patyczku do szaszłyków. Figi umieścić stroną cięcia do dołu rusztu i grillować przez 2 minuty aż uzyskamy ładny wzorek przypaleń od rusztu (nie przesmażyć fig!). Figi usunąć z grilla i odstawić do ostygnięcia na kilka minut. Figi usunąć z patyczków od szaszłyków. Figi podawać polane sosem Ganache z serkiem mascarpone
naRuszcieJesień czuję wyraźnie w powietrzu, poranki bywają już szare i ponure a w duszy zaczyna grać melancholia. W sezonie jabłkowym co weekend piekę szarlotkę. Jedną i
Dzieje kuchennej WiewióryKaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyKocham takie zestawienia w sałatkach. Połączenie słodkich fig, nieco bardziej kwaśnych, ale też słodkich mini kiwi oraz zdecydowanie już wytrawnego sera halloumi. Jak chcesz jeszcze bardziej zróżnicować smaki, to wybierz halloumi z dodatkiem chilli, to będzie prawdziwa petarda smakowa. A wszystko to najlepiej polać gotowym sosem balsamico, który jest nieco kwaśny, ale ma w sobie tę fajną nutę słodyczy(...)Sałatka z gruszką i gorgonzolą Sałatka z pieczoną papryką Sałatka z kalafiora Sałatka z ziemniakami i makrelą Sałatka z halloumi Sałatka z tortellini Sałatka z grillowanym kurczakiem SAŁATKA Z FIGAMI I HALLOUMI Przygotowanie : 10 minut + przygotowanie buraków Ilość porcji : 1-2 SKŁADNIKI: – 2-3 garści świeżych listków rukoli, możesz też użyć rukwi wodnej lub musztardowca – 2-4 figi
nietylkopasta.plRozpływający się pieczony camembert, lekko pikantny od pieprzu, momentami chrupiący od orzechów, a przede wszystkim z nutą słodkości od fig i miodu... Idealny na romantyczną kolację w jesienny wieczór. Pieczony camembert to obłęd dla podniebienia. Użyłam do niego miodu lawendowego, który niesamowicie podkręca jego smak! Miód lawendowy to miód hiszpański. Jest to miód zbierany z lawendy lekarskiej(...)swoim domu. WSKAZÓWKI: Użyj camembert z dobrym składem. Jeżeli nie przepadasz za lawendą podmień miód lawendowy na np. miód pomarańczowy lub popularny wielokwiatowy . Wybierz jak najbardziej fioletowe figi - będą najsłodsze. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć pistacji lub pestek słonecznika (pestki warto najpierw lekko podprażyć na suchej patelni) Czosnek pieczemy aby nadał aromaty serowi jednak jeżeli wiesz
CzarnawisienkaCudowna, jesienna tarta z ciasteczkowym spodem, pachnącym, cynamonowym kremem, dopieszczona uroczymi, słodkimi figami. Błyskawiczna, prosta i nie wymagająca pieczenia, a przy tym bardzo efektowna, bez wątpienia uraduje oko niejednego estety i zadowoli podniebienia wielbicieli fig i nie tylko. Składniki (forma o średnicy 26 cm najlepiej z wyjmowanym dnem): Spód: 400 g herbatników 120 g masła + 1 łyżka(...)kubek (250 g) serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki goracej wody Dodatkowo: 5-6 świeżych fig miód (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować spód: herbatniki zmiksować za pomocą blendera na mąkę, dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać i ugnieść na dnie
Fitsweet.meskruszona wracam jesienią. Podobnie było i tym razem, z pierwszymi chłodnymi porankami zawitała u mnie ponownie. Cudownie rozgrzewa, daje mi sytość na 3-4 godziny, a z karmelizowanymi, aromatycznymi figami smakuje po prostu obłędnie. Składniki (1-2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2-3 figi 3 łyżki miodu 1 łyżka masła(...)płatki zmiękną. 2) Na patelni rozgrzać masło, dodać 2 łyżki miodu, poczekać chwilę, aż się rozpuści, dodać imbir oraz cynamon i wymieszać. 3) Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzucić figi pokrojone w ćwiartki oraz obrane, posiekane orzechy i smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. 4) Owsiankę podawać na ciepło z przygotowanymi figami. Artykuł
Fitsweet.mesprawdzi się jako zdrowy oraz ekspreeesowy deser. Jest taki wyrazisty, mocno figowy, jak dla mnie odpowiednio słodki z delikatnym posmakiem banana... Koniecznie spróbujcie! 250g jogurtu naturalnego (*) 1/2 banana 4 figi (**) Figi zalać zimną wodą i odstawić na kilka-kilkanaście minut. Następnie jogurt, kawałki banana oraz namoczone figi należy zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość spożywać bezpośrednio(...)użyjcie gęstszego jogurtu. Jogurt możecie zastąpić też np. kefirem, maślanką bądź wymieszać z mlekiem. (**) Słodkość koktajlu można dostosować pod swój gust i zależy ona od rodzaju oraz ilości fig. Przeważnie używam zwykłych fig lecz ostatnio spróbowałam z hiszpańskimi od Radix-Bis . Są przepyszne, szczególnie w wersji solo
Di gotujewiedziałam, że go sobie nie odpuszczę. Lekko migdałowy, cudownie kruchy spód, czekoladowy ganache, który wręcz zniewala intensywnością, a do tego pieczone w cukrze muscovado, lekko karmelowe śliwki i figi. Określenie niebo na talerzu to zdecydowanie za mało, żeby oddać ten cudowny smak. Mimo, że nie da się jej zjeść zbyt dużo na raz, gdyż czekoladowe wypełnienie jest konkretne(...)syte, nie mogłam oprzeć się dokładce. Idealne dla czekoholików, szczególnie na początku listopada, gdy za oknami tylko szaruga i deszcz. Tarta czekoladowa z pieczonymi śliwkami i figami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 100 g zimnego masła 60 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 25 g mielonych migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis na fajną sałatkę, która bardzo apetycznie wygląda na talerzu i idealnie pasuje do jesiennych klimatów, ponieważ wykorzystałam w niej sezonowe składniki. Oto sałatka z dynią i figami, przyprawiona sosem z delikatną nutką czosnku i kremem balsamicznych. Mówię Wam pycha ! Parę słów o dyni Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących do rodziny dyniowatych. To warzywo(...)Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 - 4 plastry pieczonej dyni 2 dojrzałe figi 50 g mozzarelli kilka
Kulinarne przygody Gatityrazem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii. Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych fig i pestek dodatkowo(...)dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesień to przede wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w przygotowaniu sałatkę z orzechami laskowymi, grana padano, bukietem sałat w miodowym i lekkim dressingu. Orzechy laskowe przed podaniem najlepiej uprażyć na suchej patelni, dla wydobycia smaku. Zamiast laskowych można użyć orzechów włoskich(...)migdałów, które doskonale komponują się z serami i figami. Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano / 1 porcja Składniki: 1 świeża figa 4 garście mieszanki sałat, u mnie rukola, radicchio i sałata lodowa 1 garść orzechów włoskich 2 łyżki płatków grana padano 2 łyzki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Moja smaczna kuchniaskruszona wracam jesienią. Podobnie było i tym razem, z pierwszymi chłodnymi porankami zawitała u mnie ponownie. Cudownie rozgrzewa, daje mi sytość na 3-4 godziny, a z karmelizowanymi, aromatycznymi figami smakuje po prostu obłędnie. Składniki (1-2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2-3 figi 3 łyżki miodu 1 łyżka masła(...)płatki zmiękną. 2) Na patelni rozgrzać masło, dodać 2 łyżki miodu, poczekać chwilę, aż się rozpuści, dodać imbir oraz cynamon i wymieszać. 3) Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzucić figi pokrojone w ćwiartki oraz obrane, posiekane orzechy i smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. 4) Owsiankę podawać na ciepło z przygotowanymi figami. Artykuł
Fitsweet.meWitajcie :-) W końcu piękne słoneczko świeci :-) U Was też ? Oby tak zostało jak najdłużej :-) Ja mam dla Was dziś przepis na pyszną sałatkę, była naprawdę super. Mix sałat, rukola, figi, winogron i ser halloumi grillowany na patelni, wszystko skropione oliwą z oliwek. Mniam :-) Miłego i słonecznego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie sera Halloumi mix sałat garść rukoli kilkanaście(...)winogron 3 figi oliwa z oliwek extra virgin 1. Sałaty i rukolę myjemy, układamy na talerzu. Rozgrzewamy patelnię grillową, ser halloumi kroimy w grube plastry i układamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy z obu stron (ser powinien się nam ładnie zarumienić). 2. Figi i winogrona myjemy. Figi kroimy na ćwiartki, ja te ćwiartki jeszcze pokroiłam. 3. Na sałaty
kruche babeczkiCudowna, jesienna tarta z ciasteczkowym spodem, pachnącym, cynamonowym kremem, dopieszczona uroczymi, słodkimi figami. Błyskawiczna, prosta i nie wymagająca pieczenia, a przy tym bardzo efektowna, bez wątpienia uraduje oko niejednego estety i zadowoli podniebienia wielbicieli fig i nie tylko. Składniki (forma o średnicy 26 cm najlepiej z wyjmowanym dnem): Spód: 400 g herbatników 120 g masła + 1 łyżka(...)kubek (250 g) serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki goracej wody Dodatkowo: 5-6 świeżych fig miód (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować spód: herbatniki zmiksować za pomocą blendera na mąkę, dodać rozpuszczone, przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać i ugnieść na dnie
Fitsweet.meproblemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając przy wyjmowaniu. Tym razem upiekłam w niej rustykalną kruchą tartę z jabłkami i figami z dodatkiem korzennych przypraw.. Mówię Wam, cudowne smaki i aromaty jesieni. Rustykalna szarlotka z figami Czas przygotowania: 6 0 minut + czas chłodzenia Proporcje(...)Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 90 g cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Farsz: 3 antonówki 2 figi 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka brązowego cukru gruby cukier kryształ Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
Kulinarne przygody GatityFigi to wspaniałe owoce. Nie dość, że są przesmaczne, do tego jeszcze niezwykle fotogeniczne! Gdy zobaczyłam je dzisiaj w sklepie, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Wszystkie razem i każda osobno wdzięczyły się przede mną i wołały weź mnie, weź ... Kto by się nie skusił? Pomysł na ich wykorzystanie powstał po drodze ... Połączyłam w nim kilka smaków(...)które mam ostatnio ogromną ochotę ... Umieściłam w jednym miejscu cudowne aromaty kardamonu i cynamonu oraz wanilii, słodycz miodu i słoność pistacji ... W połączeniu z pięknymi figami wyszło pięknie i pysznie! Spróbujesz? Składniki na ciasto (mała blaszka): 210 gramów mąki pszennej 110 gramów masła 82% 3/4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu
Garniec Magalieprzepis ) sprawiają, że nie czuje głodu aż do południa. Pierwsze dynie jakie pojawiają się na straganach zaczynają coraz częściej nawiedzać moją kuchnie, tym razem nadają smak kaszy jaglanej, a figi....no cóż kto ich nie lubi, są po prostu genialne, a upieczone z lekko wyczuwalnym akcentem pomarańczy cudownie orzeźwiają całe danie. Składniki: 2 porcje Czas przygotowania(...)mleka (do wyboru roślinne lub krowie) 1 kapsułka kardamonu szczypta gałki muszkatołowej laska cynamonu lub 1/4 łyżeczki mielonego szczypta soli 2-3 łyżek miodu 1 szklanka kaszy jaglanej 4 figi ok 2 łyżek wody pomarańczowej (opcjonalnie)* *można zastąpić startą skórką z 1/2 pomarańczy Przygotowanie : 1. Dynię kroimy w równą kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaido nie obieramy jej 2. Dynię
Słodki Kompromiskolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek(...)pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się długo. Dżem wyszedł boski! Cudownie aromatyczny, delikatny i słodki. Do naleśników nadaje się idealnie, do nadziewania słodkich, drożdżowych bułeczek chyba jeszcze bardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na figi w pełni. Chociaż pomysłów mam mnóstwo, czasu niestety mniej, dlatego stawiam na prostotę. Na chłodne jesienne wieczory polecam pieczone figi z kozim serem i lampkę wina. Lub od razu całą butelkę. Nie dajcie się jesiennej depresji! Składniki: 4 figi 20 g koziego sera płatki migdałów ocet balsamiczny, winegret lub sok z cytryny(...)rukola Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. Figi umyć, obciąć czubki i Czytaj dalej... Artykuł Pieczone figi z kozim serem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujestem fanką mega słodkich deserów – ten jest bardzo przyjemny, lekko słodki, półwytrawny i bardzo satysfakcjonujący. Połączenie koziego twarożku z figami, jogurtem i twarogiem z mleka krowiego było bardzo trafionym kulinarnym eksperymentem. Dwa opakowania świeżych fig, z czym by je zjeść… Ser kozi to pierwsze skojarzenie, trafione bez pudła, bo z dodatkiem płynnego lawendowego miodu to dla mnie duet(...)żelatyny czy agar-agar , więc nie stężeje na kamień – sernik będzie miękki i delikatny, nie zesztywnieje, ale lekko powinien osiąść. Deser chłodzimy minimum 4-5 godzin. Ozdabiamy wierzch świeżymi figami lub gruszkami – jeśli nie ma fig, idealnie komponują się z kozim serem. Posypujemy odrobiną podprażonych na suchej patelni płatków owsianych, ozdabiamy listkami świeżego tymianku, polewamy odrobiną karmelu
Karo in the KitchenTarta z figami i kozim serem. Czyli jesienne wydanie tarty z wyrazistym kozim serem. Jeżeli go nie lubimy to możemy go zamienić na inny pleśniowy ser np. Brie. Figi idealnie pasują do tego rodzaju serów. Składniki: Ciasto: * 150 dl mąki pszennej * 100 g masła * ½ łyżeczki soli * 3 łyżki wody Nadzienie: * 4 figi pokrojone w plasterki(...)wykładamy nasze obciążenie w postaci np. fasoli jaś. Spód tarty pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min. Składniki na masę (bez figi) łączymy przy pomocy trzepaczki a następnie wylewamy na podpieczony spód do tarty. Na masie układamy plasterki figi a następnie smarujemy je miodem połączonym z olejem. Całość pieczemy
MohiellaFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 6 fig 150 g mozzarelli, 6 łyżek syropu malinowego, 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), 3 łyżki oliwy, sól, 2 łyżki prażonych pestek dyni, 2 gałązki tymianku, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Na patelni zagotować syrop z malin, ułożyć(...)figi, przecięciem do dołu. Lekko zrumienić i przełożyć na drugą stronę. Chwilę smażyć i przełożyć na półmisek. Na patelnię, do powstałego sosu wlać ocet, zagotować. Sos przelać do miski, wlać oliwę i dokładnie wymieszać. Sosem polać mozzarellę pokrojoną lub małe kulki. Odstawić na 30 minut, co jakiś czas mieszając. Połączyć figi z mozzarellą. Posypać listkami tymianku, oprószyć solą
królestwo garówcoś zrobić. Miałam ser holloumi, kupiony jakiś czas temu podczas tygodnia greckiego w Lidlu, z myślą o grillu, ale jakoś się tego grilla nie doczekał. Miałam śliwki, miałam trzy figi, które kiedyś wrzuciłam do koszyka. Miałam resztkę sałaty, czerstwy chleb i otwarty krem balsamiczny. Przydałyby się jeszcze orzechy, ale w domu nie było ;) Ta sałatka to taki obiad pomiędzy(...)latem a jesienią. Ciepłe śliwki duszone z figami to już bardzo jesienne smaki, na które nie ukrywam, trochę czekałam. Składniki: na dwie porcje mix sałat (albo sałata lodowa, masłowa lub każda inna) ser halloumi (opakowanie 225 g) 5-6 śliwek 2 figi 2-3 kromki bagietki/chleba/bułki krem balsamiczny ew. orzechy Przygotowanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek
bistro mamaDziś makaronowo :-). Tym razem figa , gruszka , boczek i cukinia . Tak wymyśliłam, fajnie wyszło, gruszki miało nie być, ale wymagała już użycia, zjedzenia szybkiego, więc wpadła do makaronu spontanicznie :-). Figa super łączy się z boczkiem, a cukinia dopasuje się do wszystkiego, więc wyszło według nas bardzo smacznie. Moje dziecko jakoś do tej figi przekonuje się powoli, zjadł, trochę mu pesteczki(...)figi przeszkadzały, ale na końcu stwierdził, że jest oki :-). Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: boczek w plastrach (10 szt. plasterków) 4 figi 2 gruszki mała cukinia natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia makaron Makaron gotuję al'dente. Na rozgrzany na patelni olej wrzucam pokrojoną cukinię, solę i podsmażam chwilkę, dodaję pokrojony
kruche babeczkiFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. 3 kg fig, 1 kg cukru, 100 ml soku z cytryny, 1 gwiazdka anyżu, 2 kawałki cynamonu Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Do garna z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z cytryny i na małym ogniu gotować aż cukier(...)się rozpuści. Dodać przyprawy oraz wrzucić figi do garnka. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 10 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Następnego dnia gotować figi na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Gotować 20 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Ponownie zagotować, gotować 10 minut od zagotowania. Przełożyć
królestwo garówszklanka suszonych daktyli bez pestek, czyli jakieś 200 g 1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu malinowego* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W mikserze, malakserze lub thermomixie należy umieścić orzechy i zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle(...)przygotowanie kremu. Awokado należy przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ. Awokado przekładamy do miksera, malaksera lub misy thermomixa, dodajemy sok i skórki z trzech limonek, miód, figę, szczyptę soli i ananasa. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Ja tarte udekorowałam limonką, figami i orzechami oraz rodzynkami. Przepis znajduje się w książce "Fit słodkości: autorstwa Kingi Paruzel
ClauditteMissCookingDługo wyczekiwane, świeże, słodkie, soczyste i pachnące. Mowa tutaj oczywiście o figach. Jednym z moich ulubionych deserów z ich udziałem jest gęsty kremowy jogurt z pokrojonymi w ćwiartki owocami, syropem klonowym i prażonym słonecznikiem. Prosto, zdrowo i megapysznie! Możemy je tak podać w salaterce w formie deseru albo w postaci błyskawicznej w przygotowaniu tarty bez pieczenia na spodzie(...)amarantusa ekspandowanego oraz daktyli. Poza sezonem na figi taką tartę możecie przygotować z innymi ulubionymi owocami. Polecam ją zarówno na deser, jak i słodkie śniadanie — niekoniecznie leniwe, bo wystarczy, że spód przygotujecie dzień wcześniej. :) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego ½ szklanki wiórek kokosowych ¾ szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 6 dojrzałych fig
Food SquareCudownie pachnący, banalnie prosty, chrupiący deser – figi zapiekane z pomarańczowym miodem SKŁADNIKI: świeże figi – po jednej na osobę DO KAŻDEJ FIGI: 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka migdałów w słupkach 1 pełna łyżeczka miodu pomarańczowego WYKONANIE: Figi umyć, osuszyć, nadkroić na krzyż od strony ogonka, nie przecinając do końca. Figi ułożyć pojedynczo w kokilkach(...)zapiekania i lekko rozchylić cząstki na boki. Każdą figę posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Wierzch polać miodem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni (160 termoobieg) przez około 8 minut do zrumienienia migdałów
Kuchenne zapiski EdytyDziś przedstawiam wyjątkowo smaczne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig z akcentem pomarańczy i cynamonu. Doskonałe na deser i do kawy, a ich przygotowanie nie powinno sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Polecam! Scroll down for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig(...)szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam
karmelowyFigę zjedz...FIGĘ ! Czy figa, to nic ? Czy jak figa, to tylko z makiem i pasternakiem ? Oj nie. Figa, królowa jesieni, ubrana w purpurę, pod skórką skrywa czerwone, piękne wnętrze. Kusi słodyczą, soczystością, zachęca i nęci zapachem, kokietuje swym okrągłym, powabnym kształtem... Weź ją, teraz, już ... i zrób chlebek figowy ! Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki tortowej(...)jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki oleju ( u mnie olej z orzechów laskowych ) 330 ml maślanki 5 świeżych fig 2 łyżki sezamu 50 g orzechów laskowych 70 g rodzynek po 2-3 łyżki pestek słonecznika i dyni ewentualnie inne bakalie Wykonanie: Figi obrać i pokroić
kolorowotorcikowo