Czasem warto pokazać figę z makiem. Szczególnie problemom, które nas gonią, żeby wiedziały, że nie tak łatwo nas dogonić. Czasem ludziom, którzy z różnych powodów podkładają nam nogę. Figa z makiem! My się nie damy, ale damy radę ;) Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy . Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem(...)makiem. 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maku 10 dużych i miękkich fig – lub więcej, jeśli lubicie 400 g jogurtu 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1/4-1/3 szklanki erytrolu lub innego słodziwa 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy
Kucharzycabardzo - świetnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Faworytem C. są takie z lodami, mi smakowały z bitą śmietaną i ciepłym sosem malinowym. Prawdziwą furorę jednak zrobiły te z karmelizowany figami - obłędnie pyszne i rozpustne. Figi w lepkim sosie karmelowym same w sobie smakują bajecznie, a ułożone na gofrach z bitą śmietaną ( prawdziwą! ) smakują wyśmienicie. Nie można się im oprzeć(...)wiem, to już dawno nie sezon na świeże figi, ale po prostu nie mogłam się oprzeć... Na samo wspomnienie ślinianki zaczynają pracować intensywniej, mmm ... Niemniej, gofry z tego przepisu polecam, bo z każdym innym dodatkiem też są pyszne. Skusicie się? Gofry z bitą śmietaną i figami Składniki: (na 8-10 gofrów) 200 g mąki pszennej 65 g cukru 3/4 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałka jeszcze udało mi się zużyć... Nie miałam serca dokładać kolejnych. Musiałam jednak zużyć kremówkę, która miała wieńczyć bezę... Sięgnęłam po najprostsze, samo nasuwające się rozwiązanie - panna cotta. Z figami, których miałam pod dostatkiem. I z czym jeszcze...? Zastanawiałam się nad odpowiednim dodatkiem, który urozmaiciłby deser, nadał mu wyjątkowej nuty. I gdy moje oczy spoczęły na nieotwartej jeszcze, przywiezionej(...)Polski wodzie różanej wiedziałam, że to będzie to. Dolałam odrobinę do śmietanki, razem z kilkoma kroplami barwnika, żeby utrzymać różano-różowy klimat. I kilka kropli do smażonych fig - dla zintensyfikowania aromatu. Hmm... To nie jest tak, że deser mi nie smakował. Bo smakował. Naprawdę. Ale ta woda różana... Jakaś dziwna jest. Taka jakby... Bo ja wiem... Mydlana? Troszkę sztuczna? Nigdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis. Keks mojej mamy jest wilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle(...)samo mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie
Kulinarne InspiracjePrzepyszne ruloniki z kotleta schabowego ,ze słodkim środkiem.Można je podawać na różne uroczystości i imprezy. 70 dag .schabu 1marynata klasyczna że sklepu prymat mała paczka fig 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki olej z pestek winogron(nie musowo) 2 łyżki masła 1 cebula mała 2 łyżki żurawiny sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Schab umyć,zamarynować w marynacie klasycznej(...)godz.,osuszyć,pociąć na dość cienkie kotlety.Rozbić tłuczkiem,oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie plastry ,udusić,posypać cukrem,smażyć na złoty kolor.Kilka fig,odłożyć,resztę pokroić(grubo).Pokrojone figi podlać odrobiną wody i dusić 5 min(pilnować bo się szybko przypalają).Dodać żurawiny,przyprawić pieprzem i wymieszać.Każdy kotlet posmarować masą,ułożyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPIECZONE FIGI Z KOZIM SEREM I ORZECHAMI są idealną przekąską podczas... Artykuł Pieczone figi z kozim serem i orzechami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEgrillować po około 1-2 minuty do chrupkości. Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi(...)umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do momentu aż figi zmiękną. Całość ostudzić, przelać do blendera i rozdrobnić. Zblendowaną mieszankę umieścić ponownie w rondelku na małym ogniu i dodać cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru i zagęszczenia do formy pasty
naRuszcieszybko kilka moich ulubionych śniadaniowych przepisów: Owocowe śniadanie Chleb tostowy Orzechowe muffinki Nadziewane awokado A do tego wszystkiego śmiało może dołączyć Pudding z nasion chia, fig i sezonowych owoców . Wiecie dlaczego jest taki fajny? Bo można go sobie samemu skomponować z aktualnie dostępnych owców i tych rzeczy, które mamy w spiżarce, czy też lodówce. Macie(...)ochotę na nutkę dekadencji od rana? Dorzucacie kawałki gorzkiej czekolady, nie ma fig? (uwielbiam je), zastępujecie je śliwkami, zamiast wiórków kokosowych, możemy dodać płatki kakaowe, itd. Możliwości jest wiele, a oto poniżej przepis – jakże banalny Składniki: nasiona chia mleko kokosowe miód owoce (np. borówki, maliny, figi, żółty arbuz, itp.) wiórki kokosowe chipsy kokosowe. Przygotowanie: Nasiona chia namaczamy
PaleoLifeFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Proporcje na 1 figę 1 figa, 1 łyżeczka sera gorgonzola, 1 łyżeczka octu winnego (u mnie malinowy), 1 - 2 plasterki boczku wędzonego surowego*, 1 połówka orzecha włoskiego Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Ponacinać od ogonka na cztery nie docinając do końca. Figę obwinąć
królestwo garówbyło za krótkie. Heheh, ale tego już nie zmienimy. Powoli w naszej kuchni goszczą to co raz bardziej jesienne warzywa i owoce. Kolor filetowy to ich wspólna cecha, śliwki, figi, bakłażany i lada dzień będzie winogron. Ten nasz polski słodki a zaraz cierpki w smaku. Lubię ten czas. Powiem Wam szczerze, że mój organizm już przestawił się trochę(...)zrobić i zjeść. Poniżej lista składników jak i receptura. SKŁADNIKI: - 2 średnie bakłażany - 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 1/4 pęczka natki pietruszki - garść pistacji - 2- 3 figi - 6 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 3 ząbki czosnku - łyżka wody - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki wody różanej - 1 łyżeczka melasy z granatów WYKONANIE: Bakłażany i figi
SMYKWKUCHNINaszła mnie chęć na odrobinę słodyczy. Ale nie czekolady, batony i inne gotowe słodkości. Piękne, dojrzałe figi wpadły mi dziś w ręce i to własnie je postanowiłam wykorzystać do przygotowania deseru. To co że mega kaloryczny? A w taki deszczowy dzień jak dziś najlepszy poprawiacz humoru zawsze ma wiele kalorii ;) Składniki: 1 serek camembert 2 figi 2 łyżki miodu Wykonanie: Camembert grillujemy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Na patelnię wykładamy miód, zanurzamy w nim na kilka minut kawałki fig, przewracając z jednej na druga stronę. Na talerz wykładamy ser, na niego kawałki fig, polewamy roztopionym miodem
Z Majeczką w kuchnikokosa jest na tyle, że dość wyraźnie można je poczuć. Pralinki są świetną alternatywną dla niezdrowych słodyczy, a ponad to mogą stanowić ciekawy podarunek dla drugiej osoby :) Suszone figi Bardzo zaciekawiło mnie samo opakowanie tego artykułu. Figi zostały starannie zawinięte w przezroczysta folię, z której kolejno powietrze zostało odessane, a całość przełożono do papierowego kartonika(...)taki produkt za godny swej ceny oraz odznaczający się wysoką jakością. Po przecięciu folii uniósł się bardzo intensywny figowy aromat, nie do porównania z produktem pakowanym w zwyczajne paczki. Figi są mięciutkie, w ogóle nie przesuszone czy twarde. Pod delikatną skórką skrywa się niezwykle kremowa masa z mnóstwem ziarenek. Są bardzo słodkie, dlatego szybko zaspokajają ochotę na słodkie. Figi
Zdrowie na języku :Psię z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan i figi Orzechy i figi pokroić na mniejszej kawałki. W misce wymieszać wszystkie(...)składniki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć kila orzechów i figi pokrojonych w plastry lekko dociskając do ciasta. Następnie przykryć folią spożywcza, odstawić do wyrośnięcia na 3- 5 godzin. Ciasto chlebowe musi wyrosnąć do 3/4 foremki. Zdjąć folię i wstawić do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec prze 50 minut. Po tym czasie
Delicious Titbitsmango sok z połowy cytryny 1 jabłko garść jeżyn- zostaw kilka do dekoracji 5 daktyli zamiast cukru czy miodu kilka daktyli na ozdobę SYMBIO 4 duże suszone figi SYMBIO listki mięty Do szklanego blendera wrzuć wszystkie owoce (poza figami ) odpowiednio umyte, obrane,przekrojone . Dołóż daktyle, zmiksuj na gładko. Rozłóż na talerze. Pokrój daktyle, figi, dodaj(...)jeżyn i mięty. Wcinaj na zdrowie. Na wynos? Czemu nie! Zapakuj do słoika, dołóż daktyli ,fig , jeżyn oraz miętę. Zamknij słoik i na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniPotrzebne składniki: 6 fig 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczk a cukru pudru 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki masła starta skórka z cytryny 2 łyżeczki płatków migdałów 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Patyczkiem od szaszłyka przekuwamy górę fig. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i polewamy octem balsamicznym (ok. 1 łyżka). Na patelni przygotowujemy karmel(...)czasie ruszać patelnią). Następnie przykręcamy gaz i jak się cukier zrobi brązowy zdejmujemy z gazu i dodajemy masło, delikatnie mieszamy trzepaczką i wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego. Syropem polewamy figi i wkładamy do piekarnika, zapiekamy 10 min w 190 st. Zapieczone figi posypujemy skórką z cytryny oraz płatkami migdałów
Łycha smakówDobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią(...)świeże figi 3 rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam
Moje Małe CzarowanieGrillowanie na drewnianych deskach nadaje wspaniały smak dowolnej potrawie. Tą metodą przygotujemy nie tylko wspaniałe ryby, mięsa a nawet pyszne sery. Grillowany ser Brie z figami Składniki: 1 deska cedrowa (do kupienia w DYNAMIC Centrum Grilla ) Wysokiej jakości koło sera Brie 300g świeżych owoców (w tym przepisie użyliśmy fig) 1 łyżka brązowego cukru 2 szklanki białego wina ¼ szklanki(...)orzechów laskowych świeża szałwia, posiekana cienkie plastry bagietki Przygotowanie: Deski cedrowe moczyć przez co najmniej jedną godzinę, Figi przeciąć na pół i usunąć pestki. W rondelku umieścić figi, brązowy cukier i jedną szklankę białego wina. Pozostałą część wina wlać do kieliszka i cieszyć się nim podczas mieszania figowego winnego musu. Grilla rozgrzać do około 230 stopni. Włożyć deskę
naRuszcieSernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany. Składniki (na tortownicę(...)gram serka homogenizowanego 250 gram mascarpone 100 gram śmietany 30% 2 łyżki śmietany 12% 5-6 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone
Mango PapajaKolorowa pełna smaków sałatka, zrobiłam ją sobie na lunch. Bardzo szybko można ją przygotować. Figi naciąć na kształt X , ale nie przeciąć do końca. Lekko rozszerzyć i włożyć do środka kostkę sera 2×2 cm, skropić oliwą z oliwek dobrego gatunku. Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać figi około 15 minut, ser powinien się roztopić. Wyjąć
Kuchnia Pokoleńżółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć(...)miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min. Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem
Gotowanie jest łatweKupiłam figi. Nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić. Ich smak nie zachwyca mnie, jedzone solo są takie bez wyrazu. Są śliczne, ale, jak dla mnie, potrzebują "dopełniacza" smaku. I tu rewelacyjnym połączeniem smaków okazał się przepyszny sernik w parze z figą. Figi charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym, przeciwwrzodowym, wspomagają trawienie. Wykazują również działanie łagodzące oraz lekko przeczyszczające(...)Figi zawierają aldehyd benzoesowy, czyli substancję o działaniu przeciwnowotworowym. Stanowią bogate źródło potasu, wapnia i magnezu oraz witamin z grupy B. I chyba najzdrowiej jeść figi w stanie nieprzetworzonym. Więc wzbogaćmy swoją dietę w zdrowe, świeże figi. Kilka składników i mamy fantastyczny deser. W sam raz na weekend. Tak więc już dzisiaj należy zaopatrzyć się w potrzebne składniki
Naturalna Kuchnia