roszponki 1 granat 2 czerwone grapefruity 5 świeżych fig 3 twarde gruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 1 kostka bryndzy owczej kilka listków mięty Figi i obrane gruszki pokroić na cząstki. Z jednego grapefruita wycisnąć sok, drugiego odfiletować, z resztek również wycisnąć sok. Na średnio rozgrzaną patelnię położyć gruszki i figi. Podgrzać je chwilę, jak zaczną puszczać(...)posypać je cukrem. Pilnować aby się nie przypaliły, jak cukier zacznie się rozpuszczać wlać wcześniej wyciśnięty sok. Gotować kilka minut uważając aby figi się nie rozpadły, pod koniec dodać porwane listki mięty. Delikatnie wyciągnąć figi, gruszki jeszcze chwilę gotować. Po wyciągnięciu gruszek sos jeszcze chwilę gotować by się jeszcze zredukował. Odstawić do ostygnięcia. Opłukaną
Lubię to gotujęJeżeli nie mamy za dużo czasu, więc możemy na szybko przygotować proste ciasto z figami :) Ciasto z figami SKŁADNIKI: figi suszone - 250 g mąka -2,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka soda -1 łyżeczka cukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania
Kuchnia Danusimimo iż (w umiarkowanych ilościach) są paleo, to zachwycać się nimi będzie każdy, więc świetnie się nadają na poczęstunek dla gości. Jak zrobić te pyszności ? Główne składniki: daktyle albo figi orzechy (mieszanka, dowolne) wiórki kokosowe Weź miseczkę daktyli (albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub(...)makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy do blendera i miksuj chwilę, następnie dodaj daktyli (fig) i miksuj dalej, aż utworzy się dość gęsta masa. Uformuj kulki , obtocz w wiórkach kokosowych
PaleoSMAKporcja na 3 osoby 6 naleśników 4 figi 5 łyżek cukru 1 łyżka wody 2 łyżki nalewki wiśniowej Figi pokroić na plastry niezbyt cienkie, jedna figa na ok 4 szt. Na patelnię wsypać cukier, podlać odrobiną wody by cukier miał w czym się rozpuścić, kiedy zacznie bulgotać, ułożyć figi, po ok 1 min odwrócić na drugą stronę(...)dodać nalewkę i chwilę jeszcze pogotować . Ciepłe naleśniki ułożyć na talerzu składając na pół i chwytając na środku by naleśnik leżał w nieładzie. Na naleśnikach ułożyć plasterki fig i polać resztą wytworzonego sosu
Gotowanie jest łatwekolejny jesienny element w mojej kuchni i w moim menu, czyli ciasto ze śliwkami i figami. Upiekłam je na bazie prostego przepisu na ciasto ucierane. Pamiętajmy zawsze, że przy przygotowaniu ucieranego ciasta wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, żeby nam się nie zważyło. Ważne też jest aby dobrze utrzeć masło z cukrem, ja wykorzystuję do tego mikser(...)piękne gadżety kuchenne. Na blogu znajdziecie również przepisy na ucierane ciasto z z gruszkami i masłem orzechowym, łatwe ciasto agrestowe, puchate ciasto z owocami. Jesienne ciasto ze śliwkami i figami Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm Czas przygotowania : 90 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 230 g masła
Kulinarne przygody Gatitykupować specjalnie takich oliw smakowych, już niedługo pojawią się kolejne przepisy na wzbogacenie smaku oliwy z oliwek. Z pewnością znacie to połączenie, a jeśli nie to koniecznie wypróbujcie. Świeże figi kupiłam dzisiaj w dobrej cenie i okazały się bardzo smaczne. Przy wyborze gruszek ważne, aby było nie tylko twarde, ale i słodkie. Rukola, która najbardziej mi smakuje to właśnie(...)taka jaką widzicie na zdjęciu, drobnolistna. Zrobiłam listę przepisów, które chcę wkrótce przygotować, ta sałatka jest poza nią, ale tak tęskniłam za smakiem świeżych fig! W tym tygodniu odbieram zamówione zakupy w sklepie ekologicznym, pojawią się więc nowe inspiracje i nowe, również dla mnie, produkty. Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem Składniki: 3 garście świeżej
Moja smaczna kuchniaZapraszam na przepyszne dyniowe drożdżowki z figami i śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ(...)jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej) 1 jajko 40 g masła 40 g cukru 150 g mleka 200 g puree z dynii 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 3 figi 4 śliwki olbrzymie 1 żółtko+ 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: przygotuj puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku, wkroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Figa to jeden z owoców, który świetnie rośnie w klimacie kalifornijskim . Oficjalnie hodowanych jest w Kalifornii 6 różnych gatunków fig . Właśnie jesteśmy w trakcie sezonu na czarne figi kalifornijskie (Fresh Black Mission Figs), które są dostępne od połowy maja do listopada . Wbrew nazwie, f igi te nie są kompletnie czarne. Ich skórka ma fioletowo brunatny połysk a miąższ ma różowawy(...)odcień. Czarne figi mają intensywny, ziemisty smak . Są pyszne i dlatego dziś pozwalam sobie zaprezentować prosty przepis na sałatkę w duchu kalifornijskim. Oczywiście z figami. Ale bez maku… Sałatka z fig, rukoli i cytrusowego orkiszu Składniki (na 2 osoby) : 1/2 szklanki ziaren farro (orkiszu) 1 szklanka młodych listków rukoli 4-6 dojrzałych fig pokruszony parmezan (ilość wedle uznania) skórka
Jem więc JestemSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co, jeśli przyjdę kolejnym razem, a ich już nie będzie...? Tym razem stanowiły one temat wspólnego gotowania, razem z miodem i orzechami. Klasyczne trio, wyśmienite zresztą. Czy mogłam się oprzeć...? To pytanie, oczywiście, czysto(...)jest coś piękniejszego...? Idealnie biała, krucha na zewnątrz i delikatna, mięciutka w środku; nieco nawet ciągnąca. Do tego chrupiące orzechy, chmura lekkiej, bitej śmietany i zniewalająca słodycz fig w miodzie. Mówię Wam, poezja! Deser jest słodki, ale jednocześnie tak pyszny, że nie można się od niego oderwać. Sezon na figi jest tak krótki, można więc troszkę zaszaleć... Figi, miód
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich nie jest głównym zamierzeniem mojego posta :) Popularne przekonanie, że wapń występuje tylko w mleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga, uwaga(...)wcale tak wiele go w nas nie zostaje z powodu właśnie kwasu szczawiowego. Podobno dużo kwasu szczawiowego ma też żurawina, dlatego łączenie jej np. w jaglance z morelami i figami nie jest takie dobre, jak kiedyś myślałam. Albo morele i żurawina albo figi. Ja też cały czas się uczę :) O samej jaglance - innym razem. A z czym łączyć wapń
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErenomowaną restaurację Vidal w Saint Julien Chapteuil, w departamencie Górnej Loary (Haute Loire). Oryginalna, zdrowa, w kolorach jesieni, skomponowana z zielonej soczewicy, z której słynie właśnie ten departament, borowików, fig, orzechów i winogron- jednym słowa idealna sałatka na jesień ! A przy okazji, jeśli chcecie się dowiedzieć czegoś więcej o przepięknym regionie Owernii, polecam Wam swój blog « Magiczna(...)się z głównym, niezwykle malowniczym miastem departamentu Górnej Loary - le Puy-en-Velay . Przygotowanie : 15 min. Gotowanie : 20 min. Porcja dla 4 osób : ● 200 g zielonej soczewicy ● 10 świeżych fig ● 1-2 świeże borowiki ● 8 wyłuskanych orzechów włoskich ● ½ pęczka estragonu (opcjonalnie) ● 1 mała kiść winogron (najlepiej czarnych ) ● 1 marchewka ● 1 cebula ● 1 zielony liść pora ● 1 liść laurowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKaczka kocha owoce z wzajemnością. Chyba wszyscy lubimy kaczkę z jabłkami, proponuję kaczkę z figami (całą kaczkę należy podzielić na ćwiartki), nogi z kaczki z figami . 4 nogi kaczki, 8 świeżych fig, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, kilka gałązek tymianku, 4 łyżki miodu, 100 – 150 ml dobrego bulionu, sól, Nogi kaczki położyć na zimnej patelni(...)skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż się skóra zrumieni. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem wytopionym podczas smażenia nóg kaczki. Ułożyć nogi, oprószyć solą. Wokół ułożyć figi pokrojone w ćwiartki i gałązki tymianku. Miód wymieszać z cynamonem, bulionem i sokiem z pomarańczy. Polać mieszaniną kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około
królestwo garówwyjątkowe śniadania właśnie posyłam pomysł na wytrawną wersję croissanta. Przekrojony na pół, został wypełniony puszystym serkiem śmietankowym, pikantną rukolą i charakternym prosciutto o słonych nutach. Do tego plasterki świeżej figi o wspaniałej urodzie i najlepszym smaku o tej porze roku oraz złote krople miodowo-cytrynowego dressingu z pieprzem w zwieńczeniu. Młoda jesień w każdym kęsie maślanego rogalika, a gdzieś(...)inspiracją do tego pysznego śniadania ♥ Kto więc ma ochotę na poranną wycieczkę paryskimi uliczkami, zagryzaną tym wspaniałym croissantem w smakach młodej jesieni? Zakochacie się od pierwszego kęsa! Croissant z figami i prosciutto ilości według uznania Potrzebujesz: świeże croissanty prosciutto serek kanapkowy śmietankowy rukola świeże figi Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki łagodnego miodu, płynny 1 łyżeczka soku
Kuchnia w Słońcu Skąpanawystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do blaszki i wstawić do piekarnika. W zasadzie do jego środka możecie dodać ulubione bakalie, ale u mnie ostatnio połączenie bananów z figami zrobiło ogromną furorę wśród znajomych i rodziny, więc polecam! Koniecznie spróbujcie! (Keksówka o długości około 27 cm) 400g dojrzałych bananów (waga bez skórki; około 4-5 sztuk) 150g mąki pszennej(...)150g cukru (około 3/4 szklanki) 50 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig Ponadto: cukier puder do posypania Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli
Di gotujechipsów w któryś wieczór, zjeść z jogurtem, mlekiem lub maślanką, udekorować świąteczny mazurek lub inny słodki wypiek, którego smak wzbogaci domowa granola. Dzięki suszonym produktom, a konkretnie miechunce, suszonym figom oraz morwie białej suszonej , które otrzymałam od polskiej firmy Helio postanowiłam przygotować coś pożywnego i zdrowego na śniadanie, które dodaje energii, pięknie wygląda, wspaniale smakuje i chrupie niesamowicie! Powstają(...)smacznego dnia! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 3 łyżki posiekanych suszonych fig Helio 2 łyżki suszonej miechunki Helio 1 łyżka morwy białej suszonej Helio 2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta gałki
Zasmakuj Kuchni