Pamiętacie nasz przepis na domowe Fig Bary ? Niedawno pokazałyśmy go również na naszym Instagramie i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności zwłaszcza, że mamy sezon na świeże figi ale tym razem zamarzył nam się figbarowy spód do ciasta 😍 Do tego galaretka z mango ze sklepu Kuchnie Świata , która nadała delikatności i powstało ciasto(...)mąki gryczanej -75g mąki owsianej (bezglutenowej) -100g suszonych daktyli -20g oleju kokosowego -1 łyżka lnu mielonego - ¼ - ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie do spodu -100g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla) -70g suszonej żurawiny -50g suszonych daktyli -2-3 łyżki soku z cytryny Galaretka z mango -400g przecieru z mango
Candy PandasLatem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam(...)lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, które wałkuję do znudzenia każdej jesieni. Lekko skarmelizowana, słodka w smaku czerwona cebula, również wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi
Chilli Czosnek i OliwaFig rolls to popularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam(...)dzisiaj nie potrafię w pełni przypomnieć sobie ich smaku czy konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu
Even Better FoodFigi mają bardzo delikatną skórkę, dlatego przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. Konfitura z fig , którą proponuję nadaje się do wędlin, serów, ale również jako dodatek do słodkiej bułki, placka drożdżowego... Przygotowałam ją jako dodatek do serów i wędlin. Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory, to proponuję dodać jeszcze 200 - 300 g cukru, na samym początku. Gotować(...)razem z miodem. 3 kg fig, 700 g cukru, 2 laski cynamonu, 2 łyżeczki świeżo startego imbiru, skórka otarta z 2 pomarańczy, 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 300 g orzechów włoskich, Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i na małym ogniu gotować
królestwo garówAleż to był dobry obiad! Mniammm! Uwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych warzyw, pomidory powinny być jak najlepszej jakości, dojrzałe i bardzo aromatyczne, najlepiej wybrać sprzedawane bezpośrednio(...)psują. Dlatego po raz kolejny zachęcam Was do odwiedzin lokalnych targów i poszukania na nich dostawców, którzy handlują własnymi produktami. Jak już będziecie na ryneczku to kupcie też figi, tu niestety wyboru nie będziemy mieć za dużego, ale cóż kupcie najlepsze jakie znajdziecie. Niestety w Polsce nadal nie mogę nigdzie dostać fig tych "prawdziwych", bardziej przypominających w wyglądzie
SMYKWKUCHNIWstyd się przyznać ale cudowny owoc figi odkryłam dopiero w tym roku. Muszę przyznać, że to fantastyczne i tajemnicze owoce :) Przedstawiam przepis na babeczki z ich główną rolą. Składniki suche: czubata szklanka płatków owsianych szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 3 łyżki swojego ulubionego musli pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (może być też biały(...)figi (mogą być też śliwki) Składniki mokre: 2 jajka 1/3 szklanki oleju (może być też roztopione masło) szklanka kefiru (albo jogurtu naturalnego bądź maślanki) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mieszamy osobno suche składniki a w osobnej miseczce mokre składniki. Następnie łączymy je ze sobą. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek albo sylikonowych foremek. Następnie figi kroimy na małe cząstki
Bon Appetit Małgorzatyrozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia: 150 g sera koziego 3 świeże figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka(...)szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Kurki czy ś cimy szczoteczką pod bieżącą wodą i smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Figi kroimy na ósemki Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabia
Bon Appetit MałgorzatyPrzygotowanie tej wspaniałej sałatki nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Tak pyszny efekt uzyskacie dzięki połączeniu aromatycznego kurczaka, delikatnej mozzarelli i soczystych fig. Całość dopełnia słodki sos żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z piersi kurczaka 2 figi 2 garści rukoli 4 orzechy włoskie 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki gorącej(...)zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut. Na talerzu rozłóż opłukaną i osuszoną wcześniej na ręczniku papierowym rukolę. Pokrój w poprzeczne plastry gotowy filet. Figi umyj i pokrój również w plasterki. Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników. Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej
Słodko-Słony Świat Ilonyzielonych fig 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 750 g cukru cynamon Figi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy owoc kroimy pionowo na ćwiartki. Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody(...)stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku. Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając łyżką, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i gotujemy owoce przez mniej więcej 20 minut, następnie pasteryzujemy. Przepis to mix różnych przepisów. Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniSłodki wielkanocny mazurek, czyli klasyczny cienki kruchy spód oraz wypełnienie z białej czekolady. Wierzch udekorowany suszonymi figami i posiekanymi migdałami. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 120 g masła zimnego 1 jajko biała czekolada 3 łyżki śmietany 30 % łyżeczka masła suszone figi garść migdałów Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i zimne masło pokrojone w kosteczkę(...)wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu ułożyć figi i migdały. Odstawić do stężenia na około
wyzwania kuchenneEryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna! Składniki (na 4 porcje) : 4 figi, pokrojonych na cząstki 200 g porwanych liści jarmużu 200 g pieczonej dyni, pokrojonej(...)łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody sól, pieprz Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania dolewać powoli wodę, aż do utrzymania lejącej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem
Food SquareKolejna fajna propozycja. Naprawdę idealne połączenie kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania. Składniki: 250 g herbatników 200 g masła 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego lub odrobina wanilii mielonej tabliczka gorzkiej czekolady świeże figi(...)miodem cukrem i przyprawami, które dodajemy do smaku. Pozwalamy temu odparować dość długo, aż stanie się bardzo gęste. Przypominające ciągnący się karmel. Trzeba uważać, aby nie przypalić naszego sosu. Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina. Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru
Malinowe Pocałunkipierwszy. Jak się jednak okazuje, nie taki diabeł straszny jak go malują - deser jest tak naprawdę stosunkowo prosty w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowny. W zestawieniu ze świeżymi figami całość wypada wspaniale! Beza: 6 białek 350 g cukru pudru łyżka octu łyżka mąki ziemniaczanej Na wierzch: 250 g śmietany 30% 3 duże figi Białka ubijamy(...)temperaturę do 140 i pieczemy 90 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na szczycie wystudzonej bezy. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki - można je zastąpić także innymi świeżymi owocami, frużeliną lub wiórkami czekolady. Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest już tak smaczna
sama złodyczmąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 125 g masła Wierzch. 250 g ciasta francuskiego 100 g konfitury pomarańczowej 4 figi 125 g masła 125 g cukru 125 g migdałów ,płatki 1 łyżeczka miodu 1 jajko 1 łyżka mleka Wykonanie. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, wsypać cukry, dodać jajka i masło(...)Zagnieść i odstawić do lodówki na 1h. Rozwałkować ciasto na macie, stolnicy posypanej mąką i wyłożyć na blaszkę 22x25cm.Posmarować konfiturą pomarańczową. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić
Kulinarny karnet Christopheraprzyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny ! Inspirację do upieczenia ciasta czerpałam(...)przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi . Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna
Kulinarne przygody Gatitytalerzowi, pełnemu zdrowych przysmaków! I jeszcze nasturcja... przyznam, iż uwielbiam dodawać ją ostatnio do moich potraw. Póki sezon trwa - korzystam ze świeżych, pięknych jadalnych kwiatów - smacznego :) Sałatka z figami i serem Bursztyn Składniki na 2 porcje: - 400g rukoli świeżej - 4 świeże figi - 250g świeżych jesiennych malin - 100 g sera Bursztyn - 200ml octu balsamicznego - 3 łyżki miodu(...)siemię lniane ziarno - kwiaty nasturcji do dekoracji Rukolę płuczemy i osuszamy. Ser kroimy lub łamiemy w nieregularne części. Figi kroimy na cztery, po czym podsmażamy je na patelni z łyżką miodu i dwiema łyżkami octu balsamicznego, aż lekko zmiękną i obtoczą się w delikatnej glazurze.Wszystko układamy na talerzu, rozrzucamy maliny, siemię lniane. Dekorujemy świeżą nasturcją i listkami świeżej mięty. Polewamy
Sajkofanka smakurazem zabraliśmy ze sobą do towarzystwa jeszcze koperkowe małżeństwo wraz małą I ( klik ) . Mieliśmy więc wczasy kulinarne:) Tak jak w zeszłym roku po kilku dniach znudziły nam się figi i znowu trzeba było zrobić dżemsfig . Tym razem fig było więcej, no i urlop był dłuższy więc dżem robiliśmy dwa razy. Najpierw koperkowa żona zrobiła swój dżemik ( klik ) . Ja natomiast postanowiłem(...)trochę urozmaicić moją wersję i do fig dodałem pomarańcze. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemŚwieże figi to jedne z moich ulubionych owoców. Najlepsze oczywiście w sezonie, który trwa przeraźliwie krótko i jeszcze niestety musimy na niego poczekać. W zamian ratuję się suszonymi - które jak się okazało świetnie smakują w chlebie. Żeby chrupało, dodałam też orzechy laskowe. Zestawienie proste i pyszne! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 1 szklanka mąki żytniej razowej(...)szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki letniej wody 200 g suszonych fig 3/4 szklanki orzechów laskowych 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej otręby pszenne do posypania Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej. Można tutaj wykorzystać zakwas robiony na mące pszennej - reszta proporcji
sama złodyczjest najpierw podpiec samo ciasto i na już lekko podpieczone nakładać nadzienie. Jeśli chodzi o nadzienie to wszystko zależy od nas. Ja ostatnio skusiłam się na połączenie szynki z figami. Dodatkowo nie użyłam sosu pomidorowego a sięgnęłam po serek mascarpone. Serek wyśmienicie łączył się zarówno z szynką parmeńską jak i z figami. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog(...)oraz Facebook: MeCooks Pizza bez glutenu Składniki na pizzę bezglutenową z figami i szynką. Ciasto bezglutenowe: 15 dkg mąki ryżowej pełnoziarnistej 1 dkg mąki migdałowej 10 dkg mąki z sorgo 1/2 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki oliwy z oliwek 16 dkg letniej wody 1/4 łyżeczka soli 1,5 dkg świeżych drożdży 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej 1/2 łyżeczka proszku
MeCooksdziwnego, że masło cieszy się dużą popularnością. No cóż margaryna nawet nie jest w pobliżu słowa zdrowy tłuszcz. Ciasto figowe na świeżutkim maśle powstało z myślą o wykorzystania suszonych fig i orzechów. Zawsze kupuję mnóstwo bakalii na święta. Potem poniewiera się tu i ówdzie jakaś otwarta paczuszka, z której połowa zawartości wysypała się na półkę…Dzisiaj wszystkie otwarte(...)paczki znalazły swoje przeznaczenie w pysznym i wilgotnym cieście. Ciasto figowe to taki przyjemny wypiek…Piekę je na przeróżne sposoby. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na ciasto z figami . Ciasto figowe Składniki: podłużna foremka o poj. 1,3l 250 g suszonych fig 100 g włoskich orzechów 150 g masła 200 g trzcinowego cukru 2 duże jajka
codojedzeniaTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W tym przepisie ciasto na tartę wzbogaciłam dodatkowo o odrobinę mąki lnianej. Cieszę się, że Lidl poszerzył gamę mąk dostępnych w sklepie gdyż często robię tam zakupy i będę teraz miała większy(...)temu piekłam tartę z rabarbarem na samej mące pełnoziarnistej i była dla mnie za gorzka, więc namawiam Was aby pomieszać mąkę białą pszenną z pełnoziarnistą wedle uznania. Tarta z figami i kozim serem Ciasto 125 g masła 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej tortowej 30 g mąki lnianej 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki mleka
Pieguskowa KuchniaChleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała(...)standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle, że w zasadzie zjedliśmy cały na kolację. Nie dodałam fig, bo moje dziecko za nimi nie przepada, ale za to dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku
Pieguskowa KuchniaChleb na zakwasie z dynią i figami to kolejna propozycja Piekarni Amber w ramach naszego comiesięcznego, wspólnego wypiekania chleba.Wczoraj był World Bread Day i ten post miał być również opublikowany wczoraj. Złośliwość przedmiotów martwych jednak dała znać o sobie i z powodu problemów z kartą od aparatu nie miałam dostępu do zdjęć. To nic, publikuję dzisiaj:). Ania wybrała(...)standardowej foremce gdyż jeszcze nie dorobiłam się koszyka do wyrastania chleba. Chleb upiekł się doskonale i smakował na tyle, że w zasadzie zjedliśmy cały na kolację. Nie dodałam fig, bo moje dziecko za nimi nie przepada, ale za to dosypałam więcej pestek dyni. Wspaniały wypiek, który powtórzę jeszcze nie raz! Dziękuję wszystkim biorącym udział w październikowym spotkaniu przy piekarniku
Pieguskowa KuchniaTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. W tym przepisie ciasto na tartę wzbogaciłam dodatkowo o odrobinę mąki lnianej. Cieszę się, że Lidl poszerzył gamę mąk dostępnych w sklepie gdyż często robię tam zakupy i będę teraz miała większy(...)temu piekłam tartę z rabarbarem na samej mące pełnoziarnistej i była dla mnie za gorzka, więc namawiam Was aby pomieszać mąkę białą pszenną z pełnoziarnistą wedle uznania. Tarta z figami i kozim serem Ciasto 125 g masła 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej tortowej 30 g mąki lnianej 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki mleka
Pieguskowa KuchniaKonfitura z fig smakuje wybornie nie tylko na świeżej chałeczce czy z croissantami. Polecam Wam ją w szczególności na pajdzie chleba na zakwasie (świeżego lub tostowanego) w towarzystwie koziego sera. Taką kanapkę z serem i konfiturą figową warto posypać dodatkowo orzechami włoskimi. Jeśli nie lubicie kozich serków, to w ich zastępstwie równie pyszne będą sery pleśniowe lub śmietankowe(...)smarowania. Do tego lampka wina i pyszna, prosta kolacja gotowa. Konfitura z fig (dżem figowy): 1 kg świeżych fig 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z ziarenkami 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sok wyciśnięty z jednej pomarańczy Figi myjemy, osuszamy, odcinamy końcówkę i kroimy na plasterki. Do rondelka wyciskamy
Poezja smakusklepach ostatnio zaczynają pojawiać się świeże figi. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę, żeby wykorzystać je do sałatki. Figi są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele wyjątkowych wartości odżywczych, witamin i minerałów, w tym wapń, żelazo, magnez, potas, czy cynk. Świeże figi mają być miękkie i delikatne w dotyku. Wystarczy je umyć i można(...)skórką. Dzisiejsza sałatka to lekka i kolorowa propozycja. Idealna jako dodatek do grilla, kolacji, czy obiadu. U mnie na sto procent pojawi się jeszcze nie raz ;D Sałatka z figą na roszponce z szynką dojrzewającą, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 4 figi 2 garści roszponki (około 100 g) 12 pomidorków koktajlowych 150 g mozzarelli 3 plasterki szynki dojrzewającej (u mnie
PatiGotujeUwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w sosie balsamiczno-musztardowym z miodem, zapieczone właśnie z figami. Danie jest bardz late i szybkie w przygotowaniu, więc można pokusić się o przygotowanie go nawet w zapracowanym tygodniu. Polecam! Scroll down(...)recipe in English Kurczak w balsamicznej glazurze z figami (4 porcje) Składniki: 1/2 szklanki dobrej jakości octu balsamicznego 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka miodu 1 łyżka posiekanych świeżych liści szałwii 2 ząbki czosnku,drobno posiekane 4 nadudzia z kurczaka (lub 2 udka podzielone na pałki i nadudzia) sól i pieprz 8 świeżych fig
karmelowyDostałam w prezencie kilka świeżych i pysznych fig i od razu zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich przyrządzić. Udało mi się zrobić zarówno coś słodkiego jak i danie wytrawne. Ciasto orzechowe z figami i serkiem mascarpone Zaczynam więc od przepisu na ciasto. Sezon na figi jeszcze trwa więc myślę, że nie będzie problemu z kupieniem(...)kilku dorodnych okazów w sklepie Ja zastanawiam się też nad zrobieniem domowego dżemu z tego owocu, nie jestem jednak pewna czy ilość fig jaka mi została będzie wystarczająca chociaż na jeden słoiczek. Skończy się pewnie na cieście i kanapeczkach. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki
mecooksgruszkami i ricottą postanowiłam ponownie przygotować deser, choć w zupełnie innej odsłonie. Wchodząc wczoraj do sklepu po rutynowe zakupy od razu mój wzrok przykuły mega purpurowe małe gruszeczki czyli Figi. W dzieciństwie znałam je jedynie w postaci suszonej, kiedy to mama gotowała kompot z suszu na wigilijną wieczerzę. Dzisiaj na całe szczęście dostępność wielu owoców jest o wiele lepsza(...)więc mam możliwość zaprezentowania wam mojej wariacji na temat użycia świeżych Fig. Owoce te zestawiłam z naszymi rodzimymi jabłkami na które właśnie jest sezon. Przepis łączy w sobie wiele aromatów i z każdym kolejnym kęsem możecie odkrywać kolejne nowe doznania smakowe. Deser wymaga trochę pracy ponieważ jabłka i figi są pieczone razem z dodatkami i nie jest
vaniliowoczekoladowaPrzedstawiam pomysł na szybki, łatwy i przyjemny przepis na przepyszne ciastka nadziewane budyniem i suszonymi figami. Użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty i suszonych fig Bakalland, gdyż jestem przekonana o dobrej jakości tych produktów. Same ciastka nie wymagają wielkiego wysiłku przy ich wykonaniu, a wyglądają i smakują obłędnie. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciastka francuskie(...)budyniem i suszonymi figami (10-12 ciastek) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (450 g), rozmrożonego 1 opakowanie (100 g) suszonych fig Bakalland , 100 ml soku jabłkowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty 1 jajko, roztrzepane cukier do posypania cukier puder do podania Przygotowanie: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw. W małym rondelku umieściłam figi
karmelowyOjczyzną fig jest Azja Mniejsza oraz kraje śródziemnomorskie. Jeśli będziecie na wakacjach w Grecji, Włoszech, Chorwacji czy Turcji skorzystajcie z możliwości skosztowania świeżych fig prosto z drzewa. Ale nie róbcie tego nigdy z opuncją figową! Uwierzcie, wiem co mówię;) Figi możemy jeść zarówno świeże jak i suszone. Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, ciast i deserów(...)też idealnym dodatkiem do mięs. Moje piękne fioletowe figi trafiły do sałatki, której oryginalna nazwa to Salade de figues et foies de volailles, a przepis pochodzi z "Małej Paryskiej Kuchni" Rachel Khoo. Taka Francja-elegancja na talerzu. Składniki: 1 łyżka klarowanego masła 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki gałązka tymianku 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych sól, pieprz
Smakowity Blog KulinarnySezon na figi w pełni, zajadam się nimi na różne sposoby, a dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na grzanki z figami i serem brie z tymiankową nutką. Są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Wspaniałe jako przekąska, drugie śniadanie lub lekki lunch. I bajecznie kolorowe. Grzanki z figami i serem Czas przygotowania(...)minut Składniki: 1 podłużna ciabatta 2 świeże dojrzałe figi 1 opakowanie serka brie pomidorki koktajlowe żółte i czerwone świeży tymianek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciabattę kroimy na kromki, ser brie i figi w plasterki.Na kromkach pieczywa układamy plasterki sera brie i figi. Układamy je w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez około
Kulinarne przygody Gatityweekend obfitował w pyszności. Właściwie całą niedzielę spędziłam w kuchni. W piątek Małzon kupił mi świeże figi i przyznam, że z początku nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Gdzieś kiedyś widziałam je w cieście, innym razem na kanapce. W tej drugiej wersji postanowiłam świeżej figi spróbować po raz pierwszy. Grzanka z kozim serem, salami i figa 2 kromki pieczywa
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis pochodzi z bloga: Kulinarny Karnet Christophera, oryginalny przepis znajdziecie tutaj: PRZEPIS NA PŁONĄCA FIGĘ . wszelkie wskazówki otrzymałam także od autora :) Składniki na 1 porcję: 1 świeża figa kawałek koziego sera 1 pomidorek koktajlowy (albo winogrono) szczypta cukru łyżeczka wysokoprocentowego alkoholu np. brandy, rum Figę nacinamy delikatnie na krzyż, ale nie do samego końca. Do środka wkładamy
Bon Appetit MałgorzatyZapewne zastanawiać się będziecie dlaczego ta babka to babka figa z makiem ? A dlatego bo wykorzystałam do niej konfitury carskiej figa z makiem, którą dostałam w ramach współpracy z Eterno. jest to jeden z produktów, który znajdzie się na liście moich testów. Jeśli chodzi o firmę Eterno to jest to firma z rodzinna tradycją i produkującą smaczne przetwory według swoich(...)tego produktu bardzo zaciekawiła mnie pewna historia i postanowiłam własnie tę konfiturę wypróbować jako pierwszą. Najpierw była próba jednej łyżeczki i po tej łyżeczce wiedziałam, że gdy nie zużyje figi z makiem do tego na co miałam ją przeznaczyć to nic z tego nie wyjdzie bo po prostu ją zjem. Konfitura jest pyszna i mam nadzieję, że kolejne przetwory będą
Ewa w kuchniKrótko rzecz nazywając zdrowo, smacznie i kolorowo ;-). Na talerzu ląduje pieczona pierś z kurczaka nadziewana dynią i ziołami, podałam z zapiekaną figą, plastrem dyni piżmowej i chipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś(...)cytryny można dodać ewentualnie świeży imbir. Dopraw solą. Zroluj w roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu. Roladę z kurczaka skrop obficie oliwą z oliwek i piecz około 45 minut
SMYKWKUCHNISkładniki: 4 garści rukoli, 1/4 gruszki, 4 świeże figi, 2 plasterki żółtego sera pleśniowego, 2 plasterki białego sera pleśniowego, sos vinegrete. Przygotowanie: Na talerzu układamy świeżą rukolę. Świeże figi kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Plasterki sera pleśniowego kruszymy i układamy między figami, Na koniec gruszkę kroimy w długie, cienkie paseczki i układamy na rukoli. Całość polewamy
Aga w kuchnijadłam fig, tak teraz jest ich sporo w mojej kuchni. Dziś prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem z makaronem, filetem z kurczak oraz kremowym sosem na bazie serka. Składniki: 1/2 opakowania makaronu wstążki 2 figi 1/2 białej cebuli 1 filet z kurczaka kilka gałązek tymianku sól, pieprz 1/2 opakowania serka kanapkowego z ziłami garść rukoli 1 łyżka śmietany(...)pieprzem i ziołami. Do kurczaka i cebuli dodać serek wymieszany ze śmietaną. Na koniec dodać opłukaną i pokrojoną na mniejsze kawałki rukolę. Doprowadzić do zagotowania i wymieszać z makaronem. Figi umyć, pokroić w półplasterki i układać na porcjach makaronu
Pasja SmakuKolorowy, przepyszny, sycący i zdrowy początek dnia - owsianka ze świeżą figą i soczystym mango! Czy można lepiej zacząć dzień? ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 150 ml mleka - 100 ml wody - 1/2 figi - plaster mango - 2 słodziki - 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych - 1 łyżka kaszy manny błyskawicznej W rondelku zagotuj mleko, z płatkami i kaszą manną. Gotuj 12 minut. Gorące przelej do miseczki(...)dodaj pokrojoną figę i mango! Smacznego! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNINigdy wcześniej nie jadłam fig. Serio. Ale teraz są promocje w sklepach na te owoce, blogi zalała fala przepisów, więc i ja postanowiłam dołączyć z prostą przystawką. Podobno w tych grzankach najlepiej sprawdza się ser kozi, ale ja postanowiłam wykorzystać serek Almette z bazylią. Smak podkreśla miód i świeże listki tymianku. Składniki /dla 2-3 osób/: 2 bagietki(...)figi miód 1/2 opakowania serka Almette z bazylią kilka listków bazylii kilka gałązek tymianku oliwa aromatyzowana bazylią Wykonanie: Bagietki pokroić pod skosem na niezbyt grube kromki. Każdą posmarować oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, wstawić blaszkę i piec przez kilka minut, aż lekko przypieką się od spodu. Jeszcze ciepłe grzanki posmarować serkiem
Pasja Smaku