naprawde pieczony tylko i wylacznie z okazji swiat.Dlatego tez smakuje zawsze wyjatkowo,bo nie ma sposobu by pieczony dwa razy w roku spowszednial.Nie moze w nim zabraknac suszonych fig,moreli,migdalow i kolorowych kandyzowanych owocow.Smaku dodaje pyszna polewa czekoladowa.Ten keks wlasciwie sie nie starzeje,a im starszy tym lepszy.Mozna go upiec nawet kilka dni wczesniej.Jest naprawde tak znakomity,dlatego(...)suszonych moreli 10 dkg suszonych fig 8 dkg skorki pomaranczowej 10 dkg migdalow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypróbujcie! SKŁADNIKI: 600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina) 2,5 łyżki miodu naturalnego 3 jajka 50 g zblendowanych fig suszonych ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 185 stopni(...)Orzechy, migały i suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do nich jajka, zblendowane figi oraz miód i ziarenka z laski wanilii lub cukier wanilinowy. Dosyp opcjonalnie przyprawę piernikową i dodaj (opcjonalnie) powidła śliwkowe i zamieszaj dokładnie całość. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut . W międzyczasie sprawdź czy blok za bardzo się
Słodko-Słony Świat Ilonyniebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy
kuchcikowniaupominek: >>>KLIK<<< Każdy, kto w komentarzu poniżej wpisze przysłowie lub powiedzonko związane z jedzeniem, weźmie udział w losowaniu jednej z trzech par takich fig. (Dostępne są w kolorze białym, w rozmiarach S, M, L. Kliknijcie w link znajdujący się pod zdjęciem, tam znajdziecie więcej informacji na ich temat.) Nie zapomnijcie(...)mogła ze zwycięzcami ustalić dane do wysyłki. Na Wasze zgłoszenia czekamy do niedzieli, czyli do 16. czerwca włącznie. W poniedziałek ogłosimy zwycięzców, do których zostaną wysłane figi bezpośrednio z firmy Jolidon. Zachęcam do polubienia fanpage'a Jolidon . Bardzo często organizowane są tam konkursy i rozdania, więc uważam, ze warto :) Życzę wszystkim powodzenia w losowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennalodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą. Smacznego! Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam marmolady z fig). wykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią część ciasta). Przykrywamy drugą częścią ciasta, pokrywamy masą, a na boki przyklejamy pokrojone w cieniutkie plastry kawałki suszonych(...)fig (jak na zdjęciach). Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna utworzyć się piękna błyszcząca warstwa. Smacznego!!! Filed under: Ciasta , Desery , Uncategorized
kuchcikowniacukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru (szklanka) 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny) Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze(...)części figi i orzechy włoskie. Bakalie możesz użyc, jakie chcesz, wg swojego gustu - byle ich było dużo. Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia. Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj. W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty
Grahamka, weka i kajzerkaszklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki masła 200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu) Nadzienie: 350 g białego maku 150 g orzechów włoskich 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 100 g płatków migdałowych 85 g masła 200 g cukru 150 g miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 herbatników 3 jajka Lukier(...)Margarytki należy zostawić je w lodówce na całą noc, ale ja nie miałam już czasu. Powinno się je wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą w osobnych naczyniach. Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć. Bakalie i mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. W dużej patelni
Pasja SmakuEggplant stuffed with meat and raisins Składniki. 1 bakłażan duży 20 dag łopatki wieprzowej 1 jajko 6 morele suszone 6 figi suszone 2 garście rodzynek sułtanek 250 ml bulionu sól pieprz imbir świeży 2 łyżki oliwy Wykonanie. Mięso zmielić z 2 morelami, 2 figami i 1 łyżką rodzynek. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę. Bakłażan pokroić
Kulinarny karnet Christopherażółtek / 15 dag oliwy Składniki nadzienia : 1,2 jabłek, preferuje szarą renetę 20 dag orzechów laskowych 15 dag moreli suszonych lub świeżych 10 dag rodzynek 10 dag fig suszonych lub świeżych Wykonanie ; Z podanych składników wyrobić ciasto – będzie sypkie, byle by dobrze wymieszane.Wysypujemy dno blaszki ciastem i lekko ugniatamy i tak do samej góry, ciasto(...)układamy kolejno ….ciasto na dno, 1/3 cześć jabłek i sparzone pokrojone orzechy …sypiemy ciasto – lekko ugniatamy, następnie 1/3 jabłek i rodzynki, znów warstwa surowego ciasta i …1/3 jabłek oraz figi …zasypujemy resztą ciasta i na górze układamy morele i posypujemy cukrem kryształem, (świeże będę lepsze od suszonych ). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 1 godzinę Ważne
Apetyczna babeczkaśmietany 8 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Składniki na nadzienie; bakalie, dowolna mieszanka jaką tylko chcecie, łącznie potrzebujemy ok 40 dag, migdały, orzechy, morele, jabłka, rodzynki, figi itd. Ja do swoich Papataczy użyłam ; 15 dag suszonych jabłek 15 dag suszonych moreli 5 dag fig 10 dag rodzynek skórka kandyzowana cytrynowa łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny
Apetyczna babeczkaSałatki Caprese z oliwkami i bazylią Mini sałatki Mini caprese Sałatka grecka Sałatka wiosenna Sałatka z burakami Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi Sałatka z figami Sałatka z gruszkami i figami Sałatka z gyrosem Sałatka z kukurydzą Sałatka z kuleczkami mięsnymi Sałatka z makaronem ryżowym Sałatka z kalafiorem Sałatka z kurczakiem Sałatka z makaronem ryżowym w szklankach Sałatka z pomidorem
Aga w kuchnipiniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30 ml oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone, garść rukoli, 10 listków świeżej mięty, pęczek świeżej bazylii, 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 figa, olej do smażenia, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp(...)nadmiaru tłuszczu. Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukli, dodajemy pomidory pokrojone w paski . Nakładamy pesto, na którym układamy połowę łososia skórką do góry. Całość posypujemy kiełkami i dokładamy figę w plasterkach. Smacznego
Moniki SmakołykiDzień dobry! Zima tuż tuż, a założę się, że Wasze spiżarnie nie są jeszcze wypełnione po brzegi i znajdzie się miejsce dla kilku słoiczków :-). Sezon na figi mamy w pełni, co chwilę kolejny market prześciga się w super cenach tych owoców. Tu po 99 groszy, tu po 88, a w tym tygodniu ponoć mają być nawet po ok. 70 groszy(...)zawsze lubiłam, jest idealnym dodatkiem do serów. Co z tego, że czasem jest droga, albo na opakowaniu widnieje napis, że przygotowano z 40 g owoców na 100 g przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka na targach kosztuje nawet 3 zł, więc jak tu się zaopatrzyć w większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam
Pora coś zjeśćtaka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany o smaku waniliowym, konfiturę malinową, 150 ml mleka, 1 jajko, cukier, cukier wanilinowy, 50 gram masła, 2 figi do dekoracji - mogą być również jakiekolwiek inne owoce. Przygotowanie tostów francuskich rozpocząłem od przygotowania sosu karmelowego. Na małej patelni rozpuściłem 1/4 małej kostki masła (ok 25 g), a następnie dodałem(...)jego przyrumienieniem. Gotowe tosty wyłożyłem na talerz, gdzie posmarowałem je homogenizowanym serkiem waniliowym i na wierzch położyłem niewielką ilość konfitury malinowej. Całość polałem wcześniej przygotowanym sosem karmelowym. Talerz udekorowałem figami, które przekroiłem "na krzyż" od góry, a następnie ścisnąłem delikatnie u dolnej nasady celem uzyskania pożądanego kształtu, przypominającego otwierający się kwiat. Śniadanie podałem z kawą zbożową z mlekiem
Wyprawy kulinarne