niebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy
kuchcikowniakeksówkę: 450 g kwaśnych jabłek 50 g cukru trzcinowego (dałam ksylitol) 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g suszonych fig 50 g posiekanych migdałów 50 g rodzynek 3 łyżki soku jabłkowego Wykonanie: jabłka obrać,pokroić w drobną kostkę,wymieszać z cukrem i przykryte folią spożywczą odstawić na 12 godzin (najlepiej(...)całą noc) cynamon,kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki piec w 175`C 60-70 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszej wersji miałam zrobić lody z dodatkiem fig. Po sprawdzeniu zapasów w szafkach okazało się jednak, że "figi wyszli". Za to były daktyle. Na tyle słodkie, że nie ma najmniejszej potrzeby dosładzania lodów w inny sposób. Skusiłam się jednak i dodałam trochę syropu z pędów sosny. Kupiłam kiedyś w sklepie z ekologiczną żywnością i bardzo polubiłam jego niewielki
bistro mamałyżki kwaśnej śmietany (18% lub 12%) 180 g mąki pszennej 80 g zmielonych na mączkę migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonych fig, daktyli i żurawiny Karmelizowane migdały: 90 g masła 100 g cukru trzcinowego 3 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g płatków migdałowych ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli Przygotowanie(...)Figi i daktyle kroimy w kosteczkę, żurawinę kroimy i moczymy w ciepłej wodzie, następnie odsączamy i osuszamy. Jeśli żurawina jest świeża i miękka możecie pominąć namaczanie. Masło ucieramy z cukrem i miodem, stopniowo dodajemy jajka, zmielone migdały, cynamon oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Pokrojone bakalie oprószamy delikatnie mąką i dodajemy
Mania Gotowaniałyżki oleju - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową) - 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki) - cukier waniliowy 16g Dodatkowo: - 2 puszki masy makowej (dałam Bakalland) - morele suszone, rodzynki, figi, orzechy, migdały…) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka rumu - 6 białek (pozostałych od ciasta drożdżowego) Składniki na lukier: - 1//2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki goracej wody Świeże lub suche drożdże(...)dodając pod koniec rozpuszczone, przestudzone masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Jeżeli mamy gotową masę makową dodajemy do niej posiekane suszone morele, figi, orzechy, migdały i rodzynki. Ubijamy na sztywno pozostawione białka i dodajemy do masy makowej z ekstraktem wanilowym i rumem. Delikatnie mieszamy. Jeżeli szykujemy masę samodzielnie zaglądamy do Joanny . Wyrośnięte ciasto
mojewypiekiinietylkoczekoladą. Jeśli chcecie go upiec na święta to śpieszcie się bo im dłużej leży, tym jest lepszy. Szczerze polecam. Składniki: 300 g całych migdałów, 100 g suszonych fig, 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu, 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry, 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny, 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 duża pomarańcza, 8 kostek(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C i prażymy w nim migdały, aż nabiorą złotawego koloru. Zrumienione migdały, studzimy i siekamy na grubą kostkę. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 ° C. Suszone figi kroimy w kostkę dodajemy do nich migdały, kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową. Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha
Moniki Smakołykinaprawde pieczony tylko i wylacznie z okazji swiat.Dlatego tez smakuje zawsze wyjatkowo,bo nie ma sposobu by pieczony dwa razy w roku spowszednial.Nie moze w nim zabraknac suszonych fig,moreli,migdalow i kolorowych kandyzowanych owocow.Smaku dodaje pyszna polewa czekoladowa.Ten keks wlasciwie sie nie starzeje,a im starszy tym lepszy.Mozna go upiec nawet kilka dni wczesniej.Jest naprawde tak znakomity,dlatego(...)suszonych moreli 10 dkg suszonych fig 8 dkg skorki pomaranczowej 10 dkg migdalow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypróbujcie! SKŁADNIKI: 600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina) 2,5 łyżki miodu naturalnego 3 jajka 50 g zblendowanych fig suszonych ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie) 2 łyżeczki przyprawy piernikowej (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 185 stopni(...)Orzechy, migały i suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do nich jajka, zblendowane figi oraz miód i ziarenka z laski wanilii lub cukier wanilinowy. Dosyp opcjonalnie przyprawę piernikową i dodaj (opcjonalnie) powidła śliwkowe i zamieszaj dokładnie całość. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut . W międzyczasie sprawdź czy blok za bardzo się
Słodko-Słony Świat Ilonyniebieskiego maku kostka margaryny lub masła 100 g miodu 100 g cukru 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów 150 g rodzynek 100 g daktyli 100 g fig suszonych cukier wanilinowy Mak opłukujemy i wkładamy do miski – zalać wrzątkiem. Sparzony mak po wystudzeniu dokładnie odączyć i zmielić 2 lub 3 krotnie. Orzechy włoskie, migdały, daktyle i figi drobno kroimy
kuchcikowniaupominek: >>>KLIK<<< Każdy, kto w komentarzu poniżej wpisze przysłowie lub powiedzonko związane z jedzeniem, weźmie udział w losowaniu jednej z trzech par takich fig. (Dostępne są w kolorze białym, w rozmiarach S, M, L. Kliknijcie w link znajdujący się pod zdjęciem, tam znajdziecie więcej informacji na ich temat.) Nie zapomnijcie(...)mogła ze zwycięzcami ustalić dane do wysyłki. Na Wasze zgłoszenia czekamy do niedzieli, czyli do 16. czerwca włącznie. W poniedziałek ogłosimy zwycięzców, do których zostaną wysłane figi bezpośrednio z firmy Jolidon. Zachęcam do polubienia fanpage'a Jolidon . Bardzo często organizowane są tam konkursy i rozdania, więc uważam, ze warto :) Życzę wszystkim powodzenia w losowaniu
Codzienna kuchnia niecodziennalodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować wierzch startą czekoladą. Smacznego! Jeszcze raptem jeden letni przepis, i obiecuję się poprawić w kwestii sezonowości - będą jabłka, śliwki, gruszki, dynie... I figi. Tak, figi będą z pewnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam marmolady z fig). wykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią część ciasta). Przykrywamy drugą częścią ciasta, pokrywamy masą, a na boki przyklejamy pokrojone w cieniutkie plastry kawałki suszonych(...)fig (jak na zdjęciach). Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna utworzyć się piękna błyszcząca warstwa. Smacznego!!! Filed under: Ciasta , Desery , Uncategorized
kuchcikowniacukru brązowego nierafinowanego 260 g maślanki lub kefiru (szklanka) 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 200 g bakalii (po 50 g migdałów, orzechów włoskich, fig i żurawiny) Przygotowanie piernika: Migdały zalej wrzątkiem, niech się moczą co najmniej 5 minut, po czym obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze(...)części figi i orzechy włoskie. Bakalie możesz użyc, jakie chcesz, wg swojego gustu - byle ich było dużo. Roztop miód z masłem, i odstaw do ostygnięcia. Do miski przesiej obie mąki. Dodaj sodę, przyprawę do piernika, całość wymieszaj. W drugiej misce, znacznie wiekszej, utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty
Grahamka, weka i kajzerkaszklanki mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki masła 200 g masła (będzie potrzebne przy wałkowaniu) Nadzienie: 350 g białego maku 150 g orzechów włoskich 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 100 g płatków migdałowych 85 g masła 200 g cukru 150 g miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 herbatników 3 jajka Lukier(...)Margarytki należy zostawić je w lodówce na całą noc, ale ja nie miałam już czasu. Powinno się je wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą w osobnych naczyniach. Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć. Bakalie i mak dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. W dużej patelni
Pasja SmakuEggplant stuffed with meat and raisins Składniki. 1 bakłażan duży 20 dag łopatki wieprzowej 1 jajko 6 morele suszone 6 figi suszone 2 garście rodzynek sułtanek 250 ml bulionu sól pieprz imbir świeży 2 łyżki oliwy Wykonanie. Mięso zmielić z 2 morelami, 2 figami i 1 łyżką rodzynek. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę. Bakłażan pokroić
Kulinarny karnet Christophera