strony składniki 1 perliczka oliwa z oliwek 2 marchewki, pokrojone na kawałki 2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki 6 suszonych śliwek, daktyli lub fig skórka z 1/4 kiszonej cytryny pokrojona w paski parę listków mięty, posiekane harissa do podania marynata (chermoula) 1 duża czerwona cebula, posiekana 1 duży ząbek czosnku
Stare Garysoku ananasowego 3-4 kostki lodu WYKONANIE Do szklanki drinkowej wrzucić lód, wlać rum, sok ananasowy, na końcu blue curacao. Udekorować owocami tropikalnymi (u mnie ananas i figa). Uwagi: Sok ananasowy nie może być bezbarwnym napojem, bo nie uzyskacie odpowiedniej barwy drinka. Sok musi być koniecznie jasno żółty jak ananas
Passions hobbies lifezbliża się dużymi krokami niestety temperatury znacznie się obniżyły i od nie dawna raczymy się herbatkami (ja herbatę piję tylko w okresie jesienno- zimowym). Skoro jesień to dynia i figi! Postanowiliśmy
Szybko Tanio Smaczniekarobowa kasza kukurydziana z figą i miodowymi gryczankami ~ Bierzemy kolejne Gryczanki na tapetę - tym razem miodowe. Recenzja wkrótce ;) Chyba wczoraj mocno trzymaliście kciuki ;) Sorka od razu sprawdziła nasze prace
breakfast of dreamsZupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto z dyni z gruszką i figami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Sernik dyniowy z karmelem Placuszki dyniowe na słodko Ciasto dyniowo pomarańczowe z suszonymi owocami Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Wypieki
Kulinarne przygody Gatitykwiatów dzikiego bzu. 16 słoików jabłek na szarlotkę. 8 słoików konfitury z owoców dzikiego bzu. 8 butelek syropu z owoców dzikiego bzu 8 słoików korzennych wiśni 8 słoików fig z czekoladą 8 słoików galaretki z płatków róż .... itd. , czyli ogórki, gruszki i inne dobroci. To taki wstępny bilans tegorocznych zapasów na zimę. Będą jeszcze śliwki i na pewno kiszonki
KUCHARNIAźródłami żelaza są także: pestki dyni karob ziarno amarantusa mak biała fasola czerwona soczewica pistacje orzechy nerkowca natka pietruszki sezam kasza jaglana groch płatki owsiane płatki jęczmienne suszone morele figi komosa ryżowa szpinak kasza gryczana buraki jarmuż drożdże żółtko jaja Bogate w żelazo są też przyprawy takie jak: tymianek, majeranek, curry oraz lubczyk. Natomiast potocznie uważane za dobre źródła żelaza
Przepysznik - BLW i nie tylkosię zwinąć). Gdy rolada z jabłkami ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem. Smak rolady można urozmaicić dodając do jabłek garść namoczonych w rumie rodzynek lub posiekanych orzechów włoskich czy suszonych fig. Post Rolada z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDojrzewające sery kozie idealnie komponują się ze słodkimi ow ocami – gruszką,figą,jabłkiem. Są smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonałe na szybką przystawkę. Kombinujcie z serami składniki: rukola 2 gruszki 3 plastry dojrzewającej rolady koziej orzeszki pini balsamico wykonanie Na talerzu rozrzucamy rukolę. Gruszki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ser kozi wkładamy
Sezonowy Garnekporcje : jogurt naturalny typu greckiego np Tolonis 400 g z Biedronki syrop klonowy sezonowe owoce np. maliny, truskawki, jagody, borówki owoce suszone np figi melisa do dekoracji Wykonanie : Do salaterki lub szklanki nałożyć jogurt , polać syropem klonwym i posypać owocami. Smacznego:) Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy przepis z wykorzystaniem syropu klonowego proszę o info w komentarzu
cucinarepotasu. Garstka rodzynek czy żurawiny wielkoowocowej podniesie słodkość i kaloryczność, bo obie zawierają po wysuszeniu sporo cukru. Rodzynki są dobrym źródłem wapnia i magnezu, żurawina- witaminy C. Suszone figi i morele zawierają dużo błonnika, cynku, żelaza i magnezu- odkwaszają organizm. Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę
Karo in the Kitchencytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę
Karo in the Kitchenmigdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex ) 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko Migdałowa "kruszonka": 50 g migdałów (użyłam
Zdrowie na języku :Psię gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile. Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe. Moim absolutnym faworytem była przygotowana przez
KUCHARNIAKuleczki bakaliowo - orzechowe Składniki: - 150g daktyli - 100g suszonych śliwek - 100g suszonych fig - 50g żurawiny - 50g rodzynek - 100g orzechów laskowych lub włoskich - 30g pestek słonecznika - ½ łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki kakao naturalnego w proszku - wiórki kokosu do obtoczenia Wykonanie: - Orzechy umieścić w miseczce i zalać wodą; zostawić na noc do napęcznienia* - Jeśli używamy laskowców, należy je przed miksowaniem obrać ze skórki - Orzechy
Wegańska kuchnia orientalna