figa - 1305 przepisów (strona:65/87)

Choinki z piernika 166

tylko zostałam sama w domu (C. musiał iść do pracy, biedak), zabrałam się za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem. Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się nie przydadzą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowa jajecznica na słodko z ziarnem płaskurki 144

podgatunku pszenicy. Przy pomocy 1 jajka, ugotowanej wcześniej płaskurki, odrobiny mąki gryczanej, miodu i soku z pomarańczy zrobimy niezwykłą jajecznicę. Jajecznice podamy z owocem morwy białej której smak przypomina figi a sam suszony owoc delikatnie chrupie. Idealna poranna przekąska dla małych i dużych :) Czas przygotowania 10 minut Dla 1 osoby duża porcja Składniki: 4 łyżki płaskurki ugotowanej wcześniej (30 minut

Kuchnia PROzdrowotna
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 141

ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym serem tradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiem moje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona papryka garncarz przy pracy Miejscowa ludność ceramika z Trojanu

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 184

Miały być ze świeżymi figami, ale żeby dostać coś świeżego w moim mieście trzeba mieć nie lada wielkie szczęście. Ale z gruszką przynajmniej wygląda bardziej okazale ;)  Składniki na ciasto na 4  porcje: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Dodatkowo: 4 gruszki 200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki

Bon Appetit Małgorzaty
Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 196

Czas wybudzić się z zimowego letargu i podążać w krainę fantazji! Erotyzm oznacza brak monotonii w kuchni. Wprowadzaj afrodyzjaki do codziennego menu. Do najpopularniejszych należą: ostrygi, kawior, chili, wanilia, figi, truskawki, seler, szparagi, kawa, czekolada, gałka muszkatołowa, cynamon i imbir, które pobudzają krążenie krwi. . Bawcie się jedzeniem, róbcie bałagan, śmiejcie się i eksperymentujcie z przepisami. Nie zwracajcie uwagi na sąsiadów

Bon Appetit Małgorzaty
Wigilijny kompot z suszu 311

bardzo kaloryczny bez jego dodatku,niech słodycz płynie z samych suszonych owoców.Ewentualnie dodaj trochę miodu. Składniki: 300 g suszonych owoców:śliwki,jabłka,gruszki,morele 3-4 suszone  figi 3-4 plastry pomarańczy 4-5 goźdków 1/2 łyzeczki cynamonu lub laska cynamonu sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki miodu 2 l wody Wykonannie: owoce na noc zalać zimną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU 125

Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :) Składniki: po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki miodu Wykonanie: Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Kompot z suszonych owoców z cytrusami 146

przygotowania:   z namoczeniem 6 godzin Składniki: 200 g suszonych śliwek 30 g suszonych jabłek 50 g suszonych gruszek 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek królewskich 8 suszonych fig 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 4 goździki Sok z cytryny Starta skórka  z 1 cytryny 4 plasterki świeżej pomarańczy Ok. 750 ml przegotowanej

Kulinarne przygody Gatity
Boże Narodzenie w Prowansji i przepis na zupę czosnkową 294

prowansalski stół wjeżdża 13 deserów , przypominających o 12 Apostołach i Jezusie. Nie są one jednak bardzo tuczące, bo opierają się na owocach i bakaliach. Obowiązkowo są to suszone figi, migdały, rodzynki i orzechy włoskie symbolizujące cztery zakony żebracze (Franciszkanów, Karmelitów, Dominikanów i Augustynianów). Ponadto daktyle na pamiątkę Jezusa, który wywodził się z Orientu, biały i czarny nugat - oznaczające dobro

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą 187

minut Składniki Ciasto: 4 jaka 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny Palmy maślany smak 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki drobno startej marchewki 6 daktyli drobno pokrojonych 5 fig drobno pokrojonych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki  przyprawy do piernika   lub   domowej przyprawy do piernika  Polewa

Kulinarne przygody Gatity
Razowe muffinki dyniowe 135

piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają tak szybko jak powstają. Taaakie dobre! Składniki na 24 sztuki: 1/2 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, figi) 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych, migdałów 1/2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki mąki pszennej razowej 1/3 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka przypraw do piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon) 1 łyżeczka

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 154

Obok wątróbek ułożyłam plastry sera, całość polałam sosem balsamicznym malinowo- figowym i posypałam owocami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) * kremowy ocet balsamiczny figowy - jest łagodniejszy od zwykłego balsamicznego, ma lekki posmak fig, można użyć zwykłego octu balsamicznego, ale wtedy ja dodałabym z jedną łyżkę syropu klonowego, albo golden syrup

Blondynka Gotuje
Najlepszy makowiec na Święta Bożego Narodzenia! 214

Kochani, postanowiłam przypomnieć Wam moje sprawdzone przepisy na pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Dzisiaj proponuję przygotowanie makowca na kruchym spodzie, z bezą kokosową, czekoladą i figami, jak dla mnie to jest najlepszy makowiec! Jak zwykle nietuzinkowy i jedyny w swoim rodzaju, a co! Zaskocz bliskich w te Święta kreatywnością ;-) Buziak! PRZEPIS NA MAKOWIEC KLIK

SMYKWKUCHNI
Rany cięte oraz kłute i najlepsze ciasto bananowe 167

czego się spodziewałam, a prawdziwą troską. Jeszcze nie zniknęły mi blizny po tym, jak ciachnęłam sobie za jednym zamachem trzy palce, a już udało mi się uszkodzić przy krojeniu fig do sernika (o którym będzie niedługo, bo wyszedł pierwszorzędny). Rana była troszkę głębsza niż zazwyczaj, bo nóż mi wjechał w palec prostopadle, a nie pod jakimś przyjemniejszym kątem, ale zakleiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania