figa - 1305 przepisów (strona:57/87)

Koza na gruszkach 124

Dojrzewające sery kozie idealnie komponują się ze słodkimi ow ocami – gruszką,figą,jabłkiem. Są smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonałe na szybką przystawkę. Kombinujcie z serami składniki: rukola 2 gruszki 3 plastry dojrzewającej rolady koziej orzeszki pini balsamico     wykonanie Na talerzu rozrzucamy rukolę. Gruszki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ser kozi wkładamy

Sezonowy Garnek
Prosty deser z syropem klonowym 117

porcje : jogurt naturalny typu greckiego np Tolonis 400 g z Biedronki syrop klonowy sezonowe owoce np. maliny, truskawki, jagody, borówki  owoce suszone np figi melisa do dekoracji Wykonanie : Do salaterki lub szklanki nałożyć jogurt , polać syropem klonwym i posypać owocami. Smacznego:)   Jeśli ktoś ma jakiś ciekawy przepis z wykorzystaniem syropu klonowego proszę o info w komentarzu

cucinare
30-minutowe ciastka – z 2 składników! 188

potasu. Garstka rodzynek czy żurawiny wielkoowocowej podniesie słodkość i kaloryczność, bo obie zawierają po wysuszeniu sporo cukru. Rodzynki są dobrym źródłem wapnia i magnezu, żurawina- witaminy C. Suszone figi i morele zawierają dużo błonnika, cynku, żelaza i magnezu- odkwaszają organizm.   Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę

Karo in the Kitchen
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 199

cytryny sprawiają, że to ciasto jest niesamowicie wilgotne, kremowe i aromatyczne. Süzme yoğurt tatlısı – tureckie ciasto jogurtowe. Ja uwielbiam je z morelami, ale możecie do niego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę

Karo in the Kitchen
Owsiane ciacho z owocami i migdałowo-kokosową kruszonką :) 158

migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego  5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex ) 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko Migdałowa "kruszonka": 50 g migdałów (użyłam

Zdrowie na języku :P
Chlebem i solą. 236

się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile.   Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z  figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe. Moim absolutnym faworytem była przygotowana przez

KUCHARNIA
Kuleczki bakaliowo- orzechowe 96

Kuleczki bakaliowo - orzechowe Składniki: - 150g daktyli - 100g suszonych śliwek - 100g suszonych fig - 50g żurawiny - 50g rodzynek - 100g orzechów laskowych lub włoskich - 30g pestek słonecznika - ½ łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki kakao naturalnego w proszku - wiórki kokosu do obtoczenia Wykonanie: - Orzechy umieścić w miseczce i zalać wodą; zostawić na noc do napęcznienia* - Jeśli używamy laskowców, należy je przed miksowaniem obrać ze skórki - Orzechy

Wegańska kuchnia orientalna
Ratafia wieloowocowa 150

przemrożona) jabłka ze skórą gruszki ze skórą śliwki garść owoców dzikiej róży (przemrożone) garść owoców głogu (najpierw ususzyć) 2 pomarańcze ze skórką 2 cytryny ze skórką 100 g suszonych fig 100 g rodzynek migdały Na 1 kg owoców: 1 litr spirytusu chłodny syrop z 0,5 litra wody zagotowanej z 0,25-0,5 kg (w zależności od gustu) cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 183

drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła: – pastę z fasoli z czosnkiem i majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem Dziękujemy Akademii Smaku Bosch

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowy chleb z samych ziaren 141

siemienia lnianego garść orzechów włoskich posiekanych 50 gram babki płesznik łyżka miodu 2 szklanki letniej wody 3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego kilka suszonych daktyli posikanych drobno 2 suszone figi drobno posiekane Suche składniki wsypałam do dużej miski i dodałam mokre. Wymieszam odstawiłam na 2 godziny. Potem całość przełożyłam do keksówki i piekłam w 175 przez 30 minut. Potem

AZgotuj!
Nominacja do Liebster Blog Award 118

dzień dzisiejszy buty – choć i tak musiałabym to jeszcze przemyśleć. Teraz kolej na Was. Do zabawy nominuję: Lisia kawiarenka Kraina sosny Sweetcakes Zapachy kuchni Dorota smakuje Notes kulinarny figa I love bake Cupcake factory Anyżkowo Kocie smaki Poproszę dokładkę Pytania, które dla Was wymyśliłam: 1. Jaka jest twoja wymarzona praca? 2. Największy życiowy sukces? 3. Jak długo prowadzisz bloga

Made By Mom And Son
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 180

krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym Tort Bezowy TIFFANY   Tort Bezowy FROMAGE - krucha beza z figą, gruszką i serami pleśniowymi *** Soffi Flower Coffee ul. Księcia Bogusława X 1/ 1  (wejście od ul.Jagiellońskiej) 70- 440 Szczecin

Atlas Smaków
Dobór owoców do deserów 164

nasionami, ziarnami. Owoce kwaśne to: grejpfruty, cytryny,pomarańcze, ananasy, porzeczki, truskawki, czarne jagody, granaty. Owoce pół kwaśne : jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, mandarynki, wiśnie kwaśne, mango. Owoce słodkie : banany, daktyle, figi, winogrona, śliwki, owoce suszone. Całe życie człowiek się uczy. Dobrze, że wiedzę można ciągle zdobywać... A Wy jak dobieracie owoce, czy w ogóle warto zwracać na to uwagę, jakie jest

Proste Potrawy
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 205

mleka  250 g cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej             bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru

Rozpustne gotowanie
Śniadanie bogów / God's breakfast 161

tylko z mojej kuchni :) Śniadanie bogów! Koniecznie spróbujcie! Składniki: - Płatki ryżowe - Otręby owsiane - Banan - Papaja - Figi - Ananas - Kokos - Brzoskwinia Do dzieła: Płatki, otręby i pokrojonego banana zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę aby się zaparzy

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania