figa - 1805 przepisów (strona:60/121)

Sałatka z mozzarellą, pomarańczą i prażonymi orzechami 209

balsamiczną. składniki: 2-3 garście sałaty, u mnie roszponka 1 duża pomarańcza 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 solidna garść orzechów włoskich syrop klonowy glazura balsamiczna o smaku figi Octim Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę. Mozzarellę osączyć z zalewy i ułożyć na sałacie. Pomarańczę obrać, usunać białe błonki, podzielić na małe kawałki. Ułożyć na sałacie

Monia miesza i gotuje
Sylwester 2017 290

papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym

Moja smaczna kuchnia
Kutia – tradycyjne wigilijne danie kresowe 157

zawsze. A teraz czas na przepis: Składniki: 300 g pszenicy na kutię 300 g maku Ok. 200 – 250 g miodu (zależy, jak bardzo słodkie lubimy) Mieszanka bakalii: rodzynki, suszone figi, daktyle, orzechy włoskie i laskowe, migdały Przygotowanie: Pszenicę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu tak, aby stała się miękka, ale nie rozgotowana. Ma być mięsista i jędrna. Odcedzamy

Kate's Kitchen
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 203

ksylitolu 300 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek skórka otarta z cytryny 2 łyżki ciemnego rumu esencja waniliowa 500 g bakalii (żurawina, skórka pomarańczowa, figi, rozdynki, morele, daktyle) dodatkowo: 80 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na biały puch. Dodawać kolejno po jednym jajku cały czas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keks pomarańczowy na mące migdałowej (z oliwą, bez cukru) 179

okrągłą formę o średnicy 20 cm.): 200 g mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów) 100 g orzechów włoskich, posiekanych 600 g mieszanych suszonych owoców, ew. skórki pomarańczowej, np. suszone figi, daktyle, morele, żurawina, rodzynki, śliwki, pokrojonych na mniejsze kawałki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu na proszek) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Chilli Czosnek i Oliwa
keks budyniowy 217

Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g bakalii (figi, rodzynki, suszona żurawina, orzechy, kandyzowane ananasy, kandyzowana skórka pomarańczowa) skórka otarta z pomarańczy 1/3 szklanki likieru pomarańczowego na lukier: 3 kopiate łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub rumu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Książki kucharskie idealne na prezent 285

składników. „Jedz” to zbiór przepisów szybkich i co ważne, prostych. Do tego trochę opowieści o smakach Nigela i garść praktycznych uwag. To w tej książce odkryłam, że boczek, świeże figi i pistacje to całkiem zgrane trio. Pokochacie też desery, które są banalne do zrobienia, cudne w smaku i czasem zaskakują nieoczywistością. 2. Sandor Ellix Katz „Dzika fermentacja

ladykitchen
Piernik z bakaliami 191

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków jajko po 5 dag skórki pomarańczowej, rodzynek, płatków migdałowych lub orzechów włoskich, fig Przygotowanie : W małym rondelku o grubym dnie przygotowujemy karmel tzn. wsypujemy cukier i mieszając go rozpuszczamy, uważać by nie przypalić Garnek zdejmujemy z ognia i wlewamy ostrożnie wodę, mieszamy

Proste Potrawy
Przepis na piernik świąteczny dojrzewający 250

jajka pół litra śmietany (gęstej, ukwaszonej, o zawartości tłuszczu 18%) łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej ilości, żeby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
12 tradycyjnych potraw wigilijnych 4132

suszone śliwki (bo odpędzały złe moce i zapewniały długowieczność), jabłka (symbol miłości, zdrowia, pokoju), gruszki (przedłużanie życia, przyciągnie pieniędzy). Oprócz nich na dworach cieszono się również suszonymi rodzynkami, figami, które miały dawać płodność, obfitość, oczyszczenie, długowieczność, a nawet nieśmiertelność. Dziś składniki te znajdziemy w kompocie z suszu .” zdjęcie z http://www.mojegotowanie.pl/galeria/wigilijny-kompot-z-suszonych-owocow-najprostszy/wigilijny-kompot-z-suszonych-owocow- najprostszy-36054 źródło: http://obrazmojegoserca2.blog.onet.pl/2012/12/19/symbolika-wigilijnych-potraw/

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kompot z suszu 179

zimną wodą i odstawić na kilka chwil. Później wystarczą już ulubione dodatki. Kompot z suszu najczęściej przygotowuje się z suszonych owoców takich jak: gruszki, śliwki, jabłka, morele, rodzynki i figi. Przyprawy? Preferuję (o ile w ogóle dosładzam) prawdziwy miód, spadziowy lub gryczany. Słodycz przełamuję sokiem z cytryny lub pomarańczy, albo otartą skórką z cytryny lub pomarańczy, dodaję naturalne aromaty

Zasmakuj Kuchni
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 219

makowa: 200 g białego suchego maku 80 g marcepanu 1/2 szklanki cukru spora garść rodzynków spora garść migdałów 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej mogą być jeszcze orzechy włoskie, figi, daktyle - pominęłam te składniki 2 łyżki śmietany 2 białka 3-4 sztuki bezglutenowych biszkoptów (musimy je upiec dnia pierwszego)       oraz 1 jajko + łyżka mleka

Kawa z mlekiem
Nalewka świąteczna-bożonarodzeniowa 6696

kieliszku świątecznej nalewki. Nalewkę należy przygotować kilka tygodni wcześniej by smaki i aromaty zdążyły się przegryźć.    Składniki: garść rodzynek garść suszonej żurawiny garść orzechów włoskich 5 suszonych fig 5 suszonych śliwek 4 całe goździki 1 laska wanilii 1/2 laski cynamonu 8 suszonych moreli 4 duże plastry pomarańczy ze skórką 2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich

Ala piecze i gotuje
Domowa granola z płatkami Corn Flakes 169

Lubella.  Postanowiłam wzbogacić moją domową granolę o płatki kukurydziane. Wyszło pyszne.  Do granoli możemy dodać różne suszone owoce, w zależności co lubimy. Morele,żurawina, rodzynki czy figi, wszystkie pasują idealnie.  Podstawą granoli są płatki owsiane. Polecam górskie, nie są takie miałkie. Zdradzę Wam sekret. Wiecie dlaczego moja granola jest tak idealnie chrupka? Wszystko za sprawą

Rusty Fork
Przepisy na Andrzejki 201

papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania