Składniki: 250 g makaronu typu krajanka, 500-600 g masy makowej, kilka łyżek miodu, orzechy włoskie, orzechy laskowe, siekane migdały, suszone morele, rodzynki, suszona żurawina, ew. suszone daktyle i figi Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i po ugotowaniu przelać zimną wodą, a następnie pozostawić na cedzaku od ostygnięcia i odsączenia z nadmiaru wody. Suszone owoce i orzechy posiekać
Plate of Joysklasyfikowany w najwyższej kategorii 1er Grand Cru Classé. Niestety nie jest to pierwsze wino tego producenta, ale za 50 zł nie wymagajmy cudów. W nosie wyczuwamy intensywne aromaty miodu, fig, moreli, brzoskwiń , skórki pomarańczy oraz przyjemne nuty woskowe. W smaku jest zdecydowanie słodkie (zawiera 120 gram cukru na litr) choć nieco większa kwasowość spowodowałaby że byłoby nieco „żywsze”. Bardzo dobre
królestwo garówwydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około 3/4 szklanki) 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodki 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone) 2 szklanki wody 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Owoce suszone zalewamy i gotujemy przez około
Jedzeniomaniasmakował wybornie wraz z podaną z nim sałatką. Uwaga, przystawka jest bardzo sycąca, miałam wrażenie, ze nie wcisnę już dania głównego:) Mój partner otrzymał łososia marynowanego gravlax, z pieczonymi figami, musem pomarańczowym i sałatką, a wszystko to podane na ziemi jadalnej (29 zł). Jest on moim największym krytykiem i gdy wyczyścił talerz, wiedziałam, że to musi być smaczne Po niedługim
karmelowypierś z gęsi pierś z gęsi duszona w cydrze pierś gęsi w winie pierś z gęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi
królestwo garówpomidorkami koktajlowymi chorizo z krewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku dipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki
królestwo garówspróbowaliśmy AM Rosado 2010 to również 100% Baga. Tym razem to Baga na słodko. Zwartość alkoholu 9 %. Kolor rubinowy. W nosie wyczuwalne wyraźne aromaty czerwonych owoców, powideł śliwkowych, suszonych fig i rodzynek. Wino jest słodkie ale dzięki dobrej proporcji kwasowości świeże, bardzo przyjemne i żywe. Jeżeli spotkacie na swojej drodze „wino z kaczką” zainteresujcie się nim. Powstaje z pasji
królestwo garówniepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny
królestwo garówśredniowiecza. Są to sery wytwarzane z krowiego mleka o bardzo wyrazistym intensywnym smaku. Warto spróbować. Poza serami w ofercie znajdziemy salami klasyczne i z różnymi dodatkami: orzechami włoskimi, figami. Mocnym punktem oferty jest Jambon de Bayonne czyli szynka bajońska. Nazwa szynki pochodzi od miasta Bayone w południowo-zachodniej Francji. Zgodnie z regulacjami, szynką bajońską można nazywać tylko szynki wytworzone
królestwo garówprzystępujemy do gotowania... ale najpierw łyk nalewki pigwowej, przygotowanej przez Grześka Miśtę. Podczas warsztatów przygotowaliśmy: Sałatkę ze szpinaku z wędzonym pstrągiem (tak, z tym przywiezionym z hodowli), z figami i granatem, polewkę jurajską – przepis powyżej, carpaccio z piersi gęsi sous vide z oliwą truflową i prawdziwkami
królestwo garówAppellation d’Origine Contrôlée, 1-er Cru Classé. Po nalaniu do kieliszka widzimy wino w kolorze złota, gęste, oleiste skoncentrowane. Uderzają nas intensywne aromaty pomarańczy, moreli, rodzynek, karmelu, suszonych fig, wanilii – eksplozja zapachów. W ustach słodkie, ale dzięki dobrej kwasowości nie męczące. Długie, dobrze zrównoważone. PYSZNE i warte swojej ceny- zdecydowana okazja. My próbowaliśmy je z serami ale będzie idealne
królestwo garówręcznie we wrześniu. Barbara stanowiła wspaniałe tło dla przystawek: - ceviche z tuńczyka ze świeżym awokado z dresingiem limonowym i sorbetem z rukoli, - sałatki z rukoli i szpinaku z figami, kozim serem i dresingiem orzechowym balsamico. No. 1 Cuvee Speciale - 70% chardonnay, 30% żółty plavec. ( 64 zł.) Wino leżakowało na drożdżach przynajmniej trzy lata. Druga fermentacja w butelce. Jest produkowane
królestwo garówłatwo można było rozdzielić pozlepiane ze sobą bakalie ( rodzynki, daktyle, figi itp. ), które chcemy dodać do naszych ciast, wystarczy włożyć je na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie palcami je rozdzielić. Warto pamiętać o tym gdy nasze bakalie , które chcemy dodać do naszych ciast są pozlepiane ze sobą i trudno nam je rozdzielić
Przepisy i porady kulinarnemleko roślinne nie zawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy . Rezygnacja ze słodyczy i cukru, która obowiązuje mnie na minimum 2 miesiące (czas trwania
W kuchni Karmel-itkidodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C] na 35 min. W między czasie robimy sos : Około 100-150g [ mieszanka wg uznania] [kilka odłożyć do dekoracji] -> suszone figi, daktyle, morele, śliwki kalifornijskie -> migdały -> 1 łyżeczka miodu -> 200ml jogurtu greckiego -> skórka z cytryny Pokrojone owoce wrzucasz do garnka z 1 łyżeczką miodu i skórką
Jedz zdrowo żyj zdrowo!