Składniki: 2 kg mięsa z szynki 300 g suszonych śliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz
ClauditteMissCookingSkładniki: Serek wiejski (lekki) duże opakowanie 6 suszonych pomidorów 1 szalotka świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól himalajska 1 łyżka otrębów orkiszowych 1 figa czosnek niedźwiedzi
ClauditteMissCookingporzeczkach, jagodach. witaminy z grupy B - wzmacniają organizm, są niezbędne w przemianie białek, tłuszczów i cukrów. Znajdziemy je w : warzywach strączkowych, bananach, morelach, śliwkach, figach. witamina C - poprawia apetyt, wzmacnia odporność. Najwięcej jest jej w: owocach kiwi, czarnych porzeczkach, malinach, w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście, natce pietruszki. SKŁADNIKI: burak
ClauditteMissCookingspełniać! Z kolei "nadmiar słodyczy prowadzi do rozpusty. Szukaj równowagi smaków - dolce e salata . Znałam kiedyś kucharkę (...), która nawet do śliwek w miodzie oraz fig dodawała parę kryształków soli, zanim wsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony
KUCHARNIAsmakuje moja Prowansja... A jak brzmi? Posłuchajcie ... Ma jeszcze wiele innych smaków, podobnie jak ja wspomnień, którymi chciałabym się z Wami podzielić, ale o spadających wprost na talerze słodkich figach, alarmie bombowym i najlepszym tabbouleh opowiem Wam innym razem. LAWENDOWA PANNA COTTA 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku 250ml śmietany kremówki 250 ml mleka 1/2 filiżanki cukru
KUCHARNIAwersji z pieprzem nie dorówna - doprawdy, dziwne te królewskie gusta.. :-) * PANPEPATO 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam
KUCHARNIApomiędzy. Cudowny, puszysty, wilgotny, o aromacie, który nie pozwala na smutek. Pachnie, jak najlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim serem i świeżymi figami. Rośnie - jak na drożdżach. Znika jeszcze szybciej. Świąteczny, bo chwile w kuchni, z Nimi, to przecież zawsze święto. Dziękuję Magdzie (klik) za zaproszenie w tą wspaniałą, aromatyczną podróż
KUCHARNIAczerpać z życia to, co najcenniejsze. Wybrałyśmy jeden. Trochę zapomniany, nieustannie mylony z pietruszką. A przecież taki wyjątkowy, polski i niebywale smaczny. Na słodko i na wytrawnie. Niekoniecznie z figą i makiem. Panowie i Panie, bohaterem kolejnego TU I TAM został pasternak - nie lada korzeń, nie lada rarytas. Zobaczcie, jak smakuje u Amber z Kuchennymi Drzwiami
KUCHARNIAOczywiście przerobiłyśmy krążący, rdzenny przepis na "gruzińskie ciasto" (bo przecież my musimy życie komplikować) i wyszło CUDO! Cudo z małą dedykacją :) SKŁADNIKI: - jajko, - 1/3 szklanki trzcinowego cukru - bakalie: 3 figi , 1 duże pomelo , rodzynki królewskie, rodzynki korynckie, papaja, mango , aronia, czarna porzeczka suszona , 3 śliwki suszone , 3 mandarynki suszone , jagody inkaskie, - 3 kostki czekolady mlecznej, - orzechy, garść - 3 łyżki oleju
Wypisz WymalujTaką pizzę wymyślić mogła jedynie Blondynka :) W tym przypadku wszystko zaczęło się od konfitury figowej. Pomyślałam, że skoro figi można zapiekać z serem camembert, więc z konfiturą połączyć też można. A jak camembert to lazur i mozarella będą pasować. Więc miałam już słodki i słony, teraz pasowałoby dorzucić coś ostrego, aby nie było mdło i tu padło na świeżą papryczkę
Blondynka Gotujeużywając malin ze słoiczka :) Wersja z jabłkiem i cynamonem to też świetna opcja na nadchodzący czas, podobnie orzechowa. Od jesieni na pewno będziemy zmieniać świeże owoce na suszone morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki, żurawinę, więcej orzechów, sezam, mak. Suszone owoce i orzechy oczywiście wcześniej moczymy, sezam i mak mielimy. Dodatek kakao jest fajnym wykończeniem smaku w wielu opcjach, na pewno
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgranata. Polecam dodać sos, który doda sałatce aksamitny smak. Wystarczy do połowy szklanki jogurtu naturalnego dodać dużą łyżkę miodu i wycisnąć sok z cytryny. Wierzch udekorowałam pyszną, świeżą figą. I gotowe :) Dostarcz dla organizmu moc energii i witamin :) SMACZNEGO
Mój Smak na Życieorzechów laskowych 1,5 łyżki oleju 1,5 łyżki miodu 1,5 łyżki syropu klonowego (dałam z agawy) 140 g rodzynków 35 g posiekanych suszonych daktyli lub fig Składniki: Miód, syrop klonowy i olej przełożyć do rondelka i podgrzewać przez około 5 minut. Płatki owsiane, zarodki, wiórki, pestki dyni, migdały i orzechy wymieszać w misce. Odłożyć
Sto kolorów kuchnijeszcze na pół. Na patelni, na wolnym ogniu karmelizujemy cukier, gdy będzie płynny dodajemy masło, a następnie owoce. Proces taki sam jak podczas przygotowywania deseru z figą i śliwką w karmelu Owoce dusimy w karmelu na najmniejszym natężeniu palnika przez ok 20 - 30 minut. Mieszamy je jak najrzadziej, uważając, by się nie rozpadły. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Nawijamy je ostrożnie
Taste Of My DayJabłka zapiekane Galaretka z pianką Figa z miodem i migdałami Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną Galaretka z truskawkami Deser galaretkowy "nabity w butelkę" Owocowy mus z granolą Orange curd Smoothie ananasowe z kiwi Galaretka z białego wina Trufle czekoladowe Domowy cukier waniliowy Szyszki ryżowe Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy Szpajza cytrynowa -śląski deser Gruszki w różowym winie
Ala piecze i gotuje