śmietanki 30 % 1 śmietana śnieżka w proszku 3 - 4 łyżki cukru pudru 300 g owoców ( u mnie jeżyny) Dodatkowo: Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono. Sposób wykonania Masło pokroić i połaćzyć z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włozyc
Na słodko lub wytrawniejajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając
Na słodko lub wytrawniewanilią lub cukrem wanilinowym) 2 jajka 1/3 szklanki oleju pół łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego A jak to zrobić: Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraczki zmieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą
Kuchnia w opałachwylać pozostały ser i ułożyć na wierzchu ostatnią warstwę z ciastek. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Sernik z wierzchu polukrowałam i udekorowałam kandyzowaną skórką z cytryny, oraz figą, ale równie dobrze smakuje oblany czekoladą
Kuchnia w opałachłatwo dostępnych w Polsce produktach. Nie wierzycie? To zapraszam do lektury! Dieta śródziemnomorska w praktyce. Jak ją stosować w Polsce? Stosowanie diety śródziemnomorskiej niekoniecznie musi oznaczać jedzenie karczochów, bakłażanów, fig i dorady. Choć większość tradycyjnych śródziemnomorskich produktów jest obecnie w Polsce łatwo dostępnych, nasz jadłospis możemy komponować również z typowo polskich produktów zawierających składniki odżywcze charakterystyczne dla tej diety
Chilli Czosnek i Oliwamamy . Owsianka nocna z orzechami i suszonymi owocami 1/2 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl. ulubionego mleka łyżka wiórków kokosowych po garstce orzechów włoskich i laskowych oraz posiekanych suszonych fig, wiśni i rodzynek Do słoika wsypujemy płatki i bakalie. Zalewamy mlekiem. Zakręcamy i wstrząsamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Zjadamy rano na zimno
Dzieje kuchennej WiewióryPowidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami (figi, gruszki), z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka). Czytaj więcej
bistro mamaPrzepis wyszperałam w moim zeszycie z czasów liceum. Pewnie przepisałam go z jednego z czasopism poradnikowo-domowo-kulinarnych. Oczywiście nie było tam wzmianki o amarantusie, a zamiast daktyli były figi. Idą białe Święta :) Czytaj więcej
bistro mamaumieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać, stopniowo zwiększając prędkość miksowania. Powstałe ciasto wylać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz można dodać bakalie lub inne składniki (daktyle, figi, suszone morele, ja dodaje mrożone, drylowane wiśnie, wcześniej obtoczone w cukrze i cukrze waniliowym i układam na wierzchu). Piec w temperaturze 180°C przez 40 min. lub do suchego patyczka
Złote przepisyOponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Kulinarne przygody Gatitykuchni zbyt wiele czasu. TUTAJ znajdziecie link do menu sylwestrowego z poprzedniego roku. Galaretki drobiowe Tartaletki ze szparagami i kabanosami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Grzanki z figami i serkiem Imbirowe parówki w cieście piwnym Smażony camembert z żurawiną Sałatka z wędzonym kurczakiem Sałatka makaronowa z szynką i pomidorami
Pasja Smakupapaja , śliwki suszone, mandarynki kandyzowane , wiśnie kandyzowane , aronia suszona, czarna porzeczka suszona , rodzynki sułtańskie, rodzynki korynckie , mieszanka keksowa, skórka pomarańczowa, pomelo , dzika róża suszona , czarny bez suszony , orzechy makadamia , figi, jagody inkaskie , migdały płatki, migdały mielone), - Jajka kurze, 3 lub przepiórcze, 6 - Miód, 3 łyżki, - "Cynamonowy Raj" Ziarenkowo, 6 łyżek - korzeń lukrecji , łyżeczka, - cynamon, 1-3 łyżeczki (zależnie
Wypisz WymalujPapryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki
Chilli Czosnek i Oliwacała prawda! Względy ekonomiczne, czytaj zalegający w lodówce serek i białka, skłoniły mnie do tego by się o Pavlovą jednak pokusić. Przepis podpatrzyłam w Kulinarnych Podróżach. U mnie figi zastąpione zostały borówkami i malinami :) krem okazał się pyszny a beza leciutka niczym piórko. Jedyne
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko zostałam sama w domu (C. musiał iść do pracy, biedak), zabrałam się za testy. Wyszło bosko! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, podane z bitą śmietaną i karmelizowanymi figami... Niebo, mówię Wam! Przepis niebawem. Póki co jednak, zostaniemy jeszcze w świątecznych klimatach - mam kilka zaległych przepisów na pierniczki i inne takie... Wiem, że teraz już nikomu się nie przydadzą
Pożeraczka, czyli raz adobrze