figa - 1305 przepisów (strona:61/87)

Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015 182

miło spędzić czas. A oto co przygotowaliśmy: 1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami  i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem 2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany  z piwem typu bock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami

Stare Gary
Figowiec 199

ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 10 żółtek 6 łyżek cukru 2 kostki margaryny

Ciasteczkowy Potwór
Tort makowy 392

szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 400 gram maku mielonego 400 gram  bakalii ( rodzynki, migdały, żurawina, morele, daktyle, figi, skórki z pomarańczy, orzechy) 1/2 szklanki drobnego cukru 4 łyżki miodu 100 gram masła 2 jajka 2 szklanki mleka  szczypta soli Poncz: sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cukru

kgwjanczewo
Koktajl wieloowocowy 213

nich pyszny koktajl bo całe dobro zostanie w szklance i dokarmi nasz organizm. Dziś na tapetę wzięłam brzoskwinie tzw. ufo oraz opuncje czyli owoce kaktusa zwane także indyjską figą. Witamin tutaj pod dostatkiem. Koktajl wieloowocowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mini tartaletki makowe 180

ustawić go na 190 stopni, grzałka góra-dół Masa makowa: 400- 500 g gotowej masy makowej z puszki białka z 2 jajek 2 łyżki miodu garść bakalii: rodzynki, orzechy, figi, skórka pomarańczowa W wersji minimum masą z puszki wystarczy napełnić tartaletki do wysokości 0,5 cm od brzegu. Jednak dodanie do masy miodu i bakalii wzbogaci jej smak. Białka ubite

Trzeci talerz
Babka śniadaniowa (tania) 172

przed Wielkanocą.  Na stole nie zagoszczą u mnie ani mazurki ani faszerowane jajka. Za mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem

bistro mama
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 183

świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle.   Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa ok. 400 g, 5 świeżych daktyli

SzczyptaSmaQ
Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami czyli Niedzielne Sniadanie odc.54 207

Bezglutenowe, gryczane, musli z bakaliami po 100 ml migdałów, orzechów laskowych i wiórków kokosowych 200 ml ziaren słonecznika 300 ml płatków gryczanych 200 ml posiekanych, suszonych owoców np rodzynek, fig, żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Migdały i orzechy siekamy grubo i mieszamy z płatkami i wiórkami oraz pestkami. Mieszankę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i prażymy ok 8 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Keks z bakaliami 109

dużo rozpisywać :) Keks: 250g margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli około szklanka bakalii   (orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę

Smakowy Raj
Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :) 208

bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych, ulubionych owoców 600ml śmietany kremówki 3 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Do ozdoby: Prażone płatki migdałowe i kolorowa posypka Biszkopty kroimy w kawałki

Smakowy Raj
Ryż na gęsto z bakaliami, jabłkiem i cynamonem 116

ostatnio wymyśliłam : ) Składniki: ½ szklanki ryżu ½ szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 1 średnie jabłko Cynamon 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki słonecznika 1 łyżka sezamu Bakalie: daktyle, rodzynki, żurawina, morele, figi etc. Wodę zagotowujemy, wsypujemy ryż i mieszamy, dodajemy mleko i od zagotowania, ryż gotujemy na wolnym ogniu, przez około 10 – 12 minut, co pewien czas mieszając. Gdy ryż będzie już

Smakowy Raj
Ananasowa kopa bez pieczenia 235

pierwowzorem kopy ananasowej :) Składniki:   200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu)   1 szklanka rumu lub innego alkoholu np. wódki   ½ szklanki rodzynek   1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.)   1 duża puszka ananasa   500ml śmietany kremówki   2 śmietan-fixy   1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce

Smakowy Raj
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 181

realia. Film baaaaardzo (!) mi się spodobał, był lekki, zabawny, a przede wszystkim bardzo apetyczny! Dania, jakie powstają w pokazanej kuchni naprawdę zachwycają wyglądem, aż momentami czułam zabójczy aromat karmelizowanych fig przez monitor! Myślę, że to będzie dobra propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy wieczór z rodziną. Dzień 23. " TAM, GDZIE ROSNĄ GRZYBY " (2012)    Dramat. Film rozpoczyna się

W kuchni Karmel-itki
OWSIANKA BEZ GOTOWANIA 2 - pestki, nasiona, ziarna 175

tylko wyciągać i dosypywać do michy. Jeśli ktoś nie lubi maku albo nie chce brać do pracy takiej opcji, bo mak lubi włazić w zęby, polecam opcję z suszonymi figami czy morelami - po kilka sztuk owoców pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do całej reszty, przez noc napęcznieją tak samo, jakby moczyć je osobno, a po co dokładać sobie rano

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Podróże kulinarne - Tunezja 188

słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce opuncji Daktyle na miejscowym targu Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną i ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania