Pyszny, słodki i może zastąpić nam śniadanie. U mnie gości ostatnio coraz częściej i nawet S polubił smoothie. Składniki : * szklanka mleka * banan * figa * sok z połowy cytryny * łyżeczka nasion chia Przygotowanie : Do blendera włożyć obranego banana, kawałki figi oraz mleko. Całość zmiksować, dodać nasiona chia oraz cytrynę. Wymieszać. Podawać od razu
Magiczne Życie Martyzimnego masła nadzienie 200 g marcepana 2 jajka 90 g masła 30 g cukru pudru 3-4 krople aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo 3 świeże figi kilka świeżych malin płatki migdałowe A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę(...)minut. W tym czasie przygotować masę marcepanową. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia miksującego i zblendować na gładką masę. Na podpieczone ciasto (gorące) wylać masę marcepanową. Na wierzchu ułożyć pokrojone figi i maliny. Temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i ponownie piec ciasto około 30-35 minut (aż się ładnie zarumieni). Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi. Inspiracji szukałam
Kuchnia w opałachSkładniki: Figi świeże ricotta płatki migdałów miód pieprz Sposób: Figi umyć, nakroić na krzyż i nacisnąć u podstawy, co pozwoli im się rozwinąć. Posypać odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Do środka nałożyć trochę ricotty, posypać płatkami migdałów i polać odrobiną miodu. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem (najlepiej) z około 7 minut. I można pałaszować
Karczma HonoriettyUwielbiam połączenie owoców i mięsa. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę z owocami i wędzonym kurczakiem. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 2 figi 1 pojedynczy wędzony filet z piersi kurczaka 1 kiść winogrona zielonego, 1 kiść winogrona ciemnego, 3 łyżki Ślężańskiego Oleju Rzepakowego extra Ol'Vita, 2 łyżeczki soku z limonki, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Figi obieram i kroję w ósemki. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół. Filet wędzony z kurczaka kroję w plasterki. 2. Wszystkie przygotowane składniki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Olej mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Delikatnie mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ślężański Olej Rzepakowy
Tradycyjna kuchnia KasiCześć ! Mam dziś dla Was obłędną pizzę. Przyznaję, że chciałam połączyć chorizo z figami ale na to jeszcze będzie czas. Figi zostały zjedzone przed upieczeniem pizzy. Ich słodycz świetnie zagrałaby z ostrą kiełbasą chorizo. Znalazłam coś innego dla zrównoważenia smaków i ostrości chorizo – mascarpone. Pomysł genialny więc odrazu musiałam się z nim z Wami podzielić Skorzystałam z przepisu
Moja pasja smakupłatki jaglane z figą i pistacjami~ Jest i pierwsza figa w tym sezonie! Uwielbiam je ♥ Mama wiedziała jak poprawić mi humor podczas tej podłej pogody...Chociaż wczoraj było pięknie! Słońce w końcu wróciło, wracałam ze szkoły bez kurtki! :D Ciekawe jak długo to potrwa
breakfast of dreamsdeser, abyście sami mogli zdecydować, z jakiego powodu sięgniecie po chia. SKŁADNIKI: 2 łyżki nasion chia 1/2 szkl mleka ulubiona konfitura (u mnie śliwkowo-gruszkowa) płatki migdałowe figa A jak to zrobić: Nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Na spód naczynia, w którym chcemy podać deser, nakładamy warstwę namoczonych nasion. Następnie na górę(...)nałożyć warstwę konfitur. Całość posypać płatkami migdałów i udekorować świeżą figą
Kuchnia w opałachFigi pieczone i ser kozi to naprawdę doskonałe połączenie. Wyraźny i ostry smak sera równoważy słodycz świeżych fig. Ta przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło, wręcz na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze lekko płynny
Milion Smakówciecierzycy (może być z puszki), - coś do słodzenia (ja użyłam miodu z mniszka, ale może być syrop z agawy lub jakiś słód), - 9 kostek gorzkiej czekolady, - garść borówek, - 1 figa Wykonanie: Wodę z ciecierzycy ubijać na gęstą pianę (może to trwać do kilkudziesięciu minut), powoli dolewając słód. W czasie gdy piana się ubija roztapiamy czekoladę stawiając miskę na garnku(...)czekoladę. Ja dolewałam gorącą czekoladę do ubijającej się piany i powoli mieszałam do całkowitego połączenia, pod koniec dodajemy borówki. Mus przekładamy do foremek i delikatnie układamy na wierzchu pokrojone figi. Wstawiamy mus do lodówki, najlepiej na noc. Mój mus był trochę jak zimny nie pieczony fondant, delikatny mus czekoladowy i płynny środek. Być może Wam wyjdzie w całości
Co na wege obiad?mące. Przedstawiliśmy się sobie, zapoznaliśmy się nawzajem i podzieliliśmy na 4 grupy. I w tych grupach mieliśmy przygotować kilka rzeczy zaplanowanych na dzisiejsze spotkanie, mianowicie: chleb żytni razowy z figami i orzechami, bułki orkiszowe z dodatkiem mąki graham, chleb bezglutenowy z mąki ryżowej, gryczanej i z dodatkiem mąki z tapioki i włoski placek socca. Zatem, korzystając ze wskazówek prowadzącego, ochoczo(...)dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem na razowy chleb żytni z figami i orzechami. To chleb na zakwasie. Jak być może wiecie takie chleby potrzebują kilkunastu godzin na wyrośnięcie. Oczywistym jest, że warsztaty tyle nie trwały. Tak więc prowadzący Tomasz wpadł na sprytny
Marder&Marder Manufacturechleb. Ekspertem i prowadzącym warsztaty był Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem(...)spodobał mi się piekarnik wielofunkcyjny, a szczególnie podgrzewana szuflada. To bardzo pomocna rzecz, gdy w domu piecze się chleb lub inne wypieki wymagające wyrastania. Chleb żytni razowy z figami i orzechami Chleb bezglutenowy Bułeczki orkiszowe Chleb bezglutenowy Pasta z fasoli Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie. Mimo, że chlęb piekę w domu już od kilku
Kulinarne przygody Gatityradicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 1 mały ząbek czosnku roztarty z solą(...)ciągle mieszając. Dodałem pokrojone na pół winogrona po wypestkowaniu. Owczy ser usmażyłem na oliwie na złoty kolor. Sałatę wymieszałem z sosem winegret, obłożyłem krążkami sera. Polałem sosem winogronowym, udekorowałem figami i pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki
R'n'G KitchenTadeusza Mazowieckiego. Smaki lodów były bardzo ciekawe i daleko im było do klasyków znanych ze sklepów: Gorgonzola Wanilia ( na zdjęciu) Śmietana Ciasteczkowy Marcepan Karmel z solą Mascarpone z figą Sorbet Gujana, truskawka, Banan ( na zdjęciu) Sorbet gorzka czekolada Sorbet z ananasem i miętą Sorbet mango Sorbet jagodowy Koszt porcji: 3,50zł Dodatkowy wafelek: 20gr Wafelek cukrowy: 40gr Oprócz(...)klasyczne jagody. Ze wszystkich smaków, które próbowałyśmy zdecydowanie godny polecenia jest jedynie sorbet gujana, truskawka z bananem (miałyśmy jeszcze okazję spróbować smak ciasteczkowy, sorbet gorzka czekolada, mascarpone z figą i wanilia). Atutem lodziarni jest ciekawy wystrój oraz miejsce, gdzie można usiąść i zjeść ze spokojem lody. Lodziarnie polecamy odwiedzić, choć nie plasuje się na szczycie listy naszych ulubionych miejsc
Kolizje Smakówmusem jabłkowo-figowym. Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 1/2 szklanki letniej wody - szczypta soli 2. Nadzienie: - serek Almette z gruszką i jabłkiem 3. Mus - 1 jabłko - 1 figa - 2 łyżki cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wycinamy szklanką kółeczka. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie wyciętych(...)Almette i sklejamy w małą saszetkę. Saszetki wrzucamy na gotującą się wodę i je zostawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy mus. Obieramy jabłko i dusimy chwilę razem z figą i cukrem. Kiedy jabłko zmięknie całość blendujemy na jednolitą masę. Po ugotowaniu pierożków nakładamy razem z ciepłym musem
Kuchenne Wariacjeowsianka na mleku sojowym z figą (w środku), twarogiem i syropem klonowym~ W tamtym roku przegapiłam figi, teraz udało mi się kupić dwie ostatni sztuki! :) A Simba chyba bardzo lubi wysokości...Pomijając fakt, że śniadanie przygotowuje z tym małym gnojkiem siedzącym mi na ramieniu (wspina mi się po nodze i siedzi tam! :D) to ostatnio lubi wędrować po ścianie
breakfast of dreams