chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:48/170)

Chleb pszenno - żytni z siemieniem i lnem złocistym 140

wcześniej i wkładamy do lodówki. Ważnym elementem jest dobrze rozgrzany piekarnik oraz naczynie, w którym będzie pieczony chleb. Składniki: szklanka mąki pszennej typ 480 + do podsypania, 3/4 szklanki mąki żytniej typ 2000, łyżeczka soli, łyżka siemienia lnianego + łyżeczka do posypania, łyżka ziaren lnu złocistego + łyżeczka do posypania, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, łyżka(...)lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na 30 minut. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 30 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut

Lena Gotuje
10 produktów dodających energii 261

utrzymać prawidłową masę ciała, regulują poziom cukru we krwi, obniżają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu, a także usprawniają pracę układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać, że pełne ziarno to nie pszenna bułeczka posypana pestkami, albo chleb z dodatkiem karmelu. Czytaj etykiety i wybieraj prrodukty pełnoziarniste. Banany Prawdziwym lekarstem na zmęczenie są banany – szybka i smaczna przekąska, pełna potasu i magnezu

365 dni dookoła kuchni
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 116

suszonych drożdży 250ml letniej wody 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka przyprawy do chleba (opcjonalnie)   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek ziarna słonecznika do posypania   Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Obie mąki mieszamy, dodajemy sól, miód, masło, jogurt, przyprawę i mieszamy. Wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy

Smak mojej kuchni
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 155

barszczu na Wigilijny barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony

Bajeczna Kuchnia
Chleb wieloziarnisty 104

Chleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane -125 g drożdży -1 l ciepłej wody -200 g otrąb -200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO -800 g maki białej np.tortowej -300 g mąki pszennej z pełnego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb - najprostszy z najprostszych! 842

To chleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą

Plate of Joy
chleb z chia-szałwią hiszpańską=== chia-pane con salvia spagnolo 153

  Składniki na 2 chlebki :                                          

w mojej kuchni
Wielkanocny żurek. 141

Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki: Zakwas: 800 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki na zakwas żurkowy (typ 2000) 2 ząbki czosnku 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule

Kuchnia Łukasza
Mit żelaza i rzeszowska Alternatywa 124

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Niedobór żelaza grozi anemią. Unikniesz jej, jeśli będziesz jeść dużo chleba razowego, płatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie

Qlinarnie i Qlinarnie
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ 204

desce do wystudzenia. Ja pozostawiam go tak do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję do papierowej torby i przechowuję w otwartym chlebaku. Polecam również inne chleby na zakwasie: mój ulubiony gryczano-orkiszowy   , ziarno przy ziarnie i pszenno-żytni  . Smacznego

Smaczne Zdrowe
Żytni zakwas na żur 140

minimalnie, góra o jeden dzień, a smak i aromat czosnku jest wart poczekania dnia dłużej. Składniki: szklanka grubej mąki żytniej typ 2000  kromka czerstwego chleba pieczonego na zakwasie 2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe  1 litr wody Wodę należy przegotować, lekko przestudzić i jeszcze gorącą zalewać przygotowaną w słoju

Apetyczna babeczka
Zakwas na żurek 138

udać. składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe Kamis po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego Kamis piętka chleba na zakwasie Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba

Monia miesza i gotuje
Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia 156

Pora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber  ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga  Gotuje bo lubi

Kulinarne przygody Gatity
Chleb drożdżowy ze słonecznikiem 156

drożdżowe są z założenia łatwe i szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. 700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej)   2 łyżeczki soli   25 g miękkiego masła   1 saszetka suchych drożdży

Z butelką mleczka w tle
Zakwas buraczany 338

ząbków czosnku     2-3 liście laurowe     2-3 ziarna ziela angielskiego     2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej     1 łyżeczka cukru     2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym     duży słój     gaza do przykrycia     gorąca

Apetyczna babeczka
Chleb na białkach z ziarnami i białym serem 136

jest z pewnością mój chleb numer 1, niesamowicie prosty w wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc wkłada się go do piekarnika natychmiast po wyrobieniu, bez czekania, aż wyrośnie. Od chwili, kiedy go zaczęłam piec, nie mam problemu z nadmiarem samych białek pozostających po wykorzystanych żółtkach, a uwierzcie mi, jest ich zawsze(...)ziaren sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego połączenia. Wyrabiamy dość krótko. Ciasto będzie zwarte, trochę lepiące i ciągnące. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra – dół. Upieczony chleb wyjmujemy

Bułka z Chlebem
Tosty z patelni w ziołach i ziarenkach 182

kromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie Z 4 kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie

Słodkie okruszki
Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką 168

kromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie: Z 4 kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie

Słodkie okruszki