dealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie(...)rzodkiewkę, pokrój ją na cienkie plasterki, i wymieszaj z humusem. Podawaj humus z chlebem, bagietką lub chlebkiem pita. *Humus możesz oczywiście przygotować z suchej, ugotowanej cieciorki, podczas gotowania nie zapomnij dodać odrobiny sody oczyszczonej (ok.1/2 łyżeczki), która ułatwi trawienie. Nie dodawaj natomiast soli, która sprawi, że ziarna ciecierzycy będą twarde. **Pastę tahini znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością, można
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWiecie, że nie lubię przywłaszczania i kopiowania przepisów, więc poniżej przepis na chleb z kaszy gryczanej w mojej wersji. Składniki : 500 g kaszy gryczanej jasnej niepalonej 800 ml wody filtrowanej 1 płaska łyżeczka soli opcjonalnie ulubione ziarna Wykonanie : 1. Kaszę płuczemy wstępnie na sitku i przekładamy na dużej miski. Zalewamy wodą i odstawiamy(...)ewentualnie uzupełniamy tak by ziarna były cały czas przykryte. Ja określam to jak poziom na wysokość 1 palca. Ok 2,5 cm. Zostawiamy. 3. Po wskazanym czasie kaszę lekko odsączamy na sicie ale nie płuczemy. Umieszczamy w malakserze i mielimy na gładko dodając jedynie sól. Gładką masę umieszczamy w keksówce do pieczenia chleba. Wyrównujemy i umieszczamy
vaniliowoczekoladowawcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach ale za to ze sporą ilością ziaren. Mój tak rósł, że z jednej strony aż "wyszedł" z formy co widać po nierównym bochenku. :) Składniki: 500 g mąki pszennej ekologicznej(...)łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełoży
Ala piecze i gotujeżurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa Przygotowanie: Do słoika wsypujemy
W poszukiwaniu inspiracjiPoszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki 150 g ziaren Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli(...)miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi
Z Kuchni Do Kuchniszklanki letniej wody 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 4 łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać je cukrem. Całość rozetrzeć, aż do rozpuszczenia drożdży. Pozostałe sypkie
Ugotowaćtego chleba słów kilka było TUTAJ . Na spory bochenek potrzebujemy: 300 g wody o temp. około 37 stopni 200 g zakwasu żytniego (mój z maki żytniej typ 2000 Gdańskie Młyny) 550 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 10 g świeżych drożdży (jeżeli zakwas jest młody, bądź zależy nam na szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru(...)koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego, wtedy napracujemy się jakieś 8 minut. Ciasto jest dość luźne w swojej konsystencji ale nie trzeba nic dosypywać, nie martwcie się. ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej
MamaOskarkaSkładniki : 1 duże awokado 1/4 szklanki ziaren słonecznika 5-7 pomidorów suszonych w oleju kilka łyżek oleju- najlepszy ten od pomidorów 2 gotowane żółtka pieprz czarny
Proste Potrawyilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom. Chleby piekły dzisiaj również Mopsik , Mirabelka , Lejdi , Emilia i Martynosia . Orkiszowy chlebek do odrywania z dynią i kozim serem Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm) 500 g mąki(...)kawałków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupy chlebem czytałam kiedyś w starej książce kucharskiej, która należała do mojej babci. Sposób prosty, a smak ciekawy :-) Warunek: chleb powinien być prawdziwy - tzn. z mąki razowej, a nie barwiony karmelem! No i najlepiej jeśli jest bez dodatku ziaren, ale to już zależy od Was :-) SKŁADNIKI 6 żołądków indyczych 2 listki laurowe 2 ziela angielskie suszony majeranek sól, pieprz
Czary - gary w kuchnisoli 1/3 łyżeczki cukru 150 g wody 1/2 łyżeczki drożdży szczypta kminku Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżeczka mleka ziarna do posypania. Sposób wykonania: Wszystkie składniki wyrobić i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie uformować małe bochenki chleba i pozostawić do wyrośnięcia na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć
Na słodko lub wytrawnieuczucie sytości. Chleb świetnie smakuje i warto go wypróbować, nawet jeżeli nie odmieni to naszego życia. Czas więc zakasać rękawy i do dzieła! Chleb sam się nie zrobi😉A nowy rok zobowiązuje... Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki orzechów laskowych 11/2 szklaki szklanki płatków owsianych 10 czubatych łyżek zmielonego lnu złocistego 2 łyżki nasion chia(...)wysmarowanej masłem keksówki, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej (max 24 godziny). Pieczemy w temperaturze 175-180 st. C przez 20 minut, następnie chleb wyjmujemy z formy i pieczemy na blaszce jeszcze 40 minut. Upieczony bochenek studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu
Smakowity Blog Kulinarnywyrośnięcia, przykryte ściereczką na 15 minut. Ciasto chlebowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną,Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut. Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką i przekładamy nasze chlebowe ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na 50 minut przykryte ściereczką.Ciasto chlebowe wyrosło pięknie, przekładamy je na formę wyłożoną
Różowa kuchnialekko wilgotny, z dużą ilością błonnika i cukinią. Łatwo kroi się w cienkie plastry. Jednym słowem cud, miód malina! Do przygotowania bochenka chleba potrzebujemy: – 500 g serka typu homo (odtłuszczony) – 500 g mieszanki musli (5 ziaren) – 2 opakowania proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 mała cukinia lub marchewka (starta na małych oczkach, odciśnięta z nadmiaru(...)serek z jajkami. Składniki łączymy ze sobą, dodajemy cukinię i przenosimy do foremki (najlepiej keksówki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 70 minut, a po 10 minutach chleb nacinamy. Studzimy i kroimy w cienkie plastry. Ja upiekłam go w okrągłej formie, ale Wy użyjcie keksówki. Dajcie znać jak sprawdza się ten przepis. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniebardzo wszystkim posmakował, to postanowiłem podzielić się przepisem na niego. Samą recepturę dostałem wiele lat temu od koleżanki ze szkoły. Był to pierwszy chleb, jaki w swoim życiu upiekłem. Pamiętam, że robiłem go wtedy z mnóstwem ziaren. Wyszedł pyszny, wilgotny i smakował jak z najlepszej piekarni. Oczywiście to trochę oszukany bochen, bo pieczony nie na zakwasie, lecz na drożdżach(...)zakwas. To idealny przepis dla zabieganych lub tych, którzy chcą zachwycić swoich domowników tudzież gości domowym pieczywem, jednocześnie nie przemęczając się zbytnio. ;) Dzisiaj proponuję Wam dwa przepisy na ekspresowy chleb z mąki krupczatki. Jeden jest inspirowany włoskim pieczywem z ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Drugi zaś nawiązuje do kuchni polskiej — jest pełen bakalii — orzechów, suszonych śliwek oraz posypany jest moją
Food Square