chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:57/170)

CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 204

Kolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje... Znalezione tutaj (klik)   z małymi modyfikacjami. Składniki: - 360g mąki orkiszowej białej

Smaczne Zdrowe
"Chleba naszego poprzedniego..." 151

mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez dodatków lub może być wzbogacony ziarnami, śliwką czy co tam do głowy i ręki przyjdzie. Przepis kameleon.  Kiedy moja Siostrzenica była małą dziewczynką, modląc się robiła urocze błędy. Na przykład prosiła o obdarowanie chlebem nie "powszednim", a "poprzednim", bała się też wodzenia nie na "pokuszenie" lecz prosiła "i nie wódź(...)pozostałe składniki.   Dodawane ziarna czy orzechy dodaję też od razu. Mieszam.   Mieszam tylko łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nie trwa to długo. Mieszam rano i przykrywam naczynie ściereczką, a sama wyjeżdżam do pracy. Po około 10 godzinach rozgrzewam piekarnik na maksimum grzania, od razu wkładam do zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne

I tu będę miała takie te
Bezglutenowy chleb Jadzi 135

Nigdy bym nie przypuszczała, że bezglutenowy chleb może być tak smaczny! Osobiście smakował mi o wiele bardziej niż ten z przepisu podstawowego ( klik ). Może to dlatego, że uwielbiam wszystkie ziarna, nasiona itp. W tym chlebku ich nie brakuje! W smaku przypomina nieco chlebek Ziarenko , choć i go chyba bije na głowę ;) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa(...)ponownie krótko wymieszać.   Keksówkę o długości ok. 26 cm wysmarować masłem i obsypać mąką, np. gryczaną. Ciasto przełożyć do formy, wyrównując zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch można posypać ziarnami i pestkami.   Chlebek ponownie odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 240 st.C umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą (pieczenie z parą wodną spowoduje

Nastoletnie Wypiekanie
Jak upiec dobry chleb w domu? 111

pełnoziarnistą (razową – typ 2000 lub orkiszową – typ 3000) . Co więcej, z powodzeniem można dorzucić jeszcze nieco zdrowych ziaren takich, jak pestki dyni, siemię lniane czy słonecznik. Niestety raczej nie uda nam się tutaj stworzyć puszystego pieczywa, gdyż chleb z mąki z pełnego przemiału powstaje raczej dość zbity i ciężki. Opcja dla zabieganych i niecierpliwych – jak upiec chleb

Kulinarne Przeboje
Chleb ukraiński na zakwasie 140

Wspaniały, chleb z chrupiącą skórką,   sprężysty miąższ .. no i ten zapach ;-)   Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z   TEJ strony   z małymi modyfikacjami. Składniki na zaczyn: 190 g zakwasu żytniego 220 g maki żytniej(...)chleby, należy wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdego kawałka uformować chleb zwijając w rulon i włożyć do przygotowanych blaszek. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny. Wyrośnięte ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem. Na dnie piekarnika umieścić blachę z wodą. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 260 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Chleb żytni z ziarnami żyta 126

Kolejny zdrowy chlebek- z ziarnami żyta, pieczony na zakwasie i mące żytniej typ 720. To, że mam ogromną słabość do domowych chlebów to już chyba wiecie, więc nie będę się rozpisywać. Zachęcam do upieczenia, ale najpierw koniecznie przeczytajcie notkę o zakwasie chlebowym: klik - będzie pomocna :-). Składniki: (na 2 bochenki)   Zakwas: 60 g startera zakwasu (starterem(...)zakwas będący w lodówce- koniecznie zajrzyj tutaj ) 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml wody   Ciasto właściwe:   350 g aktywnego zakwasu żytniego 650 g namoczonych ziaren żyta (400 g ziaren żyta+600 ml wody do zalania) 300 g mąki żytniej typ 720 250 ml letniej wody 2 łyżeczki soli     Przygotowanie:   DZIEŃ PRZED PIECZENIEM

Nastoletnie Wypiekanie
Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania (tylko kilka składników!) 2607

ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.   Chleb pszenny bez wyrabiania - dodatkowe informacje:   (*) Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren. Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka. (**) Korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje jedynie od dołu, więc jeśli jak ja macie

Di gotuje
Sałatka z amarantusem 77

Jakoś tak przypadkiem weszliśmy w posiadanie ziaren amarantusa. W tym momencie wypadałoby zacytować fragment piosenki Kazika „Tata dilera”: ”Ja z narkotykami miałem tyle wspólnego, co z

Marder&Marder Manufacture
Boczek pieczony z jabłkiem i goździkami 99

Składniki : Ok. 1 kg surowego boczku kilka ziaren jałowca, goździków, sól, pieprz mielony, ziołowy duże jabłko. kilka ząbków czosnku Przygotowanie: Umyte, osuszone mięso naszpikować goździkami, czosnkiem

Proste Potrawy
Chleb orkiszowy 135

Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej   300 g mąki pszennej   2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika

Kolorowa kuchnia Elki
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 141

składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na piwie. 128

stopniu zależy od rodzaju i jakości piwa. Nie miałam zbyt wiele czasu na poszukiwania i użyłam jasnego napoju znanej marki. Dużym atutem tego chleba jest mocno chrupiąca skórka, uwielbiam to! :) Do wypieku możecie dodać różne ziarna, otręby czy też wierzch posypać mąką. Jak kto lubi :) Składniki: 450 g mąki pszennej chlebowej 330 ml piwa jasnego 20 g świeżych drożdży

zadanie-gotowanie
Chleb z samych ziaren ! FIT bez mąki ! 119

Piekąc ten chleb macie pełną świadomość tego, co jecie ! Żaden kupiony chleb nie smakuje jak ten !  Żaden kupiony chleb nie jest tak sycący jak ten ! Bez grama mąki, z samych ziaren !  3/4 szklanki siemienia lnianego 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego 1 szklanka ziaren słonecznika 1/2 szklanki płatków migdałowych 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki soli

dlaSmaQ
Clebek z ziaren bez mąki, zakwasu i drożdży z mieszanki 168

słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu, czarnuszka.  Na opakowaniu jest napisane, żeby do ziaren dodać 5 jajek i 150ml maślanki, nie przekonał mnie jednak ten pomysł, ponieważ wydawało mi się zbyt dużo jajek ale stosując taką wersję chleb się nie kruszy więc jak kto woli ja swój przepis przedstawiam poniżej :) Jeśli chodzi o smak chlebku

zdrowa vege kuchnia
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 152

uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) kromka razowego chleba przegotowana letnia woda Buraki umyć, obrać i zetrzeć na grube wiórka. Umieścić w słoju lub glinianym naczyniu. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać letnią, przegotowaną

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania