chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:55/170)

Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 91

zaskakująca. Ja również przepis zmodyfikowałam, adekwatnie do naszych potrzeb. Sposób przyrządzania tego cuda jest bardzo prosty, dodatkowo można wykorzystać swoje preferencje smakowe:) Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy. Nie zawiera mąki, ani drożdży. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika pół szklanki ziaren siemienia lnianego 1 szklanka płatków gryczanych pół szklanki płatków jaglanych pół szklanki płatków quinoa 1 szklanka rodzynek 8 łyżek

nietadieta
Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni 148

Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz. Jedzmy je na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy deserów zwiększa wartość odżywczą tych dań. Do ciasta chlebowego dodałam odtłuszczonej mąki z pestek dyni. Co to jest mąka odtłuszczona? To mąka, z której przy(...)formę płaskiego bochenka. Bochenek, który upiekłam nie należy do wysokich. Jeśli nie mamy mąki z dyni, użyjmy po prostu całych prażonych ziaren nie zmieniając ilości mąki chlebowej lub wcześniej namoczonych. Tak będzie bezpieczniej dla wyglądu i jakości chleba. Będzie to inny rodzaj chleba, ale równie pyszny. Chleb o delikatnym kolorze mąki z pestek, wyjątkowo smaczny i trwały. Zachowuje długo świeżość

Leśny Zakątek
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 112

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wyrabiania ciasta Pierwszym, który wypróbowaliśmy był przepis na chleb pszenno – żytni na miodzie upieczony ze świeżo zmielonych w robocie ziaren, ale w Kohersen Mycook można przygotować dowolne ciasta drożdżowe, ciasto na słodkie i wytrawne bułki czy wyrobić ciasta kruche, biszkoptowe i naleśnikowe. Zrobienie ciasta

Cztery Fajery
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 139

pozostałymi składnikami. Piwo Piwa nie zrobiłem, tylko kupiłem. Nie jestem jeszcze na tym etapie :) Piwo było tradycyjnym napojem. Najnowsza teoria antropologów mówi, że początkowo ziarno było uprawiane właśnie po to aby produkować napoje, a nie chleb :) Jak widzicie powodów do obchodzenia wigilii jest wiele. Główny to taki, że to najstarsze święto znane ludzkości. Część obchodzi ze względów religijnych. Natomiast zagorzali

Kryzysowa Książka Kucharska
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 167

mąki żytniej (zwykła, razowa, pytlowa lub wymieszana w proporcji pół na pół z mąką owsianą) 2 ząbki czosnku 2-3 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu lub średnia gałązka suszonego majeranku kromka suchego razowego chleba ze skórką lub 2-3 suche skórki razowca Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood 136

Bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona  o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej  własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
ZAKWAS NA BARSZCZ 759

pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków czosnku kromka dobrego razowego chleba- jeśli nie mamy pewności że chleb jest na prawdę razowy, lepiej go nie dodawać Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Dodajemy przyprawy, zalewamy ostudzoną wodą

Z Majeczką w kuchni
słów kilka o słodzie jęczmiennym i nie tylko 129

minut. Po ostudzeniu,  ziarno mielimy ( na przykład w młynku do kawy ) i przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Możemy tez przechowywać nie zmielone ziarna i używać je wedle uznania. Słód jest cennym dodatkiem do chleba, poprawiającym jego smak, zapach i zwartość. Możemy też wykorzystać go w inny sposób, ale o tym niebawem

Miód i pieprz
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 229

formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 30-35 minut do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół

Grunt to przepis!
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 171

Chleba  oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko z dodatkiem mąki

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami i cynamonem 147

miodu 5-6 suszonych fig  150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania chleba  Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn(...)około 1,5 godziny.  2. Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C przez około 45 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Deser sojowy kokosowy oraz napój sojowy bananowy – Alpro 132

niedługo. Życzę Wam udanej niedzieli! 🐼 Nazwa: Deser sojowy kokosowy oraz napój sojowy bananowy Firma: Alpro Skład: Napój bananowy – Woda, obłuszczone ziarno soi (5,8%), cukier, sok bananowy (1,2%) z zagęszczonego soku, aromat, maltodekstryna, węglan wapnia*, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), naturalny aromat. Deser kokosowy – Woda, cukier, mleko

Candy Pandas
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 229

długo, jak długo chcesz, byle tylko nie przypalić mąki. Im dłużej będzie prażona, tym bardzie będzie brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich

Grahamka, weka i kajzerka
Szybka sałatka 303

Pyszną, aromatyczną ,optymistyczną. Składniki -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -mix oliwek czarne i zielone+suszone pomidory -jajo na twardo -oliwa z oliwek -Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną  PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka(...)dzieciom, diabetykom,wegetarianom i weganom. Ugotuj jajo na twardo.Na talerz wyłóż salatkę. Dodaj oliwek, suszonych pomidorów, soli i oliwy z oliwek. Posyp prażonymi ziarnami Słoneczne Pola. Dodaj natki pietruszki. Jajko. Ja dodatkowo posypałam czarnym sezamem. Kromki chleba razowego posmaruj paprykarzem.Po takim śniadaniu człowiek wraca do żywych ! Zaparz do tego dania aromatycznej herbatki, u mnie CZARNY BEZ classic  BiFix Owoce

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI! 167

żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej typ 720 - 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno - 350 g mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli  - 2 łyżki miodu spadziowego - 3 łyżki otrąb orkiszowych - cały(...)potem w wałek. Przekładamy do koszyczków do wyrastania ciasta. Ciasto wyrasta od 2,5 godziny do 3,5 godziny. W zależności od temperatury, im wyższa tym ciasto rośnie szybciej. Chleby przed pieczeniem, przekładamy na blaszkę lub kamień, szybkim ruchem nacinamy ciasto. Chleby zawsze wstawiamy do gorącego pieca. Temperatura 240 stopni C. Chleb zawsze pieczemy wstawiając do piekarnika garnuszek z wodą

SMYKWKUCHNI