chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:73/170)

Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.160 185

Moja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowy chleb z cukinią 137

Przepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 10 – 12 kromek(...)mąkę i wymieszać 5. Wlać syrop klonowy oraz olej 6. Dodać ulubionych nasion 7. Ciasto przelać do formy 8. Upiec ciasto i wystudzić Pobierz wersję do druku: Pobierz Orkiszowy chleb z cukinią Artykuł Orkiszowy chleb z cukinią pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Kremowa zupa z cukinią i grzankami 91

Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika oraz keksem śmietany lub jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam!     Składniki: 3 młode cukinie 3 niewielkie ziemniaki pół pora – zielona część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 3 kromki chleba tostowego 3 łyżeczki masła jogurt naturalny(...)pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej *** *** Przygotowujemy grzanki: kromki chleba tostowego smarujemy masłem *** *** Kroimy w kostkę i smażymy na patelni ciągle mieszając, aż grzanki całkowicie się zrumienią *** *** Zupę nalewamy w miseczki i na każdą porcję nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany *** *** Przed podaniem posypujemy grzankami i opcjonalnie prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem 205

zostanie skonsumowany dużo szybciej 😉 Moja wybredna córka zapytała z nadzieją: mamo, ale upieczesz jeszcze taki chleb? Miód na moją duszę, szczęście bardzo! Wypiek inspirowany przepisem z książeczki Anne Wilson „Chleb i bułki” wydanie z bodajże 1999 roku, oczywiście z moimi modyfikacjami. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM: 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)rozgrzać do 210 stopni. Powierzchnię ciasta posmarować białkiem rozkłóconym z łyżeczką wody i posypać ziarnem słonecznika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Chlebek powinie dobrze się wypiec również od spodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku jest już suchy. Zostawić w tortownicy kilka minut, potem wyjąć i dostudzić

Kuchenne zapiski Edyty
Pszenno - orkiszowy chleb na maślance z otrębami pszennymi 163

pokrojonych drobno ·          1 łyżka majeranku ·          1 czubata łyżeczka suszonych drożdży. Dodatkowo do posmarowania chleba: ·          1 jajko ·          1 łyżka mleka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo(...)posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno   piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni C, następnie 10 minut w 220 stopni C i 10 minut w 200 stopni C. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Klasyczny chleb żytni 114

pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć :) AKTUALIZACJA

Marder&Marder Manufacture
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 186

piekarnika spryskać wodą i posypać ziarnami. Przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 240 st. Kiedy piekarnik uzyska juz ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba. Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier

Gotowanie jest łatwe
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 114

Dziś przedstawiam mało pracochłonny chlebek, potrzeba tylko nocy aby urósł. Jak macie silny zakwas to wystarczą 3 - 4 godziny aby chleb wyrósł i wtedy można go

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowy bochen na zakwasie pszennym z ziarnami 129

Dziś przedstawiam pyszny bochen chleba, który będzie idealnie nadawał się na kanapki, zdrowe i pyszne. Ja zawsze zajadam go z masłem, a jeszcze ciepły - czyt. niedozwolony

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowy chleb z dynią 126

Dzisiaj przedstawiam chleb prosty i łatwy w wykonaniu, zrobi go każdy. Potem zdrowa pajda chleba wyląduje i na Twoim talerzu, wybór należy do Ciebie. Do wypieku

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z BURAKIEM I FETĄ 161

Ostatnio wróciłam do zwyczaju pieczenia w niedziele chleba, który w kolejnych dniach służy mi za dodatek do posiłków zabieranych do pracy. Aby nie było nudno, do ciasta przeważnie dorzucam ziarna i bakalie albo starte warzywa. Tym razem wybrałam buraka i ser feta. Przepis można zweganizować - ser zastąpić tofu, ale polecam wówczas dodać solidny chlust oleju, ponieważ feta jest tłusta. Zamiast

Kasia Sarna
Bułki na zakwasie pszennym z płaskurki 179

Pszenica płaskurka jest gatunkiem pszenicy dziko rosnącym jeszcze w rejonie Żyznego Półksiężyca czyli pasa ziem o większej żyzności od Egiptu, poprzez Syrię, Palestynę po Mezopotamię. Była

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny graham na zakwasie żytnim 180

Dziś przedstawiam szybki i pyszny chleb, który nie wymaga dużo pracy, potrzebuje chwili aby wyrosnąć a potem należy go upiec i zajadamy smakowity chleb. Najlepszy jest

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki dyniowe ze słonecznikiem 160

Sezon dyniowy w pełni i dlatego dziś na tapecie bułeczki dyniowe. Pure z dyni zrobić łatwo, wystarczy dynię upiec i zmiksować, jeśli jest to dynia hokkaido

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta ziołowa 153

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Chleb trzyskładnikowy (bezglutenowy, bez drożdży) 156

uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy.    Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana

Pyry na Gaz
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem 167

Pysznych chlebów u mnie zawsze sporo, czy to tych szybkich, czy tych trudnych a i tych czasochłonnych nie zabraknie. Ten jest pyszny i zdrowy a także

Moje Małe Czarowanie
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 155

wyrośnięcia.  Nastawić piekarnik na 180°C.  Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut (sugeruję 25 minut) . Bułki wspólnie wypiekali autorzy blogów: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytnio - pszenny na drożdżach 144

Mój kolejny bochen chleba tym razem wypiekany bez foremki. Rósł jak na przysłowiowych drożdżach i wyrósł pięknie. Polecam ze świeżym masełkiem, pyszny. Pieczecie już chleby czy

Moje Małe Czarowanie
Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem 240

Chleb na sodzie robi się błyskawicznie i szybko się piecze a potem cieszymy się smakiem cudownej pajdy z masłem. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Polecam dla

Moje Małe Czarowanie
Indyjskie bułeczki 179

Szybkie bułeczki na śniadanie to znakomity pomysł aby cieszyć się ciepłym i treściwym pożywieniem. Bułki są na bazie jogurtu i dzięki temu są wilgotne, zwarte i

Moje Małe Czarowanie
Przepis na chleb 176

Każdy chyba już wie, że pieczywo dostępne w sklepach w dużej mierze nie jest wysokiej jakości. Konsystencja, zapach i smak pozostawia wiele do życzenia. W dodatku

Wiszniówka
Chleb pszenno - żytni z siemieniem lnianym i chia 165

Dziś zaproponuje kolejny bochenek pysznego, domowego chleba. Przecież nie muszę pisać że każdy chleb upieczony w domu jest zdrowszy od tego ze sklepu, każdy to wie

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni na zakwasie prosty i pyszny 151

Dobrego chleba w moim domu nigdy nie może zabraknąć. Pisząc dobrego mam na myśli takiego domowej roboty czyli nawet jak jest z mąki białej to i

Moje Małe Czarowanie
Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba 171

Wczoraj napisałam jak zrobić zakwas z mąki Manitoba a dziś już mamy świeżutki chlebek z jego udziałem. Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko

Moje Małe Czarowanie
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym 157

To już kolejny chleb bezglutenowy jaki popełniłam i powiem Wam że jest super smaczny. Trzeba go jednak zjadać dość szybko bo brak glutenu powoduje że z

Moje Małe Czarowanie
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 588

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny razowy z czarnuszką i sezamem 198

Pyszny bochen chleba w kuchni zawsze mile widziany. Raz jest to chleb na zakwasie jeśli mam więcej czasu a czasami tak jak ten bochen jest to

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym 160

Chleb jest tym co Polacy uwielbiają i sławią go na całym świecie. Czemuż więc nie upiec go samemu i nie ma wtedy konserwantów, ulepszaczy i wkładamy

Moje Małe Czarowanie
Hummus 156

pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny - sól, pieprz

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania