chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:90/170)

Chleb z mąką kukurydzianą 121

mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej i 3/4 szklanki mąki żytniej 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka suchych drożdży, płaska łyżeczka soli około szklanki letniej wody dodatki : po łyżce ziaren dyni, słonecznika, siemienia lnianego i szczypta kminku Przygotowanie : Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pszenną, żytnią , kukurydzianą (przesianą) i mieszamy dokładnie Wlewamy ostrożnie wodę (w połowie szklanki wody rozpuszczam miód(...)sól, dodatki (dowolne, według uznania ), drożdże i teraz bardzo dokładnie wyrabiamy łyżką drewnianą, wodę dodajemy ostrożnie, by nie wlać za dużo Ciasto musi mieć konsystencję zwięzłą Moje ciasto na chleb wkładam do formy wysmarowanej olejem i pozostawiam do wyrośnięcia na co najmniej 8  godzin, piekę w automacie

Proste Potrawy
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 223

Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany

OstryKęs
Dietetyczny chleb bez mąki 152

zbytnio nie wysechł. A jak wyschnie to można z niego przygotować grzanki do kremowych zup warzywnych, wystarczy go pokroić w kostkę i podsmażyć na patelnibez tłuszczu. Jak przygotować zdrowy chleb bez mąki, bez jajek, bez sera? Przepis jest banalnie prosty, wymyśliłam go sama, wystarczy do jego zrobienia miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy(...)niezbyt grube kromki. Składniki: 200 g kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych górskich ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami 127

się smakiem domowego chleba W tej wersji, którą tutaj Wam prezentuje, do ciasta dodałam przyprawy suszone pomidory. Możecie oczywiście ją pominąć lub dodać inną Dodatki dopasujcie do własnych preferencji Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami Składniki na keksówkę o długości 24 cm 400 g mąki orkiszowej 200 g mąki ryżowej 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki cukru(...)bochenek i włóż do keksówki. Chlebek posyp ziarnami słonecznika. Keksówkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni i zostaw na ok. 20 minut, przy uchylonym piekarniku. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz chlebek ok 40 – 50 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Chlebek przechowuj w lnianym woreczku. Smacznego Artykuł Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 108

wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów .  Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb.  Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży 10 dag oliwek Babuni(...)szklance mleka rozpuść drożdże i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiej obydwa rodzaje mąki, dodaj sól i wymieszaj.  2. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika przez ok. 2 minuty. Drożdże z mlekiem oraz resztę mleka połącz z mąką i słonecznikiem. Oliwki pokrój w plastry i dodaj do reszty składników. Wyrób ręcznie ciasto przez kilka

Apetyczna babeczka
Chleb pszenny wieloziarnisty na zakwasie 136

znaleźć przepis na kolejny chleb ;) Nie może być inaczej, zatem zachęcam do poczytania i spróbowania we własnym domowym zaciszu. To naprawdę łatwe :) Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku   ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 560 g mąki pszennej typu 480 80 g ziaren słonecznika 40 g siemienia lnianego łyżeczka(...)ciastem szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać nasionami babki płesznik. Odłożyć na ok. 3-4 godziny do ponownego wyrośnięcia. Chleb ziarnisty potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie . Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu usunąć papier i odłożyć chleb do całkowitego ostudzenia. Przepis dodaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 127

Dukkah to egipska mieszanka utłuczonych razem prażonych orzechów, ziaren i przypraw. Dla mnie dukkah to synonim grubego, mięsistego i ciepłego swetra lub koca… Dobrze zrobiona mieszanka na podniebieniu jest ciepła, lekka i miękka jak aksamit, delikatnie grzeje. Tradycyjnie – podawana jako bardzo prosta przystawka – do chleba maczanego w oliwie. Po przyklejeniu się do niego tworzy na nim chrupiącą, pikantną skórkę(...)naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh

Karo in the Kitchen
PASZTET 181

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 130

jest to! Kolejny raz już dołączyłam do grona pasjonatów Piekarni Amber i razem z innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio był to Chleb z garnka z jagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy(...)Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie czarny i naturalny sezam . Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. Studzić na metalowej kratce, aby bułeczki dobrze odparowały po upieczeniu. W LISTOPADOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Posadzone i Zjedzone Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki

Grunt to przepis!
Chleb ze słonecznikiem 157

margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Chleb ze słonecznikiem zaczyn - 300g   2-3 łyżki zakwasu (50g) 100g latniej wody 150g mąki pszennej ciasto chlebowe - ok. 1700g 300g zaczynu 700g mąki pszennej 550 100g mąki żytniej 720 100g mąki pszennej razowej 430g letniej wody 2 łyżeczki soli 100g ziaren słonecznika Dzień wcześniej, w okolicach godziny 20:00, wymieszać(...)powinno wrócić do poprzedniego stanu. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Ważne, żeby nagrzać go wraz z blaszanym naczyniem (ja używam starej formy do tarty), na które tuż przed włożeniem chleba należy wylać pół szklanki wody. W ten sposób zwiększymy wilgotność we wnętrzu piekarnika, a chleb będzie smaczniejszy. Przed wstawieniem blachy z ciastem (w formie, bądź bezpośrednio na blasze - koszyki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Holenderska zupa z grochu (erwtensoep) 174

300g parzonej lub podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb cienko krojony parzony wędzony boczek żółty ser Instrukcje Do garnka wlewamy

Kulinarna Pokusa
Pasztet na chlebie z serem i figami 181

Przepis znalazłam w gazecie Ewy Chodakowskiej Be active i zauroczył mnie a teraz także moje podniebienie. Pasztet idealny na śniadanie w domu czy w pudełku do

Moje Małe Czarowanie
Chleb gryczany z chufa oraz napój z orzechów tygrysich (bez mąki, drożdży, glutenu, laktozy, cukru, wegańskie) 112

zgaśnięcia lampki czyli nagrzania piekarnika do tej temperatury). Po tym czasie wyciągnąć chleb z piekarnika i zostawić do wystudzenia. My, gdy już ostygł na bokach wyciągałyśmy go z formy i piekłyśmy jeszcze 15 minut aby spód i boki nieco się zarumieniły.  kliknij aby powiększyć Uwaga!: Namoczone ziarna gryki i chufa trzymać w chłodnej lub umiarkowanej temperaturze

Candy Pandas
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem 146

bazie chleba pszennego razowego powstał całkiem smaczny chleb z prażonym słonecznikiem. Co mnie najbardziej dziwi to fakt, że i pszenny razowy i ten ze słonecznikiem utrzymują dość długo świeżość. Składniki : Mąka pszenna typ 650 - 2 szklanki Otręby pszenne - 3 łyżki Uprażone ziarna słonecznika - 1/2 szklanki Ciepła woda - 1 i 1/3 szklanki Zakwas żytni razowy - 3 łyżki Sól - łyżeczka Cukier - łyżeczka

apetytnapieczenie