Robione ręcznie masło pamiętam z rodzinnego domu. Ubijane w drewnianej maselnicy, wyciskane w specjalnej formie, która oczywiście gdzieś się zapodziała, a dziś nie mogę tego przeżałować. Podobnie jak makutra i klika innych sprzętów, które kiedyś wydawały mi się zbędnymi starociami, a dziś sporo bym za nie oddała. Oprócz tego, że zwyczajnie zaczęłam lubić starocie, miałyby też w tej chwili dla mnie wartość sentymentalną, ale wtedy byłam młoda i głupia. Produktem ubocznym masła była maślanka, znie... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...