Ostatnio coraz częściej piekę chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki: 500g
Z miłości do słodkościzmielonych ziaren ryżu - to wiedziałam. 2. Stanowi szczególnie dobry substytut mąki pszennej , dla osób z nietolerancją glutenu - też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż
Mia Cucina SofietaSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie odbywało się na maszynce nr. 8 -1 kg boczku bardziej tłusty niż chudy /10 mm -1 kg karkówki / szarpak -1 kg łopatki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.własnych wypiekach pieczywa. To taki mój aneks do postanowień noworocznych. Pod rygorem nieważności postanawiam, że własne pieczywo to priorytet. I kropka. Dziś na pierwszy rzut, na główną linię frontu chleb orkiszowy. Wypieki z mąki orkiszowej są znacznie zdrowsze od tych ze zwykłej mąki. Przede wszystkim wzmacniają naszą odporność, obniżają cholesterol i chronią przed zachorowaniami na cukrzycę(...)Potrzebujemy: -700 gram mąki orkiszowej -drożdże świeże 20-25 gram; jeżeli używacie suchych to przelicznik jest taki, że na 7 gram drożdży instant przypada 25 gram świeżych -duża łyżka ziaren siemienia lnianego -łyżka soli -łyżeczka cukru trzcinowego -duża łyżka oleju rzepakowego -400 ml wody ciepłej -dwie łyżki ciepłego mleka maks 39 stopni Mąki nie przesiewamy, spulchniamy ją jedynie mieszając widelcem
BaRepaslepszego od świeżo upieczonego chleba <3 Składniki: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 850 100 g mąki żytniej typ 1850 400 ml letniej wody 1 płaska łyżka soli 3 łyżki zakwasu 1 łyżka czarnuszki 100 g pestek dyni 150 g złocistego siemienia lnianego Przygotowanie: Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą. Keksówkę
R'n'G Kitchenktóre mogę piec razem z chlebem na następny tydzień. Danie "robi się" jakby samo i przy okazji jednego włączenia piekarnika mam obiad i pieczywo. Składniki (na 2-3 porcje): 4 pałki kurczaka łyżka oliwy 2 spore szczypty soli 5 kardamonów 3 źdźbła trawy żubrowej łyżka czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki ćwierć łyżeczki zmielonych ziaren kolendry duże słodkie jabłko pieprz
Weekendy w domu i ogrodziepomidorową? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami twaróg (1/2 kostki), posiekany szczypiorek, do smaku sól i pieprz sałata 2 nieduże pomidory 1 ząbek czosnku ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa z chili i czosnkiem 1 łyżeczka kupnego lub domowego octu jabłkowego świeża bazylia Przygotowanie: Twaróg mieszamy ze szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki na patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużą zawartość błonnika chleb może być dla nich zbyt ciężkostrawny. Moje IBD dość często pozwala mi na zjedzenie tego chlebka, ale zależy to od dnia. A szkoda, bo jest na prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie
pyszne zdrowościtego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli Jaś 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 3 cebule, pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego około 100 g koncentratu pomidorowego 3-4 listki laurowe 6-8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku, pokrojonego 2 łyżki
UgotujmyTo.plPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 2 szklanki ugotowanej białej
Łycha smakówPyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ
Aga w kuchniwodzie łyżką i posypać ziarnami słonecznika. Keksówkę z ciastem ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż keksówka będzie pełna. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut, funkcja góra-dół aż wierzch się ładnie przyrumieni. Po upieczeniu wystudzić na kratce, aby skórka na wierzchu była miękka gorący chleb posmarować wodą
Monia miesza i gotujerozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela angielskiego -1/2 łyżeczki gałki
Kulinarne przemysleniaprzepada i z ziarnami dyni bo o tej porze roku koniecznie trzeba na nie się skusić. Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami Składniki : 1,5 l bulionu drobiowego około 800 g ziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki