chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:116/170)

Soja po bretońsku 130

majeranku sól, czarny pieprz, pieprz cayenne Sposób wykonania: Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy. Boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z odsączoną soją. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę(...)pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut. Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba. Czas przygotowania: 30’+ 60’ gotowanie soi Trudność: łatwe Ilość porcji: 6 Kaloryczność: 440 kcal/porcja

Pyry na Gaz
No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. 107

pasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie oraz do zabrania ze sobą, jednak najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja(...)suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego chili sól pieprz 5-7 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej Dodatkowo: olej i mielone orzechy do wysmarowania i obsypania formy do pieczenia Przygotowanie: 1) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu

Fitsweet.me
Forszmak 114

delektować. Zmienia się tylko rodzaj mięsa, bo nie jest reglamentowane jak przed laty. Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba. W czasach mojego studiowania w Lublinie był bardzo popularny i ogólnie dostępny w barach i stołówkach wyższych uczelni. Mój forszmak powstał więc trochę(...)szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka mąki ziemniacanej Wykonanie: • Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek

To co kocham
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 166

przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1  łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminku szczypta chili w proszku POSYPKA CYTRYNOWA : w miseczce mieszamy skórkę otartą z 1 cytryny, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 ząbek czosnku starty

cool and minty
Mąka kukurydziana - cena, właściwości, przepisy. 177

produkt bezglutenowy to naprawdę niewiele.   Skrobia kukurydziana (mazeina) a mąka Skrobia i mąka to dwie różne rzeczy, bardzo często ze sobą mylone. Najprościej mówiąc, mąkę produkuje się z ziaren kukurydzy, natomiast skrobia to biały proszek, który przeważnie pozyskuje się z pręcików kukurydzy. Ta druga jest bardziej miałka (zwróćcie uwagę, jak "piszczy" pod palcami) i idealnie nadaje się do zagęszczania(...)przeciwieństwie do mąki nie zawiera w ogóle tłuszczu, ma także śladowe ilości białka.   Do czego używać? Mąka kukurydziana jest dość uniwersalna i nadaje się w zasadzie do wszystkiego - chleba, naleśników, ciast (szczególnie kruchych), biszkoptów, placków, bułek czy zagęszczania sosów i zup. Poniżej kilka linków do moich przepisów na bazie mąki kukurydzianej: Bezglutenowa tarta czekoladowa z orzechami Prosta kokosowa szarlotka

Powiedz dietom nie
Kaszka z płatków kaszy jaglanej z marchewką 157

odmianę gotuję kaszkę z prosa z marchewka, która najczęściej pożeram ze smażonymi jabłkami. Na śniadanie pychotka. Moje koleżanki w pracy nie mogą się nadziwić. Kiedy one jedzą chleb z masłem i żółtym serem to u mnie na talerzu prawdziwa plejada kolorów. Gotuję według zasady, że to co cieszy oko, cieszy również żołądek. Chyba przyznacie mi rację, że ta kaszka(...)jaglanych 1 marchewka sól do smaku 250 ml wody 1 łyżeczka masła po szczypcie cynamonu i kardamonu 1 duże jabłko 2 łyżki klonowego syropu, miodu lub muscovado cukru kruszone ziarna kakao Do małego garnuszka wlej wodę i wsyp jaglane płatki. Dodaj utartą marchewkę, szczyptę soli, cynamonu i kardamonu. Gotuj kaszkę przez około 10 minut. W międzyczasie pokrój jabłka w kostkę

codojedzenia
Kotlety z grochu, wegetarianskie 162

Od trzech tygodni nie jem mięsa.  To zbyt krótko bym mogła powiedzieć o sobie, że jestem wegetarianka i, że to już tak na stałe ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na zakwasie z makiem 181

SKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki

SMYKWKUCHNI
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 180

śledziowe a’la Matjas SEKO  3-4 kruche ciasteczka piernikowe  1 cebula ⅓ szklanki rodzynek  2 pomarańcze  przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu  Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz(...)dłużej tym lepiej.  3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem  4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO  1 opakowanie chleba pumpernikiel  3 jajka ugotowane na twardo  2 średniej wielkości, upieczone buraki  1 łyżka śmietany 18%  2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku  1 łyżka tartego chrzanu sól

SMYKWKUCHNI
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 227

mniej typowych mąk, między innymi takich jak mąka z tapioki , czy ryżowa . Jeszcze zanim zabrałam się za pieczenie, w momencie gdy zapoznawałam się z przepisem, pomyślałam sobie: "Jeśli ten chleb mi wyjdzie, to będzie to najłatwiejszy wypiek bezglutenowy możliwy do wykonania!" . Składniki dodaje się wszystkie naraz, miesza się razem i całość odstawia do krótkiego wyrośnięcia. Nawet nie ma potrzeby robić(...)lekkie odczucie ziarnistości - taka "uroda" tej mąki :)   100g mąki ziemniaczanej 100g mąki ryżowej - u mnie od SKWORCU   100g mąki z tapioki - u mnie od SKWORCU   50g ziaren amarantusa - zmielić w młynku do kawy na mąkę   1 łyżka otrębów gryczanych   1 łyżka ziaren siemienia lnianego - zmielić w młynku do kawy na mąkę   1 łyżeczka soli

Grunt to przepis!
Dlaczego warto dziś przyjąć śródziemnomorski styl diety 87

Dieta śródziemnomorska jest najbardziej znana z humusu, chleba pita i oliwy z oliwek. Jednak większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak różnorodna i zdrowa jest dieta śródziemnomorska. Wyjmijmy stronę z ich książek kucharskich. Składniki Składniki, które sprawiają, że ta kuchnia to: Zieloni, takie jak – szpinak i jarmuż, warzywa nieskrobiowe, takie jak karczoch, pomidory, kalafior(...)migdały, sezam i orzechy włoskie. Zdrowe rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca i soczewica. Zmierzone porcje bulw – słodkie ziemniaki, ignam i ziemniaki. Przyprawy – oregano, tymianek i rozmaryn. Zdrowe ziarna – owies, brązowy ryż i kukurydza. Ryby i owoce morza z ważną cechą bycia świeżymi i dzikimi. Nabiał z koziego mleka i jogurtu probiotycznego. Zwierzęce źródło drobiu i czerwonego mięsa

jakszef.pl
Karob – wartości odżywcze 200

Masz nietolerancję na kakao a marzysz o cieście czekoladowym? Nie musisz sobie tego odmawiać. Na sklepowych półkach znajdziesz odpowiednik kakao czyli karob. Najczęściej występuje w postaci

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Super maslane buleczki 135

Uwielbiamy domowe pieczywo. Chlebek z garnka w różnych wariantach został już przez nas opanowany do perfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej(...)zwykłych lub 20 g piekarskich 150 ml mleka 200 g maślanki 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka maślanka do posmarowania ulubione ziarna do posypania (opcjonalnie) * można zastąpić mąką pszenną Na początku przygotowujemy zaczyn. Do Miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej i dolewamy, gdy drożdże zaczną się

Kuchnia od dwojga
Chlebek bułgarski 163

jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi(...)łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 500 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży dodatkowo: 125 g masła roztopionego kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania żółtko roztrzepane do posmarowania 1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki i kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 220

soli 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru 25 g czarnuszki  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i wody w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli(...)oliwę lub roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło, i wyrabiaj około 10 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Dodaj czarnuszkę i wyrabiaj aż do równomiernego rozłożenia się ziaren czarnuszki w cieście. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej delikatnie miski, odstaw po przykryciem na 2,5 godziny w temperaturze około 22 °C. Po godzinie oraz po dwóch

Grahamka, weka i kajzerka
Kanapka z serem wędzonym i żurawiną 221

kromki pieczywa tostowego z ziarnami, garść rukoli, 2 grube plastry sera wędzonego, 1/2 cebuli, pokrojonej na cieniutkie plasterki, 1 łyżeczka konfitury z żurawiny do mięs. Dzisiaj zaproponuję świetną przekąskę dla wszystkich miłośników serów wędzonych. Kanapka z serem wędzonym i żurawiną, to forma grillowanego tosta, podawanego na ciepło z dodatkiem lekko roztopionego sera, rukoli, cebuli i żurawiny. Wcześniej pokrojony ser, umieścić(...)piekarniku najlepiej z opcją grillowania, i podgrzać w temperaturze 170°C, do momentu, kiedy ser zacznie lekko się rozpuszczać. W międzyczasie, przygotować 2 kromki chleba tostowego. Włożyć do opiekacza grillowego i podgrzać do uzyskania złotego koloru. Na ciepłej kromce pieczywa tostowego, ułożyć trochę rukoli, 2-3 plasterki cebuli, wędzony ser i konfiturę z żurawiny. Całość przykryć drugą kromką

Świat Domowej Kuchni
Szynka pieczona 143

S kładniki : 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze

Proste Potrawy
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 142

Dziękuję Magdzie (klik) za zaproszenie w tą wspaniałą, aromatyczną podróż i moim towarzyszkom Asi (klik) i Asiejce (klik) za te uczucia i chwile, które nas łączą.   CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY, ŚWIĄTECZNY / Lemon Rosemary Bread , przepis autorstwa Deborah Madison , cytuję za Magdą, z moimi zmianami/   1 szklanka pełnego mleka  5 łyżek masła, krojonego na drobne kawałki(...)łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych orzechów włoskich (zastąpiłam prażonymi ziarnami słonecznika) 1 szklanka rodzynek sułtanek (*oczywiście zastąpiłam żurawiną)  4 szklanki mąki Glazura: 1 żółtko lub całe jajko roztrzepane z łyżką wody, mleka lub śmietany 1 łyżeczką cukru Drożdże wsypać

KUCHARNIA
Bajgle w wersji slow 172

wody i układamy na kartce do wypieków lub na ściereczce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bajgle smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania