chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:124/170)

Pasztet z soczewicy 132

Samo zdrowie :-)  Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :)  Pasztet z soczewicy  Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki(...)smażenia,  Wykonanie: Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody (500ml), wodę lekko osolić, dodać liść laurowy i kilka ziarenek gorczycy.Gotować,aż ziarna się rozpadną na papkę (ok 20-30 min) , od czasu do czasu mieszając.Wyjąć przyprawy i przestudzić soczewicę. Marchewkę , selera, pietruszkę obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę

Aromatyczne Podróże
Bigos 202

samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos 2016-05-03 17:12:49 Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji(...)szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz świeżo mielony sól (albo i nie, patrz niżej) 3-4 łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego w jego

Kulinarna Pokusa
zdrowe bułki z nasionami chia , czarnuszki , dyni i sezamu 174

Moje pierwsze autorskie bułki :) kupiłam czarnuszkę i nie wiedziałam jak ją wykorzystać w bułkach ,wszędzie tylko chleby a ja uparłam się na bułeczki więc sobie wymyśliłam :) a wyszły pachnące i chrupiące a środek mięsisty ..... zapach w całym domu jak w piekarni :) PRZEPYSZNE :) Składniki : na 10 dużych bułek - 200 g mąki orkiszowej - 210 g mąki pszennej razowej(...)serka Almette  - 15 g soli - 10 g cukru trzcinowego  (może być zwykły ale trzcinowy nadaje karmelowego posmaku) - 6 łyżek siemienia lnianego - 2 łyżki czarnuszki - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki sezamu dodatkowo do posmarowania - jajko + łyżka mleka ziarna wg uznania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże ,cukier i część letniego mleka wymieszać

Wypieki Rene
CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 176

smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! " Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko wówczas trochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem(...)jogurtu naturalnego (użyłam mój własny ) - 25g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 10g soli (u mnie himalajska) Posypka: - 1 żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka (u mnie 3,2%) - 15g ziaren do posypania: maku i/lub sezamu Drożdże rozkruszyć do miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy

Smaczne Zdrowe
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM NA SPOSÓB SKANDYNAWSKI 147

Może i nie jest to typowy czas na przygotowywanie tych rybek, ale... jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie… Składniki

OliveandThyme
Pierogi z soczewica, calkiem jak z miesem :) 181

 Zobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno.  Farsz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Smak Lata - relacja z warsztatów 144

nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu(...)oliwę. Tą oraz wiele innych gatunków oliw i sycylijskich przysmaków możecie teraz zamówić dzięki powstałemu niedawno sklepowi internetowemu na stronie La Piccola Sicilia - klik. Jako wielka miłośniczka kasz i ziaren włączyłam je oczywiście zarówno do menu, jak i do wspólnych posiłków. Dzięki uprzejmości firmy KUPIEC promującej zdrowe odżywanie pod hasłem Zdrowe nie nudne (klik) mogliśmy cieszyć się zdrowymi produktami podczas

KUCHARNIA
Pasta z ciecierzycy i orzechów 111

Kilka tygodni temu na blogu pojawił się już wpis z użyciem ciecierzycy. Był to przepis na hummus . Tym razem postanowiłam przygotować pastę do chleba. Połączyłam ciecierzycę z orzechami laskowymi. Pasta wyszła obłędna! Koniecznie ją wypróbujcie Pasta z ciecierzycy i orzechów Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych) łyżka płynu z puszki po ciecierzycy(...)odrobinę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Gotową pastę przekładamy do miseczki polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy kilkoma ziarnami ciecierzycy i orzechów. Smacznego Artykuł Pasta z ciecierzycy i orzechów pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 196

zupy wyławiam kiełbasy i kroję je na grubsze plasterki, wygodne do jedzenia i mieszczące się bez problemu na łyżce i w ustach. Czasami żurek jemy w miseczce z podpieczonego chleba, czasami podaję go po prostu z pieczywem – i pszennym, i żytnim, i ciemnym razowcem. Gdy żur to cały nasz obiad – podaję do niego tłuczone, gotowane ziemniaki, okraszone wysmażoną na oleju(...)wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli 3g suszonych grzybów 2 pełne łyżeczki majeranku 3 spore ząbki czosnku 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu 120g śmietany 18% tłuszczu, gęstej i kwaśnej 500-600ml domowego zakwasu na żur 4 łyżki stołowe chrzanu tartego ze słoika

Karo in the Kitchen
Ogórki konserwowe w plastrach do słoików na zimę 299

Lubimy zabezpieczać się przed zimą. Lubimy smaki lata, smaki jesieni. Dlatego często robimy wszelakie przetwory czy inne rzeczy o wydłużonej trwałości. Tak żeby zamknąć smak w

Marder&Marder Manufacture
Szalotki marynowane 129

A wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki

Marder&Marder Manufacture
Krakersy rybne. Przekąska pełna zdrowia! 175

cynk, że za 15 minut przyjedzie gość. Co podać...co podać na szybko? Do pogaduch ? Coś małego, coś dobrego, coś zdrowego...coś fajnego! Jak na złość bułki się skończyły, chleb był "wczorajszy". A gość makaronu..nie je! Z 15-tu zrobiło się 10 minut i trzeba było działać! Składniki -krakersy -szprot w oleju u mnie  GRAAL Ziołowo(...)PORCELANA BOGUCICE Jest długa i dość płaska, zatem krakersy oraz inne przekąski na siebie "nie wpadają". Ale do roboty! Do misy wrzuciłam twaróg oraz szprota- wcześniej odlałam olej. Wsypałam ziarna. Dodałam koperku posiekanego drobniutko. Dosmaczyłam pieprzem ziołowym. Jeszcze delikatna szczypta szafranu. I utarłam na pastę. Na każdy krakers kładłam sporą ilość pasty, dodałam korniszona, paprykę i ulubione zioła. Zadzwonił dzwonek

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb orkiszowo pszenny 128

Dzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje.    Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów(...)zakwas: mieszam  go ze szklanką mąki żytniej i wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle

Lubczyk i Wanilia
Żur na domowym zakwasie 208

dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu dodać wędzony boczek (w jednym kawałku - po ugotowaniu żuru należy go usunąć), liście laurowe i ziele(...)zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego

W SMAK

Proponowane wyszukiwania