awokado II Śniadanie: ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser: brak Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień szósty : Śniadanie: chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie: sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad: ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser: koktajl Kolacja(...)7zł TŁUSZCZE (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,96 zł PRODUKTY ZBOŻOWE (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 2,36 zł ORZECHY I ZIARNA (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 9,97zł NAPOJE (soki, mleka roślinne) – 7,42 zł PIECZYWO – 6,41 zł NABIAŁ
Powiedz dietom nieświeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść(...)miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem
VioletoweKucharzenieTak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna
OliveandThymesłowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy
Blondynka GotujeSmak goryczy z dzieciństwa zniechęcał mnie do robienia potraw z kaszy jaglanej. Minęło kilka lat,abym mogła na nowo poznać jej smak. Nauczyłam się nie tylko
Kukuleczkiżaden sposób - wina mąk w e-maka.pl . Całą winę biorę na siebie. Bo wiele razy już tego próbowałem i wiem doskonale, że to się nie udaje. Wiem, ale zapomniałem... :( Otóż chleby żytnie zdecydowanie powinno się robić na zakwasie, a nie na drożdżach tak jak ja zrobiłem. To znaczy pół biedy jeśli jest to mąką żytnia o niższym typie (np. właśnie(...)mąki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 275 ml wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia
Marder&Marder ManufactureWszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków
Dzieje kuchennej Wiewiórycoś zostać na rano, lub chociaż przetrwać do napisów końcowych w filmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję bananów i pustych słoiczków! Powstały bezglutenowe chlebki bananowe, wzbogacone mieszanką ziaren zabierającą nas do "Cynamonowego Raju" z lekką nutą orzechowego masła. To był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra. PS. Dzięki nim nikt nie zasnął na filmie(...)Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić
Wypisz Wymalujżurek znajdziecie tutaj Składniki: Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 100 ml śmietany (wystarczy 12 %) Jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość 1. Do garnka wlać około(...)majeranek. Kiełbasę i boczek wyjąć z zupy, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni i podawać z zupą. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, można zaserwować w chlebie. gotujemy wywar na wędzonym boczku wielkanocny żurek
Bon Appetit Małgorzatyfrancusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes z gęsi i nie ważne, jak się nazywa, czy smaczniej z chlebem, czy z bagietką, ważne, że jest to jedno z najsmaczniejszych smarowideł mięsnych jakie jadłam. Znam pewną wegetariankę, co dla owego smarowidła robi odstępstwa od swojej diety… Czy jest lepsza zachęta(...)nastroju i osobistych preferencji smakowych. Składniki 500 g tłuszczu gęsiego surowego 1 duża gęś o wadze około 3 – 4 kg 2 listki laurowe kilka gałązek świeżego tymianku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 400 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz Wykonanie Gęś myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby łatwo było ułożyć je w garnku. Skrzydła
Tajemnice Smakumąki krupczatki (typ 500), 1 litr wody, 1 szklanka otrębów pszennych, 6 łyżek ziaren słonecznika, 6 łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli. Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut(...)pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik na ok. 10 minut i dopiero potem wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce, żeby odparował. PS. Chleb najlepiej przechowywać w bawełnianym lub lnianym ręczniku, szczeczlnie zawiniętym, a nawet podwójnie, nigdy w folii
Delicious Titbitsładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki
mojej kuchniładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki
w mojej kuchniNa dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne. Do takiej bułki wystarczy mi
Zrób to smacznieszklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej skórka żytniego chleba czosnek Przygotowanie zakwasu: Do kamiennego garnka lub słoja wsypujemy obie mąki i zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy skórkę chleba, obrany czosnek i wierzch naczynia obwiązujemy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy zakwas jest ukwaszony ma charakterystyczny zapach i kwaśny smak. Używamy około jednej szklanki zakwasu(...)Zupa rybna wigilijna Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ryby (mogą być głowy karpia) włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól 1 łyżeczka masła 1 żółtko Do garnka wlewamy około 1,5 l zimnej wody i wkładamy do niej rybę, obrane warzywa, opaloną na ogniu
Trzeci talerzpieczenia chleba. Pomysł i przepis na "chlebowy" zakwas na żur zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba). Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki(...)wody, gotuj kilkanaście minut, aż zmiękną. Jeśli chcesz dodać kiełbasę - pokrój ją na talarki i lekko podsmaż na patelni. Do ugotowanych warzyw dodaj wcześniej przygotowany zakwas (z całą zawartością - ziarnami pieprzu, zielem angielski, liśćmi laurowymi i czosnkiem) i podsmażoną kiełbasę. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aż żur zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i majerankiem
Moje Qulinariarobocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając". Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania. Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie(...)soczewicy . - szklanka suchej soczewicy, - 2 ząbki czosnku - 6 łyżek oliwy z oliwek - 3 łyżki przyprawy zatar - 2 łyżki pasty tahini Soczewicę gotujemy w misie (idealnie ugotowana, cała ziarna nie rozpadły się!), dodajemy w/w składniki blendujemy na gładką masę, prędkość 8. Postanowiłam przetestować chociaż jeden z gotowych przepisów wgranych w urządzenie. Wybrałam na śniadanie owsiankę z migdałami i jabłkiem
SMYKWKUCHNIzalewania go wodą zimną wytwarza się cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.) Jako dodatek do domowych wypieków : ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego . Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli. Jako składnik gomasio , czyli mieszkanki uprażonego sezamu(...)lnianego gotować w 3/4 szklanki wody aż do konsystencji gęstej papki. Po przestudzeniu nałożyć na oczyszczoną twarz. Podobną maseczkę można zafundować naszym włosom, ale najlepiej zrobić ją z całych ziaren, a przed nałożeniem na włosy, przecedzić. Naturalny żel do włosów - 1 łyżkę całych ziaren gotować w 1/2 szklanki wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Taki żel nie dość, ze pomoże
Codzienna kuchnia niecodziennaW tym tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie" tematem są paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie
Gotuj Sam!łatwiej strawna. Na 4-5 porcji : 400 g. białej fasoli 300 g. wędzonego lub surowego boczku 300-400 g. kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3łyżki mąki pszennej Do dużego garnka wsypać opłukaną fasolę, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia *. Fasolę gotować do miękkości(...)było grudek. Mączną zawiesinę dodać do zawartości w garnku i wymieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Ja uwielbiam fasolkę z chlebem. A Wy ? * Namoczona fasola gotuje się szybciej
Niebieski kubek z kawa