chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:131/170)

Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 167

awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad:  ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser:   koktajl Kolacja(...)7zł TŁUSZCZE  (np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, olej kokosowy) – 2,96 zł PRODUKTY ZBOŻOWE  (mąki, makarony, ryże, płatki owsiane, kasze) – 2,36 zł ORZECHY I ZIARNA  (orzechy włoskie, migdały, siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, masło orzechowe, kakao) – 9,97zł NAPOJE  (soki, mleka roślinne) – 7,42 zł PIECZYWO  – 6,41 zł NABIAŁ

Powiedz dietom nie
Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem 125

świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść(...)miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem

VioletoweKucharzenie
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 189

Tak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna

OliveandThyme
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 155

słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy lub kruszymy drożdże (zależy

Blondynka Gotuje
Pasztet z kaszy jaglanej 92

Smak goryczy z dzieciństwa zniechęcał mnie do robienia potraw z kaszy jaglanej. Minęło kilka lat,abym mogła na nowo poznać jej smak. Nauczyłam się nie tylko

Kukuleczki
Bułki żytnie ze słonecznikiem 118

żaden sposób - wina mąk w e-maka.pl . Całą winę biorę na siebie. Bo wiele razy już tego próbowałem i wiem doskonale, że to się nie udaje. Wiem, ale zapomniałem... :( Otóż chleby żytnie zdecydowanie powinno się robić na zakwasie, a nie na drożdżach tak jak ja zrobiłem. To znaczy pół biedy jeśli jest to mąką żytnia o niższym typie (np. właśnie(...)mąki żytniej typ 720 250 g mąki żytniej typ 2000 275 ml wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia

Marder&Marder Manufacture
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 198

Wszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię.  I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków

Dzieje kuchennej Wiewióry
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 170

coś zostać na rano, lub chociaż przetrwać do napisów końcowych w filmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję bananów i pustych słoiczków! Powstały bezglutenowe chlebki bananowe, wzbogacone mieszanką ziaren zabierającą nas do "Cynamonowego Raju" z lekką nutą orzechowego masła. To był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra.  PS. Dzięki nim nikt nie zasnął na filmie(...)Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić

Wypisz Wymaluj
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 165

żurek znajdziecie  tutaj Składniki:  Naturalny zakwas z mąki żytniej 30 dag wędzonego boczku 4 białe, surowe kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 czubate łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 100 ml śmietany (wystarczy 12 %) Jajka ugotowane na twardo – dowolna ilość 1. Do garnka wlać około(...)majeranek.  Kiełbasę i boczek wyjąć z zupy, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni i podawać z zupą.  Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, można zaserwować w chlebie. gotujemy wywar na wędzonym boczku wielkanocny żurek

Bon Appetit Małgorzaty
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 71

francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes z gęsi i nie ważne, jak się nazywa, czy smaczniej z chlebem, czy z bagietką, ważne, że jest to jedno z najsmaczniejszych smarowideł mięsnych jakie jadłam. Znam pewną wegetariankę, co dla owego smarowidła robi odstępstwa od swojej diety… Czy jest lepsza zachęta(...)nastroju i osobistych preferencji smakowych. Składniki 500 g tłuszczu gęsiego surowego 1 duża gęś o wadze około 3 – 4 kg 2 listki laurowe kilka gałązek świeżego tymianku 5 ziaren ziela angielskiego 5 ząbków czosnku 400 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz Wykonanie Gęś myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby łatwo było ułożyć je w garnku. Skrzydła

Tajemnice Smaku
Chlebek powszedni :) 113

mąki krupczatki (typ 500), 1 litr wody, 1 szklanka otrębów pszennych, 6 łyżek ziaren słonecznika, 6 łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli. Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut(...)pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik na ok. 10 minut i dopiero potem wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce, żeby odparował. PS. Chleb najlepiej przechowywać w bawełnianym lub lnianym ręczniku, szczeczlnie zawiniętym, a nawet podwójnie, nigdy w folii

Delicious Titbits
żeberka z czarnym ryżem 86

ładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki

mojej kuchni
żeberka z czarnym ryżem 140

ładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki

w mojej kuchni
BUŁKI RAZOWE ŻYTNIE 119

Na dzisiejszą kolację upiekłam pyszne bułki razowe z mąki żytniej. Przepis jest bardzo prosty a bułki wychodzą pulchne i smaczne.  Do takiej bułki wystarczy mi

Zrób to smacznie
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 99

szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej skórka żytniego chleba czosnek Przygotowanie zakwasu: Do kamiennego garnka lub słoja wsypujemy obie mąki i zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy skórkę chleba, obrany czosnek i wierzch naczynia obwiązujemy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Gdy zakwas jest ukwaszony ma charakterystyczny zapach i kwaśny smak. Używamy około jednej szklanki zakwasu(...)Zupa rybna wigilijna Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ryby (mogą być głowy karpia) włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 1 cebula 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól 1 łyżeczka masła 1 żółtko Do garnka wlewamy około 1,5 l zimnej wody i wkładamy do niej rybę, obrane warzywa, opaloną na ogniu

Trzeci talerz
Żur na zakwasie chlebowym 200

pieczenia chleba. Pomysł i przepis na "chlebowy" zakwas na żur zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba).  Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki(...)wody, gotuj kilkanaście minut, aż zmiękną. Jeśli chcesz dodać kiełbasę - pokrój ją na talarki i lekko podsmaż na patelni. Do ugotowanych warzyw dodaj wcześniej przygotowany zakwas (z całą zawartością - ziarnami pieprzu, zielem angielski, liśćmi laurowymi i czosnkiem) i podsmażoną kiełbasę. Całość zamieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aż żur zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i majerankiem

Moje Qulinaria
Recenzja robota z Lidl Polska Silver Crest MONSIEUR CUISINE 128

robocie zagnieść ciasto, czy gotować zupę "mieszając".  Obroty w prawo służą do cięcia- miskowania, blendowania czy siekania.  Funkcją zagniatania możemy zagniatać nawet najcięższe ciasta tj. na chleb, pizzę czy ciasto na pierogi. Waga ciasta do 500 g. Gotowanie na parze- nic innego jak parowar, mamy dwie tacki plus koszyczek do misy. Korzystając z funkcji gotowania na parze, spokojnie(...)soczewicy . - szklanka suchej soczewicy,  - 2 ząbki czosnku - 6 łyżek oliwy z oliwek - 3 łyżki przyprawy zatar - 2 łyżki pasty tahini Soczewicę gotujemy w misie (idealnie ugotowana, cała ziarna nie rozpadły się!), dodajemy w/w składniki blendujemy na gładką masę, prędkość 8.  Postanowiłam przetestować chociaż jeden z gotowych przepisów wgranych w urządzenie. Wybrałam na śniadanie owsiankę z migdałami i jabłkiem

SMYKWKUCHNI
Siemię lniane - jego właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni 4108

zalewania go wodą zimną wytwarza się cyjanowodór, ale podobno nie jest on szkodliwy. W internecie znajdziecie więcej informacji na ten temat.) Jako dodatek do domowych wypieków : ciastek, bułek i chleba. Ja często piekę pszenne bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego . Po uprażeniu - do posypania kanapek, sałatek, past, a także do musli i granoli. Jako składnik gomasio , czyli mieszkanki uprażonego sezamu(...)lnianego gotować w 3/4 szklanki wody aż do konsystencji gęstej papki. Po przestudzeniu nałożyć na oczyszczoną twarz. Podobną maseczkę można zafundować naszym włosom, ale najlepiej zrobić ją z całych ziaren, a przed nałożeniem na włosy, przecedzić. Naturalny żel do włosów - 1 łyżkę całych ziaren gotować w 1/2 szklanki wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Taki żel nie dość, ze pomoże

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zawijaski czosnkowe 164

W tym tygodniu w "Wypiekaniu na śniadanie"  tematem są paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki  postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie

Gotuj Sam!
Fasolka po bretońsku 191

łatwiej strawna. Na 4-5 porcji : 400 g. białej fasoli 300 g. wędzonego lub surowego boczku 300-400 g. kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3łyżki mąki pszennej Do dużego garnka wsypać opłukaną fasolę, zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia *. Fasolę gotować do miękkości(...)było grudek. Mączną zawiesinę dodać do zawartości w garnku i wymieszać. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Ja uwielbiam fasolkę z chlebem. A Wy ? * Namoczona fasola gotuje się szybciej

Niebieski kubek z kawa