chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:136/170)

To już nie będziemy jeść hamburgerów? 144

chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy(...)minut  należy rozgrzać piekarnik do 200 st. Przed umieszczeniem bułeczek w piekarniku smaruję je  za pomocą pędzla kuchennego  roztrzepanym białkiem z odrobiną mleka i posypuję ziarnem sezamowym. Pozostało już tylko pieczenie.  Po ułożeniu bułek na papierze można je też włożyć do czystej reklamówki i odłożyć do lodówki na noc. Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy

I tu będę miała takie te
Domowy ser pleśniowy typu Gorgonzola (z niebieską pleśnią) 183

Sery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem  więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu

Przepisy na domowy ser i chleb
najprostsza focaccia z oliwkami 170

ciasta na dużą focaccię, lub dwie mniejsze 500 g mąki pszennej 250-300 ml wody 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1/2 łyżeczki soli na wierzch chleba 2 garście oliwek 1/2 łyżeczki grubej soli ewentualnie szczypta czarnuszki suszona bazylia, lub tymianek, lub oregano, lub rozmaryn sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy(...)centymetrowej grubości placek ( lub w dwa tej grubości placki). Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, posypujemy grubą solą, oraz ziarnami czarnuszki i ulubionymi ziołami ( oregano, bazylia) . W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placek focacci do piekarnika,  piekąc  w tej temperaturze przez 15-20 minut .  Upieczoną

Miód i pieprz
Baleron wędzony 266

Przepis Będziemy potrzebować : -karkówka 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bułki żytnio-pszenno-owsiane 172

pszennego mogłem zjeść 7 (i to większych) by dopiero poczuć nasycenie.      Nie mam nic przeciwko jakiemuś odstępstwu i posmakowaniu😊 raz na miesiąc📆 czegoś innego niż chleb żytni. Takie bułeczki traktujemy jako atrakcje❗ Wtedy człowiek cieszy się😀, że gluten ze zmodyfikowanej genetycznie pszenicy (GMO) jest dostarczany sporadycznie, a nie na co dzień, to nie zakleja jelit i samopoczucie(...)olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoja objętość) formujemy bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem (np. olejem) blaszce. Możemy bułeczki posmarować mlekiem i posypać ziarnami lub pozostawić bez niczego, takie jak widoczne są na zdjęciu. Czekamy, aż bułeczki podrosną (ok. 15-20 minut) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy 20 minut (długość

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ser żółty stirred-curd cheddar 116

Kolejny cheddar na naszym blogu. Po farmhouse przyszła pora na sirred-curd. W ogóle powoli zaczynamy się w te żółte sery wciągać i mamy nadzieję, że

Marder&Marder Manufacture
Kurczak balti z chlebem pita 375

Przez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko

Obiad za dychę
Bułki pszenno-kukurydziane 110

już nic, a może uda się jednak upiec coś zjadliwego. Tak oto powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)kawałki. Ja swoje bułki upiekłam na dwa sposoby: z pierwszej części uformowałam kuleczki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i odstawiłam, żeby podrosły - przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam ziarnem sezamowym; z drugiej części uformowałam wałek obsypany lekko mąką, ostrym nożem pokroiłam ten wałek na części i poukładałam je na blasze wyłożonej papierem, żeby podrosły - niczym nie smarowałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
BATONIKI KUKURYDZIANE Z KAROBEM /BEZGLUTENOWE. 161

karob i cukier trzcinowy = rewelacja). To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej kaszki zalegającej w garnku.  KAROB - Mączka Chleba Świętojańskiego /Produkt w 100% Bezglutenowy/: "występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny(...)nadciśnieniem) - zapobiega nowotworom płuc - działa przeciwbólowo (zawartość kwasu galusowego) - leczy polio u dzieci - hamuje rozwój bakterii w organizmie, dzięki zawartości garbników Dostępny do kupienia TUTAJ: kliknij . EUFORIA - Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY: "to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść prosto z torebki. Chrupiące ziarna

Wypisz Wymaluj
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 71

pory w 100% nie odtworzyłam. Pamiętam jak tata jeździł do młyna. Przywoził mąkę i mama zaraz gniotła kluski albo robiła rzucane. Sprawdzała czy mąka jest czysta i ziarno nie jest zmielone z czymś co nie powinno tam się znaleźć Pamiętam stertę wysłotek, które przywozili nam z cukrowni. To były resztki z buraka cukrowego przeznaczone na paszę dla zwierząt(...)serce ściska. Dlaczego? Ptaszki śpiewały, sąsiedzi co mieli obok pola przychodzili pomagać. Siadaliśmy wszyscy później na miedzy i piliśmy kompot z bańki na mleko z jednego kubka i zajadaliśmy chleb czasami z konserwą. Wesoło było, mimo zmęczenia Podczas wykopków były inne atrakcje. Z bratem sporo starszym mieliśmy w zwyczaju rzucać się czymś co nam wejdzie pod rękę akurat. Jak było

Pieprzyć z Fantazją
Strogonow 146

Strogonowa: 1000 g polędwicy lub udźca wołowego 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek 3 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 250 - 300 ml śmietany 30% świeżo mielony pieprz (u mnie łyżeczka) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 3 - 4 łyżki masła klarowanego(...)się zagęścił. Po ugotowaniu przykryć i odczekać około 7 minut, aby zatrzymał się proces gotowania, wtedy mięso będzie miękkie i soczyste. Podawać z chrupiącą bagietką lub razowym chlebem. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 202

otrębów pszennych 250 g płatków  owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto(...)Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne

Kulinarne przygody Gatity
Powrót do codzienności. Pobudzająca granola z kawą 183

W środę miałam okazję uczestniczyć w kursie organizowanym przez Engelhardt . Muszę przyznać, że było naprawdę ciekawie. Po krótkim wprowadzeniu przeszliśmy do historii czekolady, żeby czym prędzej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
HUMMUS Z BOBU 164

jako dodatek do kanapek, czy jako dip do krojonych warzyw. Składniki na 8 porcji : 800g surowego bobu 2 łyżki podprażonych na suchej patelni i zmielonych w młynku do kawy ziaren sezamu (albo czubata łyżka gotowej pasty tahini) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sok z ½ niewielkiej cytryny ½ łyżeczki kuminu rzymskiego (zmielonego w młynku do kawy lub utłuczonego w moździerzu) 50ml(...)kokilek. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą i ziarenkami czarnego sezamu. 1 porcja to ok. 125kcal ; węglowodany: 7g; białko: 6g; tłuszcz: 8g SMACZNEGO! Do tej smakowitej pasty polecam kromeczkę chleba. Świetnie będzie pasować do chleba z pesto. Przepis znajdziesz tutaj: OLIWKOWY CHLEB Z PESTO

Dietolog
Żytni chleb z cebulką i kminkiem 121

Zaczynam sięgać po coraz bardziej pracochłonne w wykonaniu chleby i im trudniejszy tym jego efekt końcowy mnie bardziej cieszy. Upiekł się wprost idealnie, a tak niesamowicie aromatyczny, że musiałam się posilić w trakcie jego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z  TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek(...)miękkiego masła 1 łyżka prażonej cebuli 1  - 2 łyżeczki kminku 3 listki świeżej bazylii drobno posiekanej Dodatkowo do posmarowania i posypania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Łączymy wcześniej przygotowany zaczyn i starter ze składnikami na ciasto właściwe i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie się nadmiernie kleić należy podsypać je mąką. Zostawiamy ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 240

marchewki , pół średniego pora , 1 średnia cebula , 3 większe ząbki czosnku , 1 łyżeczka słodkiej papryki , szczypta ostrej papryki (według smaku), świeżo zmielony pieprz (według smaku), kilka ziaren ziela angielskiego , 2-3 liście laurowe , mąka do obtoczenia mięsa - kilka łyżek, kilka łyżek  oleju do obsmażenia - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Wołowinę opłukać i osuszyć. Połowę(...)słodką i ostrą papryką. Zagotować. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Jako dodatek można podać chrupiącą bułkę lub pajdę pachnącego chleba, ja jednak pokusiłam się o chrupki chlebek. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulaszowa z kluskami kładzionymi 350

łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku lub w ziarenkach 2 liście laurowe 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub 4-5 ziaren  sól pieprz maga domowy bulion lub kostki rosołowe świeża natka pietruszki Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl Składniki na kluski: 2 jaja 4-5 łyżek wody  ok. 10 łyżek maki pszennej(...)podlewamy woda lub bulionem, doprawiamy do smaku, konsystencja powinna być dość gęsta i treściwa. Pod koniec gdy dodamy kluski należy razem gotować ok. 5 minut. Gulaszową można podać z chlebem lub ziemniakami, wspaniale się komponuje ze świeżą natką pietruszki

Apetyczna babeczka