chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:129/170)

Użyj 5 zmysłów i odkryj prawdziwy smak czekolady! 152

najwyższej zawartości kakao, jest znalezienie tej czekolady, która perfekcyjnie odpowiada naszym gustom. Procenty, widoczne na wielu produktach z ciemnej czekolady, odnoszą się do zawartości wszystkich składników pochodzących z ziaren kakaowca. Wyższa zawartość, to więcej czekolady i mniej pozostałych składników, zwłaszcza cukru. Wyższy procent, to także bardziej intensywny, gorzki, czekoladowy smak". I to chyba wszystkim nam wydaje się jasne(...)wyczuwalną nutą wanilii . Czekolada bardzo delikatna w smaku i myślę, że znalazła wielu wielbicieli.  78% zawartości kakao w czekoladzie to mój faworyt. W czekoladzie możecie wyczuć smak przypieczonego chleba czy też herbatników, odnajdziecie nuty prażonego słodu i karmelowy wyraźny aromat. Ten moment kiedy w chwili ugryzienia, jest mocny i słyszalny trzask, lubię tą chrupkość w czekoladzie, wtedy wiem

SMYKWKUCHNI
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 118

Gdybym miała na to czas, podawałabym swieże gorące bułeczki na każde śniadanie :) Te są wyjątkowo wilgotne i pachnące za sprawą zeszklonej cebulki. Natomiast dzięki dynii mają

Mienta blog
Bigos tradycyjny 148

Wszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie(...)kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie: 1. Cebulkę zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Wlewamy 2 szklanki gorącej wody, solimy, doprawiamy pieprzem i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby

Życie ze smakiem
Chleb na żurku z nasionami 152

naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1opakowanie drożdży instant ( 7g) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w letniej wodzie z dodatkiem 5-6 łyżek mąki pszennej. Odstawić(...)wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut

W garach u Gosi
Bułki orkiszowe na piwie 91

rzecz: że mam w lodówce piwo. Co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości :) Zatem postanowiłem połączyć moje dwie pasje w całkiem smaczną jedną całość: picie piwa z pieczeniem chleba. I wyszły mi z tego naprawdę smaczne bułki na piwie. Z chrupiącą skórką i bardzo miękkim środkiem. Idealne. I do tego posypane różnymi ziarenkami. I z mąki orkiszowej, czyli podobno(...)mąki orkiszowej typ 1850 250 ml jasnego piwa 100 ml wody 20 g świeżych drożdży 50 g masła 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli ulubione ziarna do posypania bułek Po pierwsze: konieczne jest zakupienie piwa 500 ml. Takie małe 330 ml niestety nie może być. Musi być normalne duże półlitrowe piwo. Dlaczego? Ano sprawa prosta: 250 ml użyjemy

Marder&Marder Manufacture
Papryka marynowana do słoików na zimę 115

Klasyczna, najprostsza z prostych, marynowana papryka do słoików na zimę. Najprostsza, ale ta prostota wcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne bez wody 585

chlebem posmarowanym zimnym masłem, tworzą prawdziwy przysmak. Mnie ogórki małosolne kojarzą się też z wyprawami nad wodę. Pamiętam, jak mama nad jeziorem wręczała nam po ogórku i pajdzie chleba z masłem. Jakież to pyszne było!  Kiszenie takich ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące(...)się, jakie to proste i szybkie. Składniki: 1 kg ogórków  1 łyżka drobnej soli 3-4 gałązki kopru kilka ząbków czosnku ok. 10 cm korzenia chrzanu 1 łyżka ziaren gorczycy Ogórki umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć końcówki, żeby ogórki szybciej się zakisiły. Czosnek obrać i zgnieść. Chrzan oczyścić (obrać, oskrobać lub tylko dobrze wyszorować) i przekroić wzdłuż na węższe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta jajeczna z wędzonąym łososiem 121

   Pomysł na nie-nudne śniadanie ? Pasta jajeczna ! Pasta jajeczna sprawdza się zawsze i nigdy się nie nudzi. Dlaczego ? Otóż dlatego, że można ją przygotować

kolorowotorcikowo
Kurczak Balti 115

ViolaPassions Kurczak w sosie balti z chlebem Naan Sklad : 3 łyżki oleju z warzyw (nie slonecznikowy nie rzepakowy ) 2 średnie cebule 3 pomidory bez skórek posiekane (moga byc z puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty(...)swieze zielone papryczki chilli 2 lyzki soku z limonki Sól Sposob: 1. *Na glebokiej patelni Smażymy cebule okolo 10 min az sie zarumieni *Dodajemy pomidory * nastepnie kalonji nasionka,pieprz,ziarna cardamonu,laske cynamonu , papryczke chilli,garam masala,paste czosnkowa i imbrowa Ciagle mieszajac przez 5 min. 2. *dodajemy kurczaczka Smażymy okolo 5 min mieszajac do czasu az potrawa zacznie robic

Viola cooks with passion
Pizza neapolitańska na suszonych drożdżach 254

chcę uczcić jakąś specjalną okazję – a to nie zdarza się często. Ale kocham mąkę: makaron, pizzę, chleb. Im więcej piekę tym bardziej widzę i czuję pod dłońmi że pieczenie chleba i ciast chlebowych to czysta magia i alchemia – zmieniając proporcje składników, czas ich wyrabiania, składania, mieszania, fermentowania, temperaturę – za każdym razem, z tych samych składników, jesteśmy w stanie zrobić zupełnie(...)rozpadają się wielocukry, tworzą się pasma glutenu, mąka puchnie, zyskuje elastyczność i wchłania znacznie więcej wody niż przyjęłaby podczas klasycznego, jednofazowego wyrabiania.   Słód to skiełkowane, a następnie wysuszone ziarna zbóż – tak naszykowane służą do produkcji piwa lub whiskey, ale mają i spory udział w piekarnictwie jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego

Karo in the Kitchen
Boczniaki z żurawiną 137

lniany ma specyficzny smak i zapach) 3 łyżki octu 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić klonowym l) 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 7 goździków 4 ziarna pieprzu 1 ziele angielskie ⅓ łyżeczki soli plus ⅔ szklanki żurawiny 1 czerwona cebula Przygotowanie: Przygotowania najlepiej zacząć noc wcześniej. Piekarnik rozgrzać do 200 *C. Boczniaki pokroić na nieduże kawałki(...)Schłodzić,a następnie przełożyć do lodówki przynajmniej na jedną noc. Im dłużej będą stać, tym lepiej,wytrzymują z powodzeniem nawet dwa tygodnie. Podawać z chlebem. Porady: Jeśli nie macie piekarnika boczniaki obsmażcie na patelni. Do pieczenia lub smażenia użyjcie zwykłego oleju, a do marynowania dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno. Rzepakowego

Proste Potrawy
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 121

wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 35-40 min. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 121

wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem lub innymi ziarnami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 35-40 min. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
Karkówka w sosie własnym 388

Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)sosie własnym Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki papryka słodka do oprószenia pół szklanki mąki średnia cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia sól i pieprz do smaku szklanka wody Przepis 1 Karkówkę kroimy na kotlety około 2 cm grubości. Każdy delikatnie rozbijamy tłuczkiem. 2 Oprószamy słodką papryką

Kuchnia Bazylii
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 124

Pomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że

Marder&Marder Manufacture
Chlebki z kaszy jaglanej i ryżu 154

Chlebki ze strony www. magdalirl.com  dla dbających o swoją dietę , poziom cukru i dla starających się zrzucić coś nieco z boczków, tak jak ja. - 200

Pasje Jolki
Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem 184

tych warzyw, które można przygotować na kilka sposobów. Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem U siebie w domu z cukinii robię bigos, cukinię faszerowaną, cukinię panierowaną, placuszki, piekę chleb, gotuję zupę. Jakby się nad tym zastanowić, ilość i różnorodność dań jakie można z niej przygotować naprawdę jest długa. Dzisiaj robię panierowane krążki z cukinii, smażone na oleju i podawane(...)Gouda, Cheddar) 5 dkg sera Stilton 2 ząbki czosnki 2 łyżki majonezu Cukinię obrać ze skórki, pokroić w jednocentymetrowe krążki. Z każdego z krążków usunąć środek, w którym są ziarna. Każdy z krążków posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 2 minuty. Krążki obtaczać kolejno najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Sos: Żółty

mecooks
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 229

również świetne "masło" orzechowe z kakaowcem i figami, po prostu poezja :) Masło orzechowe z figami i kakaowcem Składniki: - ok 3/4 szklanki orzechów arachidowych solonych, - ok 3/4 szklanki nerkowców, - 4 ziarna kakaowca, - 2 figi, - ew. kilka łyżek oleju. Wykonanie: To masło jest najdłuższe do przygotowania bo kilka razy trzeba tą samą masę przepuścić przez wyciskarkę żeby orzechy zaczęły oddawać zawarty(...)dzieci :) można z niej ulepić kulki), ale bez dodatku oleju, otrzymując pyszne gęste i naturalnie tłuste masło orzechowo - kakaowe z figowym posmakiem. Pyszne do wyjadania łyżką, albo na chleb lub do koktajlu! Trzeba pamiętać żeby najpierw wsypywać niewielkie ilości (nie tak żeby był wypełniony po brzegi otwór) orzechów (nie trzeba ich dopychać i ładnie się mielą, a później gdy już

Co na wege obiad?