tropikalne, a nie nasze słowiańskie rarytasy:-)). Dorzucam słonecznik, który u nas zawsze się jadło i bez uprawy którego polski ogród nie istniał. Przyprawiam i mam pyszną, swojską pastę do chleba, kasz lub makaronu. Polecam!!! Składniki na 400 ml pasty: 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, 1/4 szklanki łuskanych nasion konopi, 3 łyżki oliwy dobrej jakości lub oleju lnianego, 7 pieczarek(...)mrożonego (poza sezonem), Ewentualnie - 2 ząbki czosnku. Wykonanie : Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostczkę i poddusić na suchej patelni. Do przestudzonych pieczarek i cebuli dodać zmielone w młynku ziarna słonecznika i konopi. Dodać przyprawy, wymieszać i rozdrobnić blenderem ręcznym. Pastą smarować pieczywo lub stosować jako dodatek do makaronów, kasz, sałatek. Pastę przechowywać w lodówce. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuSKŁADNIKI: 3 łyżki oleju 1 duża cebula po 300 g kapusty - białej i kiszonej 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków" 4 ziarna jałowca 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju 200 g wędzonego tofu 1 słoik koncentratu pomidorowego ( 200 g) WYKONANIE: Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać. Cebulę drobno posiekać. Nasiona jałowca utrzeć(...)zalać wodą i dusić ok 45 minut aż kapusta zmięknie. Na oleju podsmażyć tofu pokrojone w kostkę. Tofu i koncentrat dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut. Podawać z chlebem
Smaczny zeszytZupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami. Proporcje na zupę dla 3-4 osób. Składniki: 3 kolby kukurydzy 150 ml mleka 250 ml bulionu drobiowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować(...)chrupko na suchej patelni Kolby kukurydzy oczyścić, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą. Gotować około 30 minut, a następnie odcedzić. Po przestygnięciu ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Bulion zagotować w garnku
Trzeci talerzkupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z mąkami, np. miałam tylko 300 g kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące 100 g mąki uzupełniłam zmielonym amarantusem. Chlebek wyszedł pyszny! Ale pamiętaj(...)gryczanej 200 g mąki jaglanej 3 łyżki łupin babki płesznik 15 g drożdży świeżych lub ok. 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli woda garść ziaren słonecznika Przygotowanie: Obie mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać drożdże instant i cukier (świeże drożdże utrzeć z cukrem, a następnie wlać do mąki). Dodać sól i wlać taką ilość wody
Domowa Cookierenka AgiSkładniki : 50 dag tłustego boczku 50 dag wątróbki wieprzowej 50 dag fileta z kurczaka 4 jajka kilka łyżek kaszy manny lub bułki tartej płaska łyżeczka papryki
Proste PotrawyUwierzycie, że głównymi składnikami tego chlebka jest masło orzechowe oraz jajka i nie ma w nim ani grama mąki?! Chlebek świetnie smakuje z dodatkami wytrawnymi
Di gotujeKilka dni temu temu pisałem o włoskim likierze nocino . Czyli jak spowodować żeby paskudna nalewka na zielonych orzechach włoskich stała się pysznym likierem. Teraz mamy dla
Marder&Marder ManufacturePRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z łopatki i karkówki chude mięso to będzie nasza
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.fasoli, smażonej cebulki i mieszanki rozmaitych przypraw. Dodatkowego aromatu i słodkości dodają jabłka i suszone śliwki. Smalec z fasoli smakuje rewelacyjnie i bez żadnych obaw można smarować nim pajdę chleba. Składniki: 400g białej fasoli Jaś 2 cebule 1 jabłko 100g suszonych śliwek 3 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku olej sól pieprz Wykonanie: 1. Fasolę zalać(...)oliwie, dodać ziele angielskie, majeranek, lubczyk i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i chwilę smażyć. Na końcu usunąć ziarna ziela angielskiego. 3. Masę z fasoli przełożyć do usmażonej cebuli, dodać drobno posiekane suszone śliwki i wszystko dokładnie wymieszać. 4. Gotowy smalec przełożyć do słoiczków
Szalona Kuchnia Ewelinywykonania i ... Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką gotowe. Po 2 dniach marynowania w korzennej zalewie ryba jest bardzo aromatyczna i smakowita. Śledzie doskonale smakują podane na kromce żytniego chleba wraz z cebulką i marchewką, z którymi się marynowały oraz świeżym koperkiem. Poniżej linki do innych moich przepisów na śledzie: Najlepsze śledzie z cebulą , Śledzie z czosnkiem , Śledzie(...)ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 4 liście laurowe 100 ml wody 1 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Obrać
Codziennik Kuchennytrakcie wyrabiania i można ją przez długie wyrabianie przemieszać. To nie wpływa korzystnie na wypiek. Dosłownie należy połączyć składniki przez 2-3 minuty, aby dobrze się połączyły. Żytni chleb z semoliną / 2 foremki o rozmiarach 12x25cm / Na zaczyn • 30g zakwasu, • 170g mąki żytniej typ 1400, • 220g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej(...)niekoniecznie. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i wyrabiamy od połączenia kilka minut. Następnie dajemy ciastu odpocząć przez 20-30minut. Wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub ziarnami foremek, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Teraz ze względu na niskie temperatury na dworze, proponuję włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i włączyć żarówkę. U mnie rosło
Leśny Zakątekczosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę, zrumienić w kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso(...)dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku. Smacznego! * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie
Zapiski Młodej Żonychwil, a gotowe śledzie znikają błyskawicznie. Potrzebne nam: - 20 dag śledzi z oleju - mała garść rodzynek - średnia cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - łyżka miodu - łyżeczka soku z cytryny - 2 ziarna ziela angielskiego - liść laurowy - pieprz - ewentualnie odrobina soli Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem(...)wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony sos i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Świetnie smakują ze świeżym chlebem posmarowanym grubo masłem
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury 1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki
Proste Potrawypszennej WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut) CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, otręby z płatkami, ziarna oraz jogurt. Masło rozpuszczamy i studzimy, wlewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko mieszamy łyżką a następnie dobrze zagniatamy. Ciasto ma być plastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy(...)wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy chlebek wyrósł nagrzewamy piekarnik na 200 st.C ustawienie góra dół. POMADA: Wodę mieszamy z mąką i zagotowujemy, zrobi się gęsta. Chleb nacinamy w kilku miejscach a następnie dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego
Pani na deser