mąki pszennej (u mnie typ 520) 50 g płynnego ostudzonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętej chałki ziarno sezamu Przygotowanie: Składniki dobrze wyrobić (jajka można wcześniej ubić), jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne Zostawić na 10 min. po czym(...)posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min. Moja chałka miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała
Proste Potrawywedług Waszych upodobań. Składniki: - 50 dag grochu żółtego, połówek - 50 dag wędzonego boczku, ja użyłam od Hańderka - 50 dag dobrej kiełbasy - 2 duże cebule - 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu - papryka wędzona słodka i ostra - olej - woda lub bulion ok. 3 litrów 1. W dużym rondlu lub w kociołku rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę(...)czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać. Gorącą grochówkę podajemy z chlebem
Apetyczna babeczkaGarść solonych migdałów Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Ciecierzycę z puszki odsądzamy i umieszczamy w naczyniu do blendowania lub mikserze. Jeżeli nie używamy ciecierzycy z puszki, to jej ziarna dzień wcześniej namaczamy. Najlepiej zostawić na noc w wodzie – większa ilość, bo ciecierzyca dużą część wchłonie. Następnie gotujemy do miękkości – ok. 50 minut (można ugotować na parze) i również przekładamy(...)hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Konsystencja hummusu powinna być dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy. Solone migdały siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Solone migdały są do nabycia w sklepach, można je również uprażyć
MarcinChefciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał nasz(...)sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Na rozgrzanej patelni prażyć przez chwilę ziarna sezamu, pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zmiksować
zadanie-gotowanieśledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie(...)szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci na łyżkach. Oczywiście to tylko trzy z wielu sposobów. Nazwa „śledzik” prawdopodobnie wywodzi się z dawnego zwyczaju, zgodnie z którym o północy
mojewypiekiinietylkolaurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy(...)pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego
ladykitchenSkładniki: drożdże świeże 4 dag, woda ciepła 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 50-60 dag, słonecznik ziarenka
W Mojej Kuchni Lubięgłównie węglowodany złożone w połączeniu z prostymi- 550 kcal; Drugie śniadanie to czas na przekąski owocowe z dodatkami- 220 kcal; Obiad to łączenie mięsa/ryb/roślin strączkowych z pełnym ziarnem oraz warzywami- 880 kcal; Podwieczorek zawiera głównie warzywa z dodatkami nasion, pestek bądź białka- 220 kcal. Kolacja dla trenujących to oczywiście białko i węglowodany (po treningu siłowym)- 330 kcal. Mając(...)węglowodan o wysokim IG, np. suszony daktyl, a do max godziny jemy głównie białko, np koktajl białkowy. Wieczorny: 30 minut przed treningiem jemy połączenie węglowodanów złożonych z prostymi, np chleb żytni z miodem. Uważamy by porcja błonnika nie przekraczała 2 gramów, ponieważ obciąży żołądek, co może skutkować późniejszymi problemami. Po treningu oczywiście posiłek białkowy, np wspomniany koktajl. Dla lepszej budowy
Życie na widelcuPolecam przygotowanie zapasów na zimę, bo nigdzie nie kupi się lepszych ogórków niż domowe. Potrzebujemy tylko: świeże ogórki, sól kamienną niejodowaną, czosnek, koper, chrzan, wodę, słoiki
chleba naszegoNie lubię tzw. ogórkowej, jest mi z nią nie po drodze odkąd pamiętam. Zawsze wydłubywałam marchewkowe wiórki z tej robionej przez mamę czy babcię, a jak
Dzieje kuchennej WiewióryPiekłam już wiele chlebów, ale chyba ten odpowiada mi najbardziej. Jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciasto nie wymaga wyrabiania. Myślę, że uda się nawet osobom początkującym w kuchni. Dodatki można dowolnie modyfikować. Lubię do swojego bochenka dorzucić np. słonecznika, siemienia lnianego czy pestek z dyni. Zdjęcia też są z różnych bochenków, a to inny dodatek, a to część(...)keksówki długości 30cm): 1 kg mąki pszennej 1 litr letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 8 łyżek płatków owsianych (część można zastąpić dowolnymi ziarnami lub otrębami) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki poza mąką wymieszać w misce, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. 2. Do zaczynu wsypać 1 kg mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką
Kuchnia domowa AniŁatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym smakiem domowego pieczywa. Składniki 450 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych łyżka suszonych drożdży łyżka oleju łyżka płynnego miodu łyżeczka soli 600 ml ciepłej wody Mąkę wymieszać w dużym naczyniu z płatkami(...)miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy objętość zwiększy się dwukrotnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki (może być silikonowa) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub ziarnami i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, piec 45-60 min. źródło: 'S. Dahl na każdą porę
Słodkie inspiracjeMoje wielkie zupowe odkrycie ostatniego tygodnia. Po uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu
Dzieje kuchennej Wiewiórywspółgrają. Batonik jest słodki ale w granicach przyjemności a struktura i konsystencja nam bardzo odpowiada. Jest to bardzo fajna i smaczna nowość. ____________________________________________________ Ciasteczka Avenki Skład: Składniki pochodzące z pełnego ziarna owsa 59,25 % (płatki owsiane, otręby owsiane), nierafinowany cukier trzcinowy, olej rzepakowy, cynamon 1,51%. Uwielbiamy te ciasteczka! Każdy rodzaj, który jadłyśmy ogromnie nam smakował. Ciasteczka są kruche, idealnie słodkie(...)dobrym momencie bo właśnie się nam skończyła xD Ta mąka służy nam jako dodatek do innych mąk, jest dość uniwersalna oraz lekka. Pasuje do biszkoptów, kruchych ciast a nawet chlebów. My przygotowałyśmy z jej użyciem przepyszne kostki piernikowo-marchewkowe. Piernikowe kostki Zobacz wcześniejsze wydania HEALTH BOX'a cz. XIII
Candy Pandaspieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić(...)nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQJest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)cytryny- 1 łyżka * przyprawy: pieprz, sól Słonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał). Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy. Smacznego! :) * słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta w smaku będzie bardziej
Kraina Miodem Płynąca