chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:133/170)

JABŁKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ 170

QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA - dawniej nazywana złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano "super ziarna przyszłości".  Jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem pełnowartościowego białka - w komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy m.in. uczestniczącą w syntezie białka histydynę, budującą chrząstki lizynę, stymulującą u dzieci hormon wzrostu i wzmacniającą odporność u dorosłych argininę(...)dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało mi się wersji śniadaniowej! Sposobów na pieczone jabłka jest mnóstwo... Na przykład takie z dodatkiem bakalii i podawane z gałką lodów waniliowych w wersji deserowej

wege i kropka
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 59

zmiel na pył :) Voilà! Pamiętaj, żeby nie przechowywać takiej mąki zbyt długo. Kwasy tłuszczowe zawarte w zbożach szybko się utleniają i nabierają jełkiego zapachu. Zawsze miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie(...)razowej sposób przygotowania: Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone!  Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik

Gary Bez dna
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 166

Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina  di farro ( chlebek z farro), który miał(...)produkcji pestycydów czy inych środków chemicznych. Ponadto, twarda łupinka farro skutecznie chroni je przed zanieczyszczeniami. Farro jest bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Doskonałe w przypadku diet , ponieważ jest ziarnem “ubogim “ w tłuszcze , lecz bardzo sycym, a przy tym nie tuczącym. Aby nie przynudzać, na koniec powiem tylko, że farro, za sprawą selenu i witamin  E-B-C jest

Mia Cucina Sofieta
Polędwica suszona a’la parmeńska 131

Witajcie sylwestrowo! Mamy nadzieję, że będziecie się dzisiaj dobrze bawić. Bo my zamierzamy :) Ale jeszcze zanim wyruszycie tam, gdzie wyruszyć macie w planach mamy dla was

Marder&Marder Manufacture
Lekki żytni biszkopt ze śliwkami i słonecznikiem 96

mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto i to żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary, że jest(...)albo zwykłego cukru, jeśli ktoś używa) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy 500g śliwek węgierek 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę, najlepiej to robić mikserem, żeby jak najbardziej masę napowietrzyć. Następnie powoli dodawać mąkę

Dietolog
Ekologiczne produkty Allos! 118

morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą, dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie(...)rodzaj użytych przypraw całkowicie zmienia smak każdego produktu, dlatego mogę powiedzieć, że ten chlebek ma w sobie "to coś". :) Skład: pełnoziarnista mąka żytnia* (68%), pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001. * De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki:  mąka

Poranek na słodko
Chrupiace musli czyli Granola truskawkowo-rabarbarowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.81 121

Przeczytałam ostatnio artykuł o tym co sklepowe płatki mają w sobie... dobrze nie jest! U nas granola się skończyła i były grane corn flakesy (właściwie z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brokułowy pasztet z ciecierzycy 128

Ciecierzyca  to roślina strączkowa zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, która w krajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające  oraz duża

Pora na pora i pomidora
Zakwas na biały barszcz 112

nadaje zakwasowi pewnej delikatności, a żytnia sprawi, że będzie ostrzejszy w smaku.  Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej razowej 3 szklanki wody 2-3 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 3-6 średnich ząbków czosnku (w zależności jak bardzo lubimy czosnek) Na początek należy dobrze umyć i wyparzyć słój , w którym będziemy przygotowywać zakwas.  Wodę na zakwas(...)butelki i wstawić do lodówki. Wskazówka: jeśli zależy nam na przyspieszeniu fermentacji, wtedy można dodać 2-3 łyżki soku z ogórków lub z kiszonej kapusty, albo kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Niech to jednak będą nasze własne ogórki lub nasza własna (lub babci, mamy czy cioci) kapusta, żebyśmy mieli pewność, że to prawdziwy kwas z naturalnym kwasem mlekowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 121

kształt i dzięki temu dobrze wyrabia ciasto w trakcie zagniatania. Ponadto robot ma wytrzymały silnik, dzięki czemu bez problemu poradził sobie z trudnym zadaniem, jakim jest zagniatacie ciasta na chleb lub pizzę. Bądźmy szczerzy - ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego jest męczące, czasem wiec wyrabiałam ciasto mikserem z dołączonymi haczykami, jednak praca z robotem planetarnym jest bez porównania przyjemniejsza i szybsza(...)osób: na ciasto: 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 150 ml ciepłej wody 250 g mąki orkiszowej 1 łyżka siemienia lnianego lub innych ziaren 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy extra virgin dodatki: 1 puszka całych pomidorów szczypta soli szczypta suszonego oregano 100 g tartej mozzarelli 2 łyżki kaparów garść listków bazylii 4 plastry szynki

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus idealny 117

Hummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty(...)oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar PRZYGOTOWANIE: Tahini : 1/2 szklanki sezamu oliwa sezamowa (opcjonalnie) Sezam prażymy na suchej patelni(uwaga, żeby nie przywalić bo wyjdzie gorzkie).Ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy olej i miksujemy- co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek. Miksujemy do momentu, aż pasta stanie się kremowa i jednolita. Przekładamy do słoika-trzymamy w lodówce

Kopystką po garach
Pasta słonecznikowo-oliwkowa do chleba, Sztuka zrywania 91

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Qlinarnie i Qlinarnie
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 197

Zaczyn: 30 g zakwasu pszennego lub żytniego 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka 110 g letniej wody Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Pomidorowy krem do pieczywa 176

Wszystkie Wegusy bez wyjątku znają sojowe pasztety, które można kupić, ich cena zaczyna się od 2,60, i nie wiem jak Wy, ale ja takie 100g

greenscarf
Brokuly w slonecznikowym sosie 161

Dawno, dawno temu gdy Wiewióra była jeszcze młoda odkryła pewna stronę z przepisami... potem zaraz kolejną i jeszcze jedną... i tak przepis po przepisie odkryła, że

Dzieje kuchennej Wiewióry