należał on do tzw. zdrowych słodyczy Spróbuj słodycze przygotować samodzielnie w domu, na przykład takie jak: ➤Batoniki z amarantusem, orzechami i sezamem ➤Czekoladowe kuleczki z płatkami owsianymi i ekspandowanym ziarnem ➤Kruche ciasteczka owsiane Jakie powinno być drugie śniadanie dla osób wykonujących pracę siedzącą? Kanapki są dobrym rozwiązaniem, ale najlepiej jest unikać jasnego pieczywa(...)dodatkiem pieczywa. Pieczywo można upiec samodzielnie w domu. Nie jest to ani trudne, ani szczególnie pracochłonne. Wypróbuj jeden z wielu moich przepisów na pieczywo , szczególnie polecam poniższe: ➤Pszenny chleb drożdżowy z żółtym serem ➤Maślane bułeczki śniadaniowe ➤Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami w oliwie Sałatka na drugie śniadanie Sałatki świetnie nadają się, aby zabierać je ze sobą
Codzienna kuchnia niecodziennaTen przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu
R'n'G KitchenKto nie lubi ogórków, no kto? No dobra, jedną osobę znam. Ale, jak to się mawia, jedna jaskółka wiosny nie czyni, czy jakoś takoś. Chociaż nie
Marder&Marder Manufacturemarchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna pieprzu czarnego i zielonego 3-4 liście laurowe, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 garści natki pietruszki Do średniej wielkości garnka wlewam wodę, tak do połowy wysokości, doprowadzam do wrzenia i wkładam(...)batat jest miękki. Paprykę pokrojoną w około 1 cm kawałki – gotuję najkrócej, ok. 5 minut. Na koniec soczewica. Całość doprawiam pieprzem cytrynowym i natką pietruszki. Zupę podaję z chlebem
Niebieski kubek z kawaZnalezione tutaj . Składniki: - 300-350g śledzi a'la matjas - 1 mała główka czosnku - 2 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku - 300ml oleju (dałam rzepakowy) - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego Śledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Ja wylewam zalewę, przepłukuję je, zalewam czystą wodą i odstawiam na ok.1h. Następnie wodę wylewam i wlewam czystą, odstawiam na kolejną godzinkę. Najlepiej(...)wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota! Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię
Smaczne ZdroweSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić(...)się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podawać z chlebem
wyzwania kuchenneproduktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy(...)mąka / mączka migdałowa . Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika . Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka
coolinarnastrefa.blogspot.comSmaczne chrupiące bułki czosnkowe, które są dobre na śniadanie, na kolację i do grilla. Skład: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka
chleba naszegolinkiem jest niemal identyczny ale bez dodatku nasion Chia. Zupełnie inna struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba. Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza. Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy(...)wody, • 20g soli, Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i wyrabiamy kilka minut. Następnie dajemy ciastu odpocząć przez 20-30minut. Wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub ziarnami foremek, o rozmiarach 20x11 i 24x13, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. U mnie ciasto rosło około 2 godziny i 40 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Leśny Zakątekkwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale nie dlatego, że uważam się za wybitnego piekarza. A dlatego, że dostrzegam w tym jakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;) Składniki: 550 g mąki pszennej chlebowej 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków 125 ml letniej wody 125 ml letniego mleka 20 g świeżych(...)ciasto podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować w dłoniach bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch można posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut, do zrumienienia
zadanie-gotowanieSkładniki (na 10 porcji) - 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g), - ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g), - 2 łyżki nasion chia (ok. 20g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g), - 2 łyżeczki soli, - 1 łyżka miodu (ok. 24g), - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g), - 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę(...)odstawiamy na 1-2 h. 4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min. 5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia. Chleb jest bogaty w: - kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 95 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPyszne domowe pieczywo zawsze się cieszy powodzeniem. Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 50
chleba naszegoZakwas z buraków robiły nasze babcie, wykorzystując go do gotowania czerwonego barszczu, a także do picia, doskonale wiedząc, że jest zdrowy. Dlaczego zatem i my nie
Bułka z Chlebemzrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą do przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku zakwasu(...)móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet od 6-miesiąca życia. 0,5 kg buraków 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 4 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 1 łyżka soli około 1,5 litra wody Wyparzamy dwa litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i zgniatamy trzonkiem noża. W dużej
Dieta bez mlekaziołowym pesto. Te ziołową pastę można zamiast ziół i czosnku dodać również do tej w/w zupy. W Toskanii do minestrone dodaje się gotowaną, białą fasolę i grzanki z pszennego chleba. Wtedy zupa staje się sycącym, jednodaniowym posiłkiem. W innych regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie(...)czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej pietruszki 5 łyżek świeżo startego parmezanu Przygotowanie Bób blanszowałem 2-3 minuty w posolonej wrzącej wodzie. Odcedziłem, opłukałem zimna wodą, każde ziarno wycisnąłem z osłonki. Posoliłem, popieprzyłem. Boczek pokroiłem w kostkę. Por przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Cebulę drobno pokroiłem w kostkę. Łodygi selera umyłem, marchewkę obrałem. Warzywa pokroiłem na półcentymetrowe
R'n'G Kitchen