ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz 3 liście laurowe łyżka masła ząbek czosnku ok 2 litrów bulionu warzywnego Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy(...)drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka. Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego
ChilliJemyWitajcie. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na domowe pieczywo. Tym razem zrobiłam 100% chleb żytni na drożdżach. Taki chlebek jest pyszny, sycący (bo nie dmuchamy) i zdrowy. No i ten zapach... Składniki: 3 szkl mąki żytniej (u mnie typ 720) 1 op. suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 3/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka oleju do posypania(...)ręki, odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy, smarujemy wodą oraz posypujemy obficie czarnuszką (lub innymi ziarnami). Odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach
słodkie i nie tylko historie kulinarnezwykłej 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz majeranek, lubczyk kilkanaście suszonych śliwek (można drobno pokroić) Namocz fasolę na noc. Następnego dnia zalej wodą nieco ponad powierzchnię ziaren, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ugotuj do miękkości. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami (jeśli zupa jest za gęsta dolej więcej wody i ponownie zagotuj). Zblenduj(...)całkiem ok; w sklepie dostępna również pizza bezglutenowa i bez laktozy - tofu w różnych wersjach, mój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo smaczne, szybki
Qlinarnie i Qlinarnienóż szefa kuchni - najczęściej używany, wszechstronny nóż, bez którego w trudno sobie wyobrazić codzienne przygotowywanie posiłków. Służy do krojenia mięsa i ryb, siekania ziół, szatkowania, rozgniatania (np. czosnku, ziaren pieprzu). Najczęściej ma długość od 16 do 25 cm i szerokie przy rękojeści, zwężające się ku czubkowi ostrze. Ostrzony na całej długości pozwala precyzyjnie kroić produkty bez szarpania i uszkadzania(...)niezwykle twardego ostrza i wysokiej odporności na korozję. nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSamo zdrowie :-) Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :) Pasztet z soczewicy Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki(...)smażenia, Wykonanie: Soczewicę należy dokładnie wypłukać, przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody (500ml), wodę lekko osolić, dodać liść laurowy i kilka ziarenek gorczycy.Gotować,aż ziarna się rozpadną na papkę (ok 20-30 min) , od czasu do czasu mieszając.Wyjąć przyprawy i przestudzić soczewicę. Marchewkę , selera, pietruszkę obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę
Aromatyczne Podróżesamodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji posiłku. Bigos 2016-05-03 17:12:49 Bigos, czyli polskie danie narodowe w wersji możliwie bliskiej tradycji(...)szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz świeżo mielony sól (albo i nie, patrz niżej) 3-4 łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego w jego
Kulinarna PokusaMoje pierwsze autorskie bułki :) kupiłam czarnuszkę i nie wiedziałam jak ją wykorzystać w bułkach ,wszędzie tylko chleby a ja uparłam się na bułeczki więc sobie wymyśliłam :) a wyszły pachnące i chrupiące a środek mięsisty ..... zapach w całym domu jak w piekarni :) PRZEPYSZNE :) Składniki : na 10 dużych bułek - 200 g mąki orkiszowej - 210 g mąki pszennej razowej(...)serka Almette - 15 g soli - 10 g cukru trzcinowego (może być zwykły ale trzcinowy nadaje karmelowego posmaku) - 6 łyżek siemienia lnianego - 2 łyżki czarnuszki - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki sezamu dodatkowo do posmarowania - jajko + łyżka mleka ziarna wg uznania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże ,cukier i część letniego mleka wymieszać
Wypieki Renesmak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! " Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko wówczas trochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem(...)jogurtu naturalnego (użyłam mój własny ) - 25g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - 10g soli (u mnie himalajska) Posypka: - 1 żółtko - 1/2 łyżki tłustego mleka (u mnie 3,2%) - 15g ziaren do posypania: maku i/lub sezamu Drożdże rozkruszyć do miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy
Smaczne ZdroweMoże i nie jest to typowy czas na przygotowywanie tych rybek, ale... jest taki czas w życiu kobiety, kiedy częściej niż zwykle sięga po śledzie… Składniki
OliveandThymeZobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno. Farsz
Dzieje kuchennej Wiewiórynasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu(...)oliwę. Tą oraz wiele innych gatunków oliw i sycylijskich przysmaków możecie teraz zamówić dzięki powstałemu niedawno sklepowi internetowemu na stronie La Piccola Sicilia - klik. Jako wielka miłośniczka kasz i ziaren włączyłam je oczywiście zarówno do menu, jak i do wspólnych posiłków. Dzięki uprzejmości firmy KUPIEC promującej zdrowe odżywanie pod hasłem Zdrowe nie nudne (klik) mogliśmy cieszyć się zdrowymi produktami podczas
KUCHARNIAKilka tygodni temu na blogu pojawił się już wpis z użyciem ciecierzycy. Był to przepis na hummus . Tym razem postanowiłam przygotować pastę do chleba. Połączyłam ciecierzycę z orzechami laskowymi. Pasta wyszła obłędna! Koniecznie ją wypróbujcie Pasta z ciecierzycy i orzechów Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki około 100 g orzechów laskowych (lub innych dowolnych) łyżka płynu z puszki po ciecierzycy(...)odrobinę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Gotową pastę przekładamy do miseczki polewamy oliwą z oliwek, ozdabiamy kilkoma ziarnami ciecierzycy i orzechów. Smacznego Artykuł Pasta z ciecierzycy i orzechów pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujezupy wyławiam kiełbasy i kroję je na grubsze plasterki, wygodne do jedzenia i mieszczące się bez problemu na łyżce i w ustach. Czasami żurek jemy w miseczce z podpieczonego chleba, czasami podaję go po prostu z pieczywem – i pszennym, i żytnim, i ciemnym razowcem. Gdy żur to cały nasz obiad – podaję do niego tłuczone, gotowane ziemniaki, okraszone wysmażoną na oleju(...)wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli 3g suszonych grzybów 2 pełne łyżeczki majeranku 3 spore ząbki czosnku 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu 120g śmietany 18% tłuszczu, gęstej i kwaśnej 500-600ml domowego zakwasu na żur 4 łyżki stołowe chrzanu tartego ze słoika
Karo in the KitchenLubimy zabezpieczać się przed zimą. Lubimy smaki lata, smaki jesieni. Dlatego często robimy wszelakie przetwory czy inne rzeczy o wydłużonej trwałości. Tak żeby zamknąć smak w
Marder&Marder ManufactureA wiecie, że cebula jest niskokaloryczna? Że obniża poziom cholesterolu? I, że jest dobrym źródłem witaminy A, B6, B1 i kwasu foliowego? My nie wiedzieliśmy, dopóki
Marder&Marder Manufacturecynk, że za 15 minut przyjedzie gość. Co podać...co podać na szybko? Do pogaduch ? Coś małego, coś dobrego, coś zdrowego...coś fajnego! Jak na złość bułki się skończyły, chleb był "wczorajszy". A gość makaronu..nie je! Z 15-tu zrobiło się 10 minut i trzeba było działać! Składniki -krakersy -szprot w oleju u mnie GRAAL Ziołowo(...)PORCELANA BOGUCICE Jest długa i dość płaska, zatem krakersy oraz inne przekąski na siebie "nie wpadają". Ale do roboty! Do misy wrzuciłam twaróg oraz szprota- wcześniej odlałam olej. Wsypałam ziarna. Dodałam koperku posiekanego drobniutko. Dosmaczyłam pieprzem ziołowym. Jeszcze delikatna szczypta szafranu. I utarłam na pastę. Na każdy krakers kładłam sporą ilość pasty, dodałam korniszona, paprykę i ulubione zioła. Zadzwonił dzwonek
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przedstawiam przepis na drugi rodzaj chleba, jaki robię na co dzień (zostały jeszcze bułki). Zasada generalnie jest taka sama jak przy chlebie przenno-żytnim. W porównaniu z poprzednim chlebem zmieniaja się w zasadzie tylko proporcje. Wrzucam przepis na szybko i przepraszam, że dawno nic nie publikowałam ... no cóż przygotowania do świąt... Za to obiecuję pokazać kilka przepisów(...)zakwas: mieszam go ze szklanką mąki żytniej i wodą do uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle
Lubczyk i Waniliadniowego) ok. 300 g wędzonego boczku 1 pęto dobrej, niezbyt grubej kiełbasy 2 marchewki starte na grubych oczkach 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do wrzącego bulionu dodać wędzony boczek (w jednym kawałku - po ugotowaniu żuru należy go usunąć), liście laurowe i ziele(...)zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego
W SMAKmąki pszennej (u mnie typ 520) 50 g płynnego ostudzonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętej chałki ziarno sezamu Przygotowanie: Składniki dobrze wyrobić (jajka można wcześniej ubić), jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka, tak aby ciasto było miękkie i elastyczne Zostawić na 10 min. po czym(...)posypałam sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, lekko naparowanego (np. spryskiwaczem) Pieczemy ok. 30 min. Moja chałka miała smak pomiędzy słodką bułką, a chlebem. Mnie b. smakowała
Proste Potrawywedług Waszych upodobań. Składniki: - 50 dag grochu żółtego, połówek - 50 dag wędzonego boczku, ja użyłam od Hańderka - 50 dag dobrej kiełbasy - 2 duże cebule - 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu - papryka wędzona słodka i ostra - olej - woda lub bulion ok. 3 litrów 1. W dużym rondlu lub w kociołku rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę(...)czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać. Gorącą grochówkę podajemy z chlebem
Apetyczna babeczkaGarść solonych migdałów Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Ciecierzycę z puszki odsądzamy i umieszczamy w naczyniu do blendowania lub mikserze. Jeżeli nie używamy ciecierzycy z puszki, to jej ziarna dzień wcześniej namaczamy. Najlepiej zostawić na noc w wodzie – większa ilość, bo ciecierzyca dużą część wchłonie. Następnie gotujemy do miękkości – ok. 50 minut (można ugotować na parze) i również przekładamy(...)hummus jest zbyt gęsty i źle się miksuje, możemy dodać nieco zalewy lub wody z gotowania. Konsystencja hummusu powinna być dopasowane do tego, jak chcemy go podać. Do smarowania chleba przyda się gęstszy, natomiast jako dip do warzyw nieco rzadszy. Solone migdały siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Solone migdały są do nabycia w sklepach, można je również uprażyć
MarcinChefciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał nasz(...)sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Na rozgrzanej patelni prażyć przez chwilę ziarna sezamu, pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zmiksować
zadanie-gotowanieśledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli - mały kawałek czerwonej papryki - kilka gałązek szczypiorku - gałązka świeżego kopru - sok z cytryny (mała łyżeczka) - pieprz cytrynowy - pieprz czerwony – ok. 6 ziaren - 2 łyżki oliwy cytrynowej Dodatkowo: - Pumpernikiel pełnoziarnisty Śledzie moczymy w zimnej wodzie (jak długo – zależy od stopnia zasolenia – trzeba spróbować), byle nie zadługo, bo stracą swoją jędrność. Orzechy włoskie(...)szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci na łyżkach. Oczywiście to tylko trzy z wielu sposobów. Nazwa „śledzik” prawdopodobnie wywodzi się z dawnego zwyczaju, zgodnie z którym o północy
mojewypiekiinietylkolaurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy(...)pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego
ladykitchen