Od kiedy mam wegankę w domu czynię różne "sztuczki" by jedzenie dla niej było apetyczne, a wręcz samo wołało: "zjedz mnie"... Nie zawsze to się udaje
Proste Potrawysłoniny na skwarki 0,5 kg wędzonej kiełbasy ( najlepiej okopconej – niestety tym razem była sklepowa ) 4-5 listków laurowych – dużych 6-8 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka cukru do przełamania kwasu kapusty 3 cebule średniej wielkości 8-9 suszonych grzybów Boczek , cebulę i kiełbasę kroimy na średniej wielkości kawałki(...)chrupiące skwarki . Normalnie , babcia wlewała całą zawartość patelni , razem z wytopionym smalcem , ale ja zdejmuję skwarki łyżką cedzakową , a smalec zlewam do miseczki ( zostawiam do smażenia lub na chleb ) , żeby wątroba mi nie wyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżychleba, kaszy, makaronu czy ryżu. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. Miłośnicy kasz, pełnoziarnistego ryżu i chleba razowego nie mają problemów z wysokim ciśnieniem czy miażdżycą. Zawarty w tych produktach błonnik normalizuje poziom cholesterolu, a także zapobiega zaparciom. Od kilku lat zaobserwować można modę na jedzenie naturalne(...)specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć w ciepłe miejsce. Najstarszą nam znaną kaszą jest kasza jaglana, którą otrzymuje się z ziaren prosa. Gotujemy ją około 20 minut, pod przykryciem. Gdy zostanie nieco wody, najlepiej odstawić ją na całą noc, owiniętą kocem. To doskonały i tani lek na przeziębienie, a przygotowany z kaszy kleik
Moja smaczna kuchniaOstatni w burgerowej serii, a tak naprawdę pierwszy etap tworzenia burgerów są to bułki. Zainspirowana tym przepisem przygotowałam bułki razowe. Przez moje gapiostwo pozwoliłam
Czerwony GupikO moich hummusowych poczynaniach pisałam Wam już kiedyś . Wówczas nie mogłam sobie pozwolić z rożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący
Dzieje kuchennej WiewióryO moich hummusowych poczynaniach pisałam Wam już kiedyś . Wówczas nie mogłam sobie pozwolić z rożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący
Dzieje kuchennej WiewióryA co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był
Lawendowe NieboDzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki
Rozpustne gotowanieLubicie czy nienawidzicie ? Próbowaliście, czy to nadal przed Wami ? Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE ! Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w
kolorowotorcikowoPyszne domowe bułki, które zawsze mają powodzenie u smakoszy. -- Skład: 0,5 kg mąki pszennej typ 650 , 0,5 kg mąki żytniej typ 2000
chleba naszegorozpoczęliśmy dzień była Galeria Szyb Wilson, położona kilka kilometrów od historycznego osiedla. Odbywają się w niej różne ciekawe eventy. My trafiliśmy akurat na Festiwal Kawy i Czekolady. Aromat palonych ziaren kawy oraz czekolady unoszący się w powietrzu był niesamowity. Oczywiście nie wróciliśmy do domu z pustymi rękami bo zakupiliśmy dwie czekolady – z truskawkami oraz z orzechami laskowymi od Słodki Przystanek(...)Nikiszowcu projektanci zaproponowali nowe rozwiązanie polegające na zabudowie trzykondygnacyjnych bloków tworzących czworoboki z dziedzińcami. Każdy z nich wyposażony był w takie elementy jak chlewiki, komórki czy piece do wypieku chleba. W efekcie takiego zabiegu powstało dziewięć budynków połączonych przewiązkami. Każdy z bloków zbudowany jest z cegły, a obramowania okien malowane są na kolor czerwony co stanowi bardzo charakterystyczny element tego
Życie ze smakiemnajwyższej zawartości kakao, jest znalezienie tej czekolady, która perfekcyjnie odpowiada naszym gustom. Procenty, widoczne na wielu produktach z ciemnej czekolady, odnoszą się do zawartości wszystkich składników pochodzących z ziaren kakaowca. Wyższa zawartość, to więcej czekolady i mniej pozostałych składników, zwłaszcza cukru. Wyższy procent, to także bardziej intensywny, gorzki, czekoladowy smak". I to chyba wszystkim nam wydaje się jasne(...)wyczuwalną nutą wanilii . Czekolada bardzo delikatna w smaku i myślę, że znalazła wielu wielbicieli. 78% zawartości kakao w czekoladzie to mój faworyt. W czekoladzie możecie wyczuć smak przypieczonego chleba czy też herbatników, odnajdziecie nuty prażonego słodu i karmelowy wyraźny aromat. Ten moment kiedy w chwili ugryzienia, jest mocny i słyszalny trzask, lubię tą chrupkość w czekoladzie, wtedy wiem
SMYKWKUCHNIGdybym miała na to czas, podawałabym swieże gorące bułeczki na każde śniadanie :) Te są wyjątkowo wilgotne i pachnące za sprawą zeszklonej cebulki. Natomiast dzięki dynii mają
Mienta blogWszelkiego rodzaju imieniny, urodziny, spotkania rodzinne no i przede wszystkim Święta Bożego Narodzenia rozpoczynały się od miseczki gorącego, pachnącego kapustą, grzybami i jałowcem bigosu. Do tego kromka domowego, świeżutkiego chleba i posiłek gotowy. Podstawą dobrego bigosu są jego składniki – kapusta kiszona, mięso, śliwki, jałowiec oraz czas gotowania. Im więcej razy będziecie go odgrzewać i dusić tym smaczniejszy będzie. Spokojnie(...)kiszonej kapusty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól i pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki majeranku, kilka ziaren jałowca Przygotowanie: 1. Cebulkę zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodajemy mięso i dokładnie je obsmażamy. Wlewamy 2 szklanki gorącej wody, solimy, doprawiamy pieprzem i zagotowujemy. Następnie dodajemy suszone grzyby
Życie ze smakiemnaturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1opakowanie drożdży instant ( 7g) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić razem z cukrem w letniej wodzie z dodatkiem 5-6 łyżek mąki pszennej. Odstawić(...)wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut
W garach u Gosi