chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:144/170)

Miodowe bułeczki 134

Bułki na miodzie, czyli lekko słodkie pieczywo pachnące miodem. Czy zdrowsze od tego na białym cukrze, nie mnie oceniać, ale na pewno bardzo smaczne. Oryginalny przepis

Czerwony Gupik
Prosiak z galarety. 149

     Święta Wielkanocne zawsze były hucznie obchodzone, o wiele bardziej niż Boże Narodzenie. Śniadanie Wielkanocne zaczynało się po rezurekcji i trwało baaardzo długo

Rozpustne gotowanie
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 162

powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu, ale innych powaliła na kolana); całe worki z ziarnami wanilii (wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy(...)przy wejściu. Wszystko wykonane jest z cukru, detale są niezwykle dokładne, a postaci wydają się niemal żywe. Mistrzostwo. Kolejnym celem była fabryka Schulstadu - zdarzało Wam się kiedyś jeść ich chleb? Mi, muszę przyznać, raczej rzadko - wolę taki z mniejszych piekarni, nie nastawionych na hurtową ilość. Bo, moi drodzy, ilości są tutaj wręcz przerażające. Mąki używa się w setkach kilogramów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser żółty Monterey Jack - Dry Jack 137

Dzisiaj mamy dla was żółty ser Monterey Jack . To amerykański ser, produkowany w stanie Kalifornia, w mieście Monterey (od którego wziął swoją nazwę). Tutaj, na wstępie

Marder&Marder Manufacture
Dietetyczny pasztet z kurczaka 168

Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia

Codziennik Kuchenny
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 145

wyścigi. Zupełnie jak przed laty, gdy z dziećmi z sąsiedztwa zjeżdżaliśmy z najwyższej górki na stalowych miednicach i wielkich plastikowych workach.  A potem Mama przyjaciół częstowała nas domowym chlebem z masłem i cukrem.  I właśnie wtedy zobaczyłam na niebie UFO. Tak mi się wtedy zdawało.  Dopiero po latach dałam się przekonać, że był to sputnik(...)smakował! KOKOSOWY PUDDING Z QUINOA Z MUSEM Z PERSYMONY  1/2 filiżanki quinoa 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy 1/5 filiżanki cukru ok. 500 ml mleka kokosowego szczypta soli Ziarna quinoa  przesypać na sitko i opłukać w zimnej wodzie. Do średniego rondla wlać mleko kokosowe, cukier oraz ziarenka wanilii. Trzymać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, dosypać quinoa

KUCHARNIA
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 101

nocy nie mogłam spać. Minęła północ a ja wolałam skubać orzechy włoskie niż jeszcze się kłaść. W międzyczasie cały czas doglądając moją żytnią mieszankę, która miała stać się chlebem i która rosła i rosła.. i urosnąć nie mogła. Już spisałam ją na straty ale postanowiłam dać jej czas do rana. Potem minęła 1:00 a ja jeszcze czytałam, przepisy(...)podstawówce, najlepiej gotuje mi się po północy.  Składniki (keksówka o długości 20 cm): 4 duże, dojrzałe banany  2 jaja  150 gram mąki orkiszowej z pełnego ziarna  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 50 gram czekolady deserowej  Dodatki: duszone na maśle jabłka z goździkami i syropem klonowym  karmelizowane winogrona i figi

Mango Papaja
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 153

przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny(...)pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń lubczyku • odrobina oleju do podsmażenia wątróbek Sposób przygotowywania: 1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu kolorowego i sól. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 45 min., po tym czasie dokładamy mięso z indyka (gotuje się szybciej niż wołowina). 2. Gdy mięsa zaczynają być miękkie

W mojej kuchni
Wegańska zupa chrzanowa 161

ząbki czosnku                    - 4 ziarna ziela angielskiego                    - 3 liście laurowe(...)gotowanego wcześniej bulionu. Wrzucamy je do zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Dżem dyniowy z nutą pomarańczy i wanilii 95

Jeśli macie w domu nadmiar dyni i nie bardzo macie na nią pomysł, warto zrobić dżem dyniowy. Prosty w wykonaniu, a do tego bardzo aromatyczny i

Mieszam w Garnku
16 przepisów na pastę do chleba 209

Szukacie pomysłów na coś innego na  kanapki,śniadanie-do pieczywa? Przygotowałam dla was post w którym zebrałam wszystkie moje pasty kanapkowe w jednym miejscu-może

Swojskie jedzonko
Pieczony boczek z fenkułem 125

nieziemsko! Do przygotowania boczku potrzeba nam: około 1,5kg surowego (mięsnego) boczku ze skórą 1 butelka pół słodkiego lub pół wytrawnego białego wina 250-500 ml wody anyż w ziarnach lub gwiazdkach (kotanyi) kminek  (kotanyi) owoce jałowca (kotanyi) około 8-10 liści laurowych (kotanyi) sól gruboziarnista  1 duży fenkuł (koper włoski) lub dwa mniejsze  2 łyżki śmietanki(...)piekarniku. Po wyjęciu z pieca boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach aromatyczne mięso. Pozostałość sosu z brytfanki pozbawiamy tłuszczu przy pomocy paru kromek chleba, które zadziałają na niego jak gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym

Kuba Gotuje
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 133

powietrza czerpie się spokój, odprężenie, wolność. Jest się swoim własnym gościem, a takie właśnie powinno być lato.  W rozkosznym odurzeniu, kiedy już ostatnia gruszka została przepołowiona, ostatnia skórka chleba zgarnęła ostatnie okruchy gorgonzoli, ostatnia kropla wina spadła do kieliszka, można przeżuwać w myśli, jeżeli ma się skłonności do tego, swoje uczestnictwo w wielkim zbiorowym błogostanie.  Bo zapada się(...)MASCARPONE POACHED PEACHES WITH RASPBERRIES AND MASCARPONE 2 szklanki wody 1 1/4szklani cukru 3/4 szklanki białego wytrawnego szczypta soli laska cynamonu  laska wanilii skórki z limonki 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 6 brzoskwiń ok. 3 szklanek malin opakowanie mascarpone sok z limonki cukier waniliowy Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Do dużego płaskiego rondla włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem

KUCHARNIA
Sery z francuskich Alp 187

piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi białymi winami: Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling oraz Madiran,Beaujolais(...)szwajcarskiej granicy niekupienie go byłoby wielkim błędem. TO JEDEN Z NAJLEPSZYCH SERÓW JAKI W ŻYCIU JADŁAM. To tradycyjny, farmerski, niepasteryzowany półmiękki ser. Jest kruchy, ma niewiele oczek wielkości ziarna grochu, pokrywa go czerwona, chropowata skórka z tzw. dziobami, czyli drobnymi spękaniami. Naturalna, czerwonobrązowa skórka jest twarda, sucha i pokryta jest całym mnóstwem maleńkich otworów. Ten ser żółty

gutfut

Proponowane wyszukiwania