Nasz ulubiony chlebek z kaszy jaglanej , w jeszcze pyszniejszej odsłonie. Dopieszczony w smaku, idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych past. Nam bardzo smakuje
Smaczne Zdrowemleku jest - UWAGA! UWAGA! - błędne . Otóż wapnia - i to dużo! - jest w MAKU, SEZAMIE, SUSZONYCH FIGACH, ORZECHACH ( MIGDAŁY! ), oprócz tego w MELASIE (osobiście nie używam), ROŚLINACH STRĄCZKOWYCH , ziarnach zbóż ( AMARANTUS! ), roślinach ciemnozielonych (król BROKUŁ , tak, tak! :) ) i wielu warzywach, w tym - uwaga, uwaga - w MARCHEWCE ! Marchew zresztą stosowana jest w leczeniu osteoporozy, oczywiście równocześnie z odstawieniem mleka - szok(...)Nasza starsza córka, prawie 5-letnia, wegetarianka od 2 lat, obecnie prawie weganka (dlaczego prawie? bo zdarza jej się zjeść coś nie-wegańskiego - przedszkole, goście, itd. - coś w stylu chleb z masłem czy jakieś słodycze z mlekiem w proszku) - na przeglądzie u stomatologa była ledwo miesiąc temu - wszystkie ząbki piękne i zdrowe, ani śladu próchnicy. Jeszcze nigdy nie musiała mieć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDrożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone
https:KKuchniaMniamprzepisie powinniśmy kupić pół kilo bułek typu ciabatta (albo mieć tyle z poprzedniego dnia) i odciąć skórki, tak by została tylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie(...)najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki”, ale nie pod “makaron”, Ostatnią uwagą są małe nieścisłości w tłumaczeniu np. kumin występuje jako ziarna kminu a plasterki jabłka to 2 milimetrowe cząstki. Pomimo tego całość jak najbardzije warta jest polecenia. Moim ulubionym przepisem jest łosoś Bridget Jones. To żartobliwe nawiązanie do dania wg. wymyślonego przez
Ugotowane pozamiataneKolejny hummus i kolejna pychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy
Smaczne ZdroweDieta bezglutenowa to ostatnio jeden z najpopularniejszych tematów w sieci i wśród ludzi. Niemniej jednak zacznijmy od tego co to w ogóle jest gluten? Gdzie można
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!użytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby się zjeść :) Bułeczki pieczone z poniższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki niż standardowe, faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią(...)bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie
Grunt to przepis!Pasta do pieczywa z buraków i czosnku pochodzi z książki "Super żywność czyli superfoods po polsku" Małgorzaty Różańskiej. Jest to bardzo prosta bo składająca się w
Kuchnia MagdaLenyrobię to inaczej dlatego,że wywar z gotowania wykorzystam do sosu i chcę by był jak najbardziej skoncentrowany. Składniki: ośmiornica odmrożona (ok. 1 kg) 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 2 szklanki wody na sos: 110 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pokrojona w pół plasterki 2 duże czerwone cebule pokrojone w pół plasterki maka do opruszenia(...)pieprzem. Na talerzach umieścić na środku puree z bakłażana,na puree ułożyć kawałki ośmiornicy,dodać owoce kaparów a całość polać greckim sosem Kokkinisto.Grecy podają do tego tosty z chleba nasmarowanego oliwą pieczone na ruszcie i dobre czerwone wino
Sztuka gotowania w/g Samirydakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy(...)całych nasion kolendry (jeśli robię dla Żony to daję o połowę mniej, bo Ola nie przepada za zapachem kolendry) 2 łyżeczki nasion kminku lub kuminu 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub papryki w płatkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki soli ( można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktórej zapomnieli! Ale nie jest ze mną aż tak źle! Rzuciłam nałóg, choć właściwie powinnam powiedzieć, że przerzuciłam go na inny teren. Kuchnia! Smakowanie. Podjadanie. Odrywanie gorącej piętki chleba. Parzenie palców gorącymi ciasteczkami. Podlizywanie masy. Tu nie jestem w stanie się opanować. Powtarzam sobie, że to kolejny etap procesu przygotowania potrawy i bardzo mi to podejście odpowiada;) Jednak(...)morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej gałki muszkatołowej Orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki
KUCHARNIAsię w sprzedaży najwyższej jakości produktów od małych wytwórców z Wielkiej Brytanii, ale też z Europy i całego świata. Można tu nabyć owoce, warzywa, sery, mięsa, dziczyznę, owoce morza, chleby i ciasta, a także przekąsić co nieco w jednym ze streetfoodowych stoisk. Stoiska są eleganckie, produkty wyszukane, a cały targ przypominał mi wielkie delikatesy. Borough Market odbieram jako dużo elegantsze(...)Mój apetyt na słodkie został na szczęście zaspokojony. Kolejnym przystankiem wycieczki był pobyt w kawiarni specjalizującej się w czekoladzie. Spróbowaliśmy wspaniałego brownie, gorącej czekolady oraz herbaty na bazie łupinek ziarna kakaowego. Pod koniec odwiedziliśmy również dwa stoiska specjalizujące się w mięsie. Pierwsze z nich sprzedawało dziczyznę (m.in. strusia i jeśli dobrze pamiętam zebrę), na drugim mięsne burgery i rarytasy
Chilli Czosnek i Oliwawołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła(...)średnie ząbki czosnku 250g cebuli, najlepiej różne 150g marchwi 150g pietruszki 350g ziemniaków 1 duży mięsisty pomidor – malinowy lub bawole serce ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki kolendry w ziarnach ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu w ziarnach 1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej ostrej 4-5 pełnych łyżek papryki słodkiej sproszkowanej, z lekkim czubem 2 płaskie łyżeczki
Karo in the Kitchenwszystkich stron na mocny kolor. Przekładamy do piekarnika na około 12 – 15 minut (200 stopni). Pieczemy na krwisto, przed pokrojeniem w cienkie plastry pozwalamy mu odpocząć. Z chleba przygotowujemy grzanki. Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, wkładamy do garnuszka i redukujemy na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Zalewamy nim pokrojone w cienkie plastry buraki i ćwiartki(...)dodatkiem soli gotujemy al dente oba rodzaje fasolki (z odciętymi ogonkami, umyte i pokrojone na kawałki), kukurydzę i bób. Bób możemy obrać po ugotowaniu. Z kukurydzy ostrym nożem odcinamy ziarna. Rozgrzewamy na patelni 5 łyżek oliwy, dodajemy czosnek w plasterkach,pomidory z szypułkami, cukier, sól i pieprz. Karmelizujemy całość tak aby czosnek pozostał słodki i rumiany a pomidory lekko miękkie
Ugotowane pozamiataneupieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji. Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly, we wpisie umieście informację(...)światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki, i piecz je około 16 - 18 minut. Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika. Odstaw bułki
Grahamka, weka i kajzerka