chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:146/170)

Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 301

Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie(...)suchej patelni 1,5 łyżki stołowej słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki chili w płatkach 1 pełna (z lekkim czubkiem) łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 5-6 łyżek posiekanej natki pietruszki 5-6 łyżek startego sera Pecorino Romano, Grana Padano albo parmezanu

Karo in the Kitchen
Recenzja ksiązki Bakterie do kwadratu... oraz przepis na chlebek skandynawski. 115

Wakacje wakacjami .... większość z nas podróżuje teraz częściej niż zwykle, spędza dużo czasu w środach transportu. Czasami wieje taką nudą ,że hej! ja mam dla Was

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 151

podstawie obowiazujacej piramidy zywieniowej produkty pelnoziarniste stanowia wazna czesc wlasciwie zbilansowanej diety.Maka pelnoziarnista powstala z calego ziarna:luski ,jadra i kielka, jest cennym zrodlem blonnika i mineralow,takich jak : fostor,magnez,zelazo.Dietetycy zalecaja wiec co najmniej 3 porcje produktow pelnoziarnistych dziennie. Jednym z tych produktow moze byc ta smaczna buleczka.Ciasto nie jest trudne do wykonania.Jest niezwykle plastyczne,bardzo latwe(...)minut.Upieczone studzimy na kratce .Jeszcze cieple sa najsmaczniejsze.Te ktorych nie zjemy wkladam do papierowej torebki i zamrazam.Na szybko mozna rozmrozic w mikrofali lub wykorzystac akurat nagrzany,np.po pieczeniu chleba piekarnik.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i ziaren. 257

Indyjski chlebek naan to ostatnie moje odkrycie. W domu jesteśmy wszyscy nim zachwyceni. Zrobiłem go w zeszłym tygodniu po raz pierwszy i od tego czasu zajadaliśmy

PaleoLife
Bułeczki z nadzieniem 59

Te bułeczki idealnie się nadają na małą przekąskę w podróży, na zabranie ze sobą do pracy lub na uczelnie na drugie śniadanie, a także świetnie prezentują

Smaki Armine
Chrupaki :) 231

półkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza(...)mąka kukurydziana * gluten pszenny * drożdże * oliwa z oliwek * sól morska * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mąka słodowa jęczmienna Chrupak ten pachnie bardzo naturalnie, może nawet lekko prażonym sezamem. Ziaren słonecznika i sezamu jest na prawdę bardzo dużo i dają o sobie znać podczas jedzenia. W tym chrupaku intensywnie czuć tłustość za sprawą oleistych ziaren, ale także obecności oliwy

Zdrowie na języku :P
Schab parzony 10 min 228

Zapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy

Mieszam w Garnku
Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem 158

Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona szynka świąteczna 144

"Święta coraz bliżej, czas więc pomyśleć o domowej szynce, która z całą pewnością będzie ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Chciałabym dziś zachęcić do zrobienia jej nowym wypróbowanym

Wiem co jem
Bułeczki pszenne śniadaniowe 114

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka(...)papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami, pysznie smakuje dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut

I tu będę miała takie te
Zupa cebulowa 142

wina półwytrawnego (możesz zastąpić je cydrem, ale mi bardziej smakuje wersja na winie) dwie kopiaste łyżki mąki około 50g masła (generalnie spora ilość udko z kurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty) No to jedziemy. Do niedużego garnka włóż udko z kurczaka i zalej wodą. Wstaw na ogień(...)nadmiar soli z potrawy, a Ty będziesz mógł cieszyć się uratowanym daniem. Jeśli natomiast zupa Ci się przypali, to przelej ją do innego garnka, weź trochę skórki od chleba i gotuj w zupie kilkanaście minut. Powinno pomóc. Przed podaniem, pokrój ser w kostkę o grubości 0,5 – 1 cm. Gdy polejesz ją do misek, wrzuć do niej kostki sera

manslogblog
Co kupić na święta kulinarnemu freakowi – czyli 12 pomysłów na prezent świąteczny dla pasjonata (zdrowego) jedzenia! 176

naprawdę sporo – to w końcu 400 stron przepełnionych bezglutenowymi wypiekami. Nie wszystkie przepisy są skomplikowane, ale część z nich wymaga sporego zaangażowania. Znajdziecie tu przepis na bezglutenowy zakwas chlebowy, chleb na zakwasie, przepisy na pieczywo z różnych stron świata – naan, foccacia, tortilla, pizza. Jednak najwięcej przepisów jest na wypieki słodkie – znajdziecie tu zarówno różnego rodzaju batony jak i pierniczki, czekoladową(...)sporo! Zielona kawa, moja ukochana chałwa lniana, chrzan mirabelkowy, świąteczny olej roztoczański od Olejarni Świątecznej , miód wielokwiatowy od Miody Wileńskich . Zacznę od oleju roztoczańskiego – tłoczony na zimno z nieoczyszczonych ziaren rzepaku, pachnie tak pięknie (zapach ten przypomina mi prażone orzechy ziemne), że od razu podlałam nim sałatkę :). Ma piękny, bursztynowy kolor i niezwykle przyjemny smak. W paczce znajdziecie też jeden

Fill The Bowl
wegański chlebek turecki 197

Chlebek turecki. Ile ja się nakombinowałam, o co w tej nazwie chodzi. Przeryłam internety, zamęczyłam znajomego Turka, nawet trafiłam na YouTube na kanał o tureckim gotowaniu

ladykitchen
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 176

podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne: W Turcji poğaça często przygotowuje się(...)bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie posmaruj bułeczki żółtkiem wymieszanym z wodą i posyp wybranymi ziarnami. Wstaw pogaca do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można je jeść na ciepło

Chilli Czosnek i Oliwa
Paleo bułka, po prostu najlepsza. 163

Paleo bułka! Czy lubicie pieczywo? Myśleliście, że jedząc paleo będziecie musieli się pożegnać z kanapkami do pracy? I tutaj Was zaskoczę. Miesiące przygotowań i eksperymentów kulinarnych

PaleoLife