początek, polecamy dania kuchni amerykańskiej: Stripsy al’a KFC. Przepyszne kurczaki jak z KFC Przepis na teksańskie ostre chili con carne Sloppy Joe. Nieznana amerykańska kanapka Szarpana wieprzowina w burgerach amerykańskich Burger Hawajski. Pyszny burger z anasem z grilla Amerykańskie burgery z soczystą wołowiną Amerykańska szarlotka z maślaną kruszonką Amerykańskie żeberka w miodowo pomidorowym sosie Artykuł Poradnik ProstePesto. Jak założyć
ProstePesto.plwszyscy lubią mięso, nie wszyscy je jedzą. Za to dużo ludzi kocha burgery. Burgery mogą być również wegetariańskie i po prostu zdrowe. Kasza manna kojarzy się z dziećmi i ich pożywieniem. Nic bardziej mylnego - znakomicie zaspokaja głód a na dodatek jest bogata w witaminy z grupy B, potas i kwas foliowy. Jako jedyna z kasz ma w sobie dużo jodu(...)Burgery, które chcę Wam zaproponować z dziećmi mają tyle wspólnego co fakt, że są dziecinnie proste i fajnie je przyrządzić właśnie z dziećmi. Mogą posłużyć jako ćwiczenie usprawniające motorykę małą. Czy widzicie ile fantastycznych rzeczy dzieje się przy okazji w kuchni? Porcja na 4 burgery: Składniki : - 120g kaszy mannej - 500 ml bulionu warzywnego lub wody - 1 duże , kurze jajko - bułka
Kuchnia Pełna EmocjiWegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił ich wartości odżywcze. Następnie zostały przełożone domowym hummusem oraz warzywami - pomidorem, sałatą i ogórkiem, a także awokado i kiełkami rzodkiewki. Pyszna i zdrowa propozycja do szkoły, pracy czy na kolację. Przygotowanie takich zdrowych burgerów(...)Przyprawiamy kuminem, solą oraz pieprzem. Dodatki: Pomidora, sałatę oraz kiełki myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidora kroimy w plasterki. Awokado i ogórka obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki. Burgery: Bułki przekrawamy na pół. Zarówno na górą część, jak i dolną nakładamy hummus - nie żałujemy! Następnie na dolnej części układamy sałatę, pomidora, ogórki i awokado. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił ich wartości odżywcze. Następnie zostały przełożone domowym hummusem oraz warzywami - pomidorem, sałatą i ogórkiem, a także awokado i kiełkami rzodkiewki. Pyszna i zdrowa propozycja do szkoły, pracy czy na kolację. Przygotowanie takich zdrowych burgerów(...)Przyprawiamy kuminem, solą oraz pieprzem. Dodatki: Pomidora, sałatę oraz kiełki myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidora kroimy w plasterki. Awokado i ogórka obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki. Burgery: Bułki przekrawamy na pół. Zarówno na górą część, jak i dolną nakładamy hummus - nie żałujemy! Następnie na dolnej części układamy sałatę, pomidora, ogórki i awokado. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami
Kuchnia MagdaLenyNajważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu. Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi lub z chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko. Co to jest panko? Panko to japońska panierka w formie płatków, odpowiednik bułki tartej, z tym że delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Zaletą panko(...)odrobiny wody przygotowujemy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Przyprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, obtaczamy dokładnie w panierce panko i smażymy na złoty kolor. Burger Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i roszponką, kolejnie kładziemy plaster żółtego sera, chrupiącego kurczaka, roszponkę, plaster pomidora, krążki czerwonej cebuli
Tajemnice Smakumozzarelli i parmezanu. W wersji dla mięsożerców, sposób przygotowania jest taki sam. Zapiec można dowolne mięso: drób, polędwiczki wieprzowe, kotlety schabowe. Efekt zawsze jest ten sam: znakomity! Zobacz przepis Burgery z pęczaku i mielonego indyka Bez fałszywej skromnosć: burgery są naprawdę pyszne. Mamy na to świadków – ekipę z Polsatu, która jadła i chwaliła! Nie chwalący się, sami żeśmy ten przepis(...)wymyślili. Zazwyczaj korzystamy z cudzych przepisów, ale pomysł na bugera przyszedł jakoś sam z siebie. Danie super proste, a pożywne i znacznie zdrowsze niż klasyczny, wołowy burger (też skądinąd pyszny). Zobacz przepis Krem pomidorowy z pulpecikami Zoe Fani ulicy Sezamkowej wiedzą o kogo chodzi. Zoe jest jedną z mieszkanek Sesam Street i autorką przepisu na pomidorową, który znalazł się
Niedzielny kucharzSkładniki burgery (około 11szt): - 300g kalafiora (około 1/2 średniego kalafiora) - 150g konopi siewnej nie łuskanej - 4 ząbki czosnku (15g) - cebula (100g) - 20g natki pietruszki - 30g oleju kokosowego rafinowanego - 1 jajko - 20 g mąki kokosowej - sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Składniki na sos : - 300g pieczarek - 100g oleju kokosowego rafinowanego - cebula (100g(...)sól kłodawska pieprz, kurkuma papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Skladniki na sałatkę : - cukinia - rukola - ocet jabłkowy niefiltrowany - olej konopny - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie burgery : Ziarna konopi moczymy minimum 12 h w wodzie, odcedzamy i suszymy (w celu pozbycia się części lektyn) Kalafior gotujemy na parze, studzimy. Blendujemy na jednolitą masę :kalafior, natkę pietruszki
Szkrab Je SamSkładniki na około 11 burgerów : 100 g kaszy jaglanej 180 g czerwonej soczewicy 250 g cukinii 80 g świeżego szpinaku 8 sztuk suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 jajko około 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej* 1/2 czerwonej cebuli szczypta soli i pieprzu przyprawy : czosnek granulowany, bazylia, oregano, papryka ostra * można użyć więcej lub mniej(...)Dodać jajko i zmielone płatki owsiane (lub mąkę). Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem papryką oraz bazylią i oregano. Można również użyć innych przypraw wedle uznania. Z przygotowanej masy uformować burgery preferowanej wielkości (u nas wyszło 11 sztuk). Układać w wyścielonej papierem do pieczenia formie. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 - 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć
Banana SmilesPropozycja na ser halloumi nie grillowanego, ale startego i usmażonego na wzór burgera wołowego. Składniki 250 g halloumi cypryjskiego 100 g suszonych pomidorów w oleju 2 jajka pół szklanki tartej bułki pół łyżeczki granulowanego czosnku pieprz olej z oliwek do smażenia sałata rzymska pomidor malinowy ogórek gruntowy remulada duńska Przygotowanie Ser halloumi starłem na tarce o grubych oczkach. Do sera(...)dodałem odsączone i drobno posiekane pomidory, dodałem roztrzepane jajka, doprawiłem czosnkiem i pieprzem. Na koniec dodałem bułkę tartą, wymieszałem, uformowałem burgery. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju. Smażyłem burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Bułki przekroiłem, posmarowałem sosem, na to położyłem sałatę, burgera, plaster pomidora i ogórka, polałem sosem, kolejny liść sałaty, przykryłem drugą połówką
R'n'G KitchenJeśli jeszcze nie próbowaliście robić burgerów w domu żałujcie! Przyznam, że długo zwlekałam z zabraniem się za ich przygotowanie ... zawsze wydawało mi się, że przygotowanie bułeczek będzie trudne - a tu niespodzianka są naprawdę proste w przygotowaniu o niebo lepsze niż kupione! Tym razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba(...)wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży
cucinareDziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych(...)rozgrzanej oliwie. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w kostkę, zmiksuj z marchewką, cebulą, jajkami, maizeną, płatkami owsianymi, solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim. Odstaw na 30 minut. Uformuj burgery przy pomocy obręczy do formowania potraw . Na patelni rozgrzej oliwę, smaż burgery z obu stron około 4 minuty. Podawaj do wyboru: z ogórkami kiszonymi, pomidory, zieloną sałatą, roszponką lub cykorią
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTrwa Jemy w Łodzi Food Fest 2018 więc wybraliśmy się do bardzo lubianej przeze mnie i Dominika Stekówki - Steki i Burgery . Michał, szef kuchni, wie, co robi i robi to dobrze! Propozycje w ramach tras kulinarnych Street Food oraz Francja Elegancja to kolejno: 👉 Panini z wątrobą wołową w asyście chutneya gruszkowo-jabłkowego i sałaty roszponki (38 zł) oraz 👉 Polędwica(...)jelenia podana z puree z kasztanów w towarzystwie żółtego buraka (56 zł) Kocham to ,że te propozycje są takie nieoczywiste i naprawdę wyszukane! Słyszysz Street food myślisz - hot dog, burger, kebab czy falafel... Bo kto spodziewałby się wątróbki w panini jako dania ulicznego? Pewnie nikt, ale smak robi swoją robotę, nawet jeśli nie jest to oczywista propozycja. 😊 Nie lubię wątróbki
Cooking MonsterWiadomo, im więcej sera tym lepiej Uwielbiam je robić na śniadanie, ale tak samo cudownie sprawdzą się także na lunch czy sycącą kolację. W tym przepisie użyłam sera Hochland BURGER & TOAST, który jest specjalnym gatunkiem sera Cagliata i jest w formie grubych plastrów, idealnych do tostów i burgerów. Świetnie się topi i pozostaje ciągnący, więc nadaje się do wszystkich(...)białego wina 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku 8 kromek chleba tostowego lub innego ulubionego 4 łyżki miękkiego masła 1 opakowanie Hochland BURGER & TOAST Przygotowanie: Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj wołowinę i cebulkę i smaż do lekkiego zarumienienia. Odlej tłuszcz z patelni, dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. W małej miseczce
karmelowyWedług przeciwników wegetariański burger to profanacja, może być tylko z mięsa, i to wołowego. Ja się zupełnie nie zgadzam z tą teorią. Odpowiednio doprawiony kotlet na bazie fasoli lub innych strączków zyskuje tylko na smaku i ma wiele zastosowań. Świetnie sprawdza się do lunchboxa, w towarzystwie kaszy i sezonowych warzyw lub jako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki(...)Burgery z fasoli podałam trochę na styl grecki, do środka przygotowałam delikatny sos tzatziki, a jako dodatki wybrałam pieczarki, pomidora i sałatę. Składniki na 4 sztuki: Kotlety: 250g suchej czarnej fasoli * 1 jajko ½ szklanki płatków owsianych (zwykłe lub bezglutenowe) lub więcej (służy do zagęszczenia, moja masa była dość sucha po zblendowaniu, gdy używacie fasoli z puszki może okazać się
Fabryka pomysłówKonfitura z czerwonej cebuli. Lekko słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę. Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza poprzednia konfitura wylądowała(...)porcji, wyszły dwa nieduże słoiczki. Taka konfitura świetnie przechowuje się w lodówce. U nas stała prawie 3 miesiące i była super, jak świeża. Teraz sezon grillowy, więc konfitury do burgerów z grilla schodzi u nas zdecydowanie więcej. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 400g czerwonej cebuli (ok.3 cebul) - 40g brązowego cukru (u mnie trzcinowy) - 80ml octu balsamicznego - 80ml czerwonego wytrawnego wina
Smaczne ZdrowePoprawne usmażenie burgera nie jest zadaniem banalnym, godny kulinarnego amatora już z pewnością. Niejednokrotnie przesmażenie walczy z surowizną o rangę tego poprawnego, podczas gdy ani jedno ani drugie nie jest zasadne. Chcąc wybrnąć z kłopotliwej sytuacji, sięgam po tani kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła swą obecnością(...)maślaną bułkę z sezamem i colesławem z czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie. Składniki : na 8 porcji Czas przygotowania: ok 4 h 12 szalotek 6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5-2 kg mostka wołowego, zwinięty i zasznurowany* 1 cała gałka muszkatołowa
Słodki Kompromispojawić się taka kategoria! Przepisy znajdujące się w tej kategorii znajdziecie w rubryce „DANIA”. Dzisiaj kolejny przepis z tej serii. Pora na domowy, pyszny i zdrowy FIT burger z indyka. Były już wersje rybne i wegańskie (warzywne) , więc najwyższy czas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! Składniki na 4 burgery: – 500g mięsa mielonego z indyka(...)mięso z serem, szynkę, paprykę z jajkiem, 2 plasterki ogórka, łyżeczkę sosu i kiełki. Przykrywamy górną częścią bułki, lekko dociskamy i wbijamy wykałaczkę z oliwką. Smacznego! Artykuł Domowe FIT burgery z indyka pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongPyszne bo domowe:) Tak uważam i zdania nie zmienie:) Zapraszam :) SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Burgery 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 jajko Dodatkowo 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera(...)żółtego np. Chaddera 10 dag sera typu feta Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Ze składników na burgery wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm. Grilluję z obu stron na rumiano. Bułki do burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił. Następnie myję
Gotowanie PatkiZwykłych mięsnych burgerów nigdy nie lubiłam. Prawdę mówiąc nawet nie jestem pewna, czy kiedykolwiek zjadłam całego hamburgera…. Chyba nie. Ale za to te wegańskie, w dodatku bezglutenowe, burgery z cieciorki z suszonymi pomidorami uwielbiam! Zresztą cała moja rodzina, wliczając naszego niemowlaka Świetnie sprawdzają się “w trasie” wpakowane w bułkę czy między kromki chleba. Krótko mówiąc, polecam! Składniki(...)przyrządzam ich większe ilości, które mrożę zapakowane pojedynczo lub podwójnie w folię aluminiową. Bardzo sobie cenię tę metodę “gotowania na zapas”, bo wspaniale ułatwia mi życie Żeby rozmrozić burgery, wystarczy je położyć na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu i od czasu do czasu przewrócić na drugą stronę. Smacznego! * Przepis pochodzi od Chloe . Artykuł Burgery z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Lamarida.plWpis zbiorowy TOP 5 fast food'ów i słodyczy oraz alternatywnych dla nich rozwiązań! Lubisz burgera, ale to masa tłuszczu? Zajadasz się codziennie pizzą, ale nie wpływa to najlepiej na Twoją figurę? Jesz tabliczkami czekoladę Oreo? Kochasz masło orzechowe i czekoladę z czekoladek Reese's? Lubisz zjeść pysznego kebsa ale później czujesz się fatalnie? Mam dla Ciebie rozwiązania! Tajskie(...)drobiowe burgery kokosowe Burgery z czerwonej fasoli Meksykańskie wege burgery Hamburger z łososiem i sosem tzatziki Pizza orkiszowa Fit pizza proteinowa! Pizza z salami na spodzie z pełnoziarnistej tortilli Tarta LCHF ala pizza z salami Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką Fit Reese's - czekoladki z masłem orzechowym Pełnoziarniste pity Zdrowsza czekolada z OREO
CzarnawisienkaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na burgery z dorsza. Jeśli lubicie wegeburgery, sprawdźcie również jak przygotować burgery z ciecierzycy lub z białej fasoli . Do przygotowania 8 burgerów potrzebujemy: - ok. 450 g filetu z dorsza - 2 jajka - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - 5 łyżek bułki tartej - po 2 łyżeczki ostrej musztardy i pikantnego ketchupu - garść posiekanego szczypiorku - łyżeczkę słodkiej(...)bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. 3. Następnie dodajemy przyprawy i posiekany szczypiorek. Mieszamy i formujemy kotlety. Jeśli masa nadal klei się do rąk, można dodać więcej mąki lub formować burgery za pomocą dużej łyżki bezpośrednio na patelni. 4. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażymy uformowane kotlety do zrumienienia z obu stron (ok. 3 minuty). SMACZNEGO
Bez Cebulitowarzystwie świeżych warzyw i włożone w pachnącą domową bułeczkę, to po prostu poezja smaku. Chociaż mieszając składniki na kotlety mieliśmy mieszane uczucia, co do efektu końcowego - w końcu burger bez mięsa brzmi nieco smutno... gotowe danie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania. Ponadto te kotlety doskonale smakują także w wydaniu obiadowym, z sałatką i np. kuskusem. A także polane pieczarkowym sosem(...)soli kilka listków świeżo posiekanej bazylii 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki bułka tarta lub mąka ziemniaczana do sklejenia BUŁKI: Najlepsze są bułki, z tego przepisu (domowe bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę
Kuchnia od dwojgaWpis z okazji dnia miłośników burgerów. Geneza tego święta była taka, że część osób pozazdrościła Australijczykom możliwości grillowania w lutym. Pomyśleli sobie, że w sumie to całkiem fajny pomysł urządzić letnią zabawę w szary i zimny dzień. Tego dnia, niezależnie od warunków atmosferycznych jemy burgery. Można w ogrodzie, a można gdzie indziej. Dlaczego górskie? Nie tylko dlatego, że jadłem(...)którego zostały przyrządzone jak i specjalizacji. W górach, zwłaszcza zimą, potrzebujemy jak największej bomby energetycznej zamkniętej w jak najmniejszym rozmiarze. Coś jak downsizing w przemyśle samochodowym :) Więc taki burger musi mieć możliwie największą wartość energetyczną, przy czym nie mówimy tu o pustych kaloriach. Płatki górskie są do tego idealne, gdyż są w pierwszej piątce najlepszego pożywienia na świecie. Mamy zatem
Kryzysowa Książka Kucharskasuszone jabłka i cynamon. To wszystko! Jest to szybki i pożywny pomysł na rozpoczęcie dnia. Wystarczy zalać płatki mlekiem/napojem roślinnym, troszkę pogotować i już :) MIKS DO PRZYGOTOWANIA WEGAŃSKICH BURGERÓW Składniki: płatki ryżowe, płatki prosa, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, ekstrudat kukurydziany (pełnoziarnista mąka ryżowa, mąka kukurydziana, tłuszcz palmowy w proszku, sól morska), suszone kawałki pomidora (4%), płatki pomidorowe ( 4%), sól(...)drożdży W środku opakowania znajduje się sypki miks, który po wymieszaniu z wrzącą wodą i pozostawieniu na 15 minut tworzy masę służącą do przygotowania wegańskich, bezglutenowych i ekologicznych burgerów. Następnie uformowane burgery należy usmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Opakowanie wystarcza na przygotowanie 6-12 burgerów, więc jest ich sporo :) Szkoda, że mieszanka nie została podzielona
Zdrowie na języku :PPrzed Państwem, jedyny w swoim rodzaju, uwielbiany, a wręcz ubóstwiany… burger z ciecierzycy . Niesamowicie prosty w wykonaniu i pyszny. Zrobienie masy to tylko kilka chwil, a składniki na niego znajdą się pewnie w większości mieszkań. Jeśli nie, to są na tyle łatwo dostępne, że w tej chwili pójdziesz ubrać buty i szybko pogalopujesz na zakupy do sklepu obok(...)wymówek. Jakie sosy polecam? U mnie burger z ciecierzycy był dopieszczony przez sos orzechowy , keczup i majonez z płatków ryżowych oraz kilka podstawowych warzyw, jakimi są pomidor, ogórek i czerwona cebula. Rewelacyjne połączenie, wszystko ze sobą świetnie grało. Przy okazji wizyty w Kauflandzie natrafiłem na bułkę tartą chrupiącą i bezglutenową w jednym. W składzie mąka z kukurydzy i ciecierzycy, więc
Blendmandziałanie immunomodulacyjne, wzmacniają naszą odporność i chronią przed różnymi chorobami takimi jak sezonowe infekcje grypy i przeziębienia ale i również przed przewlekłymi chorobami krążenia i nowotworami. Do burgerów dokładamy jeszcze cebulę o działaniu silnie przeciwdrobnoustrojowym, możecie również wyczarować sos na bazie czosnku, żeby wzmocnić działanie antybiotyczne cebuli, do tego awokado i bogactwo wzmacniających odporność kwasów omega(...)wiem czy słowo niezdrowy fast food pasuje do tego burgera :):) Składniki : 4 duże okrągłe pełnoziarniste bułki ulubione dodatki u mnie awokado, cebula, pomidor, rukola na burgery : 400g pieczarek 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana) 1 cebula 1-2 duże ząbki czosnku 3-4 łyżki otrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie
zdrowa vege kuchniapraskę. Wymieszaj wszystkie składniki. Mięso nie wymaga dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu zostaw je jeszcze(...)kilka minut w naczyniu. Burgery ewentualnie można usmażyć, ale jest to zdecydowanie mniej zdrowa opcja! :) Podawaj z dużą ilością warzyw. SMACZNEGO ! Burgery też dobrze smakują na zimno, ja spakowałam swoją porcję z pomidorkiem i rzodkiewkami do pudełka do pracy :) Zainspirowane przepisem z "diet by Ann" Wartość odżywcza* porcji (2 burgery): 160kcal 29,6 g białka
Vroblewska-fitlifeProponujemy WEGAŃSKI BURGER Z QUINOA czyli komosy ryżowej, która stała... Artykuł WEGAŃSKI BURGER Z QUINOA I SOSEM Z BAKŁAŻANA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEszczotkę do grilla, szczypce, szpikulce do szaszłyków (2 szt.) oraz widełki (8 szt.). Cena: 139 zł Gdzie kupić: www.ministerstwogadzetow.com Prasa do hamburgerów RED Prawie 18. proc. Polaków lubi burgery z grilla. To małe urządzenie ułatwi przygotowanie burgerów – mięsnych i warzywnych. Prasa składa się z wyjmowanego dna i pokrywki z przyciskiem. Dzięki temu przyrządowi zaoszczędzimy czas, a burgery będą ładne(...)równe. Prasa przyda się także w codziennym gotowaniu, zwłaszcza fanom burgerów. Cena: 11,90 zł Gdzie kupić: www.garneczki.pl Ruszt do grillowania ryb BROIL KING Obowiązkowy przyrząd grillowy dla jaroszy. Pra36 proc. Polaków lubi grillowane ryby. Pięciopozycyjna, odczepiana rączka zapewni komfort w czasie przygotowania ryb. Rusz można swobodnie obracać, a dzięki zaciskowi jedzenie nie wypadnie. Z jego pomocą przygotujemy także
My Chcemy Jeśćzobaczyłam te burgery to zapragnęłam je mieć i proszę wjechały na stół. Burgery tak przygotowane to rozkosz dla zmysłów, polecam gorąco a do tego są bardzo widowiskowe. Do burgerów proponuję sos jogurtowo - chrzanowy idealnie pasujący do botwiny. Zajadamy na zdrowie. Burgery jaglane z botwinką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNasz BURGER Z KURCZAKIEM to zdrowa alternatywa dla jedzenia typu... Artykuł BURGER Z KURCZAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINELubię od czasu do czasu przyrządzić domowe burgery. Domowe, ale w amerykańskim stylu, co zresztą jest raczej oczywiste ;) Chociaż niemal zawsze wszystko wychodzi świetnie, to jednak pojawia się pewien problem: jak przygotować burgery dla kilku osób naraz? Jak zjeść je wspólnie gorące? Teraz mam genialne rozwiązanie - użyć muffinkowej formy i grzecznie zaprosić do niej składniki na burgera. Bo przecież(...)łyżeczkę keczupu i kawałek boczku. Rozdzielić masę burgerową równo na bułeczki i wyrównać. Wsadzić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20 minut. Wyjąć i na każdy burger nałożyć po łyżeczce sosu bbq i kwadraciku sera. Włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać z marynowaną czerwoną cebulką i kawałkami pomidora. Można dołożyć wszelkie ulubione dodatki - słodko
zadanie-gotowanieUwierzcie mi, że nie ma niczego pyszniejszego niż burger zrobiony samodzielnie w domu. :-) Ale koniecznie zrobiony od A do Z, łącznie z samodzielnym upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi. Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula
Szefowa kuchniCzas przygotowania: 45 min. Składniki na 6 burgerów Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego kopru włoskiego (fenkułu) 1 jajko 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka pestek słonecznika 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej(...)pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powinniśmy uzyskać lekką ,a zarazem lepką konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy burgery za pomącą ringu lub foremki bezpośrednio na blaszce. Burgery pieczemy w temp. 200'C przez 25 min. W połowie pieczenia, przekręcamy burgery na drugą stronę. Serwujemy z sadzonym jajkiem
kulinarnyJaziemniaki, sałatki i inne dodatki. Vega składa się z dwóch pięter - na dole jest coś w stylu baru mlecznego, zaś na górze mamy już do wyboru mniejsze menu - np. burgery, makarony itp. (też lody wegańskie :). W Vedze jedliśmy już nie raz i są to właśnie takie "domowe obiady" z kotletem i ziemniakami. Na piętrze jedliśmy ostatnimi czasy burgera marchewkowego(...)Złe mięso ul. Ofiar Oświęcimskich 19 W Złym mięsie zjemy wegańsko i wegetariańsko. Jeżeli danie jest w dwóch opcjach, panie pytają w jakiej wersji podać. Do wyboru mamy przepyszne burgery, pizzę, zupy czy różne dania "tygodnia". Generalnie wybór jest dość spory i urozmaicony. Sam lokal również jest ciekawie urządzony, co dodatkowo dodaje osobliwości temu miejscu. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść
Bananowe Polejednej z wegańskich restauracji, miałam przyjemność spróbować burgery z tofu i szpinaku. Jednak miałam co do nich kilka zastrzeżeń. Po pierwsze ilość tofu była znikoma, przy czym jego niedobór zastąpiony został ziemniakami. Po drugie były one smażone, przez co niewątpliwie ciążyły po spożyciu na żołąku. Dlatego też, postanowiłam zrobić ich nieco lżejszą i zdrowszą wersję. A co najważniejsze, z wykorzystaniem(...)dużej ilości tofu, a nie minaturowej kosteczki, której obecności możemy szukać z lupą w ręku. Smakowo moje burgery odbiegały od orginału, jednak w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Były delikatne, wilgotne z wyczuwalnym smakiem brokuła i szpinaku oraz subtelnym posmakiem czosnku, który był jedną z przypraw. Zostawiam was z przepisem i uciekam na autobus, czeka mnie pracowity weekend. Jednak
healthy dreamsBurgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki. 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 jajko 1 kajzerka namoczona w wodzie Sól Pieprz Olej o smaku pomidora, bazylii(...)dodajemy przyprawy – węgierską, bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięsną masę dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy płaskiego, dość dużego burgera. Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją olejem o smaku pomidora, bazylii i czosnku. Grillujemy burgery na wolnym ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas odwracamy. Do burgerów idealnie pasuje sos z majonezu
VioletoweKucharzenieSkładniki (na 4 burgery) - 200 g filetu z łososia, - 4 suszone pomidory (ok. 80g) - 1/3 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryna, sól, pieprz, wędzona papryka. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia i suszone pomidory siekamy na drobno(...)jaglaną, zeszkloną cebulę, łososia, suszone pomidory, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pietruszkę. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wędzoną papryką. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - likopen (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDomowych burgerów nie można nazwać fast-foodem ponieważ ich zrobienie zajmuje trochę czasu. Jednak okazjonalnie warto poświęcić i czas i nie zwracać uwagi na ilość kalorii ;) bułki: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 60 g sera pecorino z chili mleko do posmarowania bułek mak i sezam do posypania burgery (przepis na burgery(...)pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Na oleju szklimy posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Dodajemy obrane […] Artykuł Burgery z fasoli i pieczarek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDzień dobry! Kiedyś będąc na warsztatach kulinarnych dotyczących burgerów usłyszałam, że idealna bułka do burgera powinna być lekko słodka i maślana. Również delikatna, nie krusząca się, na pewno nie sucha (co często zdarza się w burgerowniach...). Odwiedziłam wiele burgerowni i sama mogę potwierdzić, że to właśnie taka bułka najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota(...)burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od bułek. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda(...)Wszystkie składniki na placki miksujemy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy. 2. wszystkie składniki omletu szpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy. 3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem do połączenia składników 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 5. Z papieru wycinamy kółka wielkości dna foremek, układamy papierki. 6. Do foremek wylewamy/wykładamy dociskając łyżką kolejne
Moje domowe kucharzeniesans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Burgery z kurczaka i awokado ( 3 burgery). Jest to ciekawa alternatywa dla zwykłego kotleta na obiad. Równie dobrze może być urozmaiceniem dla codziennego hamburgera . Składniki: 250g filetu z kurczaka(...)Sól, pieprz, Wykonanie: Awokado kroimy na kostkę. Podobnie pierś z kurczaka, która przyprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do miski i mieszamy dokładnie. Awokado można lekko rozgnieść widelcem, aby burgery były bardziej sklejone. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli i doprawiamy. Na koniec 2 łyżki płatków owsianych. Wszystko mieszamy. Formujemy burgery. Smażymy na patelni grillowej około 10 minut
Jedz zdrowo żyj zdrowo!mięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP, 100 g parzonego boczku, sól, olej, 4 maślane brioche lub bułki do burgerów, 4 jajka przepiórcze, 120 g startego sera bursztyn, 4 łyżki majonezu, 4 liście sałaty karbowanej, kilka kropel oliwy truflowej W maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę b oczek. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować burgery(...)oleju lub maśle, tak aby żółtko było płynne. Przed zdjęciem z patelni posypać je startym serem. Sposób podania: Brioche posmarować majonezem (jeżeli mamy to domowej roboty). Następnie położyć sałatę, burgera i na samą górę jajko przepiórcze. Całość skropić oliwą truflową. Takiego właśnie burgera przygotowaliśmy podczas warsztatów, w studio kulinarnym Food Lab Studio , które odbyły się na zaproszenie Polskiego Zrzeszenia
królestwo garówJeśli jeszcze nie próbowaliście robić burgerów w domu żałujcie! Przyznam, że długo zwlekałam z zabraniem się za ich przygotowanie ... zawsze wydawało mi się, że przygotowanie bułeczek będzie trudne - a tu niespodzianka są naprawdę proste w przygotowaniu o niebo lepsze niż kupione! Tym razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba(...)wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży
cucinarefast foodami nie przepadam, ale domowe burgery to, co innego (a burgery z musztardową nutą to już w ogóle! ;)). Pomysł na szybki, w miarę tani obiad, który znika z półmiska szybciej niż jesteśmy w stanie wymówić jego nazwę. Uwielbiam! BURGERY Z MUSZTARDOWĄ NUTĄ Składniki: - 1 kilogram mięsa mielonego (0,5 kilogram z łopatki wieprzowej i 0,5 kilograma wołowiny(...)łyżki musztardy sarepskiej (lub rosyjskiej) - sól - pieprz Przygotowanie: Do mięsa dodajemy musztardę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie burgery. Grillujemy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub na świeżym powietrzu. Czas grillowania na grillu elektrycznym powinien wynosić około 14 minut - po 7 z każdej strony (ze względu na obecność wieprzowiny, która nie powinna pozostać różowa - jeżeli użyjemy tylko wołowiny
Życie zamknięte w smakumięsa mielonego można wyczarować różne smakowite dania. Dzisiaj przedstawiam danie idealne z w swojej prostocie, a mianowicie burgery. Trochę odchudzone, bo z mięsa indyczego. Polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka 2 spore łyżki musztardy 1 cebula Sól Pieprz Olej Wykonanie: Do mielonego mięsa dodajemy musztardę, sól i pieprz ( do smaku, pamiętajmy jednak, że musztarda(...)jest słona i ostra ) oraz drobno posiekaną cebulę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety. Na desce spłaszczamy je ręką, tak aby uzyskać typowego burgera. Podczas formowania kotletów, ręce zwilżamy wodą, aby mięso nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane burgery smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Burgery możemy wykorzystać na danie w bułce
Smaki Ewytygodniu zaplanowałam publikowanie postów o tematyce grillowej. Może nawet pokuszę się o stworzenie nowej zakładki - grill. Dzisiaj przedstawiam burgery. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Składniki: Mielone z łopatki wieprzowej ok. 700 gram 1 Cebula 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka czosnek granulowanego 1 łyżeczka Vegety ½ łyżeczki pieprzu Ewentualnie sól Wykonanie: Cebulę drobno kroimy. Do mięsa mielonego(...)dodajemy 3 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, pieprz i cebulkę. W zależności od upodobań możemy doprawić jeszcze solą. Do burgerów przygotowujemy tacę lub talerz. Na tacy kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go dodatkowo olejem. Burgery podczas przechowywania w lodówce, nie będą przyklejały się do naczynia i będzie je można łatwo zdjąć i położyć
Smaki EwyDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso(...)Bakłażany z dzisiejszego przepisu możecie także podać z dodatkiem ziemniaków i surówki, czy z makaronem z pesto jak w tym przepisie . Zamiast smażyć, możecie je upiec w piekarniku. Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu
Chilli Czosnek i Oliwapodstawie przepisu Jadłonomii upiekłam pyszne burgery. Przepis trochę zmieniłam, żeby bardziej odpowiadał moim smakom, ale idea jest ta sama. Wszyscy, którzy się zachwycają tymi burgerami (nieważne z którego przepisu) mają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :) Burgery z kaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów
Corner With RecipesSezon na bób trwa , więc trzeba korzystać z tych dobrodziejstw! Dzisiaj prosty przepis na burgery vel. kotlety z wykorzystaniem bobu - BÓBGERY nadchodzą! Bóbgery Przepis na ok. 3-4 burgery Potrzebujemy: - ok. 10 dkg obranego ze skórki bobu - pół szklanki nieugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy) - 1-2 ząbki czosnku - ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego(...)się zarumieni. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy - wedle uznania, jeżeli lubimy bardziej ostre, to więcej curry i pieprzu. 5. Z masy formujemy burgery i smażymy na patelni. 6.Otrzymany produkt możemy zaserwować jako burgery w bułce, bądź jako zwykły kotletowy obiad - jak kto lubi! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polenajbardziej demokratyczną potrawą świata, daniem bezpiecznym (wiemy, czego się spodziewać), tanim oraz szybkim w przygotowaniu – odpowiada więc na najważniejszą potrzebę klienta – wygodę. Kolejną najgorętszą potrawą, której notowania rosną jest burger, a raczej „gourmet burger”, który – podobnie jak pizza – awansował z dania fast food do fast casual. Oznacza to głównie tyle, że składniki dobierane do przygotowania burgera pozyskiwane są od lokalnych(...)dostawców, mięso jest wysokiej jakości, a bułka często wypiekana w zaprzyjaźnionej piekarni wg autorskiej receptury – mówi Agata Godlewska, redaktor naczelna magazynu Food Service. Wzrost popularności burgerów obserwowany jest w większych miastach od 2-3 lat. Mimo tak krótkiego czasu, burgerownie znajdują się na drugim miejscu pod względem najczęściej wybieranego lokalu typu „Street Food” (13 proc.). Pierwsze miejsce zajmuje kebab
karmelowysojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych oczkach buraków 1 drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej(...)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z kaszą. Skropić dłonie olejem i wyrabiać całość na gładką masę. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec 5-8 minut. 1 burger zawiera: 116 kcal; 4,2 g białka
Powiedz dietom nieTeż kulinarnym, żeby nie było niedomówień, jednak zamysł wykorzystania go był inny niż ten ostateczny. Ale nie ma tego złego i w końcu łosoś zamienił się w bardzo dobrego burgera. Dla tych co lubią, może być doskonałym wypełnieniem bułki. Ja ich nie jadam to też u mnie był ze sałatą. Burgery z łososia składniki: 600 g świeżego łososia(...)mielimy blenderem nie zbyt dokładnie. Uzyskana pastę łączymy z ziemniakami, startą na dużych oczkach marchewką oraz żółtkiem, skórką cytryny i kolendrą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 6 burgerów. Odtaczamy je w mące i odkładamy na talerz, który wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oliwy, dosłanie kilka kropli. Gdy się dobrze rozgrzeje układamy
Przysmaki Karolkirozpalanego grilla dodaj garść owoców jałowca, dzięki temu potrawy będą bardziej aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :) Składniki na burgery: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula biała - drobno posiekana 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę natka pietruszki - drobno posiekana pęczek koperku - drobno posiekany 1 świeża(...)lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla. Sos do burgerów: 400 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżka czerwonego octu winnego 10 listków bazylii 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz Wszystkie składniki blendujemy :) Dodatki
ClauditteMissCookingZachciało się mężowi burgerów i okazało się, że roboty z tym co nie miara... Zakupił sos barbecue pewnej znanej firmy, ale jak przeczytałam skład, to kazałam mu wyrzucić :) Powiedziałam, że jak ma być burger, to trzeba go zrobić możliwie na zdrowo, a wtedy grzech rozpusty smakowej będzie mniejszy i wybaczalny. Determinacja męża była tak duża, że gdy następnego dnia wróciłam(...)mnie słowami "Spróbuj, a jeśli będzie dobre, to piecz bułki..." :) "Już się rozpędziłam" prawię mu, ale po spróbowaniu tego sosu nie pozostało mi nic innego, jak pieczenie buł na burgery. Tak powstał pomysł na cykl "Burger w trzech krokach" = sos + buły + 100 % wołowiny z ulubionymi nań dodatkami :) Dziś zaczynamy sosem BBQ , buły upiekłam wg jednego z wcześniejszych przepisów
Delicious Titbitsnidi nr 51 ze 100% Amber durum, czyli tłumacząc na język polski z makaronowych gniazdek z nitek. Makaronowe „bułki” do grillowanego schabu to świetna alternatywa dla tradycyjnej buły i burgerów. Meksykańskie mini burgery z salsą z pomidorów i czerwonej cebuli Domowy hamburger warzywny Przyznam Wam, że ta wersja jest bardzo smaczna i sycąca. Przepis na Grillowany schab w bułce(...)pół, który skrapiamy kilkoma kroplami oleju, doprawiamy solą, pieprzem, oraz siekaną natką pietruszki. Kiedy grillowany schab jest już gotowy, bierzemy po dwie „bułki” makaronowe i postępujemy jak w tradycyjnym burgerze. Jedną makaronową „bułkę” smarujemy sosem, obkładamy sałatą, pomidorem, ogórkiem, oraz układamy grillowany schab w miejsce burgera, przykrywamy drugą „bułką”. Analogicznie postępujemy z drugą porcją. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę. Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie(...)macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego. Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką deserową wersję bułek na przykład z dżemem malinowym . Smacznego! Print Bułeczki hamburgerowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne domowe bułeczki
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na pulled pork znajdziesz na moim blogu http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/pulled-pork-ciagnieta-wieprzowina/ Wczoraj podałam propozycję na podanie pulled pork na obiad z młodymi ziemniaczkami http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/mlode-ziemniaczki-z-pulled-pork-i-wiosenna-salatka/ Dziś pomysł na burgery. Oczywiście najlepiej jak mamy swoje bułki do burgerów, niestety tym razem musiałam zastosować kupne. Składniki na 4 burgery, dla 2 osób: 4 bułki 2 ogórki świeże 1 ogórek małosolny cebula
Kocham CzekoladęJuż kiedyś publikowałam na blogu przepis na wege burgery z soczewicy, a tym razem pokusiłam się na przepis z Jadłonomi tylko na połowę porcji i z kilkoma modyfikacjami. Stwierdzam jedno: jest to jeden z najlepszych przepisów na wege burgery jakie miałam okazję jeść. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście to najwyższy czas. Gwarantuję, że zasmakuje również mięsożercom . Potrzebujemy: 1 szklanka(...)układamy na papierze do pieczenia. U mnie wyszło z tej porcji 6 sztuk. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach na środkowej drabince piekarnika. Ja podaję te burgery z moim różowym sosem czosnkowym oraz mixem sałat, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą. Taki klasyk :D Ale można się pokusić na połączenie z owocami lub innymi dodatkami typu szpinak, suszone pomidory, mozzarela, gruszka
Emskie Smakitego koloru za chwilę wrócę. Stanęło na domowych hamburgerach. Ten, który jest na zdjęciu to mój egzemplarz. Od pozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość. A teraz(...)migotanie kolorów przed oczami - zielonego z bordowym. To nie przeszkadza w funkcjonowaniu ani trochę :) Mam nadzieję, że jest więcej jest takich osób. Zostawiam więc na blogu kolorowego domowego burgera, z bułką domowego wypieku. Składniki na bułki: 50 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej
bistro mamaBurger nie jest może do końca posiłkiem lekkim czy dietetycznym, jednak czasem można sobie pozwolić na taki rarytas zwłaszcza samodzielnie wykonany w domu :) Bułeczki są domowe, ale przepis nie jest mojego autorstwa - znajdziecie go niżej w liście składników. W oryginalnej wersji powinny być one szpinakowe, ale z powodu braku tego warzywa musiałam troszkę zaimprowizować. Kiedyś robiłam je jednak wersję(...)szpinakiem i wyszły naprawdę przepyszne, więc bardzo polecam. Oczywiście można też użyć kupionej bułki, najlepiej jeśli byłaby ona pełnoziarnista. Burgera podałam w towarzystwie frytek z cukinii, doprawionych solą i wędzoną papryką. Wyszło bardzo pysznie i bardzo pożywnie. Składniki (2 hamburgery): Bułeczki: Przepis na bułeczki znajduje się tutaj: Bułeczki do hamburgerów (ja zrobiłam je w wersji bez szpinaku) Hamburgery
Healthy food explorerPlastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery. Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco. w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Z masy z mięsa mielonego(...)formować burgery i także usmażyć. Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy, sos, suszoną cebulkę, plasterki ogórka konserwowego, ser, burger, ser, ogórek, suszoną cebulkę, sos i drugi kotlet schabowy. Tak samo postąpić z drugą porcją. Smacznego ;-) Przepis dodaję do akcji "Domowy fastfood
Zielona Kuchniawiem jak w Waszych miastach, ale w Krakowie na każdym kroku można spotkać przeróżne burgerownie. Każda z nich oferuje co najmniej kilkanaście propozycji na pyszne burgery zaczynając od mięsnych klasyków, a skończywszy po warzywne, idealne np. dla wegan. Zainspirowana tymi burgerowniami postawiłam stworzyć własną, wypasioną wersję burgera! Świeża, chrupiąca bułka w połączeniu z pieczonymi burakami, czerwoną cebulką, świeżym jarmużem(...)filetem śledziowym tworzy fantastyczną całość,której nikt się nie oprze! Dodatek lekkiego sosu jogurtowego z koperkiem fantastycznie komponuje się z całością i nadaje mu lekkości. Taki burger ze śledziem i warzywami jest świetnym pomysłem na sycący obiad albo porządną kolację. Genialne połączenie! Przekonajcie się sami! Ps. moja mama, która kocha śledzie, ale nie przepada za wynalazkami (jak to Ona mówi
Ostra na Słodkojakiś czas mamy ochotę na konkretnego burgera. Nie walczymy z tą ochotą, lecz dajemy się jej ponieść, z pełną przyjemnością przygotowując je w domu. Zaczęło się od tego, że kilka lat temu Mąż zaproponował byśmy zrobili burgery – wszystko od podstaw, wszystko sami. Mnie długo do takich rzeczy namawiać nie trzeba, więc od słowa, do czynów – zrobiliśmy burgery. Wpisały
Smaki Na Talerzuporównywać z innymi burgerami, te wykonane w domu są zdecydowanie najlepsze. Smaczne, szybkie w wykonaniu i mega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :) Składniki (na ok. 5 szt. burgerów)5 bułek400 g mięsa mielonego wieprzowego1 cebula2 ząbki czosnkunatka pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki […] Artykuł Domowe burgery pochodzi z serwisu Pink
Pink Envelopestopni, by przejść się po parku i poobserwować wychodzące pąki. A jak tylko widzę słoneczną pogodę to planuję pikniki. Wymyśliłam więc przepis idealny na grillowanie. Domowe burgery z cukinią to propozycja dla każdego ceniącego dania mięsne. Domowe burgery z cukinią i szczypiorkiem Do kuchni […] Artykuł Burgery z cukinią i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopewystarczająco miękkie, aby mogło zostać "wyszarpane" na pojedyncze kawałki. Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów. Składniki (4 porcje) -1 kg kawałek łopatki wieprzowej -1/2 szkl. brązowego cukru -1 łyżeczka przyprawy chile* -1 łyżeczka słodniej papryki -2 łyżczki suszonego czosnku (ewentualnie 2-3 ząbki świeżego(...)łyżeczki soli -1 łyżeczka pieprzu -1 łyżeczka cayenne -4 cebule -1/2 opakowania sosu barbecue -4 bułki do burgerów *przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli. Przygotowanie Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce. Cebule obrać, pokroić
Zielona Kuchniawlać sos. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej. Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanego kurczaka w sosie(...)kurczaka położyć upieczony ząbek czosnku, a na to porcję pikantnego colesława. Zamknąć górną połówką bułki. Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 sycących burgerów. Wolno pieczone mięso z kurczaka jest soczyste i aromatyczne. Ilość ząbków czosnku, jak i dodatek jalapeno do surówki, można dowolnie zmieniać. Sos barbecue można zastąpić np. dobrej
Gospodyni Miejskaręcznik papierowy. Donuty przekroić wzdłóż na pół. Podsmażyć je na patelni, na której smażony był boczek - rozciętą stroną do dołu. Wołowinę doprawić solą i pieprzem według uznania. Uformować 2 burgery. Usmażyć na oleju. Po ostatnim odwróceniu burgery przykryć plastrami sera i chwilę smażyć aż się rozpuści. Na talerzyki wyłożyć połówki donutów glazurowaną stroną do góry. Wyłożyć burgery z serem, przekryć
Zielona Kuchniapotrawach lekkich na nasz żołądek nadszedł czas na coś dużo bardziej kalorycznego. Coś, w co z miłą chęcią zatopicie swoje zęby. Na mojego bloga pierwszy raz trafia burger, a właściwie sznycelburger z piersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem(...)lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię – może być grillowa – i kładziemy na nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie jej tylko. Zabieramy się za mięso . Smażymy je po ok. 3 minuty z każdej strony dwa razy. Na koniec kładziemy jeszcze ser. Patelnię można
Kuchennyviral.plmożecie przygotować również ten pyszny kaparowy sos i chrupiące chipsy z fioletowych ziemniaków (jeśli ich nie znajdziecie to młode polskie ziemniaki też będa jak znalazł). * SKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: ok. 600 g wołowiny, np. antrykotu 1 żółtko 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka sosu sojowego świeżo mielony pieprz gruboziarnista sól morska oliwa z wytłoczyn oliwek Dodatki: bułki cheddar(...)blachy i przygotuj kolejną. Sos kaparowy Kapary drobno posiekaj i wymieszaj z majonezem. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i przypraw pieprzem do smaku. Sos kaparowy wykorzystaj do burgerów oraz chipsów ziemniaczanych. Burgery Mięso oczyść i pokrój w dużą kostkę. Następnie zmiel na grubych oczkach przez maszynkę do mielenia mięsa. Wołowinę przypraw musztardą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem
Food Squarepotrawach lekkich na nasz żołądek nadszedł czas na coś dużo bardziej kalorycznego. Coś, w co z miłą chęcią zatopicie swoje zęby. Na mojego bloga pierwszy raz trafia burger, a właściwie sznycelburger z piersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem(...)lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię – może być grillowa – i kładziemy na nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie jej tylko. Zabieramy się za mięso . Smażymy je po ok. 3 minuty z każdej strony dwa razy. Na koniec kładziemy jeszcze ser. Patelnię można
Kuchennyviral.plPrzepisów na WEGETARIAŃSKIE BURGERY jest pewnie tyle, ile rodzajów warzyw.... Artykuł WEGETARIAŃSKIE BURGERY CURRY Z JAGLANKI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEstrączek i choć wszyscy kojarzymy go głównie z hummusem czy falafelami to można z niego wyczarować wiele innych wspaniałych dań. Dziś przyszedł czas na kolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie właśnie ciecierzyca. Wegańskie burgery z ciecierzycy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szkl. bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 średnia(...)cebulą do ciecierzycy. Dodaj 4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy, 3 łyżki oleju oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu pod przykryciem do zarumienienia . Smacznego
wegujemyBurgery to jedna z popularniejszych vege-potraw – pyszne, soczyste, sycące i oryginalne w smaku, często spotykają się z kulinarnym uznaniem nawet największych miłośników wołowiny. Warsztaty Vege Power to świetna okazja, by zgłębić tajemnice ich przyrządzania. Artykuł 12 stycznia – Vegan Power: Wegańskie burgery – Poznań pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsię na moim blogu już w dwóch odsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog z marchewki, a drugą wędzony łosoś wegański . Dziś do tego grona dołączają burgery bazujące właśnie na marynowanej marchewce. Burgery z marynowanej marchewki Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku 1/4 szkl. oleju(...)Pokrój cebulę na małe kawałki i podsmaż na oleju do zarumienienia. Do masy marchewkowej dodaj podsmażoną cebulę, 3 łyżki oleju, bułkę tartą, mąkę i dokładnie wymieszaj. Formuj burgery i smaż na oleju na średnim ogniu do zarumienienia. Smacznego
wegujemyFacebooku! Skromniutko tam jeszcze, ale obiecuję poprawę, dlatego jeżeli chcecie być na bieżąco w mojej kuchni to tam z prawej strony na górze trzeba dać lajka :) A dzisiaj burger. Kto nie lubi niech pierwszy rzuci kamień! Składniki(na 1 burgera): - bułka z sezamem - plaster sera topionego cheddar - 4 plasterki ogórka konserwowego - plaster pomidora - 2 liście sałaty masłowej - ketchup - musztarda(...)ząbek czosnku - 2-3 łyżki wody (tyle ile 'wypije' mięso) Przygotowania zaczynamy od naszego wołowego kotleta. Mięso mieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrabiamy ręką. Im dłużej wyrabiamy, tym burger będzie lepszy, więc cierpliwości. Sól i pieprz dodajemy wg własnego gustu. Z tak przygotowanego mięsa, wilgotnymi rękoma, formujemy kotleta - powinien być sporo większy niż bułka
Cook&LovePrzepis na pulled pork znajdziesz na moim blogu http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/pulled-pork-ciagnieta-wieprzowina/ Wczoraj podałam propozycję na podanie pulled pork na obiad z młodymi ziemniaczkami http://www.kochamczekolade.pl/2016/05/28/mlode-ziemniaczki-z-pulled-pork-i-wiosenna-salatka/ Dziś pomysł na burgery. Oczywiście najlepiej jak mamy swoje bułki do burgerów, niestety tym razem musiałam zastosować kupne. Składniki na 4 burgery, dla 2 osób: 4 bułki 2 ogórki świeże 1 ogórek małosolny cebula
Kocham Czekoladęzdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo – wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso(...)tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce, ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Nowy post Domowe Burgery Wołowe pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceziemniaki folia aluminiowa Przygotowanie: Każdego ziemniaka dokładnie owiń folią aluminiową i umieść między węglem/brykietem. Piecz ok. 1 h w zależności od wielkości ziemniaków, czasami obracając. Burger z groszku Składniki (na dwa duże burgery): 1 puszka groszku 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 2 łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże kotlety i posmaruj odrobiną oleju
wegujemyJednym z moich ulubionych fast foodów są burgery . N ajlepiej smakują t e domow e , gdyż wiem co w ni ch jest i z jakiego mięsa są zrobion e . Dziś polecam wersję burgera po grecku z fetą i oliwkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJednym z moich ulubionych fast foodów są burgery . N ajlepiej smakują t e domow e , gdyż wiem co w ni ch jest i z jakiego mięsa są zrobion e . Dziś polecam wersję burgera po grecku z fetą i oliwkami :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldjest ciężkie. Przyrządzenie tego obiadu zajęło mi mniej niż pół godziny. W zasadzie wszystkie dodatkie miałam gotowe, gdy ryż przestał się gotować. Warto wypróbować bo takie ryżowe „burgery” nie dość, że świetnie smakują to jeszcze ciekawie wyglądają i mogą mile zaskoczyć bliskich :) Na 2 porcje: „bułki”: 150 g ryżu białego długoziarnistego 2 łyżeczki oleju sezamowego łyżka(...)paprykę drobno siekamy i podsmażamy do miękkości. Dodajemy passatę, bazylię, sól i pieprz i na małym ogniu dusimy. Awocado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy […] Artykuł Ryżowe „burgery” z wędzoną makrelą, guacamole i szparagami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJuż raz staraliśmy się łamać konwencje burgerowe, robiąc burgera w pomidorach . Dzisiaj bardziej tradycyjnie, aczkolwiek inaczej. Zwykłą bułę zamieniamy na super-truper-kolorową różową bułeczkę :D By uchronić kuchnię od rutyny! By zjednoczyć warzywne peleryny! By nudzie i monotonii nie przyznać racji! By gwiazd dosięgnąć, będziemy walczyć! Maugo! Paszko! Zespół "BP" walczy w służbie jadła! Więc poddaj się(...)sezamem/nasionami lnu. Pieczemy ok 20-30 minut w temp 180*C. W czasie, gdy nasze różowe buły się pieką, my możemy spokojnie zrobić do nich wkładkę w postaci tofu-burgera. Tofu-burger z orzechami Przepis na ok 4-5 kotletów Potrzebujemy: 1 kostka tofu naturalnego (180g) garść orzechów (u nas pinia) 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku
Bananowe PoleMoja rodzina jest w 100% mięsożerna. Daleko mi do wegetarianizmu i jeszcze dalej do zostania weganką. Jednak te burgery naprawdę są świetne i przypadły do gustu prawie wszystkim (pomimo tego, że słowo wegańskie wywołuje w moim Mężu pewien bliżej nieokreślony niepokój...) Niestety Syn Starszy nie znosi buraków i burgerów nawet nie chciał spróbować. Będę więc jeszcze kombinować z jakimś innym(...)można dodać jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami (w lżejszej wersji tylko połówka bułki + kotlet buraczany) i wybranymi dodatkami - u mnie kiełki, awokado, ostry sos chili, pomidor, sałata) Smacznego! Inspiracja od Agaty
Pełny talerzTrochę inne burgery. Tym razem kacze. Smażyłam na patelni, ale myślę, że upieczone na grillu będą jeszcze lepsze. składniki 500 g - 2x kacza pierś 1 łyżeczka startego świeżego imbiru garść kolendry 2-3 ząbki czosnku - przeciśnięty przez praskę 2 łyżeczki sosu hoisin 1/2 łyżeczki płatków paprykowych sól, pieprz cytrynowy przygotowanie kacze piersi umyć i osuszyć. Oddzielić skórę , odłożyć(...)Mięso zmielić w maszynce używając sitka o większych oczkach (średnica ok 6) Włożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować 6 burgerów, przykryć folią i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Na patelni położyć kaczą skórę i na niewielkim ogniu wytopić z niej tłuszcz. Schłodzone burgery smażyć na wytopionym tłuszczu po ok 4 minut z każdej strony. Podawać
Stare GaryMini burgery pieczarkowo-jajeczne przygotowałam na tegoroczny Piknik Smakosza. Przepis na nie znalazłam na blogu Lawendowy Dom. Są niebywale proste do wykonania i bardzo smakowite. Do burgerów idealne! Składniki /12-14 szt./: 500 g pieczarek 1 cebula 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko pęczek natki pietruszki sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Dodatki: 2 pomidory(...)mini bułek sałatka 12 plasterków sera topionego w plastrach ulubiony sos Czytaj dalej... Artykuł Mini burgery pieczarkowo-jajeczne pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukolejna, trzecia już odsłona burgera na moim blogu. :-) Wersja meksykańska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, bardzo ostrych smaków. Ostrość można oczywiście dowolnie regulować, dodając mniej przypraw i papryczki chilli. Sam kotlet, dzięki dodatkowi wielu przypraw jest bardzo aromatyczny. Całość moim zdaniem wyszła bardzo smakowicie. Jak burger, to tylko domowy. ;-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 liść sałaty(...)suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser, kukurydzę, fasolę, paprykę, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchniKuchnia grecka jest jedną z moich ulubionych, uwielbiam robione w domu burgery, dlaczego by nie połączyć jednego i drugiego? :-) Dzięki greckim smakom burger zyskał nowego życia. Dużo w nim świeżych warzyw, jest lżejszy niż jego klasyczna wersja i na pewno dużo zdrowszy. Mięso ma smak typowych dla Grecji przypraw a całość swój niepowtarzalny charakter. :-) 1 bułka do hamburgera 125g(...)patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy sosem tzatziki. Układamy kolejno: sałatę, kotlet, ketchup, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka by burger zachował formę
Szefowa kuchniKolejny wpis o burgerach. A właściwie o dodatkach do nich, póki co. Bo przypominam, że zanim wyruszymy z właściwymi przepisami na burgery, to najpierw chcemy zamieścić wpisy na różne dodatki, do których potem będziemy się odwoływać. Dzisiaj zatem przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego mięsa
Marder&Marder Manufacturewiem, że jest pyszny. Ja przygotowałem dla was przepis, który mi osobiście pasuje najlepiej. Nie za ostra sałatka, nie za łagodna, taka z fajnym posmakiem. Przygotowałem ją do potrójnego burgera z serem comté, na który przepis pojawi się za jakiś tydzień. Bo jak być może pamiętacie od kilku tygodni w każdą niedzielę serwujemy wam burgery. Dzisiaj sobota więc jutro też(...)burger będzie. Już teraz zapraszamy. 400 g białej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 4 łyżki majonezu ( KLIK ) 2 łyżki ostrej musztardy ( KLIK ) 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Warzywa drobno szatkujemy, mieszamy z musztardą, majonezem i octem jabłkowym. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chowamy do lodówki na godzinę. Gotowe :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureWegański fast food to chyba najlepsza rzecz jaką ludzie wymyślili!! Soczysty wege kotlet idealnie komponuje się z chrupiącą bułką i świeżym zielskiem. A co do burgera? Frytki i chipsy! Burgery z batatów i żółtej soczewicy składniki na 4-5 burgerów: 1,5 łyżki mąki 1 batat 1 szklanka żółtej soczewicy 2-3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki wody
wegetalerzeKupiłam ostatnio jagnięcą łopatkę w bardzo dobrej cenie. Nie była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić mięso na burgery. Wyszło siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek. Inspiracją był przepis z tej strony składniki ( ok 6 niedużych(...)ogniu. Dodać cebulę, podsmażać aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać cebulę, jagnięcinę, musztardę, zioła, przyprawy, czosnek, dymkę oraz sól i pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm). Rozgrzać patelnię grillową. Kotleciki lekko posmarować oliwą i ułożyć na patelni. Grillować ok 10 minut, raz przekładając na drugą
Stare Gary