burger - 2273 przepisów (strona:42/152)

Gofer bhaji burger 175

Kryterium uzualne pozwala nazywać burgerem kotlet w bułce, który nie jest z wołowiny. Podobnie jest z Bhaji. W języku hindi bhaji oznacza po prostu warzywa. Jest nawet taka potrawa jak Pav Bhaji w różnych wersjach (co za tym idzie o różnych nazwach) czyli mniej więcej bułka z warzywami, na którą też przyjdzie czas na blogu :)  W każdym razie istnieje(...)wspomniane wcześniej kryterium uzualne możemy uznać to jako osobną potrawę. Choć wiem, że jest ono lekko krzywdzące, bo przypomina goebbelsowską zasadę tysiąca kłamstw :) Postanowiłem połączyć trzy potrawy w jednym. Burgera, Bhaji i gofra zwanego często goferem :) Składniki - cebula - mąka - curry - woda - olej Wykonanie: Cebulę kroimy w niezbyt drobne kawałki. Każdą połówkę wystarczy pociąć wzdłuż na cztery. Z mąki i wody

Kryzysowa Książka Kucharska
Burgery gryczane 198

Żadne fast foody nie zastąpią gryczanych burgerów. Od tych można się uzależnić. Jak słowo daję :) Poza tym dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego można zapakować je do pracy: oddzielnie warzywa, oddzielnie burgery i złożyć w kanapkę przed zjedzeniem. No... albo nie składać, tylko potraktować jako placuszki z surówką lub sałatką. Na Sylwestra dobra alternatywa zamiast kanapek(...)dodałam namoczone nasiona chia i wymieszałam z cebulą oraz pieczarkami Do masy dodałam koperek, sól, pieprz, kurkumę i całość dokładnie wymieszałam Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i smażyłam uformowane burgery po kilka minut z każdej strony Podawałam z cebulą, pomidorem, sałatą Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowy hamburger 171

mąki pszennej 1 dkg drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko do posmarowania 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam kotlety burgery: 70 dkg wołowiny 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej(...)odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią. Burgery: Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze

wesoła kuchnia
Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem 220

Dzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny. Tak też wielokrotnie ją przygotowywałam w wolnowarze, z różnymi przyprawami. Jednak co zrobić kiedy nie mamy wolnowaru lub zwyczajnie czasu na nastawienie takiego mięsa? Wtedy wystarczy sięgnąć po produkty Krakus. W ofercie marki znajdziecie(...)urozmaicenie), po upieczeniu dosłownie rozpada się pod widelcem i jest bardzo smaczne. Chociaż możecie je wykorzystać po prostu jako mięsny dodatek do obiadu, ja postanowiłam Wam zaprezentować pomysł na burgery z łopatką z dodatkiem grillowanego ananasa, buraka i warzyw oraz pysznych, pieczonych w piekarniku frytek z batatów. Gwarantuję, że taki obiad przygotujecie w 30 minut, chyba że skusicie się

Pora coś zjeść
Burger z kaczki 147

Czasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej.  Składniki 2 piersi z kaczki 2 jajka bułka tarta 4 bułki z sezamem tymianek  majeranek pieprz sałata korniszony oliwa z oliwek czerwona cebula skórka przypieczona z kaczki sól(...)Przygotowanie   Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem. Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski. Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut, aby się podgrzały

R'n'G Kitchen
BURGERY Z WOŁOWINĄ I JALAPENO 214

SKŁADNIKI: Burger   4 bułki 4 kotlety Burgery 100 %mięsa mielonego wołowego 20 dag ser żółty 2 ogórki konserwowe ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno 1 szalotka sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE:  Burgery wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. Następnie wszystkie składniki sosu łączę

Gotowanie Patki
Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem 184

Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem Składniki – burgery: Kasza jęczmienna perłowa – 100g Burak – 1 sztuka Koperek – 1 pęczek Jajko – 1 sztuka Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka Bułka tarta – 2 łyżki Sól, pieprz, oregano Składniki – pesto: Rukola – 1 sztuka Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy(...)sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym koperkiem, jajkiem, mąką i bułką tartą. Dodajemy przyprawy. Formujemy kotleciki

Kuchnia Bon Appetit
Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado 153

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko(...)posypujemy sezamem Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Przygotowanie burgerów rozpoczynamy od upieczenia w piekarniku buraków zawiniętych w folię aluminiową. Buraki pieczemy przez 45-50 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w cienkie

Kuchnia Bon Appetit
Klasyczne burgery 181

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Klasyczne burgery Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko(...)posypujemy sezamem Pieczemy przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone – patyczek musi być suchy. Wykonanie – burgery: Sos przygotowujemy mieszając musztardę z jogurtem, passatą pomidorową i czosnkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Mięso mieszamy z jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Formujemy

Kuchnia Bon Appetit
Burgery z botwinką i łososiem 193

Składniki (na 4 burgery – 2 porcje) -  200 g filetu z łososia, - pęczek botwinki - bez buraczków (ok. 200g), - cebula (ok. 40g), -  ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym(...)Botwinkę łączymy z łososiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, sosem sojowym. 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - żelazo (pochodzące z botwinki), które odpowiada za prawidłowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Burgery z ciecierzycy i marchewki z sosem czosnkowym 202

mieszamy z majonezem do całkowitego połączenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy i wstawiamy do lodówki, by smaki się przeszły. Składniki na ok. 6-8 burgerów: - 2 puszki ciecierzycy (lub 200g suchej namoczonej przez noc i ugotowanej przez ok. 50 min) - 3 marchewki - 100g płatków owsianych - 1/2 papryki   - 20g płatków drożdżowych - 1 łyżka ketchupu(...)miksujemy na gładką masę. Dorzucamy płatki owsiane i dalej miksujemy, aż do połączenia składników. Otrzymaną masę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut (dzięki temu, łatwiej będzie nam formować burgery). Rękoma, bądź przy użyciu prasy do burgerów formujemy kotlety. Smażymy na patelni przy użyciu niewielkiej ilości oleju po ok. 8 minut z każdej strony, aż lekko się przyrumienią, bądź pieczemy

Be Fit Be Strong
Hamburger z salami 184

Jest ktoś kto nie lubi zjeść dobrego burgera? U mnie są często, bo uwielbiamy mięso. Dzisiejszy hamburger będzie z dodatkiem salami. Polecam! Koniecznie musicie je przygotować! Składniki : * bułki do hamburgerów * 300g mięsa wołowego mielonego * sól, pieprz do smaku * kilka plasterków salami * pomidor  * ogórek * czerwona cebula  * roszponka * majonez, ketchup Przygotowanie : Mięso doprawić i dobrze wymieszać. Na grillowej patelni usmażyć(...)burgery. Układać na podgrzanych bułkach, posmarowanych majonezem i ketchupem, sałatę, burgera, pomidora, cebulę, ogórka i przykryć bułką. Podawać na ciepło

Magiczne Życie Marty
Burgery z łososia i czerwonej fasoli 188

Składniki (na 4 burgery – 2 porcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy(...)sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwzapalnie, - cynk (pochodzący z fasoli

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania