się białych obrusów, kelnerów w żabotach, kryształów, deserów i karty na 74769 pozycji, to nawet nie wchodźcie. To nie jest miejsce dla delikatnych. To nie jest kolejny i wymęczony burger. To nie jest genialny PR. To jest mięso, dużo mięsa, genialnego mięsa i jeszcze więcej mięsa. To jest genialne obchodzenie się z mięsem. A nad wszystkim czuwa pan Jacek, facet(...)który o mięsie wie wszystko. Nie dostaniecie żeberek z seitanu, burgera z ciecierzycy i bukietu surówek. Weganie dostaną tylko kiszonki z Węgierskich Specjałów. Wnętrza są surowe, wejście mogłoby spokojnie grać w kryminałach. Jednak wchodzicie, zamawiacie i dostajecie coś, co demoluje wam wszystkie smaki, które pamiętacie. Karta jest krótka, kilka pozycji – wołowina, wieprzowina i gęś. Do tego kilka win, piwo
ladykitchenNajlepiej jednak wybierać ten, który jest tłoczony na zimno. Co dodać zamiast octu jabłkowego? 2 łyżki soku z cytryny powinny załatwić sprawę. Kilka przepisów na pyszne kotleciki: Nuggetsy sojowe Burger z ciecierzycy Tofu burger Burgery z czerwonej fasoli Artykuł Surówka z selera pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanomowe Burgery te z mięsem, rybą czy warzywami , doskonale smakują zrobione w domowym zaciszu. Polecam każdemu małemu i dużemu. Dziś chcę Wam przedstawić Burgery z kotletami z indyka i konfiturą z czerwoną. Smacznego. SKŁADNIKI: 6 bułek do burgerów 6 kotletów mielonych 6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli 6 plastrów świeżego ogorka 6 plastrów sera żółtego Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE
Gotowanie PatkiBurgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów to pyszne, sycące i mega zdrowe danie obiadowe. Łosoś pieczony w piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy. Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie z pomarańczami – soczysty. Oczywiście(...)połowie :) ), po drugie za mega zdrowe i wartościowe składniki (bataty, łosoś, awokado, jarmuż, kolendra, słonecznik), a po trzecie za uczucie sytości bez winy :) Polecam! http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/03/d40-burgery-lososiem-salsa-jamruzu-awokado-salmon-burgers-kale-1170x874.jpg The post Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaWczoraj były domowe bułki do burgerów - klik , a dziś burgery. Zawsze to dużo zdrowsza wersja niż inne kupowane gdziekolwiek, już nie będę wymieniać ;-). Kotlety zrobiłam z mięsa mielonego z indyka, do tego natka pietruszki, troszkę bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, ketchup i jajko. Reszta to dodatki jakie miałam w lodówce i nie tylko w niej. Każdy może smak(...)stron. Powinny nam się ładnie zarumienić. 2. Dodatki kroimy: ogórki, pomidora w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki. 3. Moje bułki były ciepłe, ponieważ burgery robiłam zaraz po ich upieczeniu, jeśli robicie później, to bułki można podgrzać w piekarniku. 4. Bułki przekrawamy na pół. Na dolnej części rozprowadzamy trochę sosu lub majonez, albo ketchup, następnie ja dałam
kruche babeczkiskromni i gościnni. W karcie jest więcej kaczki niż pospolitego kurczaka. I nie jest to tłusta kaczka, która kojarzy nam się z imieninami u cioci, tylko konfitowane pyszności, pasztety, burgery i pielmieni. W czasie Foodie Meetupu, na którym byłam podano: mini-bakłażany z dodatkami i salsą winogronową pâté z kaczki z karmelizowaną cebulką i oliwkową focaccią kaczy bulion(...)pielmieni z kaczki skrzydełka w czterech smakach np. chipotle bbq, azjatyckie z kolendrą czy z sezamem burger z kaczki z serem kozim i z chipsami z pietruszki mini brownie z solonym karmelem i mini blondie z lemon curd Bardzo podobało mi się, że podano prawdziwe dania z karty (oczywiście w mniejszych porcjach, bo bym pękła), a nie jakieś specjalne propozycje
Ugotowane pozamiataneWitajcie :) Dziś podam Wam przepis na pyszne, domowe burgery. Przepis jest prosty, ale efekt i smak super. Wystarczy odrobina czasu i chęci i mamy zdrowe burgery, i przynajmniej wiemy co jest w środku :). A więc zaczynamy: Składniki na około 5 burgerów: 5 bułek typu graham 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej
Gotuj z MąkąProsty przepis na ketchup Bardzo lubię ketchup do frytek, burgerów czy zwykłych kanapek, ale odstraszała mnie zawsze ogromna ilość cukru dodawana przy jego produkcji. Przy okazji robienia nowych burgerów wpadłem na pomysł, żeby w międzyczasie, gdy kotleciki się pieką, ukręcić prosty ketchup. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że prosty przepis na ketchup może dać takie efekty. Smakowity, delikatnie(...)passaty. Do posłodzenia użyłem erytrolu, aby zbić kaloryczność, ale jeśli się tym nie emocjonujesz, to spokojnie możesz użyć cukru trzcinowego lub miodu. Koniecznie sprawdź przepisy na wegańskie burgery , których już kilka jest na blogu. Dodatkowo, jeśli już wykonasz ten prosty przepis na ketchup , to zrób sobie do tego coś kreatywnego. Proponuję Ci falafel z piekarnika, klopsiki z orzechów włoskich
BlendmanDzisiaj, w ramach Śląskiego Projektu Burger , odwiedziłam jedną z burgerowni w Katowicach. Pamiętajcie, że do końca tego tygodnia, czyli do 5 marca , można skorzystać ze zniżek w wybranych lokalach razem z aplikacją Qpony. Wystarczy pobrać aplikację Qpony https://bnc.lt/Uecj/0ku6tAMPUA W ramach Śląskiego Projektu Burger zniżki dostepne są w następujących burgerowniach: BUŁKĘS Katowice Al Hamburger Katowice Grill Point(...)Katowice Skrzydlaty Byk Zabrze Pizzerie Biesiadowo Katowice Odwiedziłam dzisiaj jedno z miejsc. To katowicka burgerownia BUŁKĘS zlokalizowana na ulicy Plebiscytowej 10. W ramach Śląskiego Projektu Burger , można skorzystać ze zniżek z aplikacją Qpony : pulled pork KLASIK- 15 zł dowolny BUŁKĘS z pulled pork ze zniżką 10% Zachęcam do skorzystania z oferty i odwiedzenia tego przepysznego miejsca na mapie
Moja smaczna kuchniasicie na około 20 minut. Cebulę, 2 ząbki czosnku i kilka suszonym pomidorów rozdrabniamy ( możemy użyć mikserka ). Dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy burgery. Teraz czas aby przygotować sos. Natkę pietruszki ( pęczek ) wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt ( po sporej łyżce ), 2 ząbki czosnku, sól i cukier i pieprz do smaku. Całość miksujemy(...)rozgrzanym grillu układamy bakłażana, posypujemy rozkruszoną kostką czosnku knorr. Również na grillu układamy burgery. Grillujemy kilkanaście minut. W trakcie przewracamy. Na talerzu układamy bakłażana na niego burgery i całość polewamy sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyWegańskie burgery cieszą się niesłabnącą popularnością – są smaczne, zdrowe i pożywne. Kolejne warsztaty poświęcone temu przysmakowi odbędą się w krakowskim studio Kulinarne Kreacje. Artykuł 4 lutego – Warsztaty wegańskich burgerów – Kraków pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEłatwe, ale zdecydowanie będą dużo przyjemniejsze, gdy będziemy jedli przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji I takie jest to danie na burgery z piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie(...)piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego i suchego kotleta ;p ). Niesamowity aromat uwalniający się z suszonych pomidorów wprost do wnętrza burgera sprawia, że nabierają one charakteru i w niczym nie przypominają zdrowych i nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie
Eat me! Fit me!posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery wieprzowe są bardzo soczyste. Znikoma ilość przypraw, biały pieprz, sól i cebula wystarczą w zupełności. Ich smak podkreśla sos śliwkowy i musztarda. Wybrałam ostrą, gruboziarnistą musztardę z chili i imbirem(...)obtocz w panko. Wlej olej do małego garnka tyle aby hamburger mógł swobodnie pływać. Smaż hamburgery po dwa w głębokim rozgrzanym tłuszczu po 4 minuty z każdej strony (duże burgery), małe nieco krócej. Panko powinno się dobrze zrumienić, a mięso w środku być usmażone. Przekrój bułki na pół. Każdą połówkę posmaruj musztardą, a następnie sosem katsu. W środek włóż gorącego
codojedzeniaGdyby tak zupełnie przypadkiem zostały Wam resztki z niedzielnego kurczaka to mam dla niego świetne zastosowanie - nietuzinkowe burgery. W domu szykuje się niezła dezorganizacja, remont trwa już miesiąc, a końca nie widać, jeszcze mam kuchnię więc jeszcze jemy, ale już niedługo będę mogła tylko pomarzyć o kulinarnym się spełnianiu, co gorsza nie wiadomo na jak długo. Tymczasem gotuję jak szalona(...)zapełnić poczekalnię fajnymi, sezonowymi daniami. Ostatnio miałam okazję zjeść naprawdę dobrego hamburgera, maleńki lokal na tyłach katowickiego dworca naprawdę daje radę. Banhof, bo taką nazwę przyjął, i słusznie, to burgery z wyższej półki, nietuzinkowe dodatki, a całość przyrządzona perfekcyjnie. Niesiona smakiem wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka, dojrzałego ananasa do własnego burgera, efekt - oszałamiający, ale królem dania jest sos BBQ z subtelnie
Słodki Kompromiswszystkie problemy, jak i chęć odmienności, a przede wszystkim zostawienia pieniędzy za możliwość skorzystania z odmienności. Dlatego tu dania japońskie (i nie tylko) z odległego wschodu wpasowują się wyśmienicie. Burgery stają się przeżytkiem, bo można je już spotkać na każdym kroku więc co w tym atrakcyjnego :) Problem z egzotyką jest taki, że jest ona egzotyką do momentu, w którym(...)jest domeną wąskiej grupy osób. Oczywiście burgery nadal są poza kieszenią większości ludzi, ale mimo to stają się coraz bardziej powszechne, a przecież nie o to w tym wszystkim chodzi :) Jeżeli już płacę dużo pieniędzy to chcę, aby mój produkt był luksusowy, a luksusowy to prawie nigdy nie oznacza wartościowy tylko niedostępny. Ramen to też inny sposób jedzenia. Jestem tylko
Kryzysowa Książka Kucharska