łyżki cukru 235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) Burgery: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia(...)pieczenia i delikatnie spłaszczamy . Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem . Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników
Słodka StronaJest to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska, która świetnie nadaje się na imprezy i z pewnością posmakuje każdemu. Burger koreczki z powodzeniem mogą zastąpić prawdziwe burgery, jako mniej kaloryczna wersja klasycznego kotleta w bułce. Pierwszy raz jadłam te koreczki kiedy przyniosła je do nas moja siostra na mecz, tak mi posmakowały, że od tego czasu często je powtarzam. Składniki
Dobra karmaPrzyznaję, że jestem pod dużym wrażeniem dzisiejszych burgerów. Połączenie ostrego smaku ze słodkim było strzałem w dziesiątkę, a same kotlety wyszły po prostu rewelacyjne. Mięsiste, aromatyczne, soczyste i sycące. I do tego super zdrowe! Gotowce się chowają. Niestety zdjęcia nie oddają smaku, dlatego żeby się przekonać że nie kłamię, musicie zrobić je sami :) SKŁADNIKI Kotlety* (9 sztuk): 1 cebula, pokrojona(...)spłaszczaj łopatką do przewracania lub po prostu dłonią. Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę. 5. Złóż burgery - przełóż każdy kotlet na bułkę, polej sosem, dołóż warzywa, zamknij górną częścią pieczywa. Smacznego! ps. kotlety możesz też zamrozić i sięgać po nie kiedy tylko najdzie Cię ochota na "fast
Powiedz dietom nieBezmięsne burgery podbijają świat: zdrowe, odpowiednio przyprawione i obłędnie smaczne,... Artykuł WEGAŃSKIE BURGERY Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEMój bób dopiero wykiełkował, ale w Biedrze niedawno był w promocji, więc mam zapasy mrożonego. Wczoraj (ten kto obserwuje mnie na instagramie jest na bieżąco) zrobiłam takie oto burgery na obiad i wzbudziły zachwyt w domu, Miśka asystowała mi jak nigdy w kuchni, tj. asystuje tylko gdy piekę ciacha. Smakują tak samo dobrze jak wyglądają, nie ma się co rozpisywać(...)Składniki na 6-8 burgerów: 400 g bobu (na chwilę obecną to tylko mrożony lub z puszki) około 150 g ryżu 100 g ziaren słonecznika 50 g bułki tartej łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ziołowego pęczek świeżego koperku Przygotowanie: Ugotuj ryż. Możesz to zrobić moim sposobem. W garnku rozgrzej łyżkę dobrego oleju (jeżeli mam w domu, to do wszystkiego używam masła
greenscarfBurgery najlepsze z wszystkich jakie do tej pory zrobiłam. Rozpływały się w ustach, z jednej strony delikatnie słodkawe (prawdopodobnie dzięki pietruszce), z drugiej wytrawne. Niebo w ... buzi.Tak naprawdę brakuje mi słów, aby opisać ich smak. Musicie spróbować sami. Dodatkowo zrobiłam do niech czosnkowy sos na bazie jogurtu sojowego. PYCHA! SKŁADNIKI: 3 bulwy topinaburu- ok 150g 2 pietruszki- ok 60g 130g(...)czarnuszka, słodka papryka wędzona, pieprz czarny WYKONANIE: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę- możemy je zetrzeć na tarce. Następnie wszystkie składniki blendujemy ze sobą. Na papierze do pieczenia formujemy burgery- mi wyszło ich sześć. Pieczemy w 180 stopniach przez
healthy dreamsWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wyśmienite burgery wołowe swojej roboty z domową bułką, karmelizowaną czerwoną cebulką i pysznym sosem. Przygotowując je w domu mamy pewność co zjadamy, a więc nie musimy się martwić co jest w środku i z czego to powstało Jako dodatek super się tutaj sprawdza karmelizowana cebulka, która smakuje(...)przygotowania innym razem, bądź też nadają się idealnie na poranne śniadanie Polecam zrobić dla waszych facetów, jestem przekonana że będą zachwyceni tak jak mój Smacznego Post Burgery wołowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeCUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Na cukrowym detoksie w kąt poszły bułki, chleby, placki. Nie płaczę i nie narzekam. Burger bez bułki to też smakowitość, bo burger sam w sobie to znakomitość i smakowitość – dwa w jednym. Ważne, by go nie smażyć pospiesznie, dać mu chwilę odpoczynku, a na końcu obłożyć najlepszymi dodatkami. Oto... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcufanów fast food'ów. Na szczęście mając ochotę na kurczakburgera, nie musimy szukać najbliższego lokalu - możemy go zrobić w domu. Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald's - Składniki: Burgery: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 mała bułka + mleko do namoczenia 2 ząbki czosnku łyżka bułki tartej jajko przyprawy: odrobina chili, czosnek w proszku, słodka papryka, pieprz, przyprawa do kurczaka(...)pomidory z puszki i dusimy przez kolejne ok. 5 minut na małym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy
Słodka StronaProponuję Wam dziś burgera. Od czasu do czasu taki "swojski burger" jest świetny dla dorosłych i dla dzieci. Musicie kupić tylko kawałek dobrej wołowiny, zmielić ją do tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe. Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy
Smaki Przyprawy i Kolorysycący obiad. Zamiast ciężkiej bułki pieczony bakłażan z soczystym kotletem wołowym. Do tego trochę mniej fit zimne piwko leżak i słoneczko. To taki przedsmak zbliżających się wakacji :) Porcja 6 burgerów Składniki: 1 duży bakłażan 200 g mięsa wołowego 1 łyżka musztardy Dijon odrobina soli 125 g sera mozzarella garść rukoli Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mięso wymieszaj z musztardą i dopraw(...)krążki i 5 minut przed końcem pieczenia ułóż na bakłażany ( nie na wszystkie tylko na połowę tak jak byście robili z bułką tylko na dolną część). Po upieczeniu złóżcie burgery w całość w środek wkładając rukolę. Smacznego
Niezły Młynekrazu nie spaliły. Nasza taka sprawdzona norma to trzy średnio duże (nie takie ogromne) ziemniaki na garnek oleju. Akurat to idealna porcja frytek dla dwóch osób jako dodatek do burgerów na przykład. A sekret numer dwa to dwukrotne smażenie. Czyli podsmażamy, studzimy i znowu smażymy. Czyli już mówię po kolei co i jak: kroimy ziemniaki na takiej grubości frytki(...)niego korzystamy przy różnych mięsach. A wejść w jego posiadanie można na przykład w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder ManufactureZakochana :-) Tak tak, właśnie w burgerach z batatów i kaszy jaglanej. Za żadne skarby świata nie zamieniłabym na tradycyjnego z mięcha.Moja słodyca z kaszy i słodkich ziemniaków jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Delikatnie słodki smak może być zachętą dla małych niejadków, tym bardziej że smażyłam na oleju kokosowym :-) Nie kombinowałam za bardzo z dodatkami, bo nie miałam czasu także(...)soli i pieprzu. Kiedy składniki już będą ze sobą połączone dodać mąkę, koperek i zgnieciony czosnek. Wymieszać. Formować kotlety i delikatnie je zgnieść w dłoniach żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną
pieprzny smaczekKiedy mamy mało czasu burger wydaje się być najlepszą alternatywą na szybki obiad czy lunch! Dla nas takim wyjściem było udanie się do Śródmieścia w Gdyni! Fantastyczne miejsce! Niewymagające. Cegła, beton, drewno, metal i kolory - czarny, szary i brąz - cudowne industrialne wnętrze! Czuliśmy się tam swobodnie i miejsce z pewnością ma świetny klimat! Miejsce oferuje kilka burgerowych pozycji, są zupy(...)kilka dań dodatkowych. Są śniadania, są przystawki! Chyba każdy coś dla siebie znajdzie! My skusiliśmy się na burgera - w wersji klasycznej i wegetariańskiej z serem halloumi - świetna bułka brioche, pyszne i dobrej jakości mięso! Do tego fantastyczne dodatki - domowe frytki i dwa sosy! Było pysznie i duża porcja
Plate of JoyMój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem, podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami :) W tej postaci powinny się skusić ;) Składniki: 300g ziemniaków 100g różyczek z brokuła bez łodyg(...)uformować kulę, spłaszczyć i położyć na rozgrzanym oleju. Smażyć po 3 minuty z obydwu stron. Wyłożyć na talerze. Podawać z Sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. The post Burgery z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicja