wszyscy lubią mięso, nie wszyscy je jedzą. Za to dużo ludzi kocha burgery. Burgery mogą być również wegetariańskie i po prostu zdrowe. Kasza manna kojarzy się z dziećmi i ich pożywieniem. Nic bardziej mylnego - znakomicie zaspokaja głód a na dodatek jest bogata w witaminy z grupy B, potas i kwas foliowy. Jako jedyna z kasz ma w sobie dużo jodu(...)Burgery, które chcę Wam zaproponować z dziećmi mają tyle wspólnego co fakt, że są dziecinnie proste i fajnie je przyrządzić właśnie z dziećmi. Mogą posłużyć jako ćwiczenie usprawniające motorykę małą. Czy widzicie ile fantastycznych rzeczy dzieje się przy okazji w kuchni? Porcja na 4 burgery: Składniki : - 120g kaszy mannej - 500 ml bulionu warzywnego lub wody - 1 duże , kurze jajko - bułka
Kuchnia Pełna EmocjiWegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił ich wartości odżywcze. Następnie zostały przełożone domowym hummusem oraz warzywami - pomidorem, sałatą i ogórkiem, a także awokado i kiełkami rzodkiewki. Pyszna i zdrowa propozycja do szkoły, pracy czy na kolację. Przygotowanie takich zdrowych burgerów(...)Przyprawiamy kuminem, solą oraz pieprzem. Dodatki: Pomidora, sałatę oraz kiełki myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidora kroimy w plasterki. Awokado i ogórka obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki. Burgery: Bułki przekrawamy na pół. Zarówno na górą część, jak i dolną nakładamy hummus - nie żałujemy! Następnie na dolnej części układamy sałatę, pomidora, ogórki i awokado. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił ich wartości odżywcze. Następnie zostały przełożone domowym hummusem oraz warzywami - pomidorem, sałatą i ogórkiem, a także awokado i kiełkami rzodkiewki. Pyszna i zdrowa propozycja do szkoły, pracy czy na kolację. Przygotowanie takich zdrowych burgerów(...)Przyprawiamy kuminem, solą oraz pieprzem. Dodatki: Pomidora, sałatę oraz kiełki myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidora kroimy w plasterki. Awokado i ogórka obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plasterki. Burgery: Bułki przekrawamy na pół. Zarówno na górą część, jak i dolną nakładamy hummus - nie żałujemy! Następnie na dolnej części układamy sałatę, pomidora, ogórki i awokado. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami
Kuchnia MagdaLenyNajważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu. Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi lub z chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko. Co to jest panko? Panko to japońska panierka w formie płatków, odpowiednik bułki tartej, z tym że delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Zaletą panko(...)odrobiny wody przygotowujemy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Przyprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście, obtaczamy dokładnie w panierce panko i smażymy na złoty kolor. Burger Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i roszponką, kolejnie kładziemy plaster żółtego sera, chrupiącego kurczaka, roszponkę, plaster pomidora, krążki czerwonej cebuli
Tajemnice Smakumozzarelli i parmezanu. W wersji dla mięsożerców, sposób przygotowania jest taki sam. Zapiec można dowolne mięso: drób, polędwiczki wieprzowe, kotlety schabowe. Efekt zawsze jest ten sam: znakomity! Zobacz przepis Burgery z pęczaku i mielonego indyka Bez fałszywej skromnosć: burgery są naprawdę pyszne. Mamy na to świadków – ekipę z Polsatu, która jadła i chwaliła! Nie chwalący się, sami żeśmy ten przepis(...)wymyślili. Zazwyczaj korzystamy z cudzych przepisów, ale pomysł na bugera przyszedł jakoś sam z siebie. Danie super proste, a pożywne i znacznie zdrowsze niż klasyczny, wołowy burger (też skądinąd pyszny). Zobacz przepis Krem pomidorowy z pulpecikami Zoe Fani ulicy Sezamkowej wiedzą o kogo chodzi. Zoe jest jedną z mieszkanek Sesam Street i autorką przepisu na pomidorową, który znalazł się
Niedzielny kucharzSkładniki burgery (około 11szt): - 300g kalafiora (około 1/2 średniego kalafiora) - 150g konopi siewnej nie łuskanej - 4 ząbki czosnku (15g) - cebula (100g) - 20g natki pietruszki - 30g oleju kokosowego rafinowanego - 1 jajko - 20 g mąki kokosowej - sól kłodawska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Składniki na sos : - 300g pieczarek - 100g oleju kokosowego rafinowanego - cebula (100g(...)sól kłodawska pieprz, kurkuma papryka słodka, czosnek niedźwiedzi Skladniki na sałatkę : - cukinia - rukola - ocet jabłkowy niefiltrowany - olej konopny - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie burgery : Ziarna konopi moczymy minimum 12 h w wodzie, odcedzamy i suszymy (w celu pozbycia się części lektyn) Kalafior gotujemy na parze, studzimy. Blendujemy na jednolitą masę :kalafior, natkę pietruszki
Szkrab Je SamSkładniki na około 11 burgerów : 100 g kaszy jaglanej 180 g czerwonej soczewicy 250 g cukinii 80 g świeżego szpinaku 8 sztuk suszonych pomidorów w zalewie olejowej 1 jajko około 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej* 1/2 czerwonej cebuli szczypta soli i pieprzu przyprawy : czosnek granulowany, bazylia, oregano, papryka ostra * można użyć więcej lub mniej(...)Dodać jajko i zmielone płatki owsiane (lub mąkę). Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem papryką oraz bazylią i oregano. Można również użyć innych przypraw wedle uznania. Z przygotowanej masy uformować burgery preferowanej wielkości (u nas wyszło 11 sztuk). Układać w wyścielonej papierem do pieczenia formie. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 - 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć
Banana SmilesPropozycja na ser halloumi nie grillowanego, ale startego i usmażonego na wzór burgera wołowego. Składniki 250 g halloumi cypryjskiego 100 g suszonych pomidorów w oleju 2 jajka pół szklanki tartej bułki pół łyżeczki granulowanego czosnku pieprz olej z oliwek do smażenia sałata rzymska pomidor malinowy ogórek gruntowy remulada duńska Przygotowanie Ser halloumi starłem na tarce o grubych oczkach. Do sera(...)dodałem odsączone i drobno posiekane pomidory, dodałem roztrzepane jajka, doprawiłem czosnkiem i pieprzem. Na koniec dodałem bułkę tartą, wymieszałem, uformowałem burgery. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju. Smażyłem burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Bułki przekroiłem, posmarowałem sosem, na to położyłem sałatę, burgera, plaster pomidora i ogórka, polałem sosem, kolejny liść sałaty, przykryłem drugą połówką
R'n'G KitchenJeśli jeszcze nie próbowaliście robić burgerów w domu żałujcie! Przyznam, że długo zwlekałam z zabraniem się za ich przygotowanie ... zawsze wydawało mi się, że przygotowanie bułeczek będzie trudne - a tu niespodzianka są naprawdę proste w przygotowaniu o niebo lepsze niż kupione! Tym razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba(...)wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży
cucinareDziś proponuję Wam prosty przepis na burgery w wersji wegetariańskiej, przygotowane z tofu, marchewki, cebuli, jajek, płatków owsianych, które możecie doprawić wedle uznania i podawać np. z ogórkami kiszonymi, pomidorami, sałatą lub cykorią. Burgery veggie pozostawiają dużą dowolność wyboru składników, więc możecie się posłużyć poniższym przepisem jako bazą i dopasować poszczególne składniki i dodatki warzywne w zależności od Waszych(...)rozgrzanej oliwie. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Tofu pokrój w kostkę, zmiksuj z marchewką, cebulą, jajkami, maizeną, płatkami owsianymi, solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim. Odstaw na 30 minut. Uformuj burgery przy pomocy obręczy do formowania potraw . Na patelni rozgrzej oliwę, smaż burgery z obu stron około 4 minuty. Podawaj do wyboru: z ogórkami kiszonymi, pomidory, zieloną sałatą, roszponką lub cykorią
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaTrwa Jemy w Łodzi Food Fest 2018 więc wybraliśmy się do bardzo lubianej przeze mnie i Dominika Stekówki - Steki i Burgery . Michał, szef kuchni, wie, co robi i robi to dobrze! Propozycje w ramach tras kulinarnych Street Food oraz Francja Elegancja to kolejno: 👉 Panini z wątrobą wołową w asyście chutneya gruszkowo-jabłkowego i sałaty roszponki (38 zł) oraz 👉 Polędwica(...)jelenia podana z puree z kasztanów w towarzystwie żółtego buraka (56 zł) Kocham to ,że te propozycje są takie nieoczywiste i naprawdę wyszukane! Słyszysz Street food myślisz - hot dog, burger, kebab czy falafel... Bo kto spodziewałby się wątróbki w panini jako dania ulicznego? Pewnie nikt, ale smak robi swoją robotę, nawet jeśli nie jest to oczywista propozycja. 😊 Nie lubię wątróbki
Cooking MonsterWiadomo, im więcej sera tym lepiej Uwielbiam je robić na śniadanie, ale tak samo cudownie sprawdzą się także na lunch czy sycącą kolację. W tym przepisie użyłam sera Hochland BURGER & TOAST, który jest specjalnym gatunkiem sera Cagliata i jest w formie grubych plastrów, idealnych do tostów i burgerów. Świetnie się topi i pozostaje ciągnący, więc nadaje się do wszystkich(...)białego wina 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku 8 kromek chleba tostowego lub innego ulubionego 4 łyżki miękkiego masła 1 opakowanie Hochland BURGER & TOAST Przygotowanie: Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj wołowinę i cebulkę i smaż do lekkiego zarumienienia. Odlej tłuszcz z patelni, dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. W małej miseczce
karmelowyWedług przeciwników wegetariański burger to profanacja, może być tylko z mięsa, i to wołowego. Ja się zupełnie nie zgadzam z tą teorią. Odpowiednio doprawiony kotlet na bazie fasoli lub innych strączków zyskuje tylko na smaku i ma wiele zastosowań. Świetnie sprawdza się do lunchboxa, w towarzystwie kaszy i sezonowych warzyw lub jako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki(...)Burgery z fasoli podałam trochę na styl grecki, do środka przygotowałam delikatny sos tzatziki, a jako dodatki wybrałam pieczarki, pomidora i sałatę. Składniki na 4 sztuki: Kotlety: 250g suchej czarnej fasoli * 1 jajko ½ szklanki płatków owsianych (zwykłe lub bezglutenowe) lub więcej (służy do zagęszczenia, moja masa była dość sucha po zblendowaniu, gdy używacie fasoli z puszki może okazać się
Fabryka pomysłówKonfitura z czerwonej cebuli. Lekko słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę. Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza poprzednia konfitura wylądowała(...)porcji, wyszły dwa nieduże słoiczki. Taka konfitura świetnie przechowuje się w lodówce. U nas stała prawie 3 miesiące i była super, jak świeża. Teraz sezon grillowy, więc konfitury do burgerów z grilla schodzi u nas zdecydowanie więcej. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 400g czerwonej cebuli (ok.3 cebul) - 40g brązowego cukru (u mnie trzcinowy) - 80ml octu balsamicznego - 80ml czerwonego wytrawnego wina
Smaczne Zdrowe