Dziś mam do zaprezentowania przepis na szybki i smaczny obiad (nie koniecznie zdrowy ). Przedstawiam przepis na domowe burgery. Składniki 400 g mięsa z łopatki wołowej sól pieprz cebula paczka sałat (rukola, sałata itd). pomidor ser żółty 2 lub 4 bułki (w zależności od wielkości) olej keczup Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Włączamy piekarnik aby się nagrzewał. Mięso mielone doprawiamy pieprzem(...)czym ugniatamy tak jak na kotlety mielone. Ważne nie wolno solić mięsa przed smażeniem. Formujemy z uzyskanej masy okrągłe kotlety. Można użyć do tego celu specjalne formy do burgerów lub ręcznie uformować okrąg i ew nożem „wyprostować krawędzie”. W między czasie do rozgrzanego piekarnika wkładany rozkrojone bułki aby były bardziej chrupiące i ciepłe. Przygotowane wcześniej kotlety smażymy na patelni polanej
Blog kulinarny S9.PLBurgery buraczane z kaszą jaglaną w wersji odmienionej... bo nadziewane mozzarellą. Są to burgery wegetariańskie, ale są tak smaczne, że nawet mięsożercy nimi nie pogardzą 😉 Co ważne, są proste i szybkie w przygotowaniu, a buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Jedynie trzeba wcześniej ugotować kaszę jaglaną - można to również zrobić dzień(...)wcześniej, nie tracimy wtedy czasu na czekania, aż przestygnie. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Poza tym, burak to polski superfood, dlatego warto sięgać po dania z burakami jak najczęściej! Gotowe burgery możemy podać z sałatką i ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub po prostu wsadzić w bułkę
Kuchnia MagdaLenyPyszne burgery z ziemniaczanego puree i fasoli z puszki. Miękkie i soczyste w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Doprawione kurkumą i curry w proszku, smakują i dzieciom i dorosłym. Najlepiej aby wszystkie składniki były przygotowane wcześniej. W momencie formowania kotletów powinny być dobrze odparowane i zimne. Im sztywniejsze będą składniki, tym sztywniejsze i bardziej zwarte będą(...)burgery. Kotleciki nie muszą być podawane w bułce, można je serwować np. z mizerią lub marchewką z groszkiem. SKŁADNIKI / 6 BURGERÓW 1 puszka białej fasoli (400 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki lub 1 szklanka puree ziemniaczanego (np. z poprzedniego dnia) 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku
cool and mintyPrzygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam(...)dodać i do tych burgerów. The post Burgery z wędzoną rybą i soczewicą appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPrzepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)mleko do namoczenia 1 szalotka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić
Oryginalny smakDelikatne wegańskie kotleciki z ugotowanej soczewicy, kaszy jaglanej i pieczonych batatów. Smażone na patelni, doprawione mielonym kminem rzymskim, curry w proszku i szczyptą chili. Najlepiej, aby składniki burgerów były przygotowane wcześniej, ostudzone i dobrze odparowane. Po uformowaniu obtaczamy je w oliwie i smażymy z obu stron na rumiano. Burgery niekoniecznie należy podawać z bułką. Można odgrzewać na suchej patelni(...)kmin rzymski. Dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety. Smażymy na oleju, po 4 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. ZŁOŻENIE BURGERÓW: Przekrojone bułki podgrzewamy, np. na suchej patelni. Na jednej połówce rozprowadzamy sos ranczerski, dodajemy ciepłego burgera, plaster pomidora i krążki czerwonej cebuli. Drugą połówkę bułki smarujemy grubą warstwą guacamole
cool and mintynajprawdziwszy, wczesnowiosenny ptasi trel! :D I pomimo bardzo wczesnej pory, jakoś tak raźniej się zrobiło i powiało świeżością :) Razem z porannym, radosnym ptasim koncertem posyłam Wam dzisiaj radosne wege-burgery! Pyszne, soczyste i w pięknym kolorze, a to wszystko dzięki bogatej, warzywnej podstawie, na którą składają się buraki, marchew i cukinia. Masa wiążąca całość to pyszna mieszanka ciecierzycy, tahini(...)akcentem, humus, kiełki i kilka surowych, chrupiących dodatków zamkniętych w podpieczonej bułce pełnej ziaren. Czy to nie brzmi jak eksplodująca smakowa feeria? Mocne, kolorowe wejście w wiosnę! I niby burger bez mięsa...a niczego mu nie brakuje :) Koniecznie spróbujcie i przekonajcie się na własnych językach, jak pysznie jest wgryzać się w te różowe Burak-burgery! Mega Burak-burgery ok.8
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDelikatne w smaku burgery z piersi z kurczaka z serem żółtym, w panierce z dodatkiem sezamu. Świetnie nadają na obiad dla dzieci. Aby były mniej tłuste, można je chwilkę podsmażyć na patelni, a następnie włożyć do piekarnika - wtedy mniej nasiąkną tłuszczem. Mogą być serwowane w formie obiadu, np. z ziemniakami i surówką lub w formie burgera w bułce(...)sałatą, pomidorem i innymi dodatkami. Jest to też doskonały pomysł na nakarmienie z dwóch filetów większej liczy osób, bo z danej porcji wychodzi 10-12 szt. burgerów średniej wielkości. Do tego są bardzo proste w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie! To zdecydowanie moje ulubione burgery, dużo lżejsze i delikatniejsze niż wołowe czy wieprzowe, a nawet smakują dużo lepiej niż indycze. Polecam
Kuchnia MagdaLenyBurgery z szarpanej kaczki , to odmiana od tych popularnych z mięsa wołowego, małe urozmaicenie. Niestety trochę czasu trzeba im poświęcić, można ją wcześniej upiec, popakować i zamrozić. Z jednej kaczki (ok. 2 kg) otrzymujemy osiem 100 gramowych porcji, czyli 8 burgerów. Ja piekę kaczkę, szarpię mięso, porcjuję i albo mrożę, albo wakuję. Kaczka, 10 świeżo zmielonych goździków, sól, pieprz, bułki(...)takie jak lubimy, ja piekę bułki z ciasta na pizzę), plasterek świeżego ananasa na porcję, sałata rzymska, żurawina do mięs (2 łyżki na burgera), Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi goździkami z łyżką soli. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 120 stopni i piec około 5 godzin
królestwo garówjest tak, że burgery nie mogą być zdrowe! Mogą być śmiało jedzone na diecie NATURHOUSE, oczywiście nie te z Mc Donalda, a takie przyrządzone w domu po spełnieniu kilku warunków. Do diety należy podejść ” z głową”. Pewne dania są dozwolone, nie należy jednak przesadzać i jeść ich codziennie. Burgery przygotowuję raz na 2 tygodnie, zazwyczaj w niedzielę(...)odmiana, szczególnie że dieta NaturHouse zezwala na zjedzenie makaronu, kaszy, czy ziemniaków tylko 3-4 razy w tygodniu. Pamiętaj: Do smażenia kotletów nie używamy oliwy, nie dodajemy do burgera sosów majonezowych, dobrze gdyby bułka nie była pszenna. Jeśli nie jest dostępna wersja pieczywa pełnoziarnistego, to nic się nie stanie jeśli zjesz jedną bułkę raz na 2 tygodnie. Dieta
Rusty Forkburgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta gruboziarnistą francuską/chrzanową/miodową. Jeszcze inni dostaną drgawek na widok majonezu i musztardy, szepcząc wręcz konspiracyjnie „pomidor” i wycisną z butli sporą porcję ketchupu. Ten sos to połączenie tych trzech najpopularniejszych dodatków. Z przyprawami(...)marynata z pikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa – smak nie do pomylenia z niczym innym. To ona wszystko łączy i nadaje odpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów
Karo in the KitchenBurgery z cukinii, marchewki i sera Halloumi , jakie przedstawiałam Wam niedawno na blogu, zasmakowały nam tak bardzo, że postanowiłam zrobić wersje z tańszym i łatwiej dostępnym serem Mozzarella. Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole. Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad lub kolację, a także(...)pyszne i tak trafione, iż trudno to opisać słowami. I nie próbujcie pomijać świeżej kolendry czy mięty, bo to już nie będzie to samo. Raz bowiem zrobiłam te burgery bez ziół i tak nam w daniu końcowym ich brakowało, że musiałam je posiekać i dodać do dressingu :) No i nie zapominajmy o właściwościach zdrowotnych kolendry (zaliczanej do grupy superfood
Moja Delicjaostatnim czasie burgery stały się naprawdę modne! I nie mówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede(...)zastanawiasz się 'jak to ugryźć'. Pomimo tego, że ruch to zdrowie i miło czasem wyjść na obiad na miasto, to dziś polecam Ci zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSłodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na pyszne burgery! Burger marchewkowy z masłem orzechowym Przepis na 4 burgery Potrzebujemy: 3 duże marchewki 2 kopiaste łyżki masła orzechowego ( u nas bez soli i cukru od Primavika ) 1,5-2 łyżeczki zmielonych ziaren(...)odparowała, a smaki sobą przeszły. Gotowe warzywa wrzucamy do miski, dodajemy masło orzechowe, przyprawy, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody. Formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym. Voilà! Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleczas pikników, grillowania i wypadów za miasto. Jak ten czas można sobie umilić od strony kulinarnej? Na przykład takimi oto burgerami! Możemy je zrobić w domu i zabrać ze sobą albo przygotować wszystkie składniki i upiec później na grillu. Na orzeźwienie zaś proponuję sezonową lemoniadę z miętą i truskawkami. To jak, gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI(...)osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry świeżego ananasa 4 liście sałaty 4 plasterki pomidora
Food Square