Burgery roślinne to już chyba klasyka w kuchni roślinnej. W sklepach obecnie można dostać całkie przyzwoite gotowce, ale ja i tak wolę te domowej roboty. Dzisiejsze to wariacja na temat marchewki z groszkiem, czyli są delikae w smaku i lekkostrawne. Można je jeść na zimno, podpiekać na grillu, jeśc z bułą czy też podać klasyczny obiad i z zaserwować(...)ryżem. Składniki na 8 burgerów: około pół kg marchwi puszka groszku 100 g płatków owsianych lub mąki 2 cebule 2 łyżki ulubionej mieszanki przypraw (papryka, kumin, kurkuma, czosnek, pieprz) łyżeczka soli Przygotowanie: Marchew zetrzyj na tarce. Cebule posiekaj w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, przez kilka sekud podsmaz przyprawy, następnie dodaj cebulę. Smaż przez 3 minut
greenscarfBurgery z wołowiny, soczyste i aromatyczne. Kotlety po mojemu – z tartą cebulką i marchewką. Można je przygotować na dwa sposoby: obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju jak mielone lub bez bułki usmażyć na patelni grillowej. Gotowe burgery podaję na talerzu, z brokułami z wody (lub patelni), buraczkami tartymi i frytkami, na bogato! Można także w bułce(...)pomidora, cebuli czerwonej, sosu majonezowego i ketchupu. Dziś u mnie wersja na talerzu. Gdy komponuję gotowe danie cieszę się jak nic, bo obiady domowe są najzdrowsze i już. Polecam burgery a la kotlety mielone z wołowiny z tartą cebulą i marchewką. SKŁADNIKI: 500 g mięsa z wołowiny, u mnie antrykot – świeżo zmielonego 1 średnia cebula obrana i starta
Zasmakuj Kuchnidzisiejszych czasach dostępne są cały rok praktycznie wszytkie owoce i warzywa, ale staram się jeść seozonowo, a poza tym więkoszść tego dobrobytu mam ze swoich ogrodów. W burgerach jest coś magicznego, kochają je chyba wszyscy. Można je zrobić praktycznie ze wszystkego. Buła z takim kotletem zawsze poprawi humor i nasyci. Te dzisiejsze są idealnej konsystencji, lekko wilgotnie, soczyste(...)doprawione. Możliwości podania i przygotowania jest mnóstwó: podać z bułą, nakulać klopsów, upiec całą masę w keksówce i mieć idealny pasztet lub pieczeń. W formie burgerów są pieczone, ale równie dobrze można je usmażyć na patelni. Tak przygotowane przechowywane w lodówce będa dobre nawet tydzień, można je tez zamrozić- ideał Składniki na 6 burgerów: około 500 g dyni (waga przed
greenscarfWegetariański, chrupiący burger, który smakuje lepiej niż niejeden tradycyjny? Taki właśnie jest ten burger z boczniaka z jajkiem. Vegetarian, crunchy burger, that tastes better than many traditional ones? Yes. That’s how good this oyster burger with egg is. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na 2 burgery): 2 bułki do hamburgerów 2 duże boczniaki 3 jajka 2-4 łyżki mąki(...)with other part o the bun Bon appetit! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Click, if you’d like to support my blog Thank you! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); akcja kulinarna Artykuł BURGER Z BOCZNIAKA Z JAJKIEM pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comłyżek mąki pełnoziarnistej i przypraw. Całość posyp płatkami kukurydzianymi i piecz w temp. 180°C na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Skrzydełka przed podaniem posmaruj cienką warstwą hummusu. Burger z buraka Amerykańskie burgery coraz częściej można spotkać w wersji wege. Najpopularniejsze są te z kotletami z batatów, bobu czy marchewki. Ciekawą alternatywą jest burger na bazie buraka. Co będzie(...)niego potrzebne? 3 duże buraki, 1 woreczek kaszy jaglanej (ok. 100 g), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, ulubione przyprawy, bułki do burgerów, sałata, ulubiony dip, pomidor (żółty lub czerwony). Buraki ugotuj, a po przestudzeniu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną i dodaj ją do buraczanej masy razem z posiekanym czosnkiem i mąką pełnoziarnistą
Kuchcik gotujePrzed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych przepisów na wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki. Świetne w bule z dodatkiem warzyw i sosu, ale sprawdzą się także jako wkładka do chlebka pita, wrapa oraz tak po prostu - z ziemniakami czy kaszą oraz surówką. Wegekotlety to także dobry pomysł do lunchboxa, który urozmaici Wasze obiady. Łapcie przepisy na kotlety, a także pomysły(...)dodatki, sosy i dipy! ➤ Zobacz także: 12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) (Aby przenieść się do przepisu, kliknij w jego nazwę - na czerwono) 1. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Pyszne, pachnące Maroko burgery z ciecierzycy, pieczonej marchewki i masy aromatycznych przypraw. Z fajnym dodatkiem orzeszków ziemnych w środku. Wypróbowane na niejednej imprezie. 2. Burgery z fasoli
Chilli Czosnek i OliwaKrewetkowy stir fry z sosem z masła orzechowego, zapiekana pierś z kurczaka, pieczona polędwiczka, burgery z indyka, krem pomidorowy z ravioli szpinakowym, do tego mnóstwo warzyw – to nasza propozycja na tygodniowe menu. Na końcu wpisu znajdziecie listę składników do wszystkich dań i łączny koszt wszystkich produktów. Już dawno gotowanie nie sprawiło nam tyle przyjemności. Po pierwsze dlatego, że pięć obiadów(...)Wreszcie trafiliśmy na przepis doskonały: filety trzeba najpierw pomoczyć w solance, później polać masłem i zapiec w wysokiej temperaturze. Efekt? Przypieczone z wierchu mięso, soczyste w środku. Środa: Pieczone burgery z indyka Doskonały patent na bardzo smaczne burgery, których zrobienie jest śmiesznie proste. Można je smażyć, grilować, ale doskonale sprawdzają się w wersji pieczonej – najmniej jest wtedy z nimi pracy
Niedzielny kucharzPołączenie mozzarelli i pomidora znają chyba wszyscy. Dlaczego więc nie dodać jeszcze piersi z kurczaka, sałaty, kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak właśnie powstał ten burger, który bardzo mi smakował i na pewno będę wracał do tego przepisu w przyszłości. Brak sosu czy ketchupu jest świadomy, ponieważ chciałem, aby burger nie był bardzo kaloryczny. Po zjedzeniu
Programista w kuchnisyto, żeby zrobić sobie dobry podkład. Jest oczywiście wersja vege, ale 3 piwa = sznycel a nie 3 piwa = vege sałatka, więc idziemy w mięso. DD Nowogrodzka specjalizuje się w burgerach i pampuchach, czyli bao burgerach. Zamawiamy więc Burger Mango (z 200 g wołowiny, dużą ilością pomidora i lekko pikantną salsą z mango, kolendry i chili) i BBQ Burgera (z wołowiną(...)piecze bułki, które podaje rodzinie. Ja ostatnio widziałam ciepłą domową bułkę jak mi były mąż zrobił (czyli nie że jakoś ostatnio), więc nie mam zbyt wygórowanych gluteno-oczekiwań. Po burgerach jesteśmy pełne, ale nie jesteśmy tu dla przyjemności, więc zamawiamy jeszcze quesadillę z wołowiną w porterze, serem i salsą. Jak food pairing z piwem to przecież piwo musi być
Ugotowane pozamiataneKurczak alla cacciatora, zappiekanka tartiflette, caserolle z indykiem, burgery wołowo-cukinowe i wreszcie – zupa z mlekiem kokosowym. Tak wygląda menu na początek października. „Tymczasem nastąpiła jesień. Liście na drzewach pożółkły, ściemniały i zaczęły opadać; wiatr kręcił je w powietrzu i niósł gdzieś daleko, aby porzucić znowu. Powietrze stawało się chłodne, wilgotne, ciężkie chmury przesuwały się nisko po niebie, niosąc deszcze(...)jednak o to, żeby zrobić na kimś wrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca
Niedzielny kucharzłyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej (opcjonalnie). Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanej wieprzowiny w sosie(...)mięso położyć purpurowego coleslawa. Zamknąć górną połówką bułki. Burgery zjadać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 15 burgerów. Wolno pieczona wieprzowina jest soczysta, krucha i miękka. Do mięsa można użyć kupnego sosu bbq. Potrzebne są 2 szklanki tj. 480 ml. Przygotowany w ten sposób sos bbq można, po przełożeniu do czystego słoika/plastikowego
Gospodyni Miejskachoć szerszej publiczności pewnie bardziej znany jest film pod tym tytułem. Obiecałem, przy okazji zdjęcia pomidorów, że będzie, to daje :) Tyle, że postanowiłem podać je trochę inaczej. W formie burgerów. Dodatkowo zainspirowałem się łajnoburzą, którą ostatnio podpatrzyłem w internecie przy okazji burgerów i postanowiłem zrobić burgery z pomidorów. Tak, z pomidorów, bo i czemu nie. Współczesna kuchnia dość powszechnie zamienia(...)znane nam do tej pory składniki na inne, że o kryzysowej, jaka ja preferuje to nie wspomnę. Dlatego będę bronił nazwy burger zarówno w przypadku tych z fasoli jak i tych z psa. Śmieszą mnie te wszystkie teksty, że burger nie może być z tego czy tamtego, bo większości tych "obrońców tradycji" burger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza
Kryzysowa Książka KucharskaPołączenie mozzarelli i pomidora znają chyba wszyscy. Dlaczego więc nie dodać jeszcze piersi z kurczaka, sałaty, kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak właśnie powstał ten burger, który bardzo mi smakował i na pewno będę wracał do tego przepisu w przyszłości. Brak sosu czy ketchupu jest świadomy, ponieważ chciałem, aby burger nie był bardzo kaloryczny. Po zjedzeniu
Programista w kuchnibułeczki, które po przekrojeniu prosiły o to, bym nadziała je kotletem i zieleniną. Moja głowa zaczęła działać i szybciutko w niej powstał obraz pysznego, chrupiącego, pełnego różnorodnych smaków burgera. Mocno koperkowy falafel, rukola, awokado, grillowana cukinia, kiełki i suszone pomidory umieszczone w orkiszowo-gryczanej chrupiącej bułce stworzyły niebo dla podniebienia. Polecam! Składniki: Bułeczki (6 sztuk) z TEGO(...)posiekanego koperku, 2 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta pieprzu, olej kokosowy do smażenia. Dodatkowo: rukola (4-5 liści na 1 burgera), grillowana cukinia (2 słupki na 1 burgera), kiełki lucerny (1 łyżka na 1 burgera), awokado (1 łyżka na burgera), suszone pomidory (3 kawałki na 1 burgera). Wykonanie: Ciecierzycę namaczamy
Jeść, by żyć w zdrowiuKotlety z batata i białej fasoli Było już kilka wersji kotletów do burgerów. W użyciu były burgery z czerwonej fasoli jak i burgery z ciecierzycy . Dzisiaj nadszedł czas na kotlety z batata lub, jak kto woli, słodkiego ziemniaka i białej fasoli. Pewnie zastanawiacie się, który wegański burger z obecnych na blogu będzie najlepszy dla Was… ja sam nie wiem(...)jest bardzo pikantny, a dzisiaj przedstawiany kotlet z batata jest delikatny, a w szczególności, jeśli zaserwujemy go z równie łagodnymi dodatkami. No dobra, to w takim razie co do burgera lub na talerz, jeśli postanowimy serwować bez buły? Ja proponuję sos tahini lub ewentualnie jakiś wegański majonez . Dodatkowo fajnie może zagrać keczup. Co do warzyw to jak najbardziej awokado, ogórek
Blendman