burger - 2273 przepisów (strona:18/152)

Wegańskie burgery z tofu- przepis podstawowy 187

tofu. Wędzone tofu uwielbiam, mogę jeść prosto z lodówki, bez żadnej obróbki, podsmażone na złoto wzbogaci każdą zupę i curry, ale w bardzo prosty sposób można z niego wyczarować burgery, buła z takim kotletem jest dobra na śniadanie, obiad czy kolację. Jest to pełnowartościowy posiłek jeżeli dodacie sowitą porcję świeżego zielska. Ja zabieram jedną taką dziś ze sobą w podróż(...)Burgery wcześniej podsmażone można spokojnie nawet tydzień przechowywać w lodówce i idealnie sprawdzą się na grillu. Składniki na 4 burgery: 2 kostki wędzonego tofu (ewentualnie naturalnego) 2 średnie cebule łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka wędzonej papryki łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczku kurkumy 3 łyżki oleju do smażenia + około 100 ml dobrej jakości oleju roślinnego (lub mniej jeszli tofu nie będzie

greenscarf
Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) 189

Dziś na blogu wylądowały pyszne wegańskie burgery z kalafiora. Ich przygotowania jest banalnie proste, choć wymagają nieco pracy. Warto tylko pamiętać, żeby masa była gęsta. W przepisie mowa o jednym kalafiorze, ale wiadomo kalafior kalafiorowi nierówny. Jeśli Wasz będzie mały, lub jeśli uznacie, że masa jest za rzadką dodajcie więcej marchewki. Warto też w czasie pieczenia raz na jakiś czas(...)blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżka natki pietruszki 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki suszonego

Kulinarne przygody Gatity
Burgery z wołowiną 178

Burger dla mnie nie do końca jest fastfoodem. I nie mówię tu o przygotowaniu go od podstaw - pieczeniu bułek itp. Kupiony w pierwszej lepszej budce na mieście często nie powala smakiem, a jeśli jest dobry, to jedzony w pośpiechu nie pozwala rozkoszować się całą tą jego "burgerowością". Z kolei zmawianie burgera w restauracji odbieram jak przerost formy nad treścią. Jedzeniu(...)burgera powinna towarzyszyć pewna otoczka, jak chociażby oglądanie meczu, w sezonie spotkanie przy grillu albo wspólne gotowanie z przyjaciółmi. No i nie może być inaczej - prawdziwy burger musi być z wołowiną. Na warsztatach w Akademii Smaku Sokołów poznałam kilka trików, które sprawiają, że burgery wychodzą doskonałe. Jak już wspomniałam - wołowina się liczy. Nie może jednak być za sucha, zatem lepiej

Obiad gotowy
Burger z ciecierzycy na wypasie 162

Burger z ciecierzycy Chęć na burgera prześladowała mnie przez ostatnie kilka dni. Rozmyślałem, jakiego zrobić. Co powinno być jego motywem przewodnim. Z tak wyczerpujących rozmyśleń doszło do tragedii… zrobiłem się głodny i nie chciałem już dłużej czekać na natchnienie, które na mnie spłynie z nieba. Popatrzyłem do lodówki, szafek w kuchni i stwierdziłem, że najlepszą i najpyszniejszą opcją będzie(...)burger z ciecierzycy , w towarzystwie orzechów włoskich i jarmużu. Z czym podawać burgera? Ja do środka dałem mój prosty ketchup , pomidora, kiełki i pieczone buraki pokrojone w plasterki. Te ostatnie w szczególności polecam. Są rewelacyjne w smaku!Bardzo dobrze się komponują z delikatnym burgerem. Sprawdź jak upiec buraki . Następnym razem burger z ciecierzycy będzie skąpany w sosie orzechowym lub wegańskim

Blendman
Wegeburgery z kaszy gryczanej z wędzoną śliwką podawane z lemoniadą pietruszkową 170

iedyś burgery z kaszy gryczanej podawane z konfiturą z czerwonej cebuli miałem okazję jeść w moim ulubionym wege barze w Gdyni (Feed my Soul). Tak bardzo mi posmakowały, że postanowiłem ten pomysł powtórzyć, ale z własnymi dodatkami. Kaszę gryczaną wzbogaciłem polską wędzoną śliwką i bliskowschodnimi przyprawami, co nadało jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest tak dobra, że miałem ją ochotę(...)wyjeść przed uformowaniem kotletów. :) Wszystkich wegesceptyków zapewniam — jedząc tego burgera nawet nie pomyślicie o mięsnej wkładce. Jest on po prostu treściwy i dobry. * SKŁADNIKI na 9 burgerów Burgery gryczane: 2 torebki kaszy gryczanej 1 czerwona cebula 4 wędzone śliwki olej rzepakowy lub kokosowy 2 listki laurowe 3 ziela angielskie ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego

Food Square
Burgery z sarniny 199

kupiłam sarninę. Ilość mięsa, ok 0,5 kg, była tak nieduża, że nie bardzo wiedziałam jak je przerobić. W tej sytuacji najprostszym rozwiązaniem okazało się zmielenie mięsiwa i zrobienie burgerów. Doprawiłam je nieco inaczej niż burgery wołowe. Dodałam jałowiec i rozmaryn. Wyszły  bardzo  smaczne, podawałam z sałatką i ziemniakami, ale znakomicie sprawdzą się podane tradycyjnie w bułce(...)pieprz cytrynowy przygotowanie Czosnek, jałowiec, rozmaryn utrzeć , najlepiej w moździerzu. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość. Burgery przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i włożyć do lodówki najlepiej na minimum 3 godziny

Stare Gary
Bułki tradycyjne 203

niedawna żyjemy burgerami. Uwielbiamy burgery i robimy coraz to nowe. Mamy nadzieję mieć na blogu całkiem pokaźną kolekcję burgerowych przepisów. Następny w planie jest burger z serem pleśniowym. A do takiego sera nic lepiej nie pasuje niż bułka orzechowa. Powiem wam szczerze, że bułka wyszła naprawdę niezła. Mocno orzechowa, bardzo mocno. W połączeniu z pleśniowym serem smak był niesamowity. Zatem(...)teraz przepis na owe bułki, a niedługo na burgera z tymi bułkami. My akurat zrobiliśmy bułki orzechowe, ale z tego przepisu można robić różne smaki. O tym napiszę pod koniec postu. Przy różnych burgerach (w przyszłości) będziemy odsyłać do tych właśnie bułek i będziemy sugerować z jakim dodatkiem bułki są najlepsze do danego burgera. Na 6 bułek: 400 g mąki

Marder&Marder Manufacture
Burgery teksańsko - meksykańskie 205

oznacza? Pewnie, że wiecie :) Niedziela, czyli kolejny burgerowy wpis. Zima za oknami, ale kto by się tym przejmował, skoro zaraz na stół wkroczą pyszne, soczyste i rozgrzewające burgery. Rozgrzewające, bo dość pikantne. Dzisiaj burgery Tex-Mex. Z duszonymi warzywami. Naprawdę niezłe wyszły. Wielki soczysty kotlet, pikantny sos i ciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki(...)wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie

Marder&Marder Manufacture
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 241

chili japapeno . W wersji podstawowej, jest to znakomity posiłek dla wegetarian i wegan. Dziś, w ramach równouprawnienia podaję przepis dla mięsożerców, który jest doskonałym uzupełniam tejże fasolowej potrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery ze świeżą kolend rą i jalapeno chili Składniki (na ok. 10-12 burgerów) : 1/4 kg mielonej wołowiny (najlepsza(...)burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej bułki razowej lub chleba 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku (lub suszonego i zmielonego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Zebrać razem wszystkie składniki. Jalapeno umyć, wydrążyć i posiekać

Jem więc Jestem
Przepis na Domowe Burgery z Frytkami 115

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie zaprezentujemy Wam coś, co chyba każdy z nas uwielbia. Na sam widok tego dania cieknie ślinka. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne domowe burgery z frytkami. Smakują wyśmienicie! Sprawdźcie sami! Smacznego! Z podanych składników wykonamy 4 burgery. Mięso: 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka marchewka cebula jajko łyżka ostrej musztardy przyprawy (sól, pieprz(...)Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (grzanie góra dół). Pod koniec pieczenia (3 – 4 min) na każdym kotleciki umieszczamy wędzony ser żółty). Hamburgery podajemy z: bułką do burgerów (przypieczoną z obu stron na patelni) sałatą lodową pomidorem ketchupem ostrą musztardą rosyjską frytkami (u mnie mrożone zapieczone w piekarniku) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przepis na Domowe Burgery z Frytkami pochodzi

Przepiski.pl
Burgery z buraków i komosy ryżowej 160

Wegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je! Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej(...)kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Takie burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla burgerów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. A przede wszystkim są zdrowe... Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata

Kuchnia MagdaLeny
Burgery z buraków i komosy ryżowej 160

Wegetariańskie burgery buraczane z komosą ryżową (quinoa), pieczone w piekarniku. Uwielbiam je! Mogą być serwowane w formie obiadu jako kotlety lub w formie burgera w bułce, z dodatkiem warzyw. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż buraków nie trzeba wcześniej piec czy gotować - wystarczy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. Burgery pieczemy w piekarniku, dzięki temu są mniej(...)kaloryczne i idealne dla osób dbających o linię lub odchudzających się. Takie burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla burgerów mięsnych i świetne urozmaicenie naszej diety. A przede wszystkim są zdrowe... Komosa zawiera pełnowartościowe białko, a poza tym to prawdziwa skarbnica witamin (A, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i minerałów (magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk). Bogata

Kuchnia MagdaLeny
Keto bułki kokosowe (Paleo, LowCarb) 200

prawda nie wyrosły jakoś niesamowicie. I wiadomo, że nie mają struktury prawdziwego białego pieczywa… Ale zawsze są to bułki, z których z powodzeniem można zrobić keto kanapki. Burger z keto bułki kokosowej Kanapki i burgery w zasięgu możliwości Keto bułki kokosowe mogą posłużyć także do przygotowania burgerów. I u mnie dokładnie tak skończyły. To była miła odmiana wobec zwyczajowego(...)burgera w sałacie . Stwierdzam więc że takie bułki od czasu do czasu są świetnym sposobem na urozmaicenie diety. Nie wrócę jednak do kanapek na śniadanie . Zdecydowanie bardziej wolę moje sałatki albo kawę kuloodporną a potem lunch. Sałatki pozwalają dodatkowo zwiększyć udział warzyw w diecie. Jednak sporadycznie mam zamiar urozmaicić sobie dietę takimi bułkami lub innym keto pieczywem. Keto bułka kokosowa

Modern Cave Girl
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 114

Loco po hiszpańsku oznacza „szalony”. I rzeczywiście danie jest szalenie proste, napakowane proteinami, energią i smakiem. Loco moco to świetna alternatywa dla klasycznego burgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcj i: 2 Loco moco, czyli alternatywa dla kanapki Loco moco jest daniem o śmiesznej nazwie i ciekawej historii. Powstało w latach 40 XX wieku amerykańskim mieście Lincoln(...)młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden z uczniów nosił ksywkę „crazy”, a ponieważ uczył się hiszpańskiego kumple użyli

Niedzielny kucharz
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 133

Loco po hiszpańsku oznacza „szalony”. I rzeczywiście danie jest szalenie proste, napakowane proteinami, energią i smakiem. Loco moco to świetna alternatywa dla klasycznego burgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcj i: 2 Loco moco, czyli alternatywa dla kanapki Loco moco jest daniem o śmiesznej nazwie i ciekawej historii. Powstało w latach 40 XX wieku amerykańskim mieście Lincoln(...)młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden z uczniów nosił ksywkę „crazy”, a ponieważ uczył się hiszpańskiego kumple użyli

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania